İçeriğe atla

Leptasterias muelleri

Leptasterias muelleri
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Echinodermata
(Derisi dikenliler)
Sınıf: Asteroidea
(Denizyıldızları)
Takım: Forcipulatida
Familya: Asteriidae
Cins: Leptasterias
(M. Sars, 1846)[1]
Tür: L. muelleri
Leptasterias muelleri
Türler

Metne bakınız

Leptasterias muelleri, kuzey denizyıldızları Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür.[1] Genellikle Arktik Okyanusu ve Atlantik Okyanusunun kuzey bölgelerinde yaşamaktadırlar. Bir avcı ve süpürücüdür.

Tanım

Leptasterias muelleri 5 cm (2 in) ile 20 cm (8 in) arasında değişebilen küçük denizyıldızlarıdır. Küçük bir diske ve diskten ayrılan, beş geniş, sivrileşen kollara sahiptir. Üst yüzeyleri kaba olup, uzunlamasına şekilde düzenlenmiş, topuz şeklindeki dikenlerle kaplıdır. Bu yapılar; küçük pediseller(pençe şeklinde yapılar) ile çevrili olup, solunum ve dışkılama fonksiyonlarını yapan papula organelleri araya serpiştirilmiş şekilde bulunmaktadır. Kolların ağız kısmında(altı yüzeyi), emicilerle birlikte dört uzunlamasına sıra(tüp ayak) içermektedir. Bu denizyıldızlarının rengi açık mor, pembe veya yeşil olabilir. Yeşil olanlar dokularda yaşayan bir simbiyotik yeşil algle ortaklaşa yaşadıklarından yeşil gözükmekte sığ sularda yaşamaktadırlar.[2]

Yayılım ve habitatları

Leptasterias muelleri Arktik Okyanusu'nde ve Kuzey Atlantik Okyanusunda geniş bir dağılıma sahiptir. Menzili, Maine Körfezi, Grönland ve İzlanda'dan Barents Denizi, İskandinavya, Kuzey Denizi ve İngiliz Adaları'na kadar uzanır. Taşlar altına gizlenen, kıyıda ve sığ sularda bulunabilirler 200 m (656 ft).[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Mah, Christopher (2013). "Leptasterias (Leptasterias) muelleri (M. Sars, 1846)". World Register of Marine Species. 
  2. ^ "Northern starfish - Leptasterias (Leptasterias) muelleri". Marine Life Information Network. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bering Denizi</span> deniz

Bering veya İmarpik Denizi, Kuzey Büyük Okyanus'undan, Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları'nın ayırdığı büyük su kütlesi. İki milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Alaska, batısında Sibirya ve Kamçatka Yarımadası, güneyinde Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları ile çevrilidir. Kuzeyindeki Bering Boğazı vasıtasıyla, Arktik Okyanusu'ndaki Çukçi Denizi'nden ayrılır. İsmini, kâşifi Danimarkalı seyrüseferci Vitus Bering'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Körfezi</span>

Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Denizyıldızı</span> Omurgasız ve derisi dikenli deniz canlısı

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

<i>Astropecten aranciacus</i>

Astropecten aranciacus, Astropectinidae familyasından bir denizyıldızı türü.

<i>Cyanea capillata</i>

Aslan yelesi denizanası, bilinen en büyük denizanası türüdür. Çoğunlukla Arktik, Kuzey Atlantik ve Kuzey Pasifik okyanuslarının soğuk sularında, nadiren 42° K paralelinin güneyinde bulunur. Aynı türden olma ihtimali olan benzer denizanaları Avustralya ve Yeni Zelanda yakınlarındaki denizlerde bulunurlar. Kaydedilen en büyük örneği, 1870'te Massachusetts Körfezi'nde kıyıya vurmuş şekilde bulunmuştur. Çan kısmı (vücudu) 2,29 m ve dokunaçları 37 m uzunluğundadır. Aslan yelesi denizanaları bir süredir 42° K paralelinin altında, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu yakasının geniş körfezlerinde görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusların sınırları</span> Dünyadaki okyanus sularının sınırları

Okyanusların sınırları, Dünya'da bulunan okyanus suların sınırlarıdır. Okyanusların tanımı ve sayısı, bu kabul kriterine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dünyadaki okyanusların çoğunlukla birkaç ayrı okyanus gibi görülmesine rağmen, okyanus sularının birbirine bağlı şekilde olması ve bu sular arasında bir vücudun parçaları gibi sürekli bir değişim olabilmesidir. oşinografi olarak adlandırılan bu kavram hayati önem taşır. Okyanuslarda çeşitli kriterlere göre adlandırılan bir takım bölünmeler vardır. Bunlar; Pasifik Okyanusu, Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Arktik Okyanusu ve Antarktika gibi bölünmelerdir. Okyanusların küçük bölümlerine de deniz, körfez, koy, boğaz vb. isimler verilir.

