İçeriğe atla

Leri Habelov

Madalyalar
Erkekler serbest güreş
Olimpiyat Oyunları
Birleşik Takım adına
Altın1992 Barselona100 kg
 Sovyetler Birliği adına
Gümüş1988 Seul100 kg
Dünya Şampiyonası
 Sovyetler Birliği adına
Altın1985 Budapeşte100 kg
Altın1987 Clermont-Ferrand100 kg
Altın1990 Tokyo100 kg
Altın1991 Varna100 kg
 Rusya adına
Altın1993 Toronto100 kg
Bronz1995 Atlanta130 kg

Leri Habelov (Gürcüce: ლერი ხაბელოვი, Rusça: Лери Габрелович Хабелов; d. 5 Temmuz 1964), Gürcü politikacı ve emekli bir güreşçi. Serbest güreşte Olimpiyat şampiyonluğu bulunmaktadır. 2012'de Gürcü Rüyası partisinden Gürcistan Parlamentosuna seçildi.

Spor kariyeri

Etnik olarak Oset olan Habelov,[1] 1964'te (o zamanlar Gürcistan SSC olan) Tiflis'te doğdu. 25. Olimpiyat Oyunları'nda şampiyonluğu (1992, Barselona), 24. Olimpiyat Oyunları'nda ikinciliği (1988, Seul) ve dünya şampiyonalarında beş şampiyonluğu (1985, 1987, 1990, 1991, 1993 yıllarında) bulunmaktadır. 1993'ten 1996'ya kadar Rusya adına yarıştı. Spora yaptığı katkılardan dolayı, Sovyetler Birliği tarafından Onurlu Spor Ustası, Gürcistan'da ise 2. Sınıf Vahtang Gorgasali Nişanı ve Gürcistan Onur Nişanı ile ödüllendirildi.[2] 2000 ila 2007 yılları arasında Gürcistan Ulusal Olimpiyat Komitesinin başkan yardımcısıydı ve 1998-2004 döneminde Gürcistan Spor Dairesi başkan yardımcılığını yaptı.[3] Habelov, günümüzde Gürcistan Ulusal Olimpiyat Derneği ve Ulusal Olimpiyatçılar Derneği başkanıdır.[4]

Siyasi kariyeri

Habelov, 2008 yılında muhalefetteki Gürcistan Cumhuriyetçi Partisi ile siyasete atıldı ancak parlamento seçimlerinde başarılı olamadı.[5] 2012'de, iş adamı Bidzina İvanişvili'nin öncülüğünü yaptığı muhalefet partisi Gürcü Rüyasına katıldı. 1 Ekim 2012 seçimlerinde parlamentoya seçildi ve 21 Ekim 2012'de Spor ve Gençlik İşleri Komisyonu başkanı oldu.[6]

Kaynakça

  1. ^ Ossetian to Carry Georgian Flag at Olympics 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Civil Georgia. 4 Ağustos 2004.
  2. ^ Leri Khabelovi 8 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Gürcistan Ulusal Olimpiyat Komitesi. Erişim: 21 Ekim 2012.
  3. ^ (Gürcüce) ხაბელოვი ლერი 5 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Gürcistan Olimpiyatlar Kulübü. Erişim: 21 Ekim 2012.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2020. 
  5. ^ The first 50 persons in the Republican Party’s list of MP candidates 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Civil Georgia. 21 Nisan 2008.
  6. ^ Parliamentary Committees Chairpersons Elected 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Civil Georgia. 21 Ekim 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pál Schmitt</span> Macaristan cumhurbaşkanı

Pál Schmitt, Macar sporcu ve siyasetçi. 2010'dan 2012 yılına kadar Macaristan cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Macaristan Parlamentosunda 59'a karşı 263 oy ile cumhurbaşkanı seçilmişti. 6 Ağustos 2010 tarihinde yemin etti. Yaz Olimpiyatları'nda gençliğinde başarılı bir eskrimci olarak iki altın madalya kazandı. Bu görevinden önce Avrupa Parlamentosu başkan yardımcılığı ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanlığı yapmıştır. Ayrıca Macarcanın yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vano Merabişvili</span>

