İçeriğe atla

Letonya Halk Cephesi

Letonya Halk Cephesi (Letonca: Latvijas Tautas) 1988-1993 yılları arasında, Letonya SSC'i ve daha sonra Letonya'da faaliyet gösteren bağımsız bir siyasi varlıktır. İlk olarak Perestroyka'yı desteklemek için oluşturuldu ve daha sonra Letonya'nın SSCB'den bağımsızlığı için çalıştı.[1]

Kökeni

1940 yılında Letonya, Litvanya ve Estonya SSCB tarafından işgal edildi. Bu sırada, Orman Kardeşleri adı altında gerillalardan oluşan bir silahlı direniş başladı.1986'dan itibaren Letonyalılar belirli hedefler etrafında örgütlenmeye başladılar. Moskova'ya karşı ilk savaşlardan biri, Daugavpils kenti yakınlarındaki Letonya'daki ana Daugava Nehri üzerinde dördüncü hidroelektrik barajın inşasıydı . Bu, Çevre Koruma Kulübü'nün oluşturulmasına ilham verdi. Kulüp, çevre protestolarını Sovyet rejimine karşı daha yaygın bir yol olarak gördü.[2]

Tarih

Riga, Vetspilsetas sokak 13/15.[3] Letonya Halk Cephesi Müzesi

1988'de, Letonya Halk Cephesi, Letonya'da demokrasi ve bağımsızlık kurmak için oluşturulmuş birçok organizasyondan biriydi. Letonya Popüler Cephesi 8 Ekim 1988'de kuruldu ve aynı zamanda Estonya Halk Cephesi'nin kurucu kongresi 1-2 Ekim'de ve Litvanya'daki Suudilerin kurucu kongresi 22-23 Ekim'de yapıldı.[4] Letonya Halk Cephesi, o yıl Letonya'da kurulan ve böylece Letonyalı olmayan azınlıkları ve komünistleri birleştiren en ılımlı örgütlerden biriydi. 250.000 üye toplayan örgüt, 1989-1990 parlamento seçimlerine katıldı ve büyük çoğunluk kazandı. Böylece hükûmeti devraldı ve Letonya'nın bağımsızlık sürecine 1990'da başladı. Ağustos 1991'de ise süreç tamamlanmış oldu.[5]

Haziran 1993'te, Letonya'nın bağımsızlığının restorasyonundan sonra ilk parlamento seçimleri yapıldı. Ekonomik zorluklar ve bazı politikacıların istifası nedeniyle, Halk Cephesi oyların sadece% 2.62'sini aldı ve parlamentoya girmedi. Bundan sonra, örgüt kendini Hristiyan Demokrat Partisi olarak yeniden kurmaya çalıştı ve adını Hristiyan Halk Partisi (Letonca: Kristiga Tautas partija ) olarak değiştirdi. Ancak bu girişimde başarılı olamadı. Sonunda, parti üyeleri Hristiyan Demokrat Birliği (Letonca: Kristigi demokratiska) adı altında, 9 Ekim 1999'daki yılın son toplantısı ile birleşti.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Народному фронту – 30 лет, Яна Рубинчик". 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  2. ^ Schwartz, K. (2006). Nature and national identity after communism: Globalizing the Ethnoscape. Pittsburgh: University of Pittsburgh Press.
  3. ^ "Par Tautas frontes muzeja sabiedriskajai padomei nodotā nekustamā īpašuma atdošanu valstij". LIKUMI.LV (Letonca). 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 
  4. ^ Арнольд Клауцен (2018). "«Песенная революция», «цветная революция» или контрреволюция? 15 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." (дискуссионный портал) (Rusça) (IMHOclub.lv).
  5. ^ "The Museum of the Popular Front of Latvia, Riga". 29 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Zinātnes Vēstnesis: 1999.g. 25. oktobris". www.lza.lv (Letonca). 25 Ekim 1999. 30 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Letonya</span> Kuzey Avrupada yer alan bir ülke

Letonya ya da resmî adıyla Letonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Belarus ile paylaşmaktadır. Aynı zamanda Letonya, İsveç ile denizden sınırdaştır. Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti Riga'dır. 1 Mayıs 2004'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya tarihi</span>

Letonya tarihi bugünkü Letonya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

<span class="mw-page-title-main">Andrius Kubilius</span> Litvan siyasetçi

Andrius Kubilius, Litvanya'nın eski Başbakanıdır. 1999 yılında Başbakan olarak görev yaptı. Muhafazakâr siyasi parti Litvanya Hristiyan Demokratlar - Anavatan Birliği'nin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Zāle</span>

Kārlis Zāle, Leton heykeltıraş. Riga'da yer alan Kardeşler Mezarlığı'ndaki anıt ile şehir merkezindeki Özgürlük Anıtı'nın tasarımı kendisine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Komünist Partisi</span>

Letonya Komünist Partisi, Letonya'da bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Bağımsızlık Savaşı</span>

