İçeriğe atla

Leonid Toptunov

Leonid Toptunov
Леонід Федорович Топтунов
DoğumLeonid Fedorovych Toptunov
16 Ağustos 1960(1960-08-16)
Mykolaivka, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm14 Mayıs 1986 (25 yaşında)
Moskova, Rusya SFSC, Sovyetler Birliği
Ölüm sebebiAkut radyasyon sendromu
Defin yeriMitinskoe Mezarlığı
MilliyetUkraynalı
VatandaşlıkSovyetler Birliği SSCB
Mezun olduğu okul(lar)Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi
MeslekKıdemli Reaktör Kontrol Mühendisi[1]
Ödüller

Leonid Fedorovych Toptunov (Ukraynaca Леонід Федорович Топтунов) (16 Ağustos 1960 - 14 Mayıs 1986) 26 Nisan 1986 Çernobil Faciası'nın yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesinde kıdemli reaktör kontrol mühendisi olan bir Sovyet mühendisti.[1][2]

Biyografi

Toptunov Sovyet Ukrayna'nın Mykolaivka, Buryn Raion, Sumı Oblastı'nda 16 Ağustos 1960 tarihinde doğdu. 1983 yılında Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi'nden nükleer enerji santrali mühendisliği uzmanı oldu. Toptunov kariyerine Mart 1983'te Çernobil Nükleer Santrali'nde başladı. Birim kontrol mühendisi ve kıdemli reaktör tesisi kontrol mühendisi olarak çalıştı.

26 Nisan 1986 gecesi Leonid Toptunov meslektaşı Aleksandr Akimov ile birlikte reaktör kontrol panelindeki kontrol odasında çalışıyordu. Kaza sırasında 700 rem radyasyon dozuna maruz kaldı.

Akut radyasyon sendromu nedeniyle 14 Mayıs 1986 tarihinde Moskovada öldü. Mitinskoe mezarlığına defnedildi.

Ödül

2008 yılında Toptunov' 3. derece Cesaret Nişanı ile o zamanki Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko tarafından ödüllendirildi.[3]

Medya

2004 yapımı Zero Hour dizisinde aktör Volodya Stepanenko tarafından canlandırıldı. 2006 BBC yapımı Surviving Disaster: Chernobyl Nuclear Disaster'de[4] Michael Colgan ve 2019 HBO mini dizisi Chernobyl'de Robert Emms tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Chernobyl: 7 People Who Played a Crucial Role in the World's Worst Nuclear Disaster" (İngilizce). 26 Nisan 2019. 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2021. 
  2. ^ Татьяна, Грива. "Герои-ликвидаторы". chnpp.gov.ua. 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Presidential Decree No. 1156/2008 of 12 December 2008". zakon.rada.gov.ua. 22 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ IMDb'de "Surviving Disaster" Chernobyl Nuclear Disaster (TV Episode 2006)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji</span> atomun çekirdeğinden elde edilen enerji türü

Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, Albert Einstein'a ait olan E=mc² formülü ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Faciası</span> 1986 yılında Sovyet Ukraynasında yaşanan nükleer kaza

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer erime</span>

Nükleer erime, bir nükleer reaktörün soğutma sistemlerinin çalışmaması ve reaktörün parçalanabilir yakıtının tepkimesinin yavaşlatılamaması durumunda, nükleer yakıtın tamamen eriyerek çok sıcak ve çok yoğun bir sıvı haline gelmesi durumudur. Nükleer erime durumunda reaktör yakıtı reaktör kalbini eriterek dışarıya çok ciddi miktarda radyasyon sızıntısına sebep olabilir. Bu durum bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddî kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil</span> Çernobil felaketinden dolayı mahvolmuş şehir

Çernobil, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev Oblast'ına bağlı Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nde bulunan, Çernobil Nükleer Santrali'nin infilak etmesiyle oluşan Çernobil faciası'ndan dolayı kısmen terk edilmiş bir şehirdir. Şehir tahliye edilmeden önce 14.000 nüfusu bulunurken günümüzde yalnızca 1000 kişi burada yaşamaktadır. Belarus'un Gomel şehrine 160 km. uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pripyat</span>

Pripyat, Ukrayna'nın kuzeyinde, Kiev Oblastında, terk edilmiş bir şehirdir. Şehir Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için 1970 yılında kurulmuştur. 1986 yılında Çernobil reaktör kazasının meydana gelmesi sonucu şehir boşaltılmıştır. Yaklaşık 1000 yıl sonra tekrar yaşanabilecek radyasyon düzeyine erişebilecek olan şehir, bugün terkedilmiş hâliyle ilgi çekmektedir.

