İçeriğe atla

Let's Pizza

Let's Pizza
EndüstriGıda - otomat makinesi
KurucuClaudio Torghele
Genel merkeziBolzano,
İtalya
ÜrünOtomat
SahibiCiboLabs
Web sitesiletspizza.com

Let's Pizza, pizza otomatları üreten bir şirkettir. Pizzalar un yoğurma dahil, pizza üst malzemeleri otomatik pizza hamurunun üzerine konularak sıfırdan hazırlanır ve taze hazırlanmış yemeye hazır pizza üreten ilk otomattır.[1][2]

Let's Pizza makineleri teknolojiyi geleneksel pizza yapımıyla birleştirir. Müşteriler tercih ettikleri malzemeleri seçebilir ve makine hamuru hazırlar, sosu ve malzemeleri ekler ve pizzayı dakikalar içinde pişirir.

Bilgi

Makine, su, un, domates sosu ve taze malzemeleri kullanarak yaklaşık üç dakikada bir pizza yapar. Müşterilerin pizzayı yapılırken izleyebilmeleri için penceresi vardır.[3]

Pizza kızılötesi fırında pişirilir.[4]

Makine, malzemelerin yeniden konulması gerekmeden önce 100 pizza üretecek şekilde yapılmıştır.[5]

Tarihçe

Claudio Torghele, Let's Pizza'nın kurucusudur.

Pizza otomatının geliştirilmesi 1990'ların ortalarında başladı. 2003'te çalışan bir prototiple üretimine başlanan Let's Pizza makinesi, pizzaları unun yoğurulmasından başlayarak tamamen sıfırdan yapar.

Makineler Kuzey İtalya'da üretilir.

Makine, 2003' sonlarında Almanya'da pazarlanmaya başlandı.

2009'da piyasaya sürülmeye başlandı, makineler Avrupa'ya ve özellikle İtalya'ya yayıldı. Let's Pizza 2015 yılında Güney Kore pazarına girdi.[1][2][6][7][8][9]

Ayrıca bakınız

  • Otomat

Konuyla ilgili yayınlar

  • "Whips; Automated Pizza Makers; Incense Cones". How It's Made. 1 July 2011. Discovery Channel Canada. 
  • A1 Concepts (2 Mayıs 2012). "YouTube'da A1 concepts Let's Pizza". Let's Pizza. A1 Cocenpts Let's Pizza. 

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Rachel Lee (14 Mayıs 2015). "World's first pizza-making vending machine in S. Korea". The Korea Times. 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  2. ^ a b Julian Kimble (March 2014). "Pizza Vending Machines Really Exist". Complex. 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Powell, W. Andrew. "The one and only pizza-making vending machine". TheGATE.ca. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  4. ^ "Home". Let's Pizza. 1 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2013. 
  5. ^ Jenn Harris (4 Nisan 2014). "This pizza vending machine bakes fresh, not frozen pies, in less than 3 minutes". The Los Angeles Times. 5 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  6. ^ John Tagliabue (14 Mart 2009). "In Italy, a Vending Machine Even Makes the Pizza". The New York Times. 19 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Let's Pizza vending machine ready for U.S. debut". Pizza Marketplace. 8 Haziran 2012. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Vanessa Lu (13 Haziran 2012). "Vending machine offers freshly made pizzas in less than three minutes". The Toronto Star. 14 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  9. ^ "Japan's First Pizza Vending Machine Opens in Hiroshima". Amuse. Vice. 20 Ağustos 2018. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lahmacun</span> Türk yemeği

Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve isot gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan Orta Doğu mutfağında bir çeşit içli pidedir. İngilizcede zaman zaman Türk pizzası, veya Ermeni pizzası, olarak adlandırılsa da Orta Doğu kökenli bir yemektir. Pizzadan farklı olarak peynir kullanılmaz ve hamur daha incedir. Lahmacun; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Lübnan, Suriye, İsrail ve dünyadaki Türk topluluklarında popüler bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Japon mutfağı</span>

Japon mutfağı, Japonya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Japonya'nın geleneksel mutfağı (washoku), miso çorbası ve diğer yemekler ile pilav üzerine kuruludur ve mevsimlik malzemelere vurgu yapılmaktadır. Garnitürler genellikle balık, salamura sebze ve et suyunda pişirilmiş sebzelerden oluşur. Japonya bir ada ülkesi olduğundan dolayı balık ile diğer deniz ürünleri içeren yemeklere de çok sık rastlanmakta olup genellikle ızgara yapılır, ancak aynı zamanda saşimi veya suşi olarak çiğ olarak da servis edilir. Deniz ürünleri ve sebzeler de tempura olarak hafif bir hamurda kızartılır. Pirinç dışında, soba ve udon gibi erişteler de bir temel gıda maddesidir. Japonya'da ayrıca, oden adı verilen et suyunda balık ürünleri veya sukiyaki ve nikujagada sığır eti gibi birçok kaynatılmış yemek bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pizza</span> İtalyan mutfağında bir mayalı hamur işi, üstüne birçok malzeme konulabilir

