İçeriğe atla

Leto

Leto
Leto Pyton Tarafından Tehdit Ediliyor

Leto, Antik Yunan mitolojisinde gök Titanları Koios ve Phoebe'nin kızıdır. Roma mitolojisinde "Latona" olarak bilinir. Genelde annelik ve çocuk bakımına eğilimi olduğu gösterilen bir tanrıçadır. Apollon ve Artemis'in annesidir. Kaynağına bağlı olarak ya Kos'ta veya Hiperborea olarak anılan topraklarda doğmuştur.

Mitoloji'de rolü

Genel olarak hikâye'nin başlangıcında Leto, Zeus ile birlikte olduktan sonra hamile kalır. Ne olduğunu anlayınca Hera, tanrıların kraliçesi, evliliğin, kadınlığın ve ebeliğin tanrıçası ve Zeus'un karısı, Leto'yu cezalandırır.

Bu hikâyenin bilinen en erken versiyonu Homerik İlahi 3'te tam olarak nedeni verilmeden Leto gebe halinde doğuramadan Antik Yunan dünyasını dolaşır. Sonradan gelen kaynaklarda, Romalı Hyginus'a göre doğuracak yer aramasının nedeni Hera'nın onun terra firma (sağlam toprak)'ta doğum vermesini yasaklamasıdır.

Leto eninde sonunda kendini Delos Adasında bulur. Delos mitolojiye göre dünyaya bağlı olan bir ada değildi, bunun nedeni ise Leto'nun kız kardeşi Asteria Zeus'tan kaçmak için kendini bu adaya dönüştürmüştü. Kısacası, bunun sayesinde Leto burada doğum verebiliyordu.

Versiyonuna bağlı olarak doğum sırası ve nasıl geliştiği değişir. İki türlü de Hera, ebeliğin de tanrıçası, gelmez ve hatta kendi kızı ebeliğin tanrıçası İlithiya'nın yardıma gitmesini bloke eder. Bu yüzden Leto'nun doğurma süreci İlahilere göre 9 gün ve 9 gece uzar. Ancak sonunda ikizler doğar.

Daha erken kaynaklar Apollon'un ilk doğduğunu anlatır, ancak birçok başka kaynak Artemis ilk doğduğunu anar. Genelde Apollon'un ilk doğduğunu yazan kaynaklarda İlithiya Bazı kaynaklarda hatta Artemis de çocuk doğumuyla ve ebelikle ilgili bir tanrıça olduğu için kendi kardeşine ebelik yaptığı söylenir. Çocuklarını doğurduktan sonra genelde Olimpos'ta veya çocuklarına yardım ederken bulunduğu söylenir.

Başka mitler de çocukları onu ejder Pithon'a ve dev Tityos'a karşı koruduğu söylenir. Ayrıca Niobe'nin küstahlığına karşın çocuklarını öldürürler ve Niobe'nin kendisi Ağlayan Kaya'ya dönüşür.[1]

Antik Yunan Dininde Rolü

Genelde kendinden çok çocukları Artemis ve Apollon'a tapılmıştır, ancak Anadolu'da, özellikle antik Likya'da, tanrıçanın tapanları vardı. Likya bölgesindeki (günümüzde Muğla ile Antalya arasında) Letoon antik şehri onun adına kurulmuştur.

Hesiodos Leto'nun Zeus'un altıncı karısı olduğunu söyler[1], ancak tüm öbür kaynaklarda ikizlerin doğumunu aldatış olarak anlatılır. Hesiodos ve Homeros'un yazılarında Artemis ile Apollon tam karındaş olsalar da ikiz olduklarının açıkça söylendiği ilk kaynak daha sonra gelen ozan Pindaros'un şiirlerinde gözükür.

Zeus Hera'yı birçok tanrıçayla aldatsa da tanrıçalar arasından bir tek Leto cezalandırılmıştır. Hera'yla olan muharebesi veya rekabeti bir yere kadar felsefi olarak bakılabilir: Hera evliliğin ve kadınlığın tanrıçasıdır ve asilliğe eğimli olduğu gösterilir. Bir noktada kendinin anaerkil bir tanrıça olduğu sanılsa bile ana tanrıça olarak tapılmamıştır ve birçok hikâyede kıskanç üvey anne rolünü oynar. Leto ise ana tanrıçalığın ana temsilcilerinden biridir, ancak iyi veya sadık bir eş veya partner olarak gösterilmez.

