İçeriğe atla

Levator ani

3D medical illustration presenting Levator ani
Levator aniyi gösteren 3D tıbbi illüstrasyon

Levator ani, pelvisin her iki yanında yer alan geniş ve ince bir kas grubudur. Üç kas bileşeninden oluşur: pubokoksigeus, iliokoksigeus ve puborektalis.[1]

Bu kaslar, pelvisin iç yüzeyine tutunur ve birleşerek pelvis tabanının büyük kısmını oluşturur. Pelvik tabanı tamamlayan diğer kas ise koksigeus kasıdır. Bu yapı aynı zamanda "pelvik diyafram" olarak da bilinir.

Levator ani, pelvis boşluğundaki organları destekler ve buradan geçen çeşitli yapıların etrafını sarar.

Pelvik tabanın ana kası olan levator ani, kadın orgazmı sırasında ritmik olarak ve vajinismus sırasında ağrılı bir şekilde kasılır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Drake, Richard; Vogl, A. Wayne; Mitchell, Adam (2015). Gray's Anatomy for Students. 3. Elsevier. 
  2. ^ Christopher R. Chapple (2006). Multidisciplinary Management of Female Pelvic Floor Disorders. Churchill Livingstone. ss. 4-. ISBN 978-0-443-07272-7. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılan</span> pullular alt takımı

Yılanlar, Pullular takımına ait uzun, ayaksız etçil sürüngenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rahim</span> Memelilerde dişi cinsel organı

Rahim, dölyatağı veya uterus, memelilerde gebelik organıdır. İnsanlarda ve memelilerin çoğunda üreme sisteminin kadınlık hormonuna duyarlı, ikincil cinsel organıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan iskeleti</span>

İnsan iskeleti, insan vücudunun iç çerçevesidir. Doğumda yaklaşık 270 kemikten oluşur - bazı kemikler birbirine kaynaştıktan sonra bu toplam yetişkinlikte yaklaşık 206 kemiğe düşer. İskeletteki kemik kütlesi 21 yaş civarında maksimum yoğunluğa ulaşır. İnsan iskeleti, eksenel iskelet ve apendiküler iskelet olarak ikiye ayrılabilir. Eksenel iskelet, vertebral kolon, göğüs kafesi, kafatası ve diğer ilişkili kemiklerden oluşur. Eksenel iskelete bağlı olan apendiküler iskelet, omuz kuşağı, pelvik kuşak ve üst ve alt ekstremite kemiklerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İdrar kesesi</span> idrarın depolandığı organ

İdrar kesesi, sidik torbası veya mesane, insan'da ve diğer omurgalılarda, işeme ile idrar dışarı atılmadan önce böbreklerdeki idrarı depolayan organ’dır. İnsanlarda mesane, pelvik taban üzerinde oturan ve genişleyebilen bir organdır. İdrar mesaneye üreter yoluyla girer ve üretra yoluyla çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Pelvis</span> karın ve uyluk arasındaki insan vücudunun alt kısmı

Pelvis, yanlarda ve önde iki kalça kemiği, arkada sakral kemik ve koksigeal kemiğin birleşmesiyle meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Vulva</span> dişi memelinin dış genital organları

Vulva, dış kadın cinsel organlarından oluşur. Kadın dış genital bölgelerine karşıdan bakıldığında üstte çatıyı oluşturan leğen kemiklerinin birbiriyle orta hatta birleştiği bölgenin oluşturduğu kabarıklık olan pubis tepesi, altta anüs ve (dış) dudaklar adı verilen yapılarca sınırlanan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ani</span> Karsın güneydoğusunda il ve ören yeri

Ani, Kars şehrinin güneydoğusunda ve Arpaçay boyunda bulunan ören yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Karın zarı</span>

Karın zarı ya da peritoneum, abdomen ve pelvis boşluğu duvarlarının iç yüzünü ve bu boşlukta yer alan tüm organları saran veya örten zara verilen isimdir. İki kısımdan oluşur:

<span class="mw-page-title-main">Kuş kalçalı dinozorlar</span> Dinozor takımı

Kuş kalçalı dinozorlar veya Ornithischia, kuşlarınkini andıran kalça yapılarıyla karakterize edilen ve çoğunlukla otçul dinozorlardan meydana gelen soyu tükenmiş bir klad. Ornithischia veya "kuş kalçalı" kelimesi Eski Yunanca "kuşa ait" anlamına gelen ornith- (ὀρνιθ-) ve "kalça eklemi" anlamına gelen ischion (ἴσχιον), çoğul haliyle ischia kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Ancak kuşlar teropod dinozorlardan olduğu için bu grupla yalnızca uzaktan akrabadır.

Doğum jeli, vajinal doğumu kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir jeldir. Anne ve bebek için doğumu kolaylaştırmak, pelvik tabanı ve perineal bölgeyi korumak için normal doğum sırasında uygulanır. Doğum jeli, doğum kanalında yağlandırıcı bir zar oluşturarak çocuk ve vajinal doğum kanalı arasında doğumu engelleyen sürtünmeyi azaltır.

