İçeriğe atla

Lev Dyomin

Lev Stepanovich Dyomin
Doğum 11 Ocak 1926(1926-01-11) Moskova, Rusya
Ölüm 18 Aralık 1998 (72 yaşında) Yıldız Şehir, Rusya
Ülkesi Sovyetler Birliği
Rütbesi Sovyet Hava Kuvvetleri'nde Albay
Meslek Kozmonot, pilot
Görev adı Soyuz 15
Uzayda geçirdiği süre 2 gün 12 dakika
Ödülleri Sovyetler Birliği Kahramanı, Lenin Nişanı

Lev Stepanovich Dyomin (RusçaЛев Степанович Дёмин; 11 Ocak 1926, Moskova – 18 Aralık 1998, Yıldız Şehir[1]) 1974 yılında Soyuz 15 uzay uçuşu ile uçan bir Sovyet kozmonottur. Bu uzay uçuşu uzay istasyonu Salyut 3'ün içine girmesi için tasarlandı, ancak başarısız oldu.

Hayatı

Dyomin, Sovyet Hava Kuvvetleri Mühendislik Akademisinden mühendislik dalında doktora yaptı ve Sovyet Hava Kuvvetleri'nden Albay rütbesine yükseldi.[1]

Soyuz'a 15 uçuşunda 48 yaşındaydı ve o zamana kadarki en yaşlı kozmonottu. Ayrıca uzaya giden ilk büyükbabaydı. 1982'de derin deniz araştırmaları yapmak üzere ayrılana kadar programda kaldı. Dyomin, 1998'de Yıldız Şehir'de kanserden öldü.[1]

Aşağıdaki ödüller aldı:

Kaynakça

  1. ^ a b c "Cosmonaut Bio: Lev Dyomin". spacefacts.de. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Valentina Tereşkova</span> Sovyet kozmonot, uzaya çıkan ilk kadın (1963)

Valentina Vladimirovna Tereşkova, emekli Sovyet kozmonotu ve siyasetçidir. Uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir. 16 Haziran 1963 yılında, Vostok 6 pilotluğu için 400'ü aşkın başvuru ve 5 finalist arasından Tereşkova birinci seçildi. Uzayda, Dünya'nın yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 3 gün geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Bıkovski</span> Sovyet kozmonot (1934 - 2019)

Valeri Fyodoroviç Bıkovski, Sovyet kozmonot.

Yuri Petroviç Artyuhin Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Romanenko</span>

Yuri Viktoroviç Romanenko, eski Sovyet kozmonotu, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı. Kariyeri boyunca toplamda 430 gün 20 saat 21 dakika ve 30 saniye uzayda bulunmuş ve 18 saat uzay yürüyüşü yapmıştır. 1987 yılında Mir uzay istasyonunda kalıcı kozmonot olarak görev yapmış, istasyona Soyuz TM-2 ile ulaşmış ve Soyuz TM-3 ile ayrılmıştır. Mir'de kaldığı 326 gün süreyle o dönem en uzun süre uzay istasyonunda bulunan kozmonot olmuştur. Oğlu Roman Romanenko da kozmonottur ve Mayıs 2009'da Soyuz TMA-15 ile uzaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kozmonotları Madalyası</span>

SSCB Kozmonotları Madalyası Sovyet Uzay Ajansı için uçan tüm kozmonotlara sunulan Sovyetler Birliği devlet ödülü idi. Genellikle bu ayrıma eşlik eden şey, devletin hizmetindeyken kahramanca işler yapması için bir Sovyet vatandaşına verilebilecek en yüksek unvan olan SSCB Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İgor Volk</span>

İgor Petroviç Volk, Sovyet-Rus kozmonot ve test pilotudur.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Greçko</span> Sovyet kozmonot

Georgi Mihayloviç Greçko Soyuz 17, Soyuz 26 ve Soyuz T-14'te dâhil olmak üzere birçok uzay uçuşunda yer alan Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Gubarev</span> Sovyet kozmonot

Aleksei Aleksandrovich Gubarev, iki uzay uçuşuna çıkmış olan bir Sovyet kozmonottur. Çıktığı görevlerin adı "Soyuz 17" ve "Soyuz 28"dir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Feoktistov</span>

Konstantin Petrovich Feoktistov, Sovyet kozmonot ve seçkin bir uzay mühendisidir. Feoktistov, uzay teknolojisi ve keşif üzerine birkaç kitap da yazmıştır. Aydaki Feoktistov kraterine adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Pavloviç Aleksandrov</span>

Aleksandr Pavlovich Aleksandrov, eski Sovyet kozmonottur ve iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Glazkov</span>

Yury Nikolayevich Glazkov Sovyet Hava Kuvvetleri görevlisi ve bir kozmonot idi. Glazkov, Rusya Hava Kuvvetleri'nde Tümgeneral rütbesine yükselmiştir.

Yevgeni Vasilyeviç Hrunov Soyuz 5 ve Soyuz 4 görevlerinde uçan Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Beregovoy</span> Sovyet kozmonot (1921-1995)

Georgiy Timofeyevich Beregovoy 1968 yılında Soyuz 3 görevine liderlik eden Sovyet kozmonottur. Uçuşu sırasında Beregovoy 47 yaşındaydı. Bu onu yörüngeye çıkmış en erken tarihte doğmuş insan yapmaktadır, eski rekorun sahibi John Glenn'den üç ay ve üç gün önce doğmuştur, ama daha sonra X-15 pilotu Joe Walker bu rekoru kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Berezovoy</span> Sovyet kozmonot

Anatoli Nikolayeviç Berezovoy Adige Cumhuriyeti doğumlu Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Aksyonov</span>

Vladimir Viktorovich Aksyonov, eski Sovyet kozmonot. Mühendislik Enstitüsünden mezun olduktan sonra Hava Kuvvetleri Enstitüsünden mezun oldu. Daha sonra ise Politeknik Enstitünden mezun oldu. Teknik bilim adayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr İvançenkov</span> Sovyet kozmonot

Aleksandr Sergeyeviç Ivançenkov uzayda 147 gün, 12 saat ve 37 dakika dakika geçirmiş, Soyuz 29 ve Soyuz T-6'da uçuş mühendisi olarak yer almış emekli Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Musa Manarov</span>

Musa Kiramanoviç Manarov, eski Sovyetler Birliği pilot ve kozmonotu, uzaya ilk çıkan Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti vatandaşı ve Kafkasya'dan ilk kişidir. Uzayda 541 gün geçirmiştir.

Talgat Amangeldyuly Musabayev, Kazak test pilotu ve üç uzay uçuşu yapan eski kozmonottur. İlk iki uzay uçuşu, Rus uzay istasyonu Mir'de uzun süreli konaklamalardı. Üçüncü uzay uçuşu, ilk ücretli uzay turisti Dennis Tito'yu da taşıyan Uluslararası Uzay İstasyonu'na kısa süreli bir ziyaret göreviydi. Kasım 2003'te kozmonot olarak emekli oldu. 2007'den beri Kazakistan Ulusal Uzay Ajansı KazCosmos'un başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Ryumin</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Valery Victorovich Ryumin Sovyet kozmonot.