İçeriğe atla

Leroy Merlin

Leroy Merlin SA
TipAlt şirket
EndüstriPerakendecilik
Kuruluş1923 (101 yıl önce) (1923)
KurucuAdolphe Leroy & Rose Merlin
Genel merkeziLille, Fransa
Hizmet alanlarıFransa, Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, İspanya, Ukrayna, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Mısır
ÜrünDIY
Ev tadilatı
Bahçe araç-gereçleri
SahibiMuillez ailesi (84 %)
Çalışanlar (16 %)
Çalışan sayısı100.000 (2021)
Web sitesiLeroy Merlin

Leroy Merlin; Avrupa, Asya, Güney Amerika ve Afrika kıtalarında birçok ülkeye hizmet veren Fransa merkezli bir ev dekorasyon ve bahçe perakendecisidir. Şirket, Auchan'ın da sahibi olan Mulliez ailesine aittir.

Tarihi

Polonya Kalisz'deki Leroy Merlin mağazası
Leroy Merlin'in şubeleri

1923 yılında özel hayatta ve iş hayatında ortak olan Adolphe Leroy ve Rose Merlin, Amerika'da ihtiyaç fazlasından oluşan bir iş başlattı. Bu ilk başarılarından güç alarak DIY ürün ve malzemelerini hesaplı fiyatlarla satmaya karar verdiler. 1960 yılında firmaya Leroy Merlin adı verildi. Leroy Merlin, ücretsiz teslimat hizmeti sunan ilk şirket olması sebebiyle öncü olmuştur.[1]

Genellikle büyük kasaba ve şehirlerin eteklerinde kurulan Leroy Merlin mağazaları self-servis ve satış destekli hizmetler sunan ortalama 9000 m2'lik büyük merkezlerdir. İşi, 6 ana sektöre odaklanmıştır: DIY, inşaat, bahçe işleri, sıhhi tesisat, yenilenebilir enerji ve iç tasarım.[2]

Tartışmalar

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından birçok uluslararası ölçekteki, özellikle de Batılı şirket, Rusya'dan çekilmiştir ancak Leroy Merlin, 11 Mart'ta 143 mağazasının bulunduğu Rusya'daki faaliyetlerini azaltma planının olmadığını duyurmuştur.[3] 17 Mart'ta Ukrayna ofisinin kurumsal iletişimini kesmişler ve Rusya Federasyonu'na tedariki artıracaklarını açıklamışlardır.[4]

Leroy Merlin'in Rusya'da güçlü bir varlığı bulunmaktadır ve cirosunun %18'ini buradan elde etmektedir.[5] Şirket, Rusya'daki faaliyetleri nedeniyle 2020 yılında 335 milyon dolar vergi ödemiştir. Şirket, Rusya'nın askeri çabalarına dolaylı katkılarda bulunduğu için eleştirilmiştir.[6]

20-21 Mart 2022 gecesi Kiev'de Leroy Merlin mağazasının bulunduğu bir alışveriş merkezi bombalandı. Mağaza çalışanları, Ukrayna milletvekili Oleksiy Honcharenko'nun yaptığı gibi [7] şirketi Rusya'dan çekilmeye çağırdı.

Leroy Merlin'in holding şirketi Adeo, AFP'ye yaptığı bir açıklamada, kapatmanın "önceden tasarlanmış bir iflas" [8] olarak değerlendirilebileceğini ve bunun "işverenin, son 18 yıldır Rusya'da Leroy Merlin'in inşasına katkıda bulunan 45.000 çalışanına ve ailelerine karşı sorumluluğu" söylemiştir. Ancak şirketin Rusya'da devam eden faaliyetleri sonrasında müşterilerden hakaret ve tehditler geldiği yönünde haberler gelmektedir.[9]

Mart 2023'te Adeo, Rus Leroy Merlin ağını yerel yönetime devretme niyetini duyurmuştur. Şirkete göre bu süreç çoktan başlamıştır.[10] 24 Temmuz 2023 tarihinde şirketin Moskova'daki Rusya şubesine drone saldırısı düzenlenmiştir.