Ivane "Vano" Merabishvili, Gürcü politikacı. Eski bir Sivil toplum kuruluşu eylemcisidir ve 1999 yılında doğrudan Gürcistan siyasetine dahil oldu ve özellikle Gürcistan'ın İçişleri Bakanı olarak, 2003'teki Gül Devrimi sonrasında hükûmetin en etkili üyelerinden biri olarak ortaya çıkmıştır. 30 Haziran 2012 tarihinde, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından Gürcistan Başbakanı olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kvirikaşvili</span> 12. Gürcistan başbakanı

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü siyasetçi. 30 Aralık 2015 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gürcistan başbakanı olarak görev yapmıştır.

Nino Salukvadze, Gürcü atıcı. 25 metre tabanca ve 10 metre havalı tabancada yarışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimer Hinçegaşvili</span> Gürcü güreşçi

Vladimer Hinçegaşvili, Gürcü serbest stil güreşçi. 2012 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya, 2016'da ise altın madalya kazanmıştır. Ayrıca 2015'te dünya şampiyonu, 2014, 2016 ve 2017 yıllarında da Avrupa şampiyonluğunu kazandı. 2015 yılında Gürcistan Spor ve Gençlik Bakanlığı tarafından Yılın Erkek Gürcü Sporcusu seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan başbakanı</span> Gürcistanın hükûmet başkanı

Gürcistan başbakanı, Gürcistan Parlamentosu tarafından seçilip Gürcistan devlet başkanı tarafından atanan Gürcistan Bakanlar Kurulunun en kıdemli bakanıdır. Gürcistan Hükûmeti Başkanının resmi unvanı tarih boyunca değişmiştir, ancak liderin görev ve işlevleri sadece marjinal olarak değişmiştir. Gürcistan'ın ilk başbakanı Noe Ramişvili'dir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Kobahidze</span> 16. Gürcistan başbakanı

İrakli Kobahidze, Gürcü politikacı. 18 Kasım 2016 tarihinde Gürcistan Parlamentosu Başkanı olarak seçilmiştir.

Lazika Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yapılması düşünülmüş, antik Lazika krallığının ardından isimlendirilmiş planlı şehirdir. Gürcistan devlet başkanı Miheil Saakaşvili, 2011'de şehrin Abhazya sınırının güneyindeki Anaklia ve liman kenti Poti'nin kuzeyindeki Kulevi şehirleri arasında inşa edilmesini planlamıştır. Proje, Gürcistan hükûmetinin 2012'de değişmesiyle büyük ölçüde terk edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tina Hidaşeli</span> Gürcü siyasetçi ve avukat

Tinatin "Tina" Hidaşeli, Gürcü hukukçu ve siyasetçi. Bir Cumhuriyetçi Parti üyesi ve eski sivil toplum aktivisti olan Hidaşeli, 1 Mayıs 2015'te Gürcistan savunma bakanı olarak atandı. İrakli Garibaşvili ve Giorgi Kvirikaşvili hükûmetlerinde ülkesinin ilk kadın savunma bakanı oldu. Partisinin iktidardaki Gürcü Rüyası koalisyonundan ayrılmaya karar vermesinden sonra bakanlık görevinden 1 Ağustos 2016'da istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Avrupalı Gürcistan</span>

Avrupalı Gürcistan Gürcistan'da Ocak 2017'de Tiflis'te kurulan ve öncelikle Birleşik Ulusal Hareket'in önde gelen eski üyeleri tarafından kurulan bir siyasi partidir. Partiye Davit Bakradze başkanlık ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Tamar Çugoşvili</span> Gürcü politikacı

Tamar Çugoşvili, Kasım 2016'dan itibaren Gürcistan Parlamentosu'nun İlk başkan yardımcısı olarak görev yapan Gürcü bir siyasetçi. Çugoşvili, Gürcistan dışişleri bakanıdır ve "Gürcistan Rüyası - Demokratik Gürcistan" partisinin siyasi konsey üyesidir.