1918-1920 yılları arasında iki yıla yakın sürmüş Letonya bağımsızlık savaşı.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Ulusal Bağımsızlık Hareketi</span>

Letonya Ulusal Bağımsızlık Hareketi, 1988 yılından 1990'ın ortasına kadar Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren siyasi organizasyon. Lider kadrosu Eduards Berklavs, Aleksandrs Kiršteins, Andrejs Krastiņš, Einars Repše ve Juris Dobelis'ten oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması</span> Sovyetler Birliğinin kurulduğu 1922 tarihli belge

Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması, genellikle Sovyetler Birliği olarak bilinen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) resmi olarak kurulduğu anlaşmadır. De jure birkaç Sovyet cumhuriyetinin birliğini yasalaştırdı ve yeni bir merkezileştirilmiş federal hükûmet kurdu burada anahtar işlevler Moskova'da merkezileştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Vilnis Edvīns Bresis</span>

Vilnis Edvīns Bresis ,Leton siyasetçidir. 6 Ekim 1988'den 7 Mayıs 1990 tarihine kadar Letonya SSR Bakanlar Konseyi Başkanıydı.

Genç Letonlar , 1850'lerden 1880'lere kadar aktif olan birinci Letonya Ulusal Uyanışı'nın , entelektüelleri için en sık kullanılan terimdir. Hareket, Heinrich Heine liderliğindeki Genç Almanya hareketi üzerinde modellenmiştir. Aslında, bu milliyetçi aydınlara çoğunlukla Baltık Alman rakipleri tarafından uygulanan aşağılayıcı bir sıfat, "Genç Letonya" terimi ilk olarak 1856'da Das Inland gazetesinde Juris Alunāns'ın Dziesmiņas latviešu valodai pārtulkotas'ın bir incelemesinde, Nīca'nın papazı Gustav Wilhelm Sigmund Brasche tarafından kullanılmıştır. Letonya'da böyle bir edebiyatın kimler tarafından beğenilebileceğini soran Brasche, "Genç Letonya" hayalini kuranların Heirin'in "Die Lorelei" adlı şiirindeki trajik kaderi yaşayacağı konusunda uyardı. Yeni Letonlar bazen "tautībnieki" olarak da biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Egils Levits</span> Letonyalı avukat, hukukçu ve politkacı; Litvanya Başkanı(2009-günümüz)

Egils Levits, 8 Temmuz 2019'dan bu yana Letonya'nın cumhurbaşkanı olan Letonyalı bir avukat, siyaset bilimci ve yargıç. 2004 yılından beri Avrupa Adalet Divanı Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Halk Cephesi</span> Belarusun SSCBden bağımsızlığını sağlayan sosyal ve politik bir hareket

Belarus Halk Cephesi "Rönesans", 1980'lerin sonlarında ve 1990'larda Belarus'un Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını sağlayan sosyal ve politik bir hareketti. Letonya ve Estonya'nın Halk Cepheleri ve Litvanya Cumhuriyeti'ndeki Sąjūdis hareketine benziyordu.

<span class="mw-page-title-main">1934 Letonya askerî darbesi</span> Letonyalı lider Ulmanis tarafından yapılan kendi kendine darbe

1934 Letonya askerî darbesi veya Letonya'da bilinen adlarıyla 15 Mayıs darbesi veya Ulmanis darbesi, Başbakan Kārlis Ulmanis'in Letonya'daki parlamenter sisteme karşı kendi kendine darbesidir. Bu rejim 1940'ta Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgaline dek sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İlk Letonya Ulusal Uyanışı</span>

