İçeriğe atla

Lesotho'nun illeri

Lesotho illeri

Afrika kıtasında yer alan Lesotho en üst idari yapı olarak kendi içerisinde on ile ayrılmış durumdadır.

İl Merkez şehir Yüzölçümü (km²) Nüfus (2006)[1]
BereaTeyateyaneng2.222248.225
Butha-ButheButha-Buthe1.767109.139
LeribeHlotse2.828296.673
MafetengMafeteng2.119192.795
MaseruMaseru4.279436.399
Mohale’s HoekMohale’s Hoek3.530173.706
MokhotlongMokhotlong4.07595.332
Qacha’s NekQacha’s Nek2.34971.756
QuthingQuthing2.916119.811
Thaba-TsekaThaba-Tseka4.270128.885

Ayrıca bakınız

  • Lesotho
  • İnsani Gelişme Endeksi'ne göre Lesotho illeri

Kaynakça

  1. ^ "2006 Lesotho nüfus sayım sonuçları". 22 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

.ls Lesotho için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)

<span class="mw-page-title-main">Lesotho bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lesoto bayrağı, Lesotho Krallığı tarafından 4 Ekim 2006 tarihinde kabul edilen bayrak. Bayrakta mavi, beyaz ve yeşil üç şeritten bulunur ve bayrağın tam ortasında bir Basotho şapkası yer alır. Bu bayrak, Lesotho'nun bağımsızlığının 40. yıl dönümü şerefine kabul edilmiştir. Bu yeni bayrak, ülke barışının ve barış yöneliminin bir simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika</span>

Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Maseru</span> Lesothonun başkenti

Maseru, Afrika ülkesi Lesotho'nun başkenti. Şehir, 1869'da Britanyalılar tarafından kurulmuştur. 230.000 nüfusu vardır. Güney Afrika sınırında yer alır. Lesotho'nun en büyük şehridir. Şehrin uluslararası havaalalanı ve ulusal stadyumu vardır. Etrafı fazla yüksek olmayan dağlarla çevrilidir. Bozkır bitki örtüsü hakimdir. İklimi kışları soğuk, yazları kurak ve sıcak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho millî futbol takımı</span>

Lesotho millî futbol takımı, Likuena (Timsahlar) takma adıyla anılan, Lesotho'yu uluslararası düzeyde futbol alanında temsizl eden ve Lesotho Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilen millî futbol takımı. Tarihinde henüz Dünya Kupası finallerine katılma başarısı bulunmayan takım kıtasal bir başarı da elde edemedi.

<span class="mw-page-title-main">Loti</span> Lesothonun resmî para birimi

Loti ya da tam ismiyle Lesotho lotisi, Lesotho'da kullanılan resmî para birimidir. Loti'nin alt birimi "sente" ve bir loti 100 lisente'ye bölünür. Loti genelde "L" ya da "M" olarak simgelenir.

Lesotho pasaportu ülke dışına seyahat için Lesotho vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">UTC+02.00</span>

UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Lesotho ya gitmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho arması</span> Ulusal arma

Lesotho arması, Afrika ülkesi Lesotho tarafından resmî olarak kullanılan armadır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho kralları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Lesotho kralı, Afrika ülkesi Lesotho'nun bağımsızlığını kazandığı 1966 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişilere verilen unvandır. Ülkeyi bağımsızlığını kazandığı 1966 yılına kadar BasutolandParamount Chiefs unvanı ile yöneten krallar, bağımsızlık sonrası kral unvanı ile Lesotho'yu yönetmişlerdir. Kralın tahta çıktığında belli bir yaşın altında olduğu dönemlerde ülkeyi kralların anneleri kral naibi olarak yönetmiştir. Ülkede kral morena unvanı ile ülkeyi yönetmektedir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Lesotho Fatse La Bontata Rona</span>

Lesotho Fatse La Bontata Rona, Afrika ülkesi Lesotho'nun ulusal marşıdır. Ulusal marş 1860'lı yıllarda sözlerinin yazılarak bestelenmiş olmasına rağmen 1966 yılında kabul edilmiş ve 1967 yılında Lesotho'nun ulusal marşı olarak yürürlüğe girmiştir. Marşın ilk ortaya çıktığında mevcut olan ilk üç dörtlük yazar Coillard tarafından dikkate alınmamıştır. Burada Coillard'ın amacı Basothoları geleneklerinden vazgeçirme olarak ifade edilmiştir.

Lesotho başbakanı, Afrika kıtası ülkesi Lesotho'nun bağımsızlığını kazandığı 1966 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam ülkenin Basutoland ismi ile Birleşik Krallık'a bağlı bir bölge olduğu 1965 yılında oluşturulmuştur.

Sparletta The Coca-Cola Company tarafından Güney Afrika ve Zimbabve'de üretilen meşrubat ürünü.

13 Mayıs 2020'de devam eden COVID-19 pandemisinin Lesotho'ya ulaştığı doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi'ne göre Lesotho illeri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede Lesotho illeri 2017 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

Liphofung Sit Alanı, Lesotho tarihinde önemli bir yer tutan bir mağara alanıdır. Lesotho Highlands Development Authority (LHDA) koruma alanlarının en küçüğüdür, yaklaşık 4,5 hektardır, ancak yoğun bir şekilde geliştirilmiştir. Mağara, Lesotho ovalarının tipik bir özelliği olan Clarens kumtaşı üzerinde yer alan büyük bir çıkıntıdır. Başlangıçta San halkı ve diğer Neolitik insanlar tarafından kullanılan kayalık alanlar, önemli kaya sanatı içerir ve zeminin altında Taş Devri araçlarının zengin bir arkeolojik birikintisi bulunur. Daha sonra, Kral Büyük Moshoeshoe, krallığın o bölümünü ziyaret ederken mağarayı bir dinlenme yeri olarak kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho-Türkiye ilişkileri</span>

Lesotho-Türkiye ilişkileri, sınırlı düzeydedir. Türkiye'nin büyükelçiliği Pretorya'da yer almaktadır ve Lesotho'nun Roma Büyükelçiliği Türkiye ile akreditedir. İki ülke arasındaki ilk görüşmeler 2019 yılında Ankara'da gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Lesotho</span>

Lesotho, ilk kez Münih'te düzenlenen 1972 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Lesotho, birçok Afrika ülkesiyle boykot ettikleri 1976 Yaz Olimpiyatları haricinde 1972'den itibaren Olimpiyat Oyunlarına sporcu göndermektedir.