Sigmoid kolon, kalın bağırsağın rektuma ve anüse en yakın olan kısmıdır. Ortalama 35–40 cm arası bir döngü oluşturur. Döngü tipik olarak bir Yunan harfi olan sigma (ς) veya Latin harfi olan S şeklinde şekillendirilir. Kolonun bu kısmı normalde pelvis içinde yer alır, ancak hareket özgürlüğü nedeniyle karın boşluğuna yerleşmektedir.

<i>Saurischia</i> iki ana dinozor grubundan biri

Saurischia, kuşları (Aves) ve kuşlarla kuş kalçalı dinozorlara göre daha yakın akraba olan tüm dinozorları barındıran iki ana dinozor grubundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hidronefroz</span> İdrar yollarındaki sıvı akışının durması sonucu oluşan tablo

Hidronefroz (hydronephrosis) ve obstrüktif üropati, idrar yollarındaki sıvı akışının durması sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Sıvı akışının bozulmasındaki en büyük etken idrar yollarının tıkanmasıdır; bu nedenle, “obstrüktif üropati” olarak nitelendirilirler. Uzun süren tıkanmalarda böbrek dokusuna yüklenen sıvı basıncı atrofiye neden olur (basınç atrofisi).

<span class="mw-page-title-main">Yanal koital pozisyonu</span>

Yanal koital konumu, Masters ve Johnson tarafından İnsan Cinsel Tepkisinde tanımlanan bir seks konumudur. Konum, denedikten sonra heteroseksüel katılımcıların %75'i tarafından tercih edildi.

<span class="mw-page-title-main">İlium</span> kalça kemiğinin en büyük ve en üstünde bulunan parçasıdır. Kemikli balıklar dışında memeliler ve kuşlar gibi çoğu omurgalıda bulunur.

İlium kalça kemiğinin en büyük ve en üstünde bulunan parçasıdır. Kemikli balıklar dışında memeliler ve kuşlar gibi çoğu omurgalıda bulunur. Bazı yılan türlerinin ilium olarak kabul edilen küçük bir kemiği olmasına rağmen, yılanlar hariç tüm sürüngenlerde ilium bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Künt travma</span>

Künt travma veya perforan (delici) olmayan travma; bir fiziksel travma sonrası ortaya çıkan durumdur. Bir nesne cildi deldiğinde ve vücudun bir dokusuna girerek açık bir yara ve çürük oluşturduğunda ortaya çıkan delici travmadan (penetran) farklı bir durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Üriner inkontinans</span> Kontrolsüz idrar kaçağı

İstemsiz idrara çıkma olarak da bilinen üriner inkontinans (Üİ), kontrolsüz idrar kaçağıdır. Yaşam kalitesi üzerinde büyük etkisi olabilecek yaygın ve rahatsız edici bir sorundur. Geriatrik sağlık bakımında önemli bir konu olarak tanımlanmıştır. Enürezis terimi genellikle, geceleri enürezis gibi, özellikle çocuklarda idrar kaçırmayı ifade etmek için kullanılır. Üİ, başarılı yönetimin önünde engeller oluşturan ve sorunu daha da kötüleştiren, damgalanmış bir tıbbi duruma bir örnektir. İnsanlar tıbbi yardım almaktan çok utanabilir ve başkalarından gizlilik içinde semptomu kendileri yönetmeye çalışabilirler.

Pelvik taban egzersizi olarak da bilinen Kegel egzersizi, artık halk arasında bazen "Kegel kasları" olarak anılan pelvik tabanın bir parçasını oluşturan kasların tekrar tekrar kasılmasını ve gevşemesini içerir. Egzersiz, bir seferde birkaç dakika olmak üzere günde birçok kez yapılabilir, ancak bir etkiye sahip olmaya başlaması bir ila üç ay sürer.

Levator ani siniri levator ani kaslarına giden bir sinirdir. Kaynağı sakral omurilik siniri 4'tür (S4).

<span class="mw-page-title-main">Anal kanal</span> kalın bağırsağın işlevsel bir bölümü

Anal kanal rektumu anüse bağlayan ve pelvik diyafram seviyesinin altında yer alan bir yapıdır. Perinenin anal üçgeni içinde, sağ ve sol iskioanal çukurlar arasında bulunur. Gastrointestinal kanalın son işlevsel bölümü olan anal kanal, dışkının atılmasını iki kaslı sfinkter kompleksi aracılığıyla düzenler. Anüs, anal kanalın son kısmında yer alan açıklıktır. İnsanlarda anal kanal, anorektal birleşme yerinden anüse kadar yaklaşık 2,5 ila 4 cm uzunluğundadır. Anal kanal, içte istemsiz çalışan ve dışta ise istemli olarak kontrol edilebilen kas halkalarıyla çevrilidir. Bu kaslar, kanalın içini kapatarak dışkının kontrolsüz bir şekilde çıkmasını engeller ve sadece ön-arka yönünde ince bir açıklık bırakırlar.