İlk Letonya Ulusal Uyanışı veya İlk Uyanış, 1850-1880 yılları arasında Letonya'daki Baltık Alman hakimiyetine karşı çıkan bir grup iyi eğitimli olan Genç Letonyalılar arasında kültürel ve ulusal bir uyanış hareketiydi. Courland Valiliği, modern Letonya ulus devletinin temelini oluşturdu. Bu, Genç Letonyalılar Avrupa romantik milliyetçilik hareketlerinden ve Çek Ulusal Dirilişinden etkilenmiştir. Çabalarının çoğu Letonyalıları eğitmek, Almanları eleştirmek ve damgalamayı Letonca dilinden, geleneklerinden ve kültüründen çıkarmak için harcandı. Hareket, 1850'den sonra Livonya Valiliği'nde en yüksek eğitim yeri olan Tartu Üniversitesi'nde başladı ve yaklaşık 30 etnik Letonyalı öğrenci katıldı. Courland'dan bir öğrenci olan Krišjānis Valdemārs, yurt odasında kendini o zaman duyulmamış bir Letonya olarak tanımlayan bir not yayınladı. Çok geçmeden 10-13 kişilik bir grup onun etrafında büyüdü; Alman baskısı Letonyalıların durumu hakkında tartıştıkları “Letonya akşamları” düzenlediler. Juris Alunāns ve Krišjānis Barons kısa süre sonra lider üye oldular. Mājas Viesis ve Pēterburgas Avīzes gazetelerini kurdular. Hareket başlangıçta onu Alman hakimiyetinin olduğu Baltık eyaletlerine karşı bir araç olarak gören Rus yetkililer tarafından desteklendi. 1868'de Genç Letonyalı Fricis Brīvzemnieks, dainas olarak bilinen Letonya halk şarkılarını toplamaya başladı. Çalışmalarına 1894'te ilk dainas kitabını yayınlayan ve sonunda Dainas'ın Babası (Dainutēvs) olarak bilinen Krišjānis Barons tarafından devam edildi. Bir başka edebi aktivist, 13. yüzyıl Livonya Ryhmend günlüklerinde kırmızı-beyaz-kırmızı bayraktan söz eden öğretmen Atis Kronvalds'dı. Bu renkler sonunda Letonya'nın bayrağı oldu. Kronvalds, Letonyalılar arasında eğitimi teşvik etmek için yorulmadan çalıştı ve birçok yeni kelime oluşturarak Letonca dilini modernize etti. 1868'de, başlangıçta, Estonya mahsulü başarısızlığı mağdurlarına yardım etmek için bir yardım kuruluşu olarak, Riga ve bölgelerinde Letonya kültürel yaşamını organize eden Riga Letonya Derneği kuruldu. Olfdolfs Alunāns liderliğindeki ilk Letonya tiyatro topluluğu burada kuruldu ve Letonya'da oyun yazarlığının doğmasına neden oldu. 1873 yılında, ilk Letonya şarkı festivali Riga'da yapıldı, bu sırada şarkıların çoğu Letonya halk şarkılarıydı. Orada yapılan yeni şarkılardan biri, Baumaņu Kārlis'in bestelediği bir şarkıydı, daha sonra Letonya'nın milli marşı oldu. Milliyetçiliğin büyümesinden korkan orijinal adı “Tanrı, Letonya'yı korusun!” Rus sansürleri tarafından “Tanrı, Baltıkları kutsasın” olarak değiştirildi.1888'de, Andrejs Pumpurs tarafından yazılan ulusal destan Lāčplēsis ilk olarak yayınlandı. lk Uyanış, çoğunlukla iyi eğitimli sınıflar arasında kültürel bir hareketti ve Letonya toplumu daha olgunlaştıkça, yeni siyasi ve bilimsel fikirlerle ilgilendikçe kısa sürede ivme kaybetti. Önde gelen Genç Letonyalıların çoğu evlerinden uzakta erken öldü veya Rusya'da çalıştı. Letonyalılar ayrıca okullarda Letonca kullanımının yasaklandığı bir Ruslaşma dalgası yaşadılar. İlk Uyanışı, çok daha politik olan ve Sosyal Demokrat Parti'nin kurulmasına yol açan Yeni Akım hareketi izledi. İlk Uyanış'ın folkloğa olan ilgisi, 1920'lerde Ernests Brastiņš ve Kārlis Marovskis-Bregžis tarafından yaratılan Baltık neopagan hareketi Dievturība tarafından sürdürüldü.

Letonya Geçici Ulusal Konseyi, Letonya mülteci desteği Merkezi komitesi, siyasi partiler ve Geçici Arazi Konseyi temsilcileri ve Livonya Guberniyası tarafından, Valka'da 29 Kasım 1917'de kuruldu. Vidzeme ve Geçici Arazi Konseyi. Alman ordusu gelişmeleri nedeniyle, Ulusal Konsey Petrograd'da yeni Bolşevik rejiminden gizlice bir araya geldi.

Litvanya Kurucu Meclisi, 1920 yılında, 1922 Litvanya Anayasası'nı hazırlamak ve kabul etmek için demokratik olarak seçilen meclis.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Türkiye ilişkileri</span>

Litvanya-Türkiye ilişkileri, Litvanya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye 28 Temmuz 1922'de Litvanya'yı resmî olarak tanıdı ve aynı gün Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi de Litvanya'ya akredite oldu. SSCB'nin Estonya, Letonya ve Litvanya'nın işgalini ve ilhakını takiben Tallinn'deki Türk Büyükelçiliği 5 Eylül 1940'ta kapattı. Ancak Türkiye, Litvanya'nın Sovyet ilhakını hiçbir zaman tanımadı.

Letonya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Letonya'yı temsil eden katılımcı Supernova 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Kalniete</span>

Sandra Kalniete Letonyalı bir politikacı, yazar, diplomat ve bağımsızlık hareketi lideridir. 2002-2004 Letonya Dışişleri Bakanı ve 2004'te Avrupa Tarım, Kırsal Kalkınma ve Balıkçılık Komiseri olarak görev yaptı. 2009 yılından bu yana Avrupa Halk Partisi'nde Avrupa Parlamentosu (MEP) üyesi olarak görev yapmaktadır.