İçeriğe atla

Letraset

Bir rakip firma tarafından yapılan benzer bir ürünün yanında Letraset tarafından yapılan özgün kuru transfer yazı sayfası (solda)

Letraset, çeşitli yüzeylere harf ve daha başka tipografik öğeler aktarabilen yazı tipi levhaları üreten ve 1960larda tasarım stüdyoları, grafikerler, mimarlar, teknik ressamlar ve sanatçılar tarafından ürünleri yaygın olarak kullanılan bir şirketti. 1959 yılında Londra'da kurulan şirketin dört yıl sonra 1963 yılında 70 ülkede temsilciliği açılmıştı. Firma 1980'lerden başlayarak masaüstün yayıncılığın ve dijital baskı teknolojilerinin gelişmesiyle önemini yavaş yavaş yitirdi. 1981'de Letraset İsveçli kağıt firması Esselte tarafından satın alındı. Üç yıl sonra 1984'te ITC (International Typeface Corporating) da aynı şirketin bünyesine girdi. Daha sonra Letraset, Colart Grubu tarafından satın alındı ve yan kuruluşu Winsor & Newton'un bir parçası oldu.

Kurumsal tarih

Letraset 1959'da Londra'da kuruldu ve sanatçılar, zanaatkarlar ve tasarımcılar için yenilikçi bir medya türü tanıttı. Analog ve diital baskı teknolojileri arasında bir geçiş evresini temsil eden Letraset baskı yöntemi, kısa ömründe sessiz bir devrim gerçekleştirmişti.[1] 7 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

En önemli ürünleri Letraset Tipi Yazı Sistemi'ydi.[1] En başta ıslak yüzeyler üzerinde harfleri bir levhadan başka bir yüzeye aktarabilen sistem 1961'e kuru Instant Lettering[2] yöntemine dönüştü ve uzun yıllar boyunca ana ürünleri olarak piyasada yer aldı.

1964'ten itibaren Letraset, kuru aktarım sistemini Action Transfers adlı bir çocuk oyununa uyarladı. Bu oyun (daha sonra Gilette firması tarafından pazarlanan) Kalkitos'a evrildi.

1990'ların başında malzemelerinin satışlarında bir düşüş gören Letraset, Macintosh için ImageStudio ve ColorStudio gibi yazılım paketlerini piyasaya sürerek masaüstü yayıncılık endüstrisine geçti. Ne var ki bu ürünler hiçbir zaman yaygın bir kullanım oranına ulaşamadı. Ancak, Letraset kuru transfer kağıtlarında popüler olan yazı tiplerinin birçoğunun telif haklarını (örn. Charlotte Sans) elinde tutuyordu, dolayısıyla dijital yazı tipi pazarına girmek firma için mantıklı bir karardı. Letraset böylece birçok yazı tipini PostScript gibi formatlarda yayınlamaya başladı.

Alan Meeks, Martin Wait, Tim Donaldson ve David Quay gibi tasarımcıların yazı tipleri piyasaya sürüldü ve birçoğu günümüzde de Fontshop gibi çevrimiçi perakendecilerde bulunabilir . Bazı yazı tipleri başlıklarında 'Letraset'i korurken diğerleri ITC gibi yeni satıcıları tarafından yeniden adlandırılmıştır.

Kendi web sitelerinden belli fontlar hâlâ satılmaktadır. Geliştirdikleri yazılımlar içinde Adobe Illustrator'ın bir eklentisi olan Manga Studio EX bulunmaktadır.

LetrasetLe Mans, Haziran 2012'de Colart grubu tarafından satın alınana ve yan kuruluşu Winsor & Newton'un bir parçası olana kadar Fransa'nın Le Mans şehrinde bulunuyordu. Bu tarihte İngiltere'de Ashford, Kent şehrine taşındı.[3][4]

Kültürel tarih

Kuru transfer teknikleri, manipülasyon kolaylığı, düşük fiyatı ve oluşturulan nihai ürünün kalitesi nedeniyle punk hareketi tarafından yaygın olarak kullanıldı. Punk hareketinin yerleşik matbaalar ve yayıncılar tarafından fazla kabul görmemesi sebebiyle Letraset'un bu niteliği, harekâtın Kendin Yap felsefesine uyumluydu. Letraset aynı zamanda döneminde model uçaklar, okul dergileri, vb. birçok alanda kendine yer buldu. Profesyonel ve amatör kullanıcılar tarafından farklı sebeplerle kullanılıyordu.