Pizza, domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir. Geleneksel olarak taş fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Küçük bir pizzaya bazen pizzetta denir. Pizza yapan bir kişi pizzaiolo olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Satış makinesi</span>

Satış otomatı, nakit, kredi kartı veya diğer ödeme biçimleriyle makineye ödeme yapıldıktan sonra tüketicilere atıştırmalıklar, içecekler, sigaralar ve piyango bileti gibi ürünleri veren otomatik bir makinedir.

<i>Çaylak Soyguncular</i>

Çaylak Soyguncular (İngilizce: 30 Minutes or Less) 2011 yapımı Amerikan aksiyon komedi filmi. Yönetmenliği Ruben Fleischer üstlenirken baş rollerde Jesse Eisenberg, Danny McBride, Aziz Ansari ve Nick Swardson görev aldı. Yapımcılığı Columbia Pictures yaparken ve Media Rights Capital tarafından finanse edildi.

<span class="mw-page-title-main">TVN (Güney Kore)</span> Güney Koreli televizyon kanalı

TVN Güney Koreli yayın kanalı.

<span class="mw-page-title-main">Taco al pastor</span> Meksika mutfağındaki yiyecek Taco

Taco al pastor veya kısa kullanımıyla al pastor, Meksika mutfağına ait bir tür taco olup Arap kökenli Meksikalılar tarafından geliştirilmiş şavurma tarzı bir yiyecektir. Şavurmadan türetilen bu yiyecek, döner ve giro ile benzerlik gösterir. Şavurma ve döner genellikle kuzu etinden, taco al pastor ise giro gibi domuz etinden yapılır. Meksika'nın kuzeyindeki bazı yerlerde ise taco de adobada adıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Coca-Cola Freestyle</span>

Coca-Cola Freestyle, The Coca-Cola Company tarafından 2009 yılında piyasaya sürülen bir dokunmatik ekranlı soda makinesidir. Makine 165 farklı Coca-Cola içecek ürününe ve özel tatlara sahiptir. Makine, kullanıcıların daha sonra ayrı ayrı dağıtılan Coca-Cola markalı ürünlerin lezzetlerinin karışımlarından seçim yapmasına olanak tanır. Makineler şu anda kademeli ve devam eden bir dağıtımın bir parçası olarak büyük Coca-Cola ortakları ve perakende satış noktalarında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek makinesi</span> Ekmek yapmak için bir çeşit ev aleti

Ekmek makinesi, ekmek yapımı için kullanılan bir mutfak aletidir. Makine önceden ölçülmüş ve makinenin tavasına konulmuş malzemeleri, elektronik kumanda panelinden belirlenmiş özellikler çerçevesinde hazırlar. Hamur yoğurma süresi, dinlendirme süresi, pişirme süresi, ekmek kabuğunun rengi gibi makinenin ekmeği hazırlanması için gerekli tüm kontrol parametreleri, önceden kumanda panelinden seçilen bilgilere göre ekmek makinesinin gömülü sisteminden belirlenir. Bazı ekmek makinelerinin kontrol panelinde ayrıca sadece hamur yoğurma, reçel yapma, ekmek kabuk renginin seçimi, 13 saate kadar bekletme, 58 dakikada ekspres ekmek yapma gibi çeşitli program seçenekleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Antojito</span> Meksika mutfağından atıştırmalık

Antojitos olarak adlandırılan Meksika sokak yemekleri, sokak satıcıları tarafından ve Meksika'daki küçük geleneksel pazarlarda hazırlanır. Sokak yemekleri arasında taco, tamal, gordita, quesadilla, empalme, tostada, chalupa, elote, tlayuda, cemita, pambazo, empanada, nachos, chilaquiles, fajita ve torta gibi yemeklerin yanı sıra taze meyve, sebze, içecek ve menudo, pozole ve pancita gibi çorbalar yer alır. Gün içinde ana yemek genellikle öğleden sonra yendiği için bu gıdalar çoğunlukla sabah ve akşam yenir.

