İçeriğe atla

Lev Ponomaryov

Lev Ponomaryov 2011
Lev Ponomaryov 2011

Lev Aleksandrovich Ponomaryov (Rusça : Лев Алекса́ндрович Пономарёв, 2 Eylül 1941, Tomsk) bir Rus aktivist.

Rusya'da "İnsan Hakları" (Rusça: Za prava cheloveka) hareketinin yönetici direktörü ve Devlet Duması Dayanışma Federal Siyasi Konseyi'nin bir üyesidir.

Hayatı

Ponomaryov, 1965 yılında Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nden (MFTI) ve 1968'de aynı enstitünün doktora programından mezun oldu. Rusya Bilimler Akademisi Teorik ve Deneysel Fizik Enstitüsü'nde çalıştı ve aynı anda Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nde genel fizik bölümünde ders verdi.

1980'ler

1988'de Ponomaryov, insan hakları örgütü Memorial'ın kurulması sürecine destek sağladı. Ponomaryov, Moskova Seçmenler Birliği Koordinasyon Konseyi'nde ve Sivil Eylem Komitesi'nin oluşturulması için faaliyet gösteren bir girişim grubunda yer aldı.

1990'lar

1990 yılında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Halk Vekili seçildi. 1990'dan 1993'e kadar meclis çatısı altında çeşitli görevlerde bulundu.[1]

1991 sonbaharında, Rusya Devlet Olağanüstü Hal Komitesi faaliyetlerini ve KGB'nin 1991 Sovyet darbe girişimindeki rolünü araştırmak için meclis komisyonuna başkanlık etti.

1993 yılında düzenlenen Rusya'nın Demokratik Seçimi'ne girdi ancak Duma seçimlerini kaybetti. Ponomaryov, 1994'te hayatını kaybeden vekil Vasilii Seliunin'in ölümünden sonra düzenlenen seçimde Duma'ya girmeye hak kazandı.

1997 yılında Ponomaryov, Rusya'da "İnsan Hakları İçin" (Rusça: Za prava cheloveka) derneğini kurdu. Derneğin icra direktörü ve Hareket Konseyi üyesi olarak çalışmalarda aktif olarak yer aldı. Ponomaryov, 1997'de "Yardım Hattı" (Rusça: Goriachaia liniia) ve "Ortak Eylem" (Rusça: Obshchee deistvie ) derneklerinin kurucuları arasında yer aldı.

2000'ler

2006 yılında kurulan Öteki Rusya (Rusça: Drugaya Rossiya) koalisyonunun üyesi ve aynı zamanda yürütme kurulu üyesidir.

YUKOS'un eski lideri Mihail Hodorkovski'yi ve YUKOS davasında ekonomik suçlardan hüküm giyen diğer kişileri savundu. Bazı insan hakları aktivistleri, bu kişilerin siyasi nedenlerle zulme uğradıklarını ve aleyhlerindeki suçlamaların uydurma olduğunu düşünüyor. 2007'de Başkan Putin'e Hodorkovski'yi serbest bırakması için çağrıda bulundu. 2009 yılında, diğer Solidarnost aktivistleri Roman Dobrokhotov, Oleg Kozlovsky, Aleksander Rykline, Sergey Davidis, Mikhail Schneider, Vladimir Milov, Garry Kasparov ve Boris Nemtsov ile birlikte bir dizi greve katıldı.

Lev Ponomarev, Birleşik Demokratik Hareket "Solidarnost" üyesidir. 13 Aralık 2008'de ilk Solidarnost kongresinde bu hareketin siyasi konseyine üye olarak seçildi.

31 Mart 2009 akşamı geç saatlerde evinin yakınında fiziksel saldırıya uğradı. Ludmila Alekseeva, bu saldırının "Solidarnost" hareketi içindeki siyasi ve insan hakları faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyor.

2010'lar

10 Mart 2010'da Rus muhalefetinin "Putin Gitsin" (Rusça: "Putin dolzhen uyti") çağrısına imza attı.

7 Eylül 2010'da polise itaatsizlikten 4 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Ponomaryov, 28 Ekim'de Moskova'daki Lubyanka meydanında yapılacak olan izinsiz bir mitingi duyuran bir Facebook paylaşımı nedeniyle Aralık 2018'de 25 gün hapis cezasına çarptırıldı.[2]

2020'ler

28 Aralık 2020'de Ponomaryov, Rus hükûmeti tarafından diğer dört kişiyle birlikte "yabancı ajanlar" listesine eklendi. Ancak listeye neden eklendiğine dair bir açıklama yapılmadı.[3]

30 Ocak 2022'de, 2021–2022 Rus-Ukrayna krizi sırasında Ponomaryov, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etme tehdidine karşı çıkan bir kamu bildirisine öncülük etti.[4][5] 20 Şubat 2022'de aralarında Ponomaryov ve Yuri Samodurov'un bulunduğu 7 kişi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma tehdidine karşı Moskova'da tek başına sokak protestoları düzenlemeleri sonrasında polis tarafından tutuklandı.

