İçeriğe atla

Leonidas-2

Leonidas-2

Leonidas-2
Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Yunanistan
 Avusturya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1981-günümüze
Kullanıcılar Yunanistan
Kıbrıs Cumhuriyeti
Kuzey Makedonya
Üretim tarihi
Üretici Yunan Araç Endüstrisi
Üretildiği tarih 1981-2001
Üretim adedi 800
Özellikler
Ağırlık 14,8 t
Uzunluk 5,87 m
Genişlik 2,50 m
Yükseklik 1,7 m
Mürettebat 2
Yolcu 8


Zırhıkaynaklanmış çelik
26-32 mm ön
15 mm yan ve arka
Ana silahı 1 x 12.7 mm MG
Diğer silahları 1 x 7.62 mm MG3
Motor Steyr 7FA I6 su soğutmalı dizel
320 bg (745 kW) (2.300 d/dak)
Transmisyon 6 ileri 1 geri ZF senkronize
Süspansiyon donanımı Burulma çubuğu
Yerden yükseklik dikey engel: 0,8 m
hendek: 2,1 m
Harekat menzili 520 km
Azami hızı 63 km/s

Leonidas-2, ELVO tarafından üretilen Yunanistan yapımı bir paletli zırhlı personel taşıyıcıdır.[1] Araç, 1970'lerde tasarlanmış olup adını antik şehir devleti Sparta'nın kralı Leonidas'tan almaktadır. Leonidas'ın ilk versiyonu, 1981-1987'ye kadar küçük değişikliklerle üretilen Avusturya yapımı Saurer 4K 4FA zırhlı personel taşıyıcıydı. İlk üretim esasen montajdı, ancak daha sonra Yunanistan üretimi parçaların oranı arttı.

Kaynakça

  1. ^ "ΤΟΜΠ Λεωνίδας Ι/ΙΙ" in "Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια" journal, issue 27, May 2008 (Yunanca)

İlgili Araştırma Makaleleri

Leonidas şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar</span> Koç Holding iştiraki motorlu araç üreticisi

Otokar, İzzet Ünver tarafından Magirus-Deutz lisansı ile 1963'te kurulan, 1976'da Koç Holding'in ortak olmasıyla faaliyetine devam eden, otomotiv ve savunma sanayisi sektöründe üretim yapan Arifiye merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">M113</span> ABD yapımı hafif zırhlı, tam paletli bir zırhlı personel taşıyıcı

M113, bugüne kadar 80.000 adet üretilen, hizmete girdiği 1960'lardan bu yana ABD'nin mekanize piyade birliklerinin belkemiğini oluşturan ve NATO üyesi ülkelerin aralarında bulunduğu 60 ülke tarafından kullanılan hafif zırhlı, tam paletli bir zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lorraine 37L</span>

Lorraine 37L ya da Tracteur Blinde 37L (Lorraine), Fransız Ordusu tarafından kullanılan zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Fransız ordusunun ana nakliye araçlarından birisiydi. Toplamda 387 adet araç Société Lorraine firmasında 1937 ile Mayıs 1940 arasında üretildi. Tasarımı İngiliz yapımı iki kişilik Universal Carrier modeline çok benzemekteydi. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

Yavuz bir Türk firması olan Otokar tarafından üretilen sekiz tekerlekli hafif zırhlı bir zırhlı personel taşıyıcıdır.

BOV eski Yugoslavya tarafından tasarlanmış 4x4 çekişli bir zırhlı personel taşıyıcıdır. İç güvenlik ve silahlı kuvvetler tarafından gözetleme amaçlı kullanılan sekiz kişilik tekerlekli araç üzerinde Deutz marka altı silindirli dizel motoru bulunmaktadır. Yugoslavya Federal Hükûmet bünyesindeki İç İşleri bünyesindeki federal milis ve askerî birlikler bünyesinde çok sayıda araç kullanılmaktaydı. Bu araçlar makineli tüfek, su topu, sis ve göz yaşartıcı gaz silahları ile donaltılarak kalabalıkların denetlenmesi ve ayaklanmarın bastırılmasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stryker</span> Sekiz tekerli zırhlı savaş aracı ailesi

IAV Stryker ABD ordusunda kullanılan General Dynamics Land Systems tarafından üretilen Kanada yapımı 8 tekerlekli LAW III'ten geliştirilen 8x8'lik zırhlı savaş aracıdır. Stryker ABD ordusunun 1980'de kullanmaya başladığı M2/M3 Bradley'den bu yana kullandığı ilk yeni zırhlı savaş aracıdır. 2002 yılından bu yana ABD ordusu tarafından hem personel taşıyıcı rolünde hem de tank imha edici ZMA rolünde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BMP-1</span>

BMP-1 Sovyet yapımı paletli ve tam amfibik zırhlı muharebe aracıdır.BMP Rusça:. BMP-1 dünyada seri üretime alınan ilk zırhlı muharebe aracıdır. Tasarımı ve üretimi 1960'larda başlayıp ilk kez 1967 Kızıl meydanda yapılan geçit töreninde görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">LAV-25</span>

LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Universal Carrier</span>

Universal Carrier, Vickers-Armstrong ve diğer şirketler tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı paletli zırhlı personel taşıyıcılar için kullanılan bir tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Vuran</span>

BMC Vuran, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı askeri araçtır. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan ve MRAP kategorisinde bulunan aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.

BMC Altuğ, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı muharebe aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2020'lerde geliştirilmiş olup ilk olarak IDEF 2021 fuarında tanıtıldı. Araç, henüz test aşamasındadır.