İçeriğe atla

Leonid Kuçma

Leonid Kuçma
Леонід Данилович Кучма
2. Ukrayna devlet başkanı
Görev süresi
19 Temmuz 1994 - 23 Ocak 2005
Başbakan Vitaliy Masol
Yevhen Marçuk
Pavlo Lazarenko
Valeriy Pustovoitenko
Viktor Yuşçenko
Anatoliy Kinah
Viktor Yanukoviç
Yerine geldiğiLeonid Kravçuk
Yerine gelenViktor Yuşçenko
Ukrayna Başbakanı
Görev süresi
13 Ekim 1992 - 22 Eylül 1993
BaşkanLeonid Kravçuk
Yerine geldiğiVitold Fokin
Yerine gelenVitaliy Masol
Kişisel bilgiler
Doğum 9 Ağustos 1938 (86 yaşında)
Novhorod-Siverski Rayonu, Çernihiv Oblastı, Ukrayna SSC
Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi (1960-1991)
Bağımsız (1991-)
Evlilik(ler) Ludmila Talalayeva (e.1967-)
Çocuk(lar) Olena Pinçuk (d.1969)
Bitirdiği okul Dnipropetrovsk Ulusal Üniversitesi
Dini Ukrayna Ortodoks
İmzası

Leonid Daniloviç Kuçma (Ukraynaca: Леонід Данилович Кучма d. 9 Ağustos 1938), Bağımsız Ukrayna'nın ikinci Devlet Başkanıdır. Kuçma 1994 yılında rakibi Leonid Kravçuk'u mağlup ettikten sonra 23 Ocak 2005 tarihine kadar görevini yürütmüştür. Başkanlık devrinde ülkesinin ekonomisi hızla gelişmiş, Ukrayna'nın Rusya ile ilişkileri ivme kazanmıştır.

Bugün Batı yanlısı (pro-eu) Ukraynalılar, günümüzde Kuçma'yı döneminde Rusya ile yakın ilişkiler geliştirdiği için çoğunlukla ''Kremlin'in (Rusya) köpeği'' olarak nitelendirmektedir.

Gençlik hayatı

1938 yılında Ukrayna'nın Çernihiv bölgesinde doğdu. 1944 yılında babasının ölümünün ardından üniversiteye kaydoldu ve roket mühendisi olarak mezun oldu. Gençlik yıllarında amatör gitaristlik yaptı. 1992 yılında başbakan oldu.

Başkanlık yılları (1994-2005)

Eylül 1993'te gelecek başkanlık seçimlerine hazırlık için başbakanlıktan ayrıldı. 1994 yılında yarışı kazandı ve 5 yıl için devlet başkanı seçildi. 1999 yılındaki seçimlerde bir kez daha seçildi. Döneminde muhalefet gazeteleri kapatılmış ve bazı gazeteciler faili meçhul cinayetlere kurban gitmiştir.

Bununla birlikte birçok konuda reformlar yapılmış, Rusya ile ilişkiler oldukça geliştirilmiş, NATO ile iş birliği anlaşması imzalanmıştır. Aynı zamanda bu dönemde yolsuzluk haberleri ve basın özgürlüğü sürekli gündemde olmuştur.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Leonid Kravçuk
Ukrayna Devlet Başkanı
19 Temmuz 1994 - 23 Ocak 2005
Sonra gelen:
Viktor Yuşçenko
Önce gelen:
Valentin Simonenko
Vekaleten
Ukrayna Başbakanı
1992 - 1993
Sonra gelen:
Yuhim Zviahilski
Vekaleten

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Richard Nixon</span> 37. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1969–1974)