Vahtang Rçeulişvili, Gürcü bir iş adamı ve politikacıydı. 1992'den 2003'e kadar Gürcistan Parlamentosu üyesi, 1995'ten 2003'e kadar Gürcistan Sosyalist Partisi'nin lideri ve bir zimmete para geçirme tartışmasına karışan Gürcistan'ın en büyük inşaat şirketi Center Point Group'un kurucusuydu.

Gürcistan, kökenini Helenistik döneme kadar izleyen monarşik bir geleneğe sahiptir. Bagrationi hanedanı tarafından yönetilen Orta Çağ Gürcistan Krallığı, modern zamanlarda Gürcistan'da devam eden bir miras bıraktı. Bagrationi monarşisiyle ilişkilendirilen nitelikler ve semboller, Gürcü ulusunun yapımında ve ardından ulusal tarihin inşasında önemli bir yer kazanmıştır. Hanedanlığın birkaç kolu günümüze kadar hayatta kalmasına rağmen, 19. yüzyılın başlarında Gürcü topraklarının Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edilmesiyle beraber egemenlikleri sona erdi. Monarşik yenileme, 20. yüzyıl boyunca çeşitli kralcı gruplar tarafından değerlendirildi. Gürcistan'ın siyaseti, 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını yeniden kazandığından beri yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde yer alsa da, monarşi tartışması, özellikle anayasal biçimi hiçbir zaman sona ermedi. Konu, en son 2007 sonundaki siyasi bir krizin ortasında gündeme geldi.

Gürcistan'da siyaset, çok partili sisteme sahip parlamenter temsili demokratik bir cumhuriyeti kapsamaktadır. Gürcistan Cumhurbaşkanı devlet başkanıdır ve Gürcistan Başbakanı hükûmet başkanıdır. Başkan ve Hükûmet, yürütme yetkisine sahiptir. Yasama yetkisi hem hükûmete hem de tek kamaralı Gürcistan Parlamentosu'na verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zurab Jvania</span>

Zurab Jvania, Gürcistan Başbakanı ve Gürcistan Parlamentosu Başkanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıydı. Jvania siyasi kariyerine genç yaşta başladı ve 90'ların başında Yeşil Parti üyesi olarak ilk siyasi adımlarını attı. 1992'de Doğu Avrupa Yeşilleri'nin başkanı seçildi ve bu görevde görev yapan ilk Doğu Avrupalı oldu. 1993 yılında Yurttaşlar Birliği Genel Sekreteri olarak seçilerek Gürcistan siyasetinde ilk ciddi adımları attı. Bu noktadan itibaren Jvania, 2005'teki ölümüne kadar Gürcistan siyasetinde önemli rol oynadı. 1995'te parlamento başkanı oldu ve ardından Jvania'nın yolsuzluktan şüphelendiği diğer bakanların görevden alınmasıyla süren 1999'daki istifasına kadar görevini sürdürdü. 1993'ten 2003'e kadar Şevardandze hükûmetine karşı mücadele eden muhalefette kaldı. 2003 yılında, başta Burdjanadze ve Saakaşvili olmak üzere diğer muhalefet liderleriyle birleşerek hükûmete karşı şiddet içermeyen protestolar düzenledi. Protestolar, Şevardnadze'nin istifası ve Saakaşvili'nin cumhurbaşkanı seçilmesiyle sona erdi. Jvania başbakan oldu ve 2005'teki ölümüne kadar görevde kaldı.

Varlam Topuria, Gürcü dilbilimci. Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (1944) üyesiydi.

Gürcistan Vatanseverleri İttifakı Gürcistan'da kendi tanımıyla merkez sağ, muhafazakâr, Rusya yanlısı bir muhalefet partisidir. Direniş Hareketi liderleri tarafından 2012 yılında kuruldu ve parti Batı karşıtı fikirler içeriyor. Parti şu anda Avrupa entegrasyonunu, Hristiyan ve demokratik değerleri destekliyor ve parti kendisini ılımlı-muhafazakar bir parti olarak gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Vera Kobalia</span>

Vera Kobalia ; Gürcistan Hükümetinde 2 Temmuz 2010 - 25 Ekim 2012 tarihleri arasında ülkenin Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıdır.