İçeriğe atla

Letafet

Letafet
YazarSoner Olgun
KarakterlerDerviş
Tilki
Letafet
Komiser
İlk gösterim2008
Tiyatro Cef, İstanbul
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
Zaman ve mekânÇöp toplayıcı Derviş'in barınağı

Letafet, Soner Olgun'nun yazdığı tiyatro oyunu. İki perdelik eser, ilk kez 2008 yılında Tiyatro Cef tarafından Murat Karasu yönetiminde sahnelendi. Bu sahnelenişinde Hüseyin Avni Danyal, Mert Ali Yavuzcan, Zeynep Gülmez ve Galip Erdal oynadı.

Konusu

Tilki, Letafet'in randevu evindeyken polisler bu eve baskın yapar. Evden yakalanmadan çıkmayı başaran Tilki, polislerden kaçarken kendisini "çöp toplayıcı" olarak tanımlayan Derviş'in barınağına sığınır. Derviş, Tilki'nin polislerden saklanmasına yardım eder. Komiser her yerde Tilki'yi ararken iki adam barınakta konuşmaya başlarlar. Aşk, hayat, para, mülkiyet, ebeveynlik ve seks gibi konular hakkında sohbet ederler. Komiser bu aramalar sırasında Derviş'in evine de birkaç kere uğrar ve Letafet'ten bahseder. Komiser, çok güzel bulduğu Letafet'in evinde yakalayamadığı adamın basit bir zampara mı yoksa randevu evinin ortağı mı olduğunu çözememiştir.

Üç erkek de Letafet'e arzu duyar. Sahnede hayali gösterilen Letafet'in gerçekten yaşayıp yaşamadığı bilinmez. Erkeklerin bilinçaltlarındaki bir hayal de olabilir çünkü her erkeğin Letafet'i algı başka başkadır. Üç adam gecenin sonunda birbirinden ayrılır. Tilki, taksiye binip gider. Derviş, Tilki'ye bir şeyler öğretmiş olmanın mutluluğunu yaşar. Komiser ise kaçağı yakalayamamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Sultan</i> (film, 1978) 1978 filmi

Sultan, Kartal Tibet'in yönettiği, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği, senaryosunu ise Yavuz Turgul'un yazdığı 1978 yapımı dram-komedi türündeki sinema filmi. Başrollerini Türkan Şoray, Bulut Aras, Şener Şen ve Adile Naşit paylaşmaktadır. Sultan'ın özgün müziğini Cahit Berkay Yavuz Turgul ile birlikte besteledi.

<i>Taksi Şoförü</i> Yapım ve yönetmenliğini Martin Scorsesenin yaptığı film

Taxi Driver, Martin Scorsese tarafından yönetilen, Paul Schrader tarafından yazılan ve başrollerinde Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel, Peter Boyle, Leonard Harris ve Albert Brooks'un oynadığı 1976 yapımı Amerikan neo-noir psikolojik gerilim filmidir. Vietnam Savaşı sonrasında çürüyen ve ahlaki olarak iflas eden New York Şehri'nde geçen film, bir savaş gazisi ve taksi şoförü olan Travis Bickle'ın geceleri şehirde çalışırken zihinsel durumunun kötüleşmesini takip eder.

<span class="mw-page-title-main">Tilki</span> memeli takımı

Tilki, Canidae (köpekgiller) ailesi içindeki yedi cinste sınıflanmış ve yaklaşık 24 tür canlının ortak adıdır. Buna karşılık, Batı dünyasında "tilki" denilmekle en çok ifade edilen canlı türü Vulpes vulpes, yani kızıl tilkidir. Köpekgiller ailesinin bir parçasıdır. Bu türün yaşam süresi 3-4 yıldır. Kızıl tilki, kum tilkisi, Karsak, Bengal tilkisi, Kutup tilkisi, Afgan tilkisi, Güney Afrika tilkisi ve Çöl tilkisi gibi türleri vardır. Hepçil canlılar olan tilkilerin hemen her kıtada bulunuyor olmaları, çoğu halkların popüler kültüründe ve folklorunda da yer almalarına yol açmıştır. Hızlı bir ısırık ile çoğunlukla kemiricilerden oluşan kurbanlarını öldürürler. Birçok ayrı küçük hayvanlar, bitkisel gıda ve leş ile beslenirler. Yuvalarını yerde kuran kuşlar, tavuksular, tavşanlar, böcekler, balıklar ile de beslenebilirler. Çok nadir olarak geyik ya da domuz yavrularını avlarlar ve çok zor zamanlarda amfibyum ve sürüngen türleri de yiyebilirler. Tilkilerin kümeslere girip tavuk çalmaları da meşhurdur. Bazı tilkiler karayollarını takip eder ve otomobillerin ezdiği hayvanların leşleri ile beslenirler. Masallarda kurnaz kişi olarak anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl tilki</span> bayağı tilki

