İçeriğe atla

Letonya sineması

Letonya sineması
Sinema salonu
Toplam63 (2011)[1]
Kişi başına100.000 kişi başına 3,4 (2011)[1]
Ana distribütörlerForum Cinemas 57.5%

Acme Film Latvia 16.5%

Incognito Films 5.6[2]
2011 yılı izleyici sayısı
Toplam1.879.149

Letonya sineması, Letonya veya eski Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti sınırları dahilinde üretilen ya da Letonyalılar tarafından yapılan çeşitli türlerden filmleri kapsar. Letonya sinemasının başlangıcı, ilk belgesel kısa filmin çekildiği 1910 olarak kabul edilir.[3] 28 Mayıs 1896'da Letonya'daki ilk sinema gösterimi Riga'da gerçekleşmiştir. 1914'ten bu yana, Letonya'daki hemen hemen tüm büyük şehirlerde sinema salonu mevcuttur.

Tarihçe

Letonya sinemasının 1910'da Letonyalı kameraman Alexander Stanke tarafından çekilen ilk kısa belgesel ile başladığı kabul edilir. Bu belgesel filmde Rus İmparatoru II. Nikolay'ın Riga ziyareti ve Riga'nın merkezinde bulunan I. Petro anıtının açılışı filme alınmıştır. 1913'ten itibaren uzun metrajlı filmler çekilmeye başlanmıştır. 1930'da Aleksandrs Rusteiķis, Lāčplēsis isimli tam uzunlukta sessiz bir film yaptı. 1939'da Vilis Jānis Lapenieks, Balıkçının Oğlu isimli sesli bir film yaptı. Letonya'daki en büyük film stüdyosu Riga Film Stüdyosudur. Lielais Kristaps, Letonya film endüstrisinde dağıtılan en büyük ödüldür. 2008 yılında, Letonya sinema filmlerinin dijitalleştirilmesi ve restorasyonu Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu tarafından ortak olarak finanse edildi. Restorasyon için seçilen ilk film, John Streičs tarafından yönetilen Limuzīns Jāņu nakts krāsā isimli filmdir. 2011 yılında restorasyonun ikinci aşaması tamamlandı ve Danimarkalı firma Nordisk, toplam 12 uzun metrajlı film ile 9 animasyon filmi restore etti. Film restorasyon projesine sonradan Letonya firmalarından Lokomotīve de dahil oldu.

Letonya sinemasında önemli isimler

Filmler

  • Lāčplēsis (1930)
  • Baltie zvani (1961)
  • Purva bridējs (1966)
  • Ceplis (1972)
  • Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981)

Yönetmenler

  • Aleksandrs Rusteiķis
  • Rolands Kalniņš
  • Jānis Streičs
  • Leonīds Leimanis
  • Arnolds Burovs

Aktörler

  • Uldis Pūcītis
  • Eduards Pāvuls
  • Jānis Osis
  • Artūrs Dimiters
  • Kārlis Sebris

Aktrisler

  • Lilita Berzina
  • Vija Artmane
  • Lidija Freimane
  • Velta Līne
  • Dzidra Ritenberg

Kaynakça

  1. ^ a b "Cinema infrastructure - Capacity" (İngilizce). UNESCO Institute for Statistics. 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  2. ^ "Share of Top 3 distributors (Excel)" (İngilizce). UNESCO Institute for Statistics. 4 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  3. ^ "Culture And Customs of the Baltic States By Kevin O'Connor". 1 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Riga</span> Letonyanın başkenti

Riga, Letonya'nın başkentidir. Baltık Denizi'ne şehrin ortasından geçen Daugava Nehri ile açılır. Şehir 56° 58¹ Kuzey Paraleli, 24° 8¹ doğu boylamında yer alır. Riga, Baltık devletleri içinde en büyük şehir olmasının yanı sıra, önemli bir kültür, siyaset, eğitim, finans, ticaret ve endüstri merkezidir.

Kısa film ya da kısa metrajlı film, uzun metrajlı film kriterlerini karşılayacak uzunlukta olmayan film. Tanımı üzerinde evrensel bir uzlaşma yoktur. Oskar ödüllerini dağıtan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine göre kısa filmlerin süresi -jenerik dahil- 40 dakika veya daha kısa olmalıdır. Aynı kuruluşa göre şunlar kısa film sayılmaz:

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Baykam</span> Türk ressam

Bedri Baykam, Türk ressam, köşe yazarı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Sokurov</span>

Aleksandr Nikolayeviç Sokurov, Rus yönetmen ve yapımcı. 2004'te Rusya Halkın Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde sinema</span>

Sovyetler Birliği'nde sinema veya Sovyet sineması veya Devrim sineması diye Sovyetler Birliği'nde üretilen sinema filmleri adlandırılır.