Kaynakça

  1. ^ ""Bonoмарев, Лев: Исполнительный директор Общероссийского общественного движения "За права челов""". 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 
  2. ^ ""Komiser, Rus makamlarını Lev Ponomarev'i serbest bırakmaya çağırıyor"". 20 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 
  3. ^ ""Rusya, Kapatma Endişeleri Arasında 'Yabancı Ajanları' belirledi". 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Barış aktivistlerinin Rus liderliğinin Savaş Partisine karşı beyanı]". 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Putin'e Milliyetçi Eleştirisi". 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Medvedev</span> 3. Rusya devlet başkanı (2008–2012)

Dmitri Anatolyeviç Medvedev (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Zaporijya</span>

Zaporijya ya da Zaporijjia Rus İmparatorluğu döneminde 1921'e kadar: Александровск / Aleksandrovsk), Dinyeper Nehri'nin sahilinde bulunan ve Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'nın idarî merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Hodorkovski</span>

Mihail Borisoviç Hodorkovski, baş harflerinin kısaltmasıyla MBH, günümüzde Londra'da ikamet eden sürgündeki bir Rus iş insanı, oligark ve muhalif aktivisttir. 2003 yılında Hodorkovski'nin 15 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen servetiyle Rusya'nın en zengin adamı olduğuna inanılıyordu ve Forbes milyarderler listesinde 16. sırada yer alıyordu. Sovyet yıllarında Komsomol teşkilatında yükselerek 1980'lerin sonundaki glasnost ve perestroyka döneminde çeşitli işletmeler kurdu. 1989 yılında kurucusu olduğu Menatep Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, 1990'ların ortalarında devlet varlıklarının özelleştirilmesiyle ortaya çıkan, büyük şirketlerden biri olan Yukos adı altında birleştirilmiş bir dizi Sibirya petrol sahasının kontrolünü elde ederek önemli bir servet biriktirdi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Udaltsov</span>

Sergei Stanislavovich Udaltsov - - Rusya'da Avangard Kızıl Gençlik (AKM)'in lideri olan sosyalist politikacı. Moskova'da pek çok protesto hareketine öncülük eden Levıy Front önderi.

Ukrayna Merkez Konseyi, Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin siyasi, kamu, kültürel ve mesleki örgütlerini birleştiren Bütün -Ukrayna konseyi idi. Ukrayna Ulusal Kongresi'nden sonra Konsey, Ukrayna-Sovyet Savaşı'na kadar sürecek olan arabuluculuktaki devrimci parlamentoydu.

<i>Komsomolskaya Pravda</i> SSCBde günlük tabloid gazete

Komsomolskaya Pravda, günlük olan tabloid gazete. Gazete Sovyetler Birliği döneminde 13 Mart 1925 tarihinde kurulmuştur.

Egemen demokrasi Rus siyasi partisi Birleşik Rusya'nın bir araya gelmesinden önce Vladislav Surkov tarafından 22 Şubat 2006'da yapılan bir konuşmada ilk kez kullanılan modern Rus siyasetini tanımlayan bir terimdir. Surkov'a göre egemen demokrasi:

Siyasi güçlerin, otoritelerinin ve kararlarının; tüm vatandaşlar, sosyal gruplar ve milletler gibi çeşitli kesimlerden oluşmuş bir Rus ulusu tarafından maddi refaha, özgürlüğe ve adalete ulaşmak amacıyla kararlaştırıldığı ve kontrol edildiği bir toplumun siyasi hayatı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

Rus Birliği Kırım'da bir siyasi parti. 30 Nisan 2014 tarihinde bir Kiev Mahkemesi partinin "Ukrayna topraklarında faaliyet göstermesini" yasakladı. Parti lideri Sergey Aksyonov, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakını mümkün kılmada etkili oldu. Parti, Rusça konuşan çoğunluğa sahip olan Kırım'da bulunuyordu. Parti, Kırım'ın ilhakından bir yıl sonra feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">2021-2022 Rusya-Ukrayna krizi</span>

2021-2022 Rus-Ukrayna krizi, Rusya ve Ukrayna arasında 2021 ve 2022 arasında gerçekleşmiş siyasi gerginliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg-Rusya ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lüksemburg-Rusya ilişkileri Lüksemburg Büyük Dükalığı ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili dış ilişkilerdir. Lüksemburg'un Moskova'da bir büyükelçiliği ve Saint Petersburg'da bir fahri konsolosluğu vardır. Rusya'nın ise Lüksemburg şehrinde bir büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Yasin</span>

Yevgeny Grigoryevich Yasin, önde gelen bir Rus ekonomisttir. 1994 ve 1997 yılları arasında Rusya Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı. Ekho Moskvy radyosunun ekonomi programlarına düzenli olarak katkıda bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Gozman</span>

Leonid Yakovlevich Gozman bir Rus politikacı ve Rusya halk hareketi Sağ Güçler Birliği'nin başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sonrası Özgür Milletler Forumu</span> uluslararası topluluk, Rusyanın barışçıl bir şekilde bağımsız egemen devletlere bölünmesini hedefliyordu

Rusya Sonrası Özgür Milletler Forumu, Rusya'daki muhalif aktivistler, bölgesel ve ayrılıkçı hareketler ve Rusya Federasyonu'nun parçalanmasını savunan yabancı sempatizanlar tarafından kurulan bir forumdur. Forumun amacı Rusya'yı 41 devlete bölerek parçalamaktır. Forum resmen Polonya'da kayıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Rubinstein</span> Rus yazar ve filolog

Lev Semyonovich Rubinstein, Rus şair, deneme yazarı ve aktivist.