İçeriğe atla

Lethwei

Lethwei ya da Burma Boksu

Lethwei, Burma boksu veya Myanmar boksu; Myanmar (Burma) kökenli bir dövüş sanatı.[1] Burma'da Pyu imparatorluğu dönemine kadar giden Lethwei maçlarının tarihi kayıtları bulunmaktadır.[2]

Sistem

Pek çok bakımdan komşu ülke Tayland'da ortaya çıkan Muay Boran sistemlerine (özellikle muay lopburi'ye ) benzeyen, hatta iç içe olan Leithwei sert bir dövüş sistemidir. Muay Boran'daki vuruşlarda olduğu gibi Lethwai'de de kafa vuruşu da bulunmaktadır.

Burma boksunun müsabakaları eldivensiz, ellerde bandaj ile dövüşürler. Kuralları Muay Thai'ye benzemekte fakat farklı olarak her tür kafa vuruşlarına izin verilmektedir, Muay Boran ile hemen hemen aynıdır. Ülkedeki dövüş sanatları üstünde "moğol istilası,hakimiyeti nedeniyle moğol etkisi oldukça fazladır... Geleneksel Burma boksu dövüşleri açık havada yapılmaktayken, günümüzde karşılaşmalar ringlerde yapılmaktadır.Müsabakalarda ringde iki hakem olabileceği gibi, yakın zamanlarda yapılan değişikliklerle tek hakem uygulaması da iyice yer edinmiştir.

Yakın zamanlara kadar sadece hasat zamanları yapılan bir etkinlik olarak dövüşler düzenlenmekte olsa da özellikle son zamanlarda bu iş için özel olarak karşılaşma yapılabilecek stadyumların inşası ile olay bayağı bir ivme kazanmış ve profesyonellik kapsamında da başarılı dövüşcüler çıkmıştır...Tayland ile her yıl geleneksel kapsamda karşılaşmalar gerçekleştirilir...Ve "Muay Thai dövüşcüleri Muay Boran kuralları ile Lethwai dövüşcülerine karşı mücadele ederler...

Karşılaşmalar geleneksel olarak dövüşçülerden birinin devam edemeyeceği noktaya kadar devam eder.

Notlar

  1. ^ Olavarria, Pedro (2 Aralık 2014). "Bando: The style of Burmese Martial Arts". Vice Fightland. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2020. 
  2. ^ "Lethwei: The world's most brutal sport". Ugly Chicken. 4 Ekim 2017. 9 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

Video

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar</span> Güneydoğu Asyada ülke

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Boks</span> Spor dalı

Boks, iki kişinin boks hakemi gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 180 derece dönmesi, avuç içi vurmak, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar alınmasına neden olur. Amatör boksörler 227 gr ağırlığında, profesyonel boksörler ise ağırlığı 170-283 gr arasında değişen eldivenler kullanırlar. Profesyonel boksörler yalnızca şort, amatör boksörler ise şort ve atlet giyer. Hem amatör hem de profesyonel boksörler karşılaşmada diş ve kasık koruyucuları kullanırlar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takarlar.

<span class="mw-page-title-main">Futsal</span> salon futbolu olarak bilinen ve kendine özgü kuralları olan spor

Futsal, salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak futbola benzese dahi kendine özgü kuralları olan spordur. Beşe beş futbol, halı saha futbolu ve mini futbol ile benzerlikleri var.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sanatları</span>

Dövüş sanatları veya savaş sanatları, çeşitli kurallara bağlanarak sistemleştirilmiş fiziksel mücadele ve talim geleneklerinin ve spor dallarının ortak adı. Günümüzde bu sporlar; fitness, kendini koruma, zihinsel disiplin, karakter gelişimi, kendine güven ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bir kısmı özel silah ve ekipmanlar gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Karma dövüş sanatları</span>

Karma dövüş sanatları, tarafların karşılaşmalarda üstünlük sağlamak için her türlü dövüş sanatı tekniğinden faydalanabildiği dövüş sporu. Grappling, karate, boks, kick boks, Brezilya Jiujitsusu, güreş, hapkido, judo, sambo, sumo, tekvando, jujutsu, pankration, capoeira, Muay Thai gibi popüler dövüş sanatlarını birleştirir. En çok tanınan karma savaş sanatları organizasyonları; Ultimate Fighting Championship ve Pride Fighting Championships'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kick boks</span> eldivenli yarışmacıların çıplak ayakla yumruk ve tekme atabilecekleri tam temaslı dövüş sporu

Kick boks, yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir yakın dövüş stili ve dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Bu spor dalının küresel federasyonu WAKO'dur.

Wing Chun Wing TsunWing TzunVing Tsun ya da Wing Tsung, Güney Çin kökenli bir dövüş sanatı. Wing Tsun kavramı, sanatın günümüz şartlarına uydurulmuş versiyonlarını ifade etmek için kullanılır. Geleneksel olan Wing Chun ise günümüzde sayıca azdır.

Kyuk Too Ki, son zamanlarda Kore'de gelişen ve Kick boksu andıran dövüş sanatı.