Temmuz ayının başlarında, Rusya'nın ülkede faaliyet gösteren tüm büyük şirketleri "savaş çabalarına doğrudan katkıda bulunmaya" zorunlu tutmasının ardından Leroy Merlin, Ukrayna hükûmeti tarafından "savaşın uluslararası sponsoru" olarak adlandırılmıştır. Şirket, listede Unilever ve Procter & Gamble ile birlikte yer almıştır.[11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "LEROY MERLIN | LEROY MERLIN, nearly 400 home improvement stores in 12 countries". 26 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2023. 
  2. ^ "LEROY MERLIN | LEROY MERLIN, nearly 400 home improvement stores in 12 countries". 23 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2023. 
  3. ^ Pladson, Kristie. "Which companies have pulled out of Russia over the Ukraine invasion? | DW | 10.03.2022". DW.COM (İngilizce). 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  4. ^ "Leroy Merlin blocks Ukraine office from corporate communications, paralyzing aid". english.nv.ua (İngilizce). 17 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  5. ^ Estelle Imbert (23 Mart 2022). "War-in-Ukraine: Leroy Merlin employees in Ukraine are mobilising to get the sign withdrawn in Russia". Forbes. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 
  6. ^ "An explosion in Kyiv killed an employee of Leroy Merlin, which continues to operate in Russia". Ukrainska Pravda (İngilizce). 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  7. ^ "Leroy Merlin Ukraine employees call on the company to leave Russia". BFM BUSINESS. 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. .
  8. ^ "Despite Zelensky's appeal, Leroy Merlin remains in Russia and explains why". Le HuffPost. 23 Mart 2022. 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  9. ^ "Leroy Merlin: employees threatened and insulted by customers because of the group's continued operations in Russia". 30 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2022. 
  10. ^ "Владелец Leroy Merlin передаст российские активы местному менеджменту". Kommersant (Rusça). 24 Mart 2023. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2023. 
  11. ^ "Unilever to comply with Russian conscription law if staff called up". The Guardian. 24 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Praktiker</span>

Praktiker AG, Avrupa'da faaliyet gösteren bir Alman yapımarketi zinciriydi. Merkezi Hamburg'da olup ilk mağazasını 1978 yılında Bâtiself adıyla Lüksemburg'da açmıştır. Başlangıçta ASKO'ya ait olan zincir, 1995 yılında ASKO'nun Metro Cash & Carry ile birleşmesinden sonra Metro AG'nin bir bölümü haline gelmiştir. Kasım 2005'te Praktiker Holding adı altında devredilmiş ve Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası'na kote edilmiştir. 2006'dan 2011'e kadar MDAX'ta ve 2011'den 2013'e kadar SDAX'ta listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Wagner Grubu</span> Rus özel askerî şirketi

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

<span class="mw-page-title-main">Minsk Protokolü</span> Anlaşma

Minsk Protokolü, Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalanan bir anlaşmadır. AGİT himayesinde Belarus'un Minsk kentinde yapılan kapsamlı görüşmelerin ardından imzalandı. Donbass'taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimin ardından gelen anlaşma, acil bir ateşkes uyguladı. Protokol, Donbas'taki savaşı durdurmayı başaramadı ve bunu 12 Şubat 2015'te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etti. Minsk II'de çatışmayı durduramadı, ancak Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">2021-2022 Rusya-Ukrayna krizi</span>

2021-2022 Rus-Ukrayna krizi, Rusya ve Ukrayna arasında 2021 ve 2022 arasında gerçekleşmiş siyasi gerginliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ukrayna Taarruzu</span> Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Doğu Ukrayna Taarruzu, Doğu Ukrayna'nın üç Donbas ilinde (oblast) - Harkiv Oblastı, Luhansk Oblastı ve Donetsk Oblastı - 2022 Rusya istilasında devam eden bir operasyondur. İstilanın bir parçası olarak, 2014'ten beri Ukrayna ve Rus vekilleri arasında şiddetle devam eden Donbas Savaşı'nda büyük bir tırmanış söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol Kuşatması</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında kuşatma

Mariupol Kuşatması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rusya ve ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti güçlerinin Mariupol şehrinde Ukrayna güçleriyle çatıştığı bir kuşatmaydı. Rusya'nın Doğu Ukrayna Taarruzu'nun ve Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olan kuşatma, 24 Şubat 2022'de başladı ve 20 Mayıs 2022'de Rusya'nın Mariupol'da kalan Ukrayna kuvvetlerinin savaşı durdurma emri verildikten sonra teslim olduğunu açıklamasıyla sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturması</span> Uluslararası Suç Mahkemesi tarafından devam eden soruşturma

