İçeriğe atla

Leonora Bilger

Leonora Bilger
Doğum3 Şubat 1893
Boston, Massachusetts
Ölüm19 Şubat 1975
VatandaşlıkAmerika Birleşik Devletleri
Mezun olduğu okul(lar)Cincinnati Üniversitesi
Tanınma nedeniazotlu bileşikler üzerine çalışmaları
EvlilikEarl M. Bilger
ÖdüllerGarvan-Olin Madalyası (1953)

Leonora Bilger (3 Şubat 1897-19 Şubat 1975, evlilik öncesi soyadı Neuffer), Amerikalı kimyagerdir. Hawaii Üniversitesi'nde tanınmış bir kimyager ve yöneticiydi. Meslektaşları onun özellikle azot bileşiklerinin anlaşılmasına yaptığı katkıları takdir etmektedir. Bilger Salonu, hem Leonora'nın hem de kimya profesörü olan eşi Earl Bilger'in onuruna adlandırılmıştır.[1]

Hayatı

Bilger, Leonora Neuffer olarak 3 Şubat 1893'te Boston, Massachusetts'te doğdu. Babası George Neuffer ve annesi Elizabeth Neuffer idi. Yaklaşık 7 yaşındayken ailesi Cincinnati, Ohio'ya taşındı ve Bilger (o zamanlar Neuffer) burada ilk ve ortaokula gitti. 1929'dan önce Cincinnati Üniversitesinde profesör olan Earl M. Bilger ile evlendi. 19 Şubat 1975'te, 82 yaşında öldü.[2]

Eğitim hayatı

Bilger 1909 yılında Cincinnati Üniversitesine girdi ve 1913 yılında Kimya alanında lisans derecesini, 1914 yılında da yüksek lisans derecesini aldı. Bilger 1916 yılında, daha sonra çalışacağı Cincinnati Üniversitesinden kimya alanında doktora derecesini aldı.[3]

Bilim hayatı

Doktorasını aldıktan kısa bir süre sonra Bilger, Sweet Briar College'ın Kimya Bölümünün başına geçti ve bu görevi iki yıl boyunca sürdürdü. 1919 yılında mezun olduğu okulun kimya bölümüne geri döndü ve burada 10 yıl kaldı. Bilger, 1924-1925 yılları arasında Newnham College Cambridge Üniversitesinde Sarah Berliner Fellow olarak bir yıl geçirdi. Cincinnati Üniversitesindeki görevinin ardından Bilger ve eşi, profesyonel kariyerinin geri kalanında kalacağı Hawaii Üniversitesi Kimya Bölümüne taşındı. Bilger, 1943 yılında bölüm başkanlığına terfi etti ve 11 yıl boyunca bu görevi sürdürdü; 1953 yılında burada kıdemli profesör oldu. 1960 yılında emekli oldu ve tamamen emekli olduğu 1964 yılına kadar üniversitede emekli profesör oldu. Hawaii Üniversitesinde çalıştığı süre boyunca yeni kimya laboratuvarını tasarladı. 1951 yılında tamamlanan 70.000 metrekarelik tesis 1,5 milyon dolara mal oldu ve 1959 yılında Bilger'in adını aldı.

Bilger'in azotlu bileşiklerle ilgili çalışmaları, hidroksilaminler ve hidroksamik asitlerle ilgili tez çalışmasıyla başladı. Cincinnati Üniversitesinin kimya bölümüne döndüğünde, bu bölümün araştırmalarını yönetmekle görevlendirildi. Bu süre zarfında kendisi de asimetrik azotlu kimyasallar üzerinde çalıştı. Bilger bu araştırmaya Hawaii Üniversitesinde devam etti, ancak öğretim ve idari görevlere daha fazla zaman ayırdı. Daha sonraki araştırmaları, kanserle savaşan kimyasalların toksisitesiyle ilgiliydi. Ayrıca tropikal yağlarda bulunan sterolleri ve kırmızı biberlerdeki pigmentleri de inceledi.[4]

Şerefleri

Bilger, 1953 yılında Amerikan Kimya Derneği tarafından verilen Garvan-Olin Madalyası'nın sahibi oldu. Bu onuru asimetrik nitrojen bileşikleri üzerine yaptığı çalışmalarla kazandı. İlk kez 1936 yılında verilen madalya, kimya alanına önemli katkılarda bulunan kadınlara veriliyor. Ayrıca Bilger, AAAS ve New York Bilimler Akademisi üyesiydi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Bilger Hall | Building Names | University of Hawaii at Manoa". libweb.hawaii.edu. 30 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Life of Leona Bilger". 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Education of Leonora Bilger". 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Scientific career of Leonora Bilger". 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Honors of Leonora Bilger". 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Frederick Soddy</span> İngiliz kimyacı