Kaynakça

  1. ^ a b "Hesiod, Theogony, line 404". www.perseus.tufts.edu. 3 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Athena</span> Yunan mitolojisinde zeka, sanat, strateji, ilham ve başarı tanrıçası

Athena, Yunan mitolojisinde zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva ile eşit kabul edilir. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis'tir. Sembolleri, kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuştur. Mızrak savaşı, zeytin dalı barışı, gök gözlü baykuş da bilgeliği temsil eder. Athena, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, kent ismini de ondan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karakterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur. Athena ayrıca Troya savaşında Akhaların yardımına koşup tahta atın yapılmasına yardım etmiştir. Athena özel bir kalkan taşır. Bu kalkan Aegis olarak isimlendirilmiştir. Kalkanın üzerinde, değişik süslemelerle birlikte Medusa'nın başının resmi bulunur. Bu kalkanın önünde en güçlü ordular bile bozguna uğrar. Zeus'un en sevdiği kızı olduğu için Zeus'un yıldırımlarını da bir tek o kullanabilir. Gigantlar arasındaki karşıtı Enceladus'dur.

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

<span class="mw-page-title-main">On İki Olimposlu</span> Yunan mitolojisine göre dünyayı yöneten on iki tanrı

On İki Olimposlular ya da sadece Olimposlular (Olimpiyan), Yunan mitolojisinde dünyayı yöneten tanrılar grubudur. Kendilerinden önceki tanrı grubu olan Titanları, Titanlar Savaşı'nda yenerek yönetimi ele geçirmişlerdir. "Tanrıların Kralı" sıfatıyla Zeus, Olimposluların lideridir. Kraliçe sıfatı ise Zeus'un eşi Hera'ya aittir. Olimpos adı Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpos Dağı'ndan gelir. Tanrıların dağın zirvesinde bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır. On iki sayısı ise karşımıza birçok mitte çıkan bir sayıdır; Yahudilikte On iki İsrail kabilesi, Çerkeslerde 12 büyük kabile, Hristiyanlıkta İsa'nın 12 Havarisi; Şiilikte On İki İmam, Zodyak'taki 12 burç gibi. Sayıya yüklenen bu bakış açısından dolayı Yunan tanrıları da 12 tanedir ve 13 sayısının uğursuzluğuna inanılır. Örneğin İskandinav mitolojisinde tanrıların yemek masasına oturan 13. tanrı Loki, iyilik tanrısı Balder'in ölümüne neden olur. Bu açıdan önceden On İki Olimposlu arasında gösterilen Hestia, Dionisos Olimpos'a gelince 13 tanrı olmasın diye yerini ona bırakıp insanların arasına karışır.

<span class="mw-page-title-main">Zeus</span> Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli; göklerin şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısı

Zeus, "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Bereket ile özdeşleşmiştir, yağmur ondan beklenir. Titan Kronos'un ve eşi Rhea'nın en küçük çocuğu ve oğludur. Tanrıça Hera'nın kocasıdır. Simgesi şimşeğin yanında boğa, kartal ve meşe ağacıdır. Aynı zamanda tanrıların kralı olduğu için taht ve asa ile de sık sık betimlenir. Ayrıca Athena'nın ona hediyesi olan Aegis'in de taşıyıcısıdır. Zeus'un en eski kült ve bilicilik merkezi Yunanistan'daki Dodona antik şehirdir. Habercisi oğlu Hermes'tir. Gigantlar arasındaki karşıtı Kral Porphyrion'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hera</span> Yunan mitolojisinde Zeusun eşi ve ablası olan tanrıça

Hera, Yunan mitolojisinde Zeus'un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Roma'da Juno olarak bilinir. Babası Titanlardan Kronos, annesi Rhea'dır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Apollon</span> Antik Yunan Tanrısı

Apollon, mitolojide müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir. Biseksüel yönüyle ağır basan Apollon'un mitolojideki eşi Kassandra olup Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Sarışın ve çok yakışıklıdır. Orijini Yunan olan Apollon, Roma mitolojisine Apollo ismiyle geçmiştir. Mitolojideki en önemli tanrılardan biri olan Apollon, Anadolu kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Karya</span>

Karya, Anadolu'nun güneybatısında günümüzde Muğla kuzey kısımları Denizli güneyi ve içerideki bölgeye denk gelen coğrafyanın eski çağlardaki ismi. Bölgenin oluşumu Antik Yunan kavimlerinin Anadolu'nun Ege kıyılarında koloniler kurmaya başlamalarından öncesine dayanmaktadır ve bir uygarlık düzeyi yaratmış olan Karyalıların Anadolu'nun yerli halkı olduğu konusunda tarihçiler arasındaki mutabakat genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Niks</span> Yunan mitolojisinde gece tanrıçası

Niks, Yunan mitolojisindeki ilk tanrılardan gece tanrıçası, gecenin şekil almış hâlidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanrıça</span> kadın tanrı

Tanrıça, dişi ya da dişil ilah anlamlarına gelebilir. Soyut bir ilahi varlıktır. Birçok kültürde tanrıçalardan bahsedilir. Bazen tek başına, ama çoğunlukla bir panteonun üyesi olarak tanrıça inanışı özellikle paganizmde yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Afrodit</span> Yunan Mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası

Afrodit, Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası. Beden ve ruh aşkını birbirinden ayıran Antik Yunanlar, Afrodit adında iki tanrıçaya sahiplerdi: Afroditlerin biri, "beden aşkı" tanrıçası, diğeri ise "ruh aşkı" idi.