Bu listede 1930'ların Azerbaycan filmleri gösterilmiştir. Bu filmlerin 1.sinin çekimleri 1930 yılında, sonuncusunun çekimleri ise 1939 yılında bitirilmiştir.

Bu listede 1940'ların Azerbaycan filmleri gösterilmiştir. Bu filmlerin 1.sinin çekimleri 1940 yılında, sonuncusunun çekimleri ise 1949 yılında bitirilmiştir.

Bu listede 1960'ların Azerbaycan filmleri gösterilmiştir. Bu filmlerin 1.sinin çekimleri 1960 yılında, sonuncusunun çekimleri ise 1969 yılında bitirilmiştir.

Bu listede 1970'lerin Azerbaycan filmleri gösterilmiştir.

Bu listede 1980'lerin Azerbaycan filmleri gösterilmiştir. Bu filmlerin 1.sinin çekimleri 1980 yılında, sonuncusunun çekimleri ise 1989 yılında bitirilmiştir.

Bu listede 1990'ların Azerbaycan filmleri gösterilmiştir.

Bu listede 2000'lerin Azerbaycan filmleri gösterilmiştir. Bu filmlerin 1.sinin çekimleri 2000 yılında, sonuncusunun çekimleri ise 2009 yılında bitirilmiştir.

Uzun metraj, tam uzunluktaki filmleri tanımlamakta kullanılan bir sinema terimi. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, American Film Institute ve British Film Institute uzun metrajı en az 40 dakika olarak tarif eder. Bununla birlikte yetişkinleri hedef alan filmlerin çoğu günümüzde 90-210 dakika arasındadır. Çocukları hedef alan filmler ise genellikle 60-120 dakika arasındadır.

Erdem Tepegöz (d.1982) Türk film yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Nina Kusturica</span> Avusturyalı yönetmen ve yapımcı

Nina Kusturica Bosna-Hersek doğumlu, Avusturyalı film yönetmeni, editor ve prodüktör.

Nur Akalın, Türk film yönetmeni, senarist ve yazar. Kısa film ve belgeselleriyle tanınan Akalın, Joenjoy ve Merdiven Altı isimli iki uzun metraj filmi de bulunmaktadır.

<i>Soul</i> (film, 2020) Pete Docter ve Kemp Powers’ın yönettiği 2020 yapımı film

Soul, Pixar Animation Studios tarafından üretilen ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan 2020 Amerikan bilgisayar animasyonlu fantastik komedi-drama filmidir. Pete Docter'ın yönettiği ve Kemp Powers'ın ortak yönetmenliğini üstlendiği filmde Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga, Richard Ayoade, Phylicia Rashad, Donnell Rawlings, Questlove ve Angela Bassett'in sesleri yer alıyor. Hikâye, bir caz müzisyeni olarak büyük çıkışından hemen önce, yanlışlıkla ayrılan ruhunu ve bedenini yeniden birleştirmeye çalışan Joe Gardner adlı bir ortaokul müzik öğretmenini anlatıyor. Soul, bir Afrikalı-Amerikalı kahramanın yer aldığı ilk Pixar filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna sineması</span>

Ukrayna'nın sinema tarihi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Önde gelen Ukraynalı yönetmenler arasında Aleksandr Dovjenko, Dziga Vertov ve Serhiy Paracanov gibi yönetmenler yer almaktadır. Dovjenko, Sovyet montaj teorisinin öncüsü olmasının ve Dovjenko Film Stüdyoları'nı kurmasının yanı sıra, en önemli erken dönem Sovyet film yapımcılarından biri olarak anılır. 1927'de Dziga Vertov Moskova'dan Ukrayna'ya taşındı. VUFKU film stüdyosunda, aralarında On Birinci Yıl, Kameralı Adam ve ilk Ukrayna sesli belgeseli Coşku gibi birçok avangart belgesel çekti. Paracanov, Ukrayna, Ermeni ve Gürcü sinemalarına önemli katkılarda bulunmuş bir Ermeni film yönetmeni ve sanatçısıydı; sosyalist gerçekçiliğin yol gösterici ilkeleriyle tamamen uyumsuz olan kendi sinema stilini, Ukrayna şiirsel sinemasını icat etti.

<span class="mw-page-title-main">İntikam Hacılı</span>

İntikam Hacılı,, Azerbaycanlı film yönetmeni, yapımcı ve senarist. Azerbaycan'da yeni bir akım olarak değerlendirilen "Azad Kino"nun temsilcilerinden biridir.