İçeriğe atla

Letopis

Letopis
EditörMaksim Gorki
Julius Martov
Anatoli Lunaçarski
SıklıkAylık
İlk sayıAralık 1915
Son sayıAğustos 1917
ÜlkeRusya Rus İmparatorluğu
DilRusça

Letopis, (Rusça Летопись; Kronik, Vakâyinâme) Maksim Gorki tarafından Sankt-Peterburg'da aylık olarak yayımlanan edebiyat, bilim ve politika dergisi. 1915 yılı aralık ayından 1917 yılının yine aralık ayına kadar faaliyetini iki yıl sürdürdü.[1]

Letopis, Gorki tarafından Birinci Dünya Savaşı ve milliyetçilik aleyhinde "sosyal demokrat" bir dergi olarak kuruldu. Aylık ortalama 11.000 adet satış rakamına ulaştı. Derginin genel yayın yönetmenliğini bir başka rus yazar Aleksandır Nikolayeviç Tiçonof, baş redaktörlüğünü de Radzişevski üstlenmişti. Anatoli Lunaçarski de derginin yazar kadrosunda yer alıyordu.

Kaynakça

  1. ^ Yedlin, Tova, Maxim Gorky: A Political Biography 22 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ISBN 9780275966058

İlgili Araştırma Makaleleri

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Mayakovski</span> Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü

Vladimir Vladimiroviç Mayakovski, Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Gorki</span> Sovyet Rus yazar

Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci.

<i>PCnet</i> son kullanıcılara yönelik aylık bilgisayar ve internet dergisi

PCnet, bilgisayar ve internet dünyasını birlikte yansıtan, son kullanıcılara yönelik aylık bilgisayar ve internet dergisidir. 1997 yılında Hürriyet Dergi Grubu bünyesinde yayın hayatına başlayan dergi, bir süre sonra Doğan Burda Dergi Yayıncılık'a geçti. Son sayısı Kasım 2016'da yayımlandı.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gençlik Birliği</span> Gençlik ve Öğrenci derneği

Türkiye Gençlik Birliği, ulusalcı bir gençlik ve öğrenci kuruluşudur. Kendisini, "ulusal bağımsızlık amacı ve Cumhuriyet Devrimleri etrafında birleşmiş Türk gençliğinin ortak mücadele örgütü" olarak tanımlar. Merkezi Ankara'dadır. Türkiye'nin 71 ilinde ve yurt dışında şubeleri bulunmaktadır.

F1 Racing, 12 Mayıs 2000'de Doğuş Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın hayatına başladı. Türkiye'deki tek Formula 1 dergisi olan F1 Racing, F1 temasıyla çıkan dergiler içerisinde dünyanın en çok satan dergisidir. F1 tutkunları, hız ve heyecanın hakim olduğu bu çok özel dünya ile ilgili aradıkları birçok şeyi bu dergide bulabilmektedirler. Tüm takımlar, otomobiller, çok özel fotoğraflar, söyleşiler, yarışların analizleri ve teknik raporlar her ay F1 Racing sayfalarında yer almaktadır.

Atlas, Türkiye'de Nisan 1993'ten beri yayımlanan bir aylık coğrafya ve keşif dergisi.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

<i>Popular Science</i>

Popular Science, 1872 yılında Amerika'da yayımlanmaya başlayan popüler bilim dergisidir. Genel okuyucuya hitap eden dergi, bilim ve teknoloji konularını irdeler. Popular Science, 30'dan fazla dile çevrilmekte ve 45 ülkede yayınlanmaktadır. Dergi, 2012 yılında Popular Science Türkiye adıyla Doğan Burda Dergi tarafından Türkiye'de yayımlanmaya başlanmıştır. ABD'de üç ayda bir, Türkiye'de aylık olarak yayımlanmaktadır. Popular Science'ın ABD baskısı, çeşitli alanlarda verilmiş 58 ödülün sahibidir.