<i>Chernobyl</i> (mini dizi) Çernobil felaketini ele alan 2019 yapımı mini dizi

Chernobyl, İngiliz-Amerikan yapımı beş bölümlük tarihi drama türünde çekilen TV mini dizisidir. Dizi Craig Mazin tarafından yaratılıp yazılmıştır. Yönetmeni ise Johan Renck'dir. Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson ve Paul Ritter gibi isimler dizinin oyuncu kadrosunu oluşturmaktadır. Chernobyl, Amerikan kablo kanalı HBO ile İngiliz televizyon kanalı Sky'ın ortak yapımıdır. Dizinin ilk bölümü ABD'de 6 Mayıs 2019'da, Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs 2019'da yayımlanmıştır. Dizi, Nisan 1986'da Sovyetler Birliği'nde meydana gelen Çernobil faciasını ve ardından gelen tasfiye girişimlerini ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Nükleer Santrali</span> Ukraynada yer alan kapalı ama tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santral

Çernobil Nükleer Santrali veya resmî adıyla Vladimir İlyiç Lenin Nükleer Santrali, Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında yer alan kapalı fakat tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santraldir. Santral, Çernobil şehrinin kuzeybatısına 14,5 km; Belarus-Ukrayna sınırına 16 km ve Kiev'in kuzeyine yaklaşık 110 km uzaklıktadır ve Kızıl Orman tarafından çevrelenmektedir. 4 numaralı reaktörde, 1986'daki Çernobil reaktör kazası meydana geldi ve santral günümüzde Çernobil Yasak Bölgesi olarak bilinen geniş bir alanda yer almaktadır. Hem bölge hem de eski santral, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

2020 Çernobil Koruma Bölgesi yangınları, Nisan 2020'de Ukrayna'nın Çernobil Koruma Bölgesi içinde başlayan bir dizi orman yangınıdır.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Legasov</span> Sovyet Nükleer Kimyageri, Çernobil Faciası Araştırma Komisyonunun Şefi

Valeri Alekseyeviç Legasov, Sovyet inorganik kimyager ve SSCB Bilimler Akademisi üyesi. Günümüzde Çernobil faciasını inceleyen komisyonun başkanı olarak yaptığı çalışmalarla hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Orman</span>

Kızıl Orman, Çernobil Nükleer Santralini çevreleyen 10 kilometre karelik bir orman. Polesiye bölgesinde yer almaktadır. İsmini Çernobil Faciasının ardından yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldıktan sonra renkleri solan kızıl-kahverengi çam ağaçlarından almaktadır. Kızıl Orman'ın bulunduğu alan günümüzde dünyada en çok radyoaktif kirliliğin olduğu yerlerden biridir.

Anatoliy Stepanovych Dyatlov, Çernobil Nükleer Santralinin işletilmesinde eski başmühendis yardımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Akimov</span>

Aleksandr Fyodorovich Akimov 26 Nisan 1986 Çernobil faciasının yaşandığı gece Çernobil Nükleer Santrali 4 numaralı Reaktör Ünitesi'nde çalışan gece vardiyasının vardiya süpervizörü olan bir Sovyet mühendisti.

Fil Ayağı, Nisan 1986'da meydana gelen Çernobil nükleer faciası sırasında, Ukrayna'nın Pripyat kenti yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali altında oluşan büyük radyoaktif kütleye verilen takma addır. O yılın Aralık ayında keşfedilen oluşum, şu anda Reaktör No. 4'ün kalıntılarının altındaki bir buhar dağıtım koridorunda bulunuyor. Son derece radyoaktif bir nesne olarak varlığını sürdürmektedir; ancak radyoaktif bileşenlerinin bozunması nedeniyle tehlikesi zamanla azalmıştır.

Nikolai Maximovich Fomin Ukraynalı bir mühendis. 1981'den 1986'daki Çernobil nükleer felaketine kadar Çernobil Nükleer Santrali'nin baş mühendisiydi.

Viktor Petroviç Bryuhanov, Çernobil Nükleer Santrali'nin eski inşaat müdürü ve 1970'ten 1986'ya kadar santralin yöneticiliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Pikalov</span>

Vladimir Karpovich Pikalov Sovyet generaliydi. 1968'den 1988'e kadar SSCB Kimyasal Birliklerine liderlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Boris Şerbina</span> Ukraynalı Sovyet siyasetçi

Boris Yevdokimoviç Şerbina 1984'ten 1989'a kadar Sovyetler Birliği Bakanlar Konseyi'nin başkan yardımcısı olarak görev yapan Ukraynalı Sovyet siyasetçi. Bu dönemde yaşanan iki büyük felaketin kriz yönetiminin başındaydı: 1986 Çernobil felaketi ve 1988 Spitak depremi.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Hodemçuk</span>

Valery Ilyich Khodemchuk Çernobil santralinde gece vardiyasında sirkülasyon pompası operatörüydü ve Çernobil felaketinin ilk kurbanı olan bir Sovyet mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinin bir parçası

Çernobil Muharebesi, Rus Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında Çernobil Tecrit Bölgesi'nde 24 Şubat 2022'de, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk gününde başlayan askeri bir çatışmaydı. Belarus'tan gelen istilacı Rus kuvvetleri o günün sonunda Çernobil Nükleer Santrali alanını ele geçirdi. 300'den fazla kişi - 100 işçi ve 200 Ukraynalı muhafız - Rusların bölgeyi ele geçirmesinden 7 Mart'a kadar santralde mahsur kaldı. 31 Mart'ta Çernobil'i istila eden Rus birliklerinin çoğunun Rus kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının bir parçası olarak bölgeden geri çekildiği bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Hariç Tutma Bölgesi</span>

Çernobil Nükleer Enerji Santrali Hariç Tutma Bölgesi, Çernobil nükleer reaktör faciasının olduğu alanın etrafında belirlenmiş yasaklı bölge. Yaygın olarak Çernobil Hariç Tutma Bölgesi, 30 kilometrelik bölge ya da Bölge olarak da bilinir.