<i>Acanthaster planci</i>

Acanthaster planci, Acanthasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Büyük ve çok kollu olan bu denizyıldızı genellikle sert mercan polipleri (Scleractinia) ile beslenir. Üst ya da aboral yüzü zehirli dikenlerle kaplıdır. Dünyanın en büyük denizyıldızlarından biridir. Hint ve Pasifik Okyanuslarında Kızıldeniz ve Afrika'nın doğu kıyısında tropik ve subtropik enlemlerden Orta Amerika'nın batı kıyılarına kadar geniş bir alana dağılmıştır. Bu bölgelerde sert mercan oluşumlarının bulunduğu yerlerde yaşar.

<i>Oreaster reticulatus</i>

Oreaster reticulatus, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nun batısında ve Karayipler'de sığ sularda yaşar. Bulunduğu yerlerde en büyük denizyıldızlarından biridir ve boyu bazen 50 cm. çapa kadar ulaşabilir. Genellikle geniş merkezî bir diskten çıkan kalın beş kolu vardır ama bazen dört, altı ya da yedi kolu bireyler de görülür. Üst yüzü serttir ve küt dikenlerle kaplıdır. Erişkin bireyler kırmızı, turuncu, sarı ya da kahverengi renklidirler. Gençler lekeli yeşilimsi-kahverengi rengindedir.

<i>Protoreaster linckii</i>

Protoreaster linckii, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Hint Okyanusu'nun batısında Afrika'nın tropikal doğu kıyısında sığ sular ile 100 m. derinlik arasında kalan yerde yaşar. Beş kollu olan bu denizyıldızı 30 cm. çapa kadar büyür. Kollarında parlak kırmızı renkli çok sayıda tüp şeklinde küt dikenler bulunur. Gövde ve kol rengi gridir.

<i>Leptasterias polaris</i>

Leptasterias polaris, Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nun kuzeybatısındaki soğuk sularda ve kutup bölgesinde yaşar. Altı kollu bir denizyıldızıdır. Üst yüzeyi küçük ve küt plakçıklarla kaplıdır. Genellikle kahverengi ya da gri tonlarındadır. Çapı 15 ila 30 cm arasındadır. Genç bireyler genellikle 10 m. derinlikte kayalar üzerinde bulunur ve Mytilus edulis ile Hiatella arctica gibi midye türleri ile beslenir. Erişkin bireyler daha derinsulara doğru ve kumluk tabanlara giderek burada tüp ayakları yardımıyla kazıp çıkartıkları Serripes groenlandicus, Spisula polynyma, Mya truncata ve Ensis directus gibi midyelerle beslenirler. Bulundukları suların önemli bir avcısıdırlar.

<i>Leptasterias tenera</i>

Leptasterias tenera, Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. ABD'nin güneydoğu kıyılarında bulunur. Beş kollu ve küçük bir denizyıldızıdır ve yavaş bir büyüme hızına sahiptir. Çapı 16 cm'ye ulaşabilir ancak erişkinlerin çoğu ancak bu büyüklüğün yarısına kadar büyümektedir. Avını deniz tabanında uzun süre hareketsiz kalarak pusuya yatıp avlayan bir denizyıldızı türüdür. Yakınından geçen küçük kabukluları tüp ayak ve pediselleri yardımıyla yakalayarak ağzına götürür. Büyük avları pilorik midesine sokabildiği kadarını sindirerek yer.

<i>Leptasterias hexactis</i>

Leptasterias hexactis, Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. ABD'nin batı kıyılarında gelgit bölgesinde bulunur. Altı kollu olan bu tür az sayıda yumurtasının üzerine kuluçkaya yatmasıyla denizyıldızları arasında değişik bir üreme yöntemine sahip olma özelliği ile ayrılmaktadır. Büyüklüğü 5 cm çapındadır. Kolları kısa ve kalındır. Koyu gri, kahverengi, zeytin yeşili ve ara sıra da tuğla kırmızısı rengindedir.