<i>Sinema</i> (dergi) Türkiyede 1994-2013 yılları arasında yayınlanmış dergi

Sinema, ilk kez 1 Ekim 1994'te "Popüler Sinema Dergisi" üst başlığı ile Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Zaman içinde birkaç kez yayımcısı ve sahipleri değişmiş olsa da, bugüne kadar aynı isimle ve aynı formatta çıkmaya devam etmektedir. Aralık 2003 tarihli 104. sayıdan sonra dergi nüshalarına sayı numarası verilmesi uygulamasından vazgeçilmiş olmakla birlikte hesaplandığı zaman Eylül 2011 tarihi itibarıyla toplam 197 sayı yayımlanmıştır. Turkuvaz'ın dergiyi atv kanalıyla birlikte Kalyon İnşaat'a satmasıyla beraber, AutoMoto Sport, Global Enerji, Touch İstanbul, Cosmo Girl, Transport ve Aktüel dergileriyle birlikte 19 Aralık 2013'te kapatıldığı açıklanmıştır. Bu olay, medya tarafından da eleştirilmiştir.

<i>Atlas Tarih</i>

Atlas Tarih, Doğan Burda Dergi Yayıncılık tarafından Haziran 2010 tarihinde Türkiye'de yayımlanmaya başlanmış popüler tarih dergisidir. İlk birkaç sayısı aylık olarak çıkan dergi uzunca bir süredir 2 ayda bir yayımlanmaktadır.

Hala Madrid, tamamen Real Madrid ile ilgili yayın yapan İspanyol spor dergisidir. Dergi aylık bazda düzenlenir, Real Madrid kulüp üyeleri ve Madridistas Fan Club Card sahipleri için dört haftada bir çıkar.

<i>PlayStation Official Magazine - UK</i> Birleşik Krallıkta aylık yayımlanan video oyunu dergisi

PlayStation Official Magazine- UK, Future tarafından Birleşik Krallık'ta aylık olarak yayımlanan video oyunu dergisiydi. Önceleri üç ayda bir yayımlanan derginin ilk sayısı 2006 kışında yayımlanmış olup, 2. sayısı sonrasında aylık yayımlanmaya başlamıştır. Derginin son sayısı Mayıs 2021 yılında yayınlanmıştır. Genel olarak PlayStation konsollarıyla ilgili içeriğe sahiptir.

Prosveşçeniye, Bolşeviklerin, Aralık 1911 - Haziran 1914 yılları arasında St. Petersburg'da yasal olarak yayınladıkları aylık Marksist dergi.

<i>Resimli Ay</i> Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel tarafından çıkarılan aylık edebiyat ve magazin dergisi

Resimli Ay, Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel tarafından çıkarılan aylık edebiyat ve magazin dergisi. 1924 ile 1931 yılları arasında yayımlanmıştır. İlk yıllarında Cumhuriyeti destekleyen bir yapısının olmasıyla beraber eğitici ve çağdaş bir görünüme sahiptir. Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın yazdığı bir makaleden sonra kapatılmıştır. Daha sonra tekrar açılan dergi, Nâzım Hikmet'in de katkılarıyla bazı değişimlere uğramıştır. 1930 yılında ise tekrar kapatılmış, ilerleyen dönemlerde tekrar açma girişimleri olsa da başarılı olunamamıştır. Dergide görev almış başlıca yazarlar: Peyami Safa, Nâzım Hikmet, Sadri Ertem, Suat Derviş, Sabahattin Ali, Emin Türk ve Vâlâ Nureddin gibi isimlerdir.

Vogue Türkiye Dergisi, Türkiye’de Mart 2010’da Doğuş Yayın Grubu bünyesinde yayınlanmaya başladı. Dergi bir yıl içinde aylık 40.000 abone ile 100.000 adetlik tiraja ulaşarak Türkiye’nin en çok satılan dergisi oldu.

Sovyet Yazarlar Birliği, SSCB Yazarlar Birliği ya da Sovyetler Birliği Yazarları Sovyetler Birliği'nde profesyonel yazarların sanatçı birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">The Strand Magazine</span>

The Strand Magazine, George Newnes tarafından Birleşik Krallık'ta çıkartılan aylık dergi. 1891 yılı Ocak ayından 1950 yılı Mart ayına kadar 711 sayı çıkan dergi genel olarak kurgu öyküler ve makaleler içermekteydi. Derginin çıkışıyla beraber yayınlanan Sherlock Holmes maceralarıyla popülerliği artmış, aylık ortalama 500 bin satış rakamlarına ulaşılmıştır. Derginin merkezi Londra'daki Burleigh Caddesindeydi.