İçeriğe atla

Levan Varşalomidze

Levan Varşalomidze
ლევან ვარშალომიძე
Acara Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
20 Temmuz 2004 - 30 Ekim 2012
Yerine geldiğiAslan Abaşidze
Yerine gelenArçil Habadze
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Ocak 1972
Batum, Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan
Milliyeti Gürcü
Partisi Birleşik Ulusal Hareket
Yaşadığı yer Batum, Acara
Bitirdiği okul Kiev Devlet Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi
Resmî site http://www.lv.ge/

Levan Varşalomidze (d. 17 Ocak 1972), Gürcü siyasetçi.

1972 yılında Batum'da doğmuş olan Varşalomidze Acaristan Özerk Cumhuriyeti Başkanlığını yapmaktadır. 2004 yılının Mayıs ayında Aslan Abaşidze'nin devrilmesiyle güneybatı Gürcistan'daki Acaristan özerk cumhuriyetinin lideri oldu.

Levan Varşalomidze, 1990'ların ortalarında Acara Yüksek Konseyi başkanı ve Gürcistan Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Guram Varşalomidze'nin oğludur.

Eğitimi

Levan Varşalomidze 1994 yılında Kiev Üniversitesi'nde Dış İlişkiler Enstitüsü Yasalar mastırı yaptı. Aynı enstitüde 1999 yılında aile hukuku, uluslararası özel hukuk, medeni hukuk ve sivil uygulamada hukuk uzmanlığını alanında Doktora aldı.

Kariyeri

Varşalomidze 1998'den 2000'e kadar Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Bölümü İkili İlişkiler Ofisi Başkanı oldu.

2000 ile 2002 yılları arasında Adalet Gürcistan Bakanlığı İcra Dairesi Başkanı oldu. Varşalomidze 2002 yılında Maliye Gürcistan Bakanlığı Hukuk Bölümü Müdürü oldu ve Gürcistan Devlet ve Hukuk Enstitüsünde bilimsel bir araştırmacıydı. Mayıs 2004 yılında Acara Özerk Cumhuriyeti Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin elçiliğini aldı. Levan Varşalomidze 20 Temmuz 2004 tarihinde Acara Özerk Cumhuriyeti Yüksek Kurulu tarafından Acara Özerk Cumhuriyeti Hükûmet Başkanı olarak atandı.

Varşalomidze'nin görev süresi 30 Ekim 2012'de bitmiş olup şimdi muhalefet Birleşik Ulusal Hareket partisinin bölgesel lideri olmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gül Devrimi</span> 2003te Gürcistan’da gerçekleşmiş barışçıl halk hareketi

Gül Devrimi, Gürcistan’da 2003 yılında Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze’nin görevini bırakmak zorunda kalmasıyla sonuçlanan barışçıl halk hareketi.

<span class="mw-page-title-main">Acaralılar</span>

Acaralılar, Gürcülerin Acara bölgesinde yaşayan etnografik bir koludur. 16 Temmuz 1921'de, tarihsel Acara topraklarını da kapsayan bölgede bölgenin müslüman karakterinden dolayı Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuştur. Günümüzde Acaralılar Acara Özerk Cumhuriyeti dışında, Gürcistan'ın değişik bölgelerinde yaşamaktadır. Ayrıca Türkiye'nin değişik bölgelerinde yerleşik olarak ve muhacir olarak gelip yaşayan Acaralılar bulunmaktadır.

Hasan Özdemir, Türk polis, bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Abaşidze</span>

Aslan Abaşidze, Sovyetler Birliği, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti vatandaşı siyaset adamı. 1991 ve 2004 yılları arasında Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Acara arması</span>

Acara arması, Acara Özerk Cumhuriyeti'nin resmî armasıdır. 2008 yılında Acara Yüksek Şurası tarafından kabul edilmiştir. Armanın kullanımı Acara Anayasası ve bazı özel yasalara göre düzenlenmektedir. Arma dalgalı bir çizgi ile ikiye ayrılmış durumdadır. Armanın orta kısmında Gürcistan armasında da bulunan, atının üstünde kılıcıyla bir ejderhayı öldürmekte olan Aziz George amblemi vardır. Üst kısımda yeşil zemin üzerinde bir kale, alt kısımda ise mavi zemin üzerinde üç adet sarı daire bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acara bayrağı</span>

Acara bayrağı, Gürcistan'na bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. 2004 yılında Acara Yüksek Şurası tarafından kabul edilmiştir. Bayrağın üzerinde dördü mavi üçü beyaz toplam yedi şerit bulunur. Mavi şeritler Karadeniz'i, beyaz şeritler saflığı sembolize eder. Bayraktaki Gürcistan ulusal bayrağı, Acara'nın ülkenin bir bölgesi olduğunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın idari bölümleri</span>

