İçeriğe atla

Letonya'daki Yahudilerin tarihi

Letonyalı Yahudiler
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Letonya4,800[1]
Diller
Din

Letonya'daki Yahudilerin tarihi, 1571'de Piltene'de kurulan ilk Yahudi kolonisine dayanıyor.[2] Yahudiler, Letonya'nın nüfusunu azaltan Büyük Kuzey Savaşı'na (1700-1721) kadar Letonya'nın gelişimine katkıda bulundular.[3] Yahudi cemaati, esas olarak Prusya'dan gelen bir akın yoluyla 18. yüzyılda yeniden oluştu ve Letonya'nın ekonomik yaşamında temel bir rol oynamaya başladılar.

Bağımsız bir Letonya yönetiminde Yahudiler siyasi partiler kurdular ve milletvekili olarak parlamentoya katıldılar. Yahudi cemaati gelişti. Yahudi ebeveynler, çocuklarını önemli bir azınlık okulları ağının parçası olarak eğitim dili olarak İbranice eğitim veren okullara gönderme hakkına sahipti.[2]

II. Dünya Savaşı, Yahudi cemaatinin önemini sona erdirdi. Stalin'e göre, nüfusun sadece %5'ini oluşturan Yahudiler sürgüne uğrayan insanların %12'sini oluşturuyordu.[4] Buna karşılık, Holokost'ta Letonya'nın Yahudi nüfusunun %90'ını öldü.[2][4]

Bugünün Yahudi cemaati köklerini Holokost'tan sağ kalanlara, Nazi istilasından kaçmak için Sovyetler Birliği'ne kaçan ve daha sonra geri dönen Yahudilere ve çoğunlukla Sovyetler Birliği'nden Letonya'ya yeni göç etmiş olan Yahudilere bağlıyor. Bugün Letonya Yahudi cemaati küçük ama aktif bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar.

II. Dünya Savaşı

Sovyet işgali, 1940–1941

Sovyet birliklerinin Letonya topraklarında konuşlanmasına yönelik baskı altında Letonya anlaşmasını çıkardıktan sonra -Stalin müzakereler sırasında Moskova'daki Letonya dışişleri bakanını kişisel olarak tehdit etti-, Sovyetler Birliği 16 Haziran 1940'ta Letonya'yı işgal etti. Yahudi sivil ve siyasi liderleri Ağustos 1940'ta tutuklanmaya başladı.[5] Tutuklanan ilk kişi Siyonist liderler David Warhaftig ve Mahamud Alperin'di.[5] Sovyetler Baltık sürgünlerinin ilk turunu gerçekleştirdiğinde, 13-14 Haziran 1941 gecesi Letonyalılarla birlikte binlerce Letonya Yahudisi sürüldü. Bu kadar sınır dışı edilen tüm etnik gruplardan Yahudiler diğerlerine oranla daha fazla acı çektiler ve özellikle zorlu koşullara sürüldüler.[6] 1.212 Yahudi Letonya vatandaşının (SSCB'nin uzak bölgelerine sınır dışı edilenlerin %12,5'i) sürgün edilmesiyle ilgili kayıtlar korundu, ancak ilk Sovyet işgali sırasında sınır dışı edilen gerçek Yahudi sayısı 5.000 ile 6.000 arasında değişken sayılara sahiptir.[5][7][8]

Nazi Almanyasının Baltıklar'ı işgal etmesinden sadece bir hafta önce Yahudi sivil liderleri ve hahamlar, parlamento üyeleri ve uzman ve tüccar sınıfının sürgünleri, Yahudi cemaatini işgal karşısında ve hemen ardından Holokost karşısında örgütlenmeye hazırlıksız bıraktı. Sınır dışı edilenler arasında Anayasa Sözleşmesi üyeleri I. Rabinovičs ve I. Berzs, 1. ve 3. Saiema milletvekili ve Bund N. Maizels başkanı ve diğer Yahudi milletvekilleri de vardı. Erkekler ailelerinden ayrıldı ve Solikamsk (Perm'de), Vyatka ve Vorkuta'daki çalışma kamplarına gönderilirken, eşleri ve çocukları Novosibirsk, Krasnoyarsk ve diğer yerlere gönderildi.[5][9] Yaklaşık yarısı, sınır dışı edilmelerinin sonucu olarak öldü, bazıları bir kereden fazla sınır dışı edildi - M. Dubinler 1956'da ikinci kez sınır dışı edildikten sonra öldü. Doğu Avrupa'yı bölen Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı sonucunda Sovyet kontrolü altına giren 2.100.000 Yahudinin yaklaşık 1.900.000'inin (ikiden birden fazla) Sibirya ve orta Asya'ya sürüldüğü tahmin ediliyor.[10]