<span class="mw-page-title-main">Pizza bagel</span>

Pizza bagel, bagelin üzerine konulan pizza malzemeleriyle yapılan bir ABD kökenli bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Stromboli (yemek)</span>

Stromboli, İtalyan peynirleri ve İtalyan şarküteri ürünleri veya sebze ile doldurulan bir çeşit hamur işidir. Hamur, İtalyan ekmeği veya pizza hamuru olabilir. Stromboli, Philadelphia'daki İtalyan kökenli Amerikanlar tarafından icat edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz pizza</span>

Beyaz pizza, domates sosu olmayan pizzadır. Genellikle pizza hamuru, zeytinyağı, sarımsak ve peynir ile yapılır. İsteğe göre çeşitli malzemeler eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Napoli pizzası</span>

Napoli pizzası veya Neapolitan pizza, ana malzemesi domates ve mozarella olan Napoli kökenli pizzadır. Malzemelerin Napoli bölgesinden olması önemlidir. UNESCO tarafından somut olmayan kültür mirası ilan edilmiştir. 20. yüzyılın başında Amerika'da pizza kültürünün gelişminde önemli bir rol sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Detroit usulü pizza</span>

Detroit usulü pizza, çıtır ve sakızımsı kalın bir hamuru olan dikdörtgen bir pizzadır. Geleneksel olarak domates sosu ve kenarlara kadar uzanan Wisconsin kalıp peyniri ile doldurulur. Bu pizza tarzı genellikle otomotiv damlama kapları olarak veya fabrikalarda küçük endüstriyel parçaları tutmak için tasarlanmış dikdörtgen çelik tepsilerde pişirilir. Bu usul, 2010'larda Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer bölgelerine yayılmadan önce Detroit'te yirminci yüzyılın ortalarında geliştirildi. Yemek, Detroit'in simgesel yerel yemeklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Chicago usulü pizza</span>

Chicago usulü pizzaPizza, Chicago'da geliştirilen birkaç farklı usule göre hazırlanan ve pişirme tarzı nedeniyle yaygın olarak kalın hamurlu pizza olarak adlandırılan bir pizzadır. Pişirildiği tava, pizzanın tipik olarak yüksek kenarını oluşturur, bu da büyük miktarda peynir ve topak topak bir domates sosu için geniş alan sağlar. Chicago usulü pizza, kalın hamurlu ve içi doldurulmuş pizza olarak hazırlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya usulü pizza</span> Tek servislik bir pizza usulü

Kaliforniya usulü pizza, New York ve İtalyan ince hamurunu Kaliforniya mutfağının pişirme tarzından gelen soslarla birleştiren tek servislik bir pizza usulüdür. Buluşu genellikle Berkeley, Kaliforniya'daki şef Ed LaDou ve Chez Panisse'e atfedilir. Wolfgang Puck, LaDou ile tanıştıktan sonra, ülkenin geri kalanında pizza tarzını popüler hale getirdi. Bu pizza, birçok Kaliforniya Mutfağı restoranında servis edilmektedir. California Pizza Kitchen, Round Table Pizza, Extreme Pizza ve Sammy's Woodfire Pizza gibi restoran zincirleri, Kaliforniya usulü pizza ile ilişkili dört büyük pizza bayisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'da pizza</span>

Yerli Kanada mutfağının etkisi nedeniyle Kanada, hem ulusal hem de bölgesel olarak çok sayıda kendi pizza işletmesinin yanı sıra çok sayıda eşsiz bölgesel çeşit ve pizza çeşidine sahiptir. Varyasyonlar olmasına rağmen, klasik "Kanada pizzası" malzemeleri arasında domates sosu, mozzarella peyniri, domuz pastırması, pepperoni ve mantar bulunur; bu yemek aynı zamanda dünya çapında bu isimle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Depozito iade makinesi</span> sensör bazlı ayrıştırma ve geri dönüşüm makinesi

Depozito iade makinesi veya ters satış makinesi, bir kişinin kullanılmış veya boş bir cam, plastik şişe veya alüminyum kutuyu, bir ödül karşılığında içine atarak geri dönüşüm için depolanmasını sağlayan makinedir. Geri dönüştürülebilir ambalaj makineye atıldıktan sonra sıkıştırılır, ayrıştırılır ve şişe veya kutu üzerindeki evrensel ürün kodu kullanılarak ons sayısına, malzemelere ve markaya göre analiz edilir. Ürün tarandıktan ve onaylandıktan sonra sıkıştırılır ve sınıflandırılmış malzeme için uygun depolama alanına aktarılır. Ürün işlendikten sonra makine, kişiyi nakit para veya kupon gibi teşviklerle ödüllendirir.