Kızıl tilki, bayağı tilki olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın tilkisidir. Avrupa'nın büyük bir farkla en sık rastlanılan vahşi köpekgildir. Bu yüzden Avrupa'da "tilki" denildiğinde neredeyse hep bu tür kast edilir.

<i>Tartuffe</i>

1664'te sahnelenen Molière'in Le Tartuffe, ou l'Imposteur adlı 5 perdelik tiyatro oyunu. Türkçe tercümelerinin isimleri: Tartüf, 1876; Riyanın Encamı, 1881; Tartuffe, 1944.

<span class="mw-page-title-main">Tuncer Necmioğlu</span>

Tuncer Necmioğlu, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, senarist, tiyatro eleştirmenidir.

Ruhi Sarı, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Engin Hepileri</span> Türk oyuncu

Engin Hepileri, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, tiyatro yönetmenidir.

Murat Karasu, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu, tiyatro yönetmeni, oyun yazarı.

Kız Tavlama Sanatı (İngilizce orijinal adı: Boy Gets Girl çağdaş Amerikan tiyatrosu yazarlarından Rebecca Gilman tarafından 2000 yılında yazılan oyundur. Eser, ilk kez 13 Mart 2000'de Chicago'daki Goodman Tiyatrosu'nda sergilendi.

Ahmet Galip Erdal, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

Kurtlar Vadisi dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve bölüm aralıkları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2001'de Türkiye</span>

2001'deki Türkiye olayları.

<i>Baskın</i> (film) film

Baskın, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1977 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Türker İnanoğlu, Fuat Özlüer ve Erdoğan Tünaş'ın beraber yazdığı filmin başrollerinde Cüneyt Arkın ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Türker İnanoğlu üstlenmiştir. İlyas Salman'ın oynadığı ilk sinema filmidir.

<i>Şekerpare</i> (film) 1983 yapımı Türk filmi

Şekerpare, Turgut Özakman'ın "Bir Şehnaz Oyun" adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1983 yapımı müzikal tarzda Türk filmi. Senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı filmin başrollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Yaprak Özdemiroğlu oynamıştır. Filmin yapımcılığını ise Ertem Eğilmez üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksel Arıcı</span>

Yüksel Arıcı, Türk oyuncudur. Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Pala karakteri ile tanınmaktadır.

<i>Galip Derviş</i> (1. sezon)

Galip Derviş dizisinin birinci sezonu, 21 Mart 2013 tarihinde yayınlanmaya başladı, 20 Haziran 2013 tarihinde bitti. Eski bir komiser olan ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedeni ile açığa alınan Galip Derviş'in esrarengiz olayları çözüm süreçleri anlatılır.

<i>Fosforlu Cevriye</i> Suat Derviş tarafından yazılan roman

Fosforlu Cevriye, Suat Derviş'in 1944-1945'te tefrika edilen, ilk defa 1968 yılında yayımlanan romanıdır.

<i>Tersine Dünya</i> (roman)

Tersine Dünya, Orhan Kemal'in kaleme aldığı, 1968 yılında tefrika edilen ve yazarın ölümünden sonra yayımlanan mizahi roman.

Henüz On Yedi Yaşında, Ahmet Mithat Efendi‘nin 1881 yılında ilk defa basılmış kitabı. Romanda talihsizlikler sonucunda bir randevu evine düşen on yedi yaşındaki Kalyopi’nin sonu mutlu biten hikâyesini anlatıyor.