Kore karma dövüş sanatı. "Kun" yumruk, "Gek" atak "do" sanat veya yol demektir. Anlamı atakda bulunma ve yumruk sanatı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Pencak Silat</span>

Pencak Silat, Endonezya, Malezya, Brunei, Singapur ve Güney Tayland gibi Malay dünyasında uygulanan bir savaş sanatı. Güney Filipinler ve Vietnam'da da kullanılmaktadır. Kısaca Silat olarak da bilinir. Tam temaslı (full-contact) karşılaşmaları olduğu gibi gösteri ve spor olarak da uygulanabilmektedir. Sistem Hollanda'da yaygın olarak uygulanmaktadır. Endonezya'da 1965 yılında komünistler ve yandaşlarına karşı Müslümanlar tarafından etkin biçimde kullanılmıştır.

Kuşak güreşi ya da Tatar güreşi Kırım göçmenlerinin hıdrellezde ve “tepreş” ve Derviza denilen eğlencelerinde oynadıkları güreştir. Bu güreşte pehlivanlar gündeli kıyafetleriyle yalnızca ayakkabılarını çıkararak güreşirler. Güreş üç boyda yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ultimate Fighting Championship</span>

Ultimate Fighting Championship (UFC), William Morris Endeavor'un (WME-IMG) sahibi olduğu ve işlettiği Las Vegas, Nevada merkezli Amerikalı karma dövüş sanatları organizasyonudur. Endeavor Group ve TKO Group Holdings tarafından yönetilir. Organize ettiği etkinlikler Türkiye'de S Sport kanalında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muay Thai</span>

Muay Thai, Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar, Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı oldukça sert bir dövüş sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Badr Hari</span>

Badr Hari, Fas asıllı Hollandalı K-1 Kick Boks Dünya şampiyonu. Henüz 7 yaşında (1991) Kick boks yapmaya başlayan Hari'nin dövüş stili Muay Thai'dır.Japonya'da yapılan 2008 K-1 Dünya Şampiyonası'nda finaldeki rakibi Hollandalı Remy Bonjasky'ye karşı sportmenlik dışı harekette bulunduğu için iyi götürdüğü maçta ring hakemi tarafından kırmızı kart görerek şampiyonluğu Bonjasky'e kaptırmıştır. Boyu 1.97 m dir.

Meşru müdafaa, yasal savunma veya meşru savunma; uğranılan bir saldırı karşısında kişinin kendisini veya bir başkasını koruması. Saldırıyı durdurmak veya saldırının etkilerini azaltmak amacıyla orantılı güç ile gerçekleştirilen karşı saldırı da meşru müdafaaya dahildir. Örneğin üzerine silahla ateş açılan bir kişinin, kendi silahını kullanarak saldırganı etkisiz hale getirmek için ateşle karşılık vermesi meşru müdafaa kapsamındadır; ancak yumrukla saldıran bir kişiye ateşli silah ile karşılık vermek, orantısız güç kapsamındadır ve meşru müdafaa değildir. Meşru savunmanın amacı cezalandırmak değildir. Saldırıyı def etmeye yetecek kadar güç kullanılmalı ve saldırı bitince savunma da sona ermelidir. Bazı kişiler sınırlı pasifist bir yanıtı tercih ederken başkaları silah veya mücadele sanatlarından öğrendikleri teknikleri kullanmayı tercih edebilmektedirler.

<i>Kickboxer: Kana Kan</i>

Kickboxer: Kana Kan (İngilizce özgün adıyla: Kickboxer 1989 Amerikan dövüş sanatları filmidir ve Kickboxer serisinin ilkidir. Mark di Salle tarafından yapımcılığı üstlenildi ve yönetildi ve aynı zamanda David Worth tarafından yönetildi. Jean-Claude Van Damme ve eski dünya kickboks şampiyonu Dennis Alexio başrollerde oynadılar. Film 8 Eylül 1989'da Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Birkaç devam filmi yayınladı.

<i>Street Fighter</i> (video oyunu)

Street Fighter, 1987 yılında Capcom tarafından geliştirilen bir dövüş video oyunudur. Oyun, Street Fighter serisinin ilk oyunu olup 30 Ağustos 1987 tarihinde arcade oyunu olarak piyasaya sürüldü. Oyun, başarısı üzerine diğer platformlar için de piyasaya sürülmüş olup PC Engine/TurboGrafx CD versiyonu Fighting Street adıyla bilinmektedir.

Kumite, kata ve kihon ile birlikte karate eğitiminin üç ana bölümünden biridir. Kumite, bir kişinin kihon ve kata'dan öğrenilen teknikleri kullanarak bir düşmana karşı antrenman yaptığı karate bölümüdür.

Reza Goodary doğmak Mohammadreza Goodary ; d. 14 Aralık 1988, Tahran) İranlı bir karma dövüş sanatçısıdır. Karate, Muay Thai, Brezilya Jiujitsusu uzmanlaşmıştır ve 299 profesyonel karate dövüşü kaydı vardır.