Frederick Soddy, İngiliz kimyacı. 1921 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ernest Rutherford ile birlikte yaptığı ortak çalışmayla radyoaktif bozunma kanunlarını keşfetmiştir. Ayrıca izotop kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emil Fischer</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hermann Emil Fischer, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Melvin Calvin</span> Amerikalı biyokimyager (1911 – 1997)

Melvin Calvin, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Euler-Chelpin</span>

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin Alman asıllı İsveçli biyokimyacı. 1929 yılında, Arthur Harden ile birlikte, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Alder</span> Alman kimyager

Kurt Alder Nobel Ödülü sahibi Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Odd Hassel</span> Norveçli fiziksel kimyacı ve Nobel ödülü sahibi

Odd Hassel - Norveçli fiziksel kimyacı ve 1969 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

Samuel J. Danishefsky, hem Columbia Üniversitesi'nde hem de New York'taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde profesör olarak çalışan Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rees</span>

Charles Wayne Rees CBE, FRS, FRSC İngiliz organik kimyacı.

Anthony Ledwith İngiliz kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Dominic Tildesley</span>

Profesör Dominic Tildesley İngiliz kimyager. Kimya lisans derecesini 1973 yılında Southampton Üniversitesi'nden aldı. 1976'da Oxford Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Penn State ve Cornell üniversitelerinde doktora sonrası araştırmalarda bulundu. Birleşik Krallık'taki Southampton Üniversitesi'ne döndükten sonra Teorik Kimya Profesörü oldu. 1996 yılında Bilgisayarlı kimya Profesörü unvanını da Imperial College London'dan aldı.

Christopher David Garner FRSC FRS, Biyolojik İnorganik Kimya alanında çalışmalara sahip İngiliz kimyagerdir. Araştırmalarında biyolojik süreçlerde geçiş metal elementlerinin rolüne odaklandı. Konuyla ilgili 400'den fazla orijinal makale ve incelemesi vardır. Özel ilgi alanı, molibdopterin molekülü temelinde çeşitli enzim kofaktörlerin metal merkezleri olarak Molibden ve Tungsten rolleridir.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin List</span> Alman kimyager

Benjamin List Alman organik kimyager ve bilim insanı. Köln Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren List, İskoç kimyager David MacMillan ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ikilinin ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Amir H. Hoveyda</span> Amerikalı kimyager

Amir H. Hoveyda, Amerikalı organik kimyagerdir. Boston koleji Kimya Profesörü ve Strasbourg Üniversitesi Katalitik Kimyasal Sentez Laboratuvarları Direktörüdür. 1981 yılında Colombia Üniversitesini bitirmiştir. 1986 yılında Doktora tezini Yale Üniversitesinde tamamlamıştır. 2018 yılına kadar bölüm başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2019 yılında Strazburg Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ve Supramoleküler Mühendislik Enstitüsünde araştırmacı olarak göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Jeannette Brown</span>

Jeannette Elizabeth Brown, emekli bir Amerikalı organik tıbbi kimyager, tarihçi ve yazardır.

Martha Greenblatt, New Brunswick, New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nde kimyager, araştırmacı ve öğretim üyesidir. Ocak 2008 itibarıyla Fen-Edebiyat Fakültesi'nin Fen bölümünün tek kadın başkanıydı. Greenblatt, katı hal inorganik kimyası alanındaki araştırmalarını sürdürürken Rutgers'ta kimya bölümünün başkanlığını üstlendi. Ayrıca, 2003 yılında Amerikan Kimya Derneği'nin seçkin bir kadın kimyagere her yıl verilen ulusal bir ödül olan Garvan-Olin Madalyası'nın da sahibi oldu. 2004 yılında Rutgers Üniversitesi'nde Yönetim Kurulu Kimya Profesörü oldu.

Henry Rapoport, uluslararası üne sahip bir organik kimyager ve Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya Profesörü idi. Biyolojik olarak önemli bileşiklerin ve farmasötiklerin kimyasal sentezinin geliştirilmesindeki çalışmalarıyla geniş çapta tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martha Doan</span>

Martha Doan, talyum bileşikleri üzerine araştırmaları, yayınlanmış üç çalışması ve ABD'deki çeşitli kurumlarda profesör ve dekan olarak görev yapması gibi katkıları olan Amerikalı bir kimyagerdi. Hayatı boyunca Purdue'den lisans ve yüksek lisans, Earlham Koleji'nden lisans ve Cornell'den doktora olmak üzere dört derece almıştır. Earlham ve Lowa Wesleyan Koleji olmak üzere iki kolejde kadın dekanıydı. Yüksek öğrenime katılımının yanı sıra kimya ve bilimle ilgili çeşitli ulusal organizasyonlarda yer aldı. Kendisine 1951 yılında Bilime Üstün Hizmet Sertifikası verilmiştir. Bilime, doğaya ve bahçeciliğe olan ilgisinin onuruna memleketi Indiana'nın Westfield kentinde kendisine adanmış bir bahçe bulunmaktadır.