Kaynakça

  1. ^ American Jewish Year Book. "The Jewish Population of the World (2017)". Jewish Virtual Library. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  2. ^ a b c "Dribin, L., PhD. Kurzeme's and Zemgale's Jews, retrieved February 17, 2009, University of Latvia site". 3 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2012. 
  3. ^ R. O. G. Urch. Latvia: Country and People. London, Allen & Unwin. 1938.
  4. ^ a b Swain, G. Between Stalin and Hitler. Routledge, New York. 2004.
  5. ^ a b c d Leo Dribins, Armands Gūtmanis, Marģers Vestermanis. "The Jewish Community of Latvia: History, Tragedy, Rebirth" at the Latvian Ministry of Foreign Affairs 30 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., retrieved December 22, 2010.
  6. ^ Swain, Geoff, Between Stalin and Hitler: class war and race war on the Dvina. RoutledgeCurzon, 2004.
  7. ^ jewishgen.org 21 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. and These Names Accuse (Latvian National Foundation, Stockholm) both estimate that 5,000 Jews were deported in the first Soviet mass deportation of June 13–14, 1941.
  8. ^ Dov Levin, quoted in Gordon, F. Latvians and Jews Between Germany and Russia
  9. ^ Gordon, F. Latvians and Jews Between Germany and Russia
  10. ^ Unger, L. and Jelen, C. U Express, Paris, 1985

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

Yahudilerin Arap topraklarından toplu göçü 20. yüzyılda, başta Sefarad ve Mizrahiler olmak üzere, Yahudilerin Arap ve Müslüman ülkelerden kovulması veya toplu olarak ayrılmasına atıfta bulunmaktadır. Göç, 19. yüzyılın sonlarında başlamışsa da özellikle 1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından ivme kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi 2000 yıl öncesine dayanır.

Belçika'daki Yahudilerin tarihi 1. yüzyıla kadar uzanır. II. Dünya Savaşı'ndan önce 100.000'i bulan ülkedeki Yahudi nüfusu Holokost'tan sonra nüfusunun yarısından fazlasını kaybetti.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan'daki Yahudilerin tarihi</span> Hindistanda bulunan dini bir azınlık

Hindistan Yahudileri Hindistan'da bulunan dini bir azınlıktır. Yahudiliğin, Hindistan'a giren ilk gayri-Dharma dinlerden olduğu tarihte kayıtlıdır. Antik çağlardaki cemaatler kültürel asimilasyona uğramıştır. Her Yahudi cemaati, Yehuda Krallığı ve Kayıp On Kabile gibi farklı kökenlerden geldiği için ülkedeki Yahudi sayısını kestirmek zordur. Toplam Yahudi nüfusunun yarısı Manipur ve Mizoram'da, çeyreği de Mumbai'de yaşamaktadır. Dünyadaki birçok ülkenin aksine Hintlerin kontrolündeki Hindistan'da antisemitizm olayları görülmemiştir. Bölgede görülen tek antisemitik olaylar, Portekiz'in Goa'yı işgal edip engizisyonları başlattığı dönemdir. Yahudiler Malabar kıyılarındaki Kodungallur'a yerleşip 1524'e kadar barış içinde ticaretle uğraştılar. Hem İngiliz hakimiyetinden önce hem de sonra Yahudiler Hint prensleri altında, hükûmette, orduda ve endüstride önemli mevkilere geldiler.

Kazakistan'da uzun geçmişi olan Kazak Yahudileri'nin nüfusu 12,000 ila 30,000 olup toplam nüfusun %1'inden azını oluşturur.