Ürün

Modern sanatta Letraset'in bir örnek kullanımı: İsrailli sanatçı Michal Na'aman'ın bir fotoğrafını etiketleme

Letraset yöntem olarak ıslak üretim yöntemiyle oluşturulan harflerin bir yüzeyden başka bir yüzeye, üzerine basınç uygulayarak aktarılmasına dayanıyordu. En başlarda üç basamaklı bir aktarım söz konusuydu ve arada ipeksi bir aktarım yüzeyi bulunuyordu ve harflerin bir yüzeyden diğerine geçmesi için arap zamkı yapıştırıcı ve fırça kullanılması gerekiyordu.

Daha sonra 1961 yılında süreç basilteştirildi ve kuru aktarılabilir harfler geliştirildi. Letraset'in bütün dünyada yaygın olarak kullanılmasını sağlayan bu gelişme oldu.

Mevcut yazı tipleri yelpazesi, dönemin hem klasik hem de çağdaş yazı tiplerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Zamanla yazı tipleri farklı ağırlıklar ve boyutlarla zenginleştirildi. Letraset levhalar 1960'lar, 1970'ler ve 1980'lerde profesyonel ve amatör grafik tasarımcılar, mimarlar ve sanatçılar tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyordu. Bu yöntem sayesinde ilk kez amatörler, profesyonel görünüme sahip uygun fiyatlı ve çekici ürünler ortaya koyabiliyordu. Sonuç olarak ve kullanım kolaylığı nedeniyle matbaacılar, tasarım stüdyoları ve reklam ajansları tarafından da kullanılmaya başlandı. 1980'lerin sonlarında Letraset'in yerini masaüstü yayıncılık almaya başladı. Bugün Letraset levhaları eBay'de ve başka yerlerde alınıp satılmaktadır ve tasarımcılar ürünlerinde dijital bir görünümden kaçmak için özel olarak kullanılmaktadır.

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum mıcır metni onlarca yıldır Letraset reklamlarında yer almaktaydı. Kullanımının Letraset'ten önce başladığına dair bazı işaretler var, ancak Letraset'in onu popülerleştirmesinden büyük katkı sağladığı kuşku götürmez.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Letraset Type Lettering System". Action Transfers. 17 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Letraset Instant lettering". Action Transfers. 17 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2014. 
  3. ^ "About Us". Rocksalt International Pty Ltd. 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2011. Registered Office: Letraset Limited, Kingsnorth Industrial Estate, Wotton Road, Ashford, Kent, TN23 6FL, United Kingdom. 
  4. ^ "ColArt Group Acquires Letraset". Craft Business. 14 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2012. 
  5. ^ What does the filler text "lorem ipsum" mean?, The Straight Dope, February 2001, 5 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 7 Eylül 2021 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pascal (programlama dili)</span> yüksek seviyeli programlama dili

Pascal bilgisayar programlama dili pek çok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten ve çeşitli versiyonları bugün hâlâ yaygın olarak kullanılmaya devam eden en önemli programlama dillerinden biridir. İlk Macintosh işletim sisteminin çoğu ve TeX Pascal ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dizüstü bilgisayar</span>

Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar. Dizüstü bilgisayarlar bir AC bağdaştırıcıdan gücünü alır ve şarj edilebilir bir batarya ile güç kaynağından uzakta da kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlar küçük ve taşınabilir olmaları açısından avantajlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lorem Ipsum</span> metin çeşidi

Lorem Ipsum, kısaca Lipsum, masaüstü yayıncılık ve basın yayın sektöründe kullanılan taklit yazı bloğu olarak tanımlanır. Lipsum, oluşturulacak şablon ve taslaklarda içerik yerine geçerek yazı bloğunu doldurmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçılık</span>

Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Matbaacılık</span>

Matbaacılık ya da basımcılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir.

<span class="mw-page-title-main">Scribus</span>

Scribus, özgür ve ücretsiz bir masaüstü yayıncılık yazılımı. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmeye yönelik olarak ticari seviyede kullanılmaktadır. QuarkXPress ve InDesign gibi masaüstü yayıncılık araçlarına özgür ve ücretsiz bir seçenek sunar. Windows, Linux, Mac OS X başta olmak üzere birçok işletim sistemini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Operet</span>

Operet, olayları gülünç ve toplumsal, siyasal yergi öğeleri içererek anlatan müzikal sahne oyunudur.