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Burçlar</span> Zodyak üzerinde yer alan on iki takımyıldıza verilen ortak ad

Astrolojide burçlar, ekliptiğin iki yanında, aşağı yukarı 10 derece genişliğinde, içinde Güneş'in ve gezegenlerin döndüğü zodyak kuşağı ile belirlenir. Ekliptik, dünyadan bakan birinin gözüktüğü şekliyle Yeryüzünün Güneş çevresinde bir yılda çizdiği görünür yörüngesinden başka bir şey değildir; diğer bir deyişle yer-merkezli sistemin bir verisidir

<span class="mw-page-title-main">Ursa Minor (takımyıldız)</span>

Ursa Minor ya da Küçük Ayı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Büyük Ayı takımyıldızı "Büyük Kepçe"ye çok benzeyen "Küçük Kepçe", gerçekte tam bir takımyıldız değildir. Büyük Kepçe'nin işaretçileri gibi, Küçük Kepçe'nin kasesinin sonundaki parlakça yıldızların da özel bir adı vardır: Kutbun Bekçileri!

<span class="mw-page-title-main">Niobe</span>

Niobe, "Frigyalı", hatta "Frigya Kralı" olarak anılan, ancak Frigya ülkesinin en batı ucunda, günümüzde İzmir-Manisa arasındaki Spil Dağı ve Yamanlar Dağı çevresinde, dağ ile aynı adı taşıyan, ancak günümüze çok az izi erişmiş Sipylus kenti merkezli olarak hüküm sürmüş Tantalus'un ve eşi Dione'nin kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hekate</span> Yunan mitolojisinde ay tanrıçası

Hekate, ay, gece, ölüler, anahtarlar, sınırlar, kapılar, yeraltı, büyücülük, yol ayrımları ve eşikler ile ilişkilendirilmiş bir bakire tanrıçadır. Hekate, sıklıkla üç farklı yöne bakan üç yüzü olan bir kadın olarak tasvir edilir. Üç yöne bakan Hekate figürinleri büyük ihtimalle koruma amaçlı yol ayrımlarına ve eşiklere yerleştirilirdi.

<span class="mw-page-title-main">İlithiya</span>

İlithiya (Yunanca:Ειλείθυια) Yunan mitolojisine göre doğum tanrıçası. Doğumların iyi ya da kötü sonuçları ona bağlıdır ve bir yerde bir doğumun gerçekleşebilmesi için İlithyia'nın orada olması gerekmektedir. Antik Girit'ten kalma tabletlerde İlithiya'dan doğumları kolaylaştıran ya da zorlaştıran tanrıça olarak bahsedilmektedir. Girit'te açığa çıkartılan çeşitli buluntular neticesinde Neolitik devirden Roma devrine kadar adına tapınıldığı belirtilmektedir. Çeşitli kaynaklarda Zeus ve Hera'nın kızı olduğu belirtilmektedir. Hera, rakibelerini Eileithyia'yı göndermeyerek cezalandırırdı. Hera'nın sözünden ayrılmaz, onun buyruklarını harfi harfine yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Amphion</span>

Yunan mitolojisinde Amphion adında birçok karakter vardır:

<span class="mw-page-title-main">Asteria</span>

Asteria Yunan mitolojisinde Titan Koios ile Titanis Phoebe'nin kızı ve bununla birlikte Apollon ve Artemis'in annesi olan Leto'nun kardeşidir. Titan Perses'ten tanrıça Hekate'yi doğurmuştur.

Yunan mitolojisinde ensest temaları bolca görülür. Ensest kelime anlamı olarak yakın akrabalar arasında gönüllü ya da gönülsüz cinsel ilişkidir. Antik uygarlıklarda ensest sıkça görülür. Antik Yunanistan'da Leonidas tarihte ensest ile anılan liderlerden biridir. Mısır'da ise Firavunlar genellikle akrabaları ile evlenirdi, bu durumun sebebi ise kanı korumak ve iktidarı güçlendirmektir. Ensest, bazen Yunanistan'da tiranlığın olumlu bir işareti olarak kabul ediliyordu. Yunanlar ensest temasına günümüzden farklı bakıyordu. Dolayısıyla Antik Yunan dinin temeli olan sözlü anlatımlarda ensest görülmesi gayet normaldir. Yunan tanrıları hasta olmadıkları için ensest kökenli hiçbir hastalık görülmemiştir.

Yunan mitolojisinde, Asteria veya Asterie, Titanlar Koios (Polus) ve Phoebe'nin kızı; aynı zamanda da Leto'nun kız kardeşidir. Hesiodos'a göre Titan Perses'ten tek bir çocuğu oldu, büyücülük tanrıçası Hekate adında bir kız. Diğer yazarlarsa Asteria'yı, Zeus'un babaları olduğu bilinen Herakles'in ve Hekate'nin de annesi olduğunu anlatırlar.