Gürcistan, iki özerk cumhuriyet ve on idari bölgeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Acara tarihi</span>

Bu madde Gürcistan'ın özerk bölgesi Acara'nın tarihini anlatmaktadır. Ancak tarihsel Acara bölgesi bugünkü Acara Özerk Cumhuriyeti'nin küçük bir bölümünü oluştuyordu. Merkezi Keda olan bölgeye Aşağı Acara, merkezi Hulo olan bölgeye de Yukarı Acara deniyordu. Osmanlı döneminde de Acara bölgesi benzer biçimde Acara-ı Süfla ve Acara-yı Ulya şeklinde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Victor Ponta</span> Romanya başbakanı (hd. 2012-2015)

Victor-Viorel Ponta, Rumen bir hukukçu ve siyasetçi. Romanya'nın eski Başbakanı. 2010 yılından beri Sosyal Demokrat Partisinin (PSD) ve Partinin lideri olarak 2004 yılından bu yana Gorj County Milletvekilleri Romanya Odası üyesi olmuştur. Emil Boc'un kabinesinde 2008 - 2009 yılları arası Parlamento ile İlişkiler Bakanı Delegesi oldu. Nisan 2012'de Sosyal Liberal Birliği'nin belirlenen aday olarak Romanya Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Arçil Habadze</span>

Arçil Habadze, bir Gürcü politikacı. 30 Ekim 2012 - 15 Temmuz 2016 tarihleri arası, Acara Özerk Cumhuriyetinin eski Hükûmet Başkanıydı.

Kamil Turan Türk akademisyen, yazar, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Adil Aliyev</span>

Adil Aliyev, mevcut Azerbaycan Kickboks Federasyonu başkanı ve Azerbaycan Millî Meclisinin başkan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Cömert Tokayev</span> 2. Kazakistan cumhurbaşkanı

Kasım Cömert Kemeloğlu Tokayev, günümüzdeki Kazakistan devlet başkanı ve siyasetçi. 29 yıl devlet başkanlığı görevini yapan Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından vekaleten devlet başkanı oldu ve 10 Haziran'da yapılan seçimlerde birinci gelerek devlet başkanı oldu. 16 Ekim 2013 - 19 Mart 2019 ve 11 Ocak 2007 - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında Kazakistan Senatosu Başkanı olarak görev yaptı. Tokayev, 1 Ekim 1999 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında Kazakistan Başbakanı ve 12 Mart 2011 - 16 Ekim 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Genel Müdürü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi</span> Batumda bir devlet üniversitesi

Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da yer alan bir yükseköğretim üniversitesidir. İsmini, Orta Çağ Gürcü şairi Şota Rustaveli'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tina Hidaşeli</span> Gürcü siyasetçi ve avukat

Tinatin "Tina" Hidaşeli, Gürcü hukukçu ve siyasetçi. Bir Cumhuriyetçi Parti üyesi ve eski sivil toplum aktivisti olan Hidaşeli, 1 Mayıs 2015'te Gürcistan savunma bakanı olarak atandı. İrakli Garibaşvili ve Giorgi Kvirikaşvili hükûmetlerinde ülkesinin ilk kadın savunma bakanı oldu. Partisinin iktidardaki Gürcü Rüyası koalisyonundan ayrılmaya karar vermesinden sonra bakanlık görevinden 1 Ağustos 2016'da istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Acara krizi (2004)</span>

2004 Acara krizi, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde Gürcistan hükûmeti ile Acara hükûmeti arasında 2004 yılında meydana gelen bir krizdir. Kriz, Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'nin Kasım 2003'teki Gül Devrimi sırasında görevden ayrılmasının ardından merkezi otoritelere uymayı reddeden Aslan Abaşidze liderliğindeki Acara Özerk Cumhuriyeti'nde sıkıyönetim ilan edilmesiyle başlandı. Bununla birlikte, Gürcistan'ın devrim sonrası seçilen cumhurbaşkanı Miheil Saakaşvili olaylarda kan dökülmesini önlemeyi başardı ve Acara muhalefetinin yardımıyla üstünlüğünü yeniden teyit etti. Abaşidze, Mayıs 2004'te Moskova'ya kaçtı ve yerine Levan Varşalomidze geçti.

Prof. Dr. Şeref Ünal Türk hukukçu ve uluslararası yargıçtır.

Sarpi Etnografya Müzesi, Gürcistan'ın Sarpi köyünde yer alan, 2012'den beri hizmet veren etnografya müzesidir.