Dizgicilik metin malzemesinin, matbaada basılmak üzere, harfler ve boşluk (espas) gibi özel işaretleri temsil eden ayrık birimlerin (karakter) kullanılmasıyla, düzenlenmesidir. Yazının bütün olarak bir yüzeye kazındığı taş baskı gibi tekniklerde geçerli olmayan bu işlem, Gutenberg tarafından hareketli harflerin icadı ve modern anlamda matbaacılığın başlangıcıyla 15. yüzyılda doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yüzey aktif madde</span>

Yüzey aktif madde suda veya sulu bir çözeltide çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen kimyasal bileşik. Yüzey aktif maddeler aynı zamanda iki sıvı arasındaki yüzeylerarası gerilimi de etkiler. Yüzey aktif maddenin İngilizce karşılığı olan surface active agent sözcüklerinin harflerinden oluşan bir kısaltma olan surfactant (surfaktan) kelimesi de yüzey aktif madde yerine kullanılır. Su içerisinde kendi kendine "oto-organize" olabilen yüzey aktif maddeler suyu seven (hidrofilik) ve suyu sevmeyen (hidrofobik) kısımlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bilişim Çağı</span>

Bilişim Çağı bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişimin insanlık tarihinde toplumsal, ekonomik ve bilimsel değişimin yönünü yeniden belirlediği ve giderek ağ toplumunun ortaya çıktığı döneme verilen addır. Başta imalat sanayii olmak üzere, ulaştırma, inşaat ve enerji sektörlerindeki gelişmelerin toplumsal ve ekonomik değişimin itici gücü olduğu endüstri toplumunun gelecekte neye evrileceği konusundaki tartışmalar 1950'lerin sonlarında başlamıştır. Başlangıçta bu döneme Endüstri Sonrası Çağı denmiştir. Bilgi Toplumu/Çağı, Enformasyon Toplumu/Çağı, İnternet Toplumu/Çağı, Elektronik Çağ, Siber Toplum/Çağ, Dijital Çağ, Sanayi-ötesi Çağ, Post-Modern Çağ, Yeni Çağ gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. 1980'lerde İnternet'in kullanımının yaygınlaşması ve nihayet 1995'te tamamen serbest bırakılmasından sonra endüstri sonrası terimi yerini enformasyon sözcüğüyle değiştirmiş, kavram Türkçeye Bilişim Çağı ya da Bilgi Çağı olarak yerleşmiştir. Günümüzde "Bilişim Çağı" terimi, 1990'lardan bugüne kadar olan süre için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaligrafi</span>

Kaligrafi ; yazı karakter ve unsurları kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir el sanatı çeşidi. Kaligrafi sanatını icra eden sanatçıya, kaligraf denir. Bu sanat dalının çağdaş bir tanımı ise "işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatı" şeklindedir. Belirli bir yazı stili, yazı tipi, hat türü, el veya alfabe gibi tanımlanabilir. Hat sanatı kaligrafi sanatı ile karıştırılmaktadır. Hat, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze gelmiş olan ve Arap harfleri ile icra edilen bir kaligrafi türüdür.

Tipografide, harf karakteri, her biri ortak tasarım özelliklerini paylaşan gliflerden oluşan bir veya daha fazla yazı kümesidir. Bir yazı yüzeyinin her yazı tipi, belirli bir ağırlık, stil, yoğuşma, genişlik, eğik çizgi, italikleştirme, süsleme ve tasarımcı veya dökümhaneye sahiptir. Örneğin, "ITC Garamond Bold Yoğunlaştırılmış İtalik", ITC Garamond'un kalın, yoğuşmalı, italik versiyonu anlamına gelir. "ITC Garamond Condensed Italic" ve "ITC Garamond Bold Condensed" den farklı bir yazı tipidir, ancak hepsi de aynı yazı tipi içindeki "ITC Garamond" yazı tipleridir. ITC Garamond, "Adobe Garamond" veya "Monotype Garamond" dan farklı bir yazı kalıbıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta kalemi</span>