Ukrayna'da Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturması veya Ukrayna'daki Durum, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından 21 Kasım 2013'ten bu yana, Onur Devrimi, Rusya-Ukrayna Savaşı, 2014'te Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakı, Donbas'taki savaş ve 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında "açık bir şekilde" işlenmiş olabilecek savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara ilişkin devam eden bir soruşturmadır. Tam soruşturma 2 Mart 2022'de yargı yetkisini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin süreci</span>

24 Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'yı işgal etti. Bu zaman çizelgesi hareketli bir çizelgedir, bu yüzden hiçbir zaman eksiksiz olmayabilir. Lütfen, bazı olayların yalnızca geriye dönük olarak tam olarak anlaşılabileceğini ve/veya keşfedilebileceğini unutmayın.

Avdiyivka Muharebesi, bir yanda Rus Silahlı Kuvvetleri ile Donbas Ayrılıkçı Güçleri, diğer yanda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında devam eden bir askerî muharebedir. Donbas Bölgesi'ndeki Avdiyivka kasabası için savaşılıyor. Donbas'ta şiddetin yeniden patlak vermesiyle çatışmalar başladı ve 21 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdı ve ayrılıkçılar Ukrayna ile yeniden savaşmaya başladı. Avdiyivka, 2017'de eski Avdiyivka Muharebesi'nin yapıldığı yerdi, ancak yine de Ukrayna kuvvetleri tarafından tutuluyordu. Daha sonra Rusya Ukrayna'yı istila ettiğinde, saldırıya ilk uğrayan yerlerden biri de Avdiyivka oldu.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Ukrayna ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkiler 1922'de kuruldu. Eylül 2020'de Ukrayna Tiran'da bir büyükelçilik açtı. Arnavutluk, Polonya'nın Varşova kentindeki büyükelçiliğinden Ukrayna'ya akredite edilmiştir ve Harkov'da fahri konsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Muharebesi (2022)</span> 2022

Donbas Muharebesi, Rusya ve Ukrayna arasında Donetsk, Luhansk ve Harkiv oblastlarının kontrolünü ele geçirme amacıyla Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgali devam ederken 18 Nisan 2022'de başlayan bir muharebedir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci stratejik fazı olarak kabul edilir ve Doğu Ukrayna Taarruzununkine benzer bir harekât alanında yer alır.

OBI GmbH & Co. Deutschland KG, çok uluslu bir Alman ev geliştirme malzemeleri satan perakende şirketidir. Merkezi Wermelskirchen'dedir ve Avrupa'da 351'i Almanya'da olmak üzere toplam 668 mağaza işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepkiler</span>

24 Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'yı işgal etmek için geniş çaplı bir askerî operasyon başlattı. İşgal, 6,4 milyondan fazla Ukraynalı'nın ülkeden kaçmasına ve nüfusun üçte birinin ülke içinde yer değiştirmesine sebep olarak Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizine neden oldu. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına da neden oldu. İşgale verilen tepkiler, halkın tepkisi, medya tepkileri ve barış çabaları dahil olmak üzere geniş bir endişe yelpazesinde önemli ölçüde değişiklik gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Minsk anlaşmaları</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Minsk anlaşmaları, Rusya destekli silahlı ayrılıkçı gruplar ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasındaki Donbas Savaşı'nı sona erdirmeyi hedefleyen bir dizi uluslararası anlaşmadır. Anlaşmaların ilki olan Minsk Protokolü, Ukrayna, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Ukrayna Üçlü Temas Grubu tarafından, Fransa ve Almanya liderlerinin arabuluculuğuyla hazırlanmıştır. Anlaşma, Normandiya Formatı'nda yapılan kapsamlı görüşmelerin ardından, Belarus'un Minsk kentinde 5 Eylül 2014'te imzalanmıştır. Anlaşma, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (LPR) liderleri tarafından da imzalanmış ve bölgedeki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlamıştır. Bu anlaşma, daha önce yapılan birçok girişimi takiben acil bir ateşkes uygulamayı öngörmüştür.