<i>Pteraster militaris</i>

Pteraster militaris, Pterasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Büyük Okyanus'un kuzeyinde, Arktik Okyanusu, Barents Denizi ve Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaşar. Geniş merkezî diski ve beş kısa kıvrık kolu olan sağlam yapılı bir denizyıldızıdır. Üst yüzü her birinde dört kısa diken bulunan papulalarla kaplıdır. Yaklaşık 85 mm çapa kadar büyür ve genellikle turuncu, soluk sarı ya da beyaz renklidir ve bazen kollarının ucu kırmızıdır.

<i>Archaster typicus</i> Bir denizyıldızı türü

Archaster typicus, Archasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Hint ve Pasifik Okyanusu'nda sığ sularda yaşar. Uçlara doğru hafifçe sivrilen beş kolu vardır ancak üç, dört ve altı kollu bireyler de görülür. Erişkinler 12 ila 15 cm. arasında çapa kadar büyürler. Kumluk bölgelerde yaşarlar. Asıl olarak gri ve kahverengi renklidir ancak koyu ve açık birbirini takip eden çizgiler şeklinde desenleri olabilir.

<i>Linckia guildingi</i> denizyıldızı türü

Linckia guildingi, Ophidiasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Karayip Denizi'nin tropikal sığ sularında yaşar. Merkezî diski küçüktür ve genellikle uzun, silindirik beş kolu vardır ama sıklıkla dört ya da altı kollu olarak da görülür. Genellikle yeşil renkli olsa da kahverengi, mavi ve mat kırmızının değişik tonlarında renge de sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Termohalin döngü</span> Büyük ölçekli okyanus sirkülasyonunun bir parçası

Termohalin döngü, yüzey ısısı ve tatlısu akıntıları tarafından oluşturulan küresel yoğunluk grandyanları tarafından yönlendirilen büyük ölçekli okyanus sirkülasyonunun bir parçasıdır. Rüzgâr sürümlü yüzey akıntıları, yol boyunca soğuyarak yüksek enlemlerden ekvatoral Atlas Okyanusu'ndan kutup yönünde ilerlemektedir. Bu yoğun su okyanus havzalarına akar. Güney Okyanusunda yeryüzünün büyük kısmına yerleşmişken, Kuzey Pasifik'te en yaşlı sular yükselmiştir. Bu nedenle, okyanus havzaları arasında geniş çaplı karıştırma gerçekleşir; bu karıştırmalar, aralarındaki farklılıkları azaltır ve Dünya okyanuslarını küresel bir sistem haline getirir. Su kütleleri hem enerjiyi hem de maddelerin dünyaya taşınmasını sağlar. Dolayısıyla, dolaşım hali Dünya'nın iklimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Halkalı fok</span> memeli türü

Halkalı fok fokgiller familyasından Arktik ve subarktik bölgede yaşayan bir yüzgeçayaklı türüdür. Görece küçük boyutlu olan halkalı fokların boyu nadiren 1,5 m.'yi geçer. Adını kürkündeki koyu renkli beneklerin çevresinde bulunan açık gri halkalardan alır. Kuzey Yarımküre'de buz üstünde yaşayan en yaygın fok türüdür. Yaşam alanı Arktik Okyanusu'ndan Bering Denizi ve Ohotsk Denizi'ni geçerek Pasifik Okyanusu'nda en güneyde Japonya'nın kuzey kıyılarına kadar, Atlantik Okyanusu'nda da Grönland ve İskandinavya kıyıları ile en güneyde Newfoundland'a kadar uzanır ve ayrıca Avrupa'nın kuzeyinde tatlısuda yaşayan iki türü de bulunur. Halkalı foklar kutup ayılarının ana avlarından biridir ve çok uzun süredir Arktik bölgede yaşayan yerli halkların sofralarında yer alır.

Leptasterias pusilla küçük, altı kollu bir tür denizyıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Okyanusu</span> Dünyanın birbirine bağlı su sistemi

Dünya Okyanusu, %94.1'lik oranla hidrosferin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.