Bir marker kalem, beyaz tahta kalemi, işaretleme kalemi, keçeli kalem, eskiz kalemi veya koki, kendi mürekkepine sahip bir kalemdir. Bülten tahtası ve beyaz tahtalarda kullanılır. Kaynak ve keçe gibi gözenekli, sıkıştırılmış elyaftan yapılmış bir uçludur. Flo-Master gibi, kalıcı bir işaretleyici bir kap ve emici bir malzeme çekirdeğinden oluşur. Bu doldurma, mürekkep için bir taşıyıcı görevi görür. İşaretleyicinin üst kısmı, daha önce sert keçe malzemeden yapılmış olan ucu ve işaretleyicinin kurumasını önleyen bir kapağı içerir. 1990'ların başına kadar mürekkep için kullanılan en yaygın çözücüler toluen ve ksilendi. Bu iki madde hem zararlıdır hem de çok kuvvetli bir koku ile karakterizedir. Bugün, mürekkep genellikle alkoller bazında yapılır. Markerler su geçirmez, kuru silme, ıslak silme veya kalıcı olabilir.

Yazı, ağızdan çıkan seslerin, fikirlerin ve görüşlerin mimik yardımı olmaksızın iletilmesini sağlayan, insanlar tarafından bulunan belirli işaret ve işaret sistemleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kitap kapağı</span> bir kitabın sayfalarını birbirine bağlamak için kullanılan herhangi bir koruyucu kaplama

Kitap kapağı, bir kitabın sayfalarını birbirine bağlamak için kullanılan herhangi bir koruyucu kaplamadır. Bez ya da deri ciltli ciltler ve ciltsiz ciltler arasındaki bildik ayrımın ötesinde, şömizler, spiral ciltler ve on dokuzuncu yüzyıl "mukavva" ve geleneksel el ciltleme türleri gibi daha eski formlar gibi başka alternatifler de vardır. "Kitap Kapağı" terimi genellikle masaüstü yayıncılıkta bir kitabın kapağında yer alan resim ve metin düzenlemesi için kullanılır. Bu makale, modern mekanik olarak üretilmiş kapaklarla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yazı dökümhanesi</span>

Yazı dökümhanesi, yazı tiplerini tasarlayan veya dağıtan bir şirkettir. Masaüstü yayıncılıktan önce, yazı dökümhaneleri, tipo baskılarda kullanılmak üzere tasarlanmış Linotype ve Monotype makineleri gibi çizgi döküm makineleri için metal ve ahşap yazı karakterleri ve matrisler üretip sattı. Günümüzün dijital yazı dökümhaneleri, kendi bağımsız dökümhanelerini işleten serbest çalışanlar veya başka bir dökümhane tarafından istihdam edilen yazı tip tasarımcıları tarafından yaratılan yazı tiplerini biriktirir ve dağıtır. Yazı tipi dökümhaneleri ayrıca özel yazı tipi tasarım hizmetleri sağlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bodoni (yazı tipi)</span>

Bodoni, ilk kez Giambattista Bodoni (1740–1813) tarafından on sekizinci yüzyılın sonlarında tasarlanan ve o zamandan beri sık sık yeniden canlandırılan serif yazı karakterlerine verilen addır. Bodoni'nin yazı tipleri Didone veya modern olarak sınıflandırılır. Baskı teknolojilerinin gelişimiyle ince serifler ve daha düşey aksların olanaklı kılınması Baskerville gibi yazı tiplerinin ortaya çıkmasını sağladı. Ancak Bodoni bu yaklaşımı daha da ileri götürdü ve hat kontrastlarını iyice arttırdı. Bodoni'nin uzun bir kariyeri oldu; zaman içinde tasarımları değişti ve çeşitlendi. Kariyerinin sonlarına doğru nihai tasarımları düz, braketsiz çizgiler, kalın ve ince vuruşlar arasında aşırı kontrast ve genel bir geometrik yapı ile hafif sıkıştırılmış bir yazı tipi olarak şekil aldı.

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Montserrat (yazı tipi)</span>

Montserrat, Arjantinli grafik tasarımcı Julieta Ulanovsky tarafından tasarlanan ve 2011 yılında piyasaya sürülen geometrik sınıflandırmada yer alan bir sans-serif yazı tipidir. Tasarlanırken, Buenos Aires'in tarihi bir mahallesi olan Montserrat'ta görülen yirminci yüzyılın ilk yarısına ait posterler, tabelalar ve boyalı pencerelerden esinlenilmiştir.