Kosova'daki Yahudilerin tarihi bazı istisnalar hariç Sırbistan'daki Yahudilerin tarihinin aynasıdır. İstisnalardan biri Holokost sırasında İtalya hakimiyetindeki Arnavutluk'a bağlı Kosova döneminde yaşananlar ve bir diğer istisna da 1999'da Sırbistan'dan ayrılırken gerçekleşen 1998-1999 Kosova Savaşı dönemidir.

Judenrat veya Judenräte Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Polonya işgal topraklarında ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin işgal altındaki topraklarında kurduğu yönetim organları. Kısaca Yahudi konseyi ya da heyeti anlamına gelir.

Abhazya Yahudilerinin nüfusu, Aşkenaz, Gurjim ve diğer Yahudilerden oluşmaktaydı. Abhazya'nın 19.yy'ın ortasında Rus İmparatorluğu'na katılmasıyla bölgedeki Yahudi nüfusu arttı. 1992-1993 Gürcistan-Abhazya çatışması sebebiyle çoğu Yahudi bölgeyi terk etti veya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Tunus'taki Yahudilerin tarihi Roma dönemine kadar dayanır. 1948'de önce Tunus'taki Yahudi nüfusu 110.000'lere kadar ulaştı. 1950'lerde nüfusun yarısı İsrail'e diğer yarısı Fransa'ya göç etti. 2011 itibarıyla Tunus şehrinde 700 ve Cerbe Adası'nda 1000 Yahudi yaşamaktadır.

Arajs Kommando, SS-Sturmbannführer Viktors Arājs önderliğinde, Nazi Sicherheitsdienst'e (SD) bağlı bir Letonya Yardım Polisi'nin işbirlikçi birimi idi. Soykırım sırasında ünlü bir ölüm birimiydi.

Litvanya Yahudileri veya Litvaklar, bugünkü Litvanya, Belarus, Letonya, Kuzeydoğu Suwałki ve Polonya'nın Białystok bölgesi ile Rusya ve Ukrayna'nın bazı sınır bölgeleri arasında bölünmüş eski Litvanya Büyük Dükalığı topraklarında yaşayan Yahudilerdir. Terim bazen, etnik kökenleri ne olursa olsun, "Litvanyalı" bir yaşam ve öğrenme tarzını izleyen tüm Ortodoks Yahudileri kapsamak için kullanılır. Litvanyalı Yahudilerin yaşadığı bölgeye Yidiş'te (טעיטע) Lite, dolayısıyla İbranice Lita'im (לִיטָאִים) denir.

Letonya'da Müslümanların varlığı ilk olarak 19. yüzyılda görüldü. Bu Müslümanlar çoğunlukla kendi iradeleri dışında Letonya'ya götürülen Tatarlar ve Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da Holokost</span>

Polonya'da Holokost, Nazi Almanyasının Avrupa çapında çoğunlukla 101.Yedek Ordnungspolizei Taburu eliyle işlediği Holokost'un o dönem Alman işgâlinde bulunan Polonya'daki tezahürlerini kapsar. Bu soykırım kapsamında üç milyon Polonya Yahudisi, yani Holokost'ta katledilmiş tüm Yahudilerin yarısı, öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Belarus'taki Yahudilerin tarihi, 8. yüzyılın başlarından itibaren başlar. Yahudiler, modern Belarus topraklarının her yerinde yaşadılar. Yahudiler, 20. yüzyılın ilk yarısında ülkedeki üçüncü en büyük etnik gruptu. 1897'de Belarus'un Yahudi nüfusu 910.900 kişiydi ve toplam nüfusun %14.2'sine eşitti. Polonya-Sovyet Savaşı'nın (1919-1920) ardından, Riga Antlaşması hükümlerine göre Belarus, Doğu Belarus ve Batı Belarus olarak ikiye bölündü ve 350.000-450.000 Yahudinin Polonya tarafında kalmasına sebep oldu.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da Holokost</span>

Estonya'da Holokost, 1941 ile 1944 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Estonya'yı işgali boyunca Holokost'un Estonya'daki tezahürlerini kapsar.