Richard Milhous Nixon, 1969'dan 1974'e kadar 37. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve avukat. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Nixon, daha önce Kaliforniya temsilcisi ve senatörü olarak ve 1953 ile 1961 yılları arasında Başkan Dwight D. Eisenhower'ın başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Başkanlık döneminde ABD'nin Vietnam Savaşı'na katılımının azaltılması, Sovyetler Birliği ve Çin ile yumuşama, Apollo 11'in Ay'a inişi ve Çevre Koruma Ajansı ile İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi'nin kurulması gerçekleşti. Nixon'ın ikinci dönemi, Watergate skandalının bir sonucu olarak görevinden istifa eden tek ABD başkanı olmasıyla erken sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Yuşçenko</span> Ukrayna 3. Cumhurbaşkanı

Viktor Andriyovıç Yuşçenko, eski Ukrayna Devlet Başkanıdır. Turuncu Devrim'in aktörlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Brejnev</span> 1964ten 1982ye kadarki Sovyetler Birliği lideri

Leonid İlyiç Brejnev, Ukraynalı Sovyet politikacıdır. 1964-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak SSCB'yi yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Yeltsin</span> Rusyanın ilk devlet başkanı (1991–1999)

Boris Nikolayeviç Yeltsin, Rusya'nın ilk başbakanı ve devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Eroğlu</span> 3. KKTC cumhurbaşkanı

Derviş Eroğlu eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, 1985-1994, 1996-2004 ve 2009-2010 yılları arası başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Yanukoviç</span> Ukrayna 4. Cumhurbaşkanı

Viktor Yanukoviç, Ukraynalı politikacı ve Ukrayna'nın 4. devlet başkanı.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Yüksek Sovyet, Sovyet Birliği'ndeki cumhuriyetlerin yasama organlarının (parlamento) genel adıdır. Bu kuruluşlar, 1938'de kurulan Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti örnek alınarak kuruldu ve genel olarak birbirlerine benzerdi. Bu yasama organlarındaki temsilciler Sovyet destekli olup rakipsiz seçimlerde seçilmişlerdi. İlk bağımsız veya yarı bağımsız seçimler ise 1980'lerin sonunda perestroyka döneminde yapıldı. Bu yasama organları, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin veya birlik içindeki her bir cumhuriyete ait komünist partinin kararlarını onaylayan süper noter hâlindeki kuruluşlardı. Nadiren yapılan toplantılarda, temsilcilerin oturumda olmadığı durumlarda Yüksek Sovyet adına hareket eden daimi organ Yüksek Sovyet Prezidyumu seçilmiştir. Prezidyum başkanı aynı zamanda hukuki devlet başkanıdır. Ayrıca yürütme organı olan Bakanlar Konseyi de bu kuruluşlarda seçilmiştir. 1991 yılının Aralık ayının sonlarında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bu kuruluşların her biri, yeni kurulan bağımsız devletlerin yasama organı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandr Turçinov</span> Ukraynalı siyasetçi

Oleksandr Valentinoviç Turçinov, Ukraynalı siyasetçi, senarist ve İktisadi Bilimler Doktoru. Turçinov, Ukrayna Parlamentosunun Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i 2 Şubat 2014 tarihinde görevinden azlettikten sonra geçici Devlet Başkanı ve Başbakanı olarak atanmıştır. Siyasi parti Batkivshchyna'nın birinci başkan yardımcısıdır. Verkhovna Rada, 11 Mart 2010 tarihinde Başbakan olarak Mikola Azarov'u atayana kadar Turçinov, Yulya Timoşenko hükûmetinin 3 Mart 2010 tarihinde görevden alındıktan sonra bir başbakan yokluğunda Başbakan Birinci Yardımcısı olarak göreve getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Komünist Partisi (1993)</span>

Ukrayna Komünist Partisi, Ukrayna'da 1993 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ukrayna teşkilatlanmasının halefi olarak kurulan bir siyasi partidir. Marksist-Leninist ideolojide olan siyasi partinin lideri 1993 yılından bu yana Petro Simonenko'dur. Komünist Parti 1993 yılından 2002 yılındaki seçimlere kadar tüm genel ve yerel seçimlerde birinci geldi.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Masol</span> Ukraynalı politikacı

Vitali Andriyoviç Masol, 1994'ten 1995'e kadar Ukrayna Başbakanı olan bir Ukraynalı politikacı. 16 Haziran 1994'te Başbakan olarak göreve başladı ve 1 Mart 1995'te bu göreve istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Anatoliy Zlenko</span> Ukraynalı siyasetçi

Anatoliy Maksimoviç Zlenko Ukraynalı diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Petro Simonenko</span>

Petro Mikolayoviç Simonenko, Ukraynalı siyasetçi. Ukrayna Komünist Partisi Birinci Sekreteri. Ukrayna Cumhurbaşkanı adayı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Pyatakov</span>

Georgiy Pyatakov, Rus Devrimi sırasında faaliyet gösteren Bolşevik devrimci lider, komünist politikacı. Büyük Temizlik döneminde anti-sovyet eylemleri olduğu iddiasıyla idam edilmiştir.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

Ukrayna Veteriner Günü (Ukraynaca: День працівників ветеринарної медицини України, Ukrayna'da her yıl ağustos ayının ikinci pazar günü kutlanan bayram ve veteriner tıp alanına ait meslekî tatil günü.

<span class="mw-page-title-main">Volodimir Litvin</span>

Volodimir Mihailoviç Litvin, Ukrayna parlamentosu Verhovna Rada'nın başkanı olarak tanınan Ukraynalı bir politikacı. Daha önce 2002'den 2006'ya kadar bu pozisyonda görev yapmış, partisinin Yulia Timoşenko'nun eski koalisyonuna katılmayı kabul etmesi üzerine Aralık 2008'de yeniden seçildi ve Aralık 2012'ye kadar görevde kaldı. 1994'ten 1999'a kadar Litvin, Başkan Leonid Kuçma'nın yardımcısı ve daha sonra ofisinin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">2004 Ukrayna başkanlık seçimi</span> 2004 yılında Ukraynada düzenlenen devlet başkanını belirleyen seçimler

2004 Ukrayna başkanlık seçimi, 31 Ekim, 21 Kasım ve 26 Aralık 2004 tarihlerinde gerçekleşti. Ukrayna'nın 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrılmasından sonra ülkede yapılan dördüncü başkanlık seçimidir. Seçimlerin ikinci turu, muhalefet lideri Viktor Yuşçenko ile hükûmetin mevcut Başbakanı Viktor Yanukoviç ve Yanukoviç'in liderliğindeki Bölgeler Partisi arasında şekillendi. Ukrayna Yüksek Mahkemesi tarafından seçimin, sonuçların geniş çapta Yanukoviç lehine hile yapıldığına karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">1999 Ukrayna başkanlık seçimi</span> 1999 yılında Ukraynada düzenlenen devlet başkanını belirleyen seçimler

1999 Ukrayna başkanlık seçimi, 31 Ekim 1999'da düzenlendi ve ikinci tur oylaması 14 Kasım 1999 tarihinde gerçekleşti. Leonid Kuçma'nın Petro Simonenko'yu ikinci turda yenerek zafer elde ettiği bir seçim oldu.

<span class="mw-page-title-main">1994 Ukrayna başkanlık seçimi</span> 1994 yılında Ukraynada düzenlenen devlet başkanını belirleyen seçimler

1994 Ukrayna başkanlık seçimi, 26 Haziran 1994'te erken seçim olarak düzenlendi ve ikinci tur oylaması 10 Temmuz tarihinde yapıldı. Ukrayna Yüksek Şurası ile Devlet Başkanı Leonid Kravçuk arasında yapılan bir anlaşmanın ardından seçimler planlanandan önce gerçekleşti. Kravçuk, eski Başbakanı Leonid Kuçma'ya karşı seçimleri kaybetti. Seçimler, Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi bir ülkedeki görevdeki bir devlet başkanının yenildiği ilk iktidar devrine sahne oldu.