İçeriğe atla

Leonard Petrosyan

Leonard Petrosyan

Լեոնարդ Պետրոսյան

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti devlet başkanı
Görev süresi
20 Mart 1997 - 8 Eylül 1997
Yerine geldiğiRobert Koçaryan
Yerine gelenArkadi Gukasyan
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti başbakanı
Görev süresi
Aralık 1994 - Haziran 1998
Yerine geldiğiRobert Koçaryan
Yerine gelenJirayr Poğosyan
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Meclis Başkanı
Görev süresi
12 Eylül 1991 - 8 Ocak 1992
Yerine geldiğiPozisyon yeni kuruldu
Yerine gelenArtur Mkrtçyan
Ermenistan başbakan yardımcısı
Görev süresi
1998 - 27 Ekim 1999
Ermenistan savunma bakan yardımcısı
Görev süresi
1997-1998
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Ekim 1952(1952-10-11)
Martuni, Dağlık Karabağ Özerk Oblastı, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm 27 Ekim 1999 (47 yaşında)
Erivan, Ermenistan
Partisi Bağımsız
Bitirdiği okul Erivan Ulusal Ekonomi Enstitüsü
Mesleği Siyasetçi
Dini Ortodoks Hristiyan
Ödülleri Combat Cross Nişanı, 1. derece (1999)
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Sovyetler Birliği
Hizmet yılları 1971-1973

Leonard Petrosyan (Ermenice:Լեոնարդ Պետրոսյան) (d. 13 Ekim 1953 – ö. 27 Ekim 1999), yaklaşık 6 ay boyunca (20 Mart 1997-8 Eylül 1997) Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin ikinci devlet başkanı idi. 1994-1997 yılları arası Başbakan olarak görev yaptı. 1999 yılında Ermenistan parlamentosu'nda öldürüldü. O zaman Ermenistan Başbakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Yaşamı

Sovyet Ordusu saflarında kısa bir süre görev yaptıktan sonra, 1974 yılında Erivan İşbirliği Enstitüsü'nde ve daha sonra Milli Ekonomi Erivan Enstitüsü'nde okudu. 1975 yılından 1990 yılına kadar Komünist Partisi'nin Martuni bölgesel topluluk tarafından yürütülen bir tarım merkezinde sık beslenme sisteminde çalıştı.

1992 yılında Ermenistan Cumhuriyeti özel programlar bölümü başkan yardımcısı oldu. 1994 yılında, Robert Koçaryan'ın Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin ilk kez Cumhurbaşkanlığı başkanlığında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Başbakanı seçildi.

Petrosyan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığını yaptıktan sonra Ermenistan'ın başkenti Erivan'a taşındı ve Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakan Yardımcısı olarak atandı. 1998 yılında Ermenistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı oldu. Başbakan olarak üç yıl görev yaptıktan sonra Leonard Petrosyan, 20 Mart 1997'de görevdeki Robert Koçaryan'dan cumhuriyetin devlet başkanlığını devraldı.

8 Eylül 1997'ye kadar neredeyse 5 buçuk ay boyunca Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak görevine devam etti ve aynı zamanda Arkadi Ğukasyan halk oyuyla üçüncü cumhurbaşkanı seçilene kadar Başbakanlık konumunuda sürdürdü.

Evli ve 4 çocuk babasıydı.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Robert Koçaryan
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Başbakanı
1994–1998
Sonra gelen:
Jirayr Poğosyan
Önce gelen:
Robert Koçaryan
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Devlet Başkanı
1997
Sonra gelen:
Arkadi Gukasyan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert Koçaryan</span> 2. Ermenistan devlet başkanı

Robert Koçaryan, Ermenistan'ın Levon Ter-Petrosyan'dan sonraki ikinci devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vartan Oskanyan</span>

Vartan Oskanyan, Eski Ermenistan Dışişleri Bakanı, Civilitas Vakfı kurucusu ve başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti</span> 1991-2023 yılları arasında Karabağda varlığını sürdüren de facto bir devlet.

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti veya 2017-2023 yılları arasındaki resmî ismiyle Artsah Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da, Azerbaycan'ın uluslararası tanınmış sınırları içinde de facto devletti. Azerbaycan Devleti'nin 2023 yılında egemenliğini tesis etmesinin ardından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu</span>

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin silahlı gücüydü. 2023 Dağlık Karabağ çatışmalarının ardından 20 Eylül 2023'te lağvedildi.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti devlet başkanı</span> de facto olarak tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin devlet başkanı

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti devlet başkanı, 1991-2024 yılları arasında varlığını sürdüren ancak hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş tarafından bağımsızlığı tanınmayan, 1992 yılında oluşturulan ve 2023 yılında feshedilen Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ndeki en yüksek siyasi makamdı. Son devlet başkanı, 10 Eylül 2023 - 1 Ocak 2024 tarihleri arasında Samvel Şahramanyan idi.

<span class="mw-page-title-main">Levon Ter-Petrosyan</span> Ermenistanın ilk devlet başkanı

Levon Ter-Petrosyan Ermenistan'ın ilk devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seyran Ohanyan</span> Ermeni siyasetçi

Seyran Muşegi Ohanyan, Ermeni asker ve siyasetçi. 14 Nisan 2008 tarihinden 3 Ekim 2016 tarihine kadar kadar Ermenistan Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Birinci ve İkinci Karabağ savaşlarına katılmıştır. 2000-2007 yılları arasında sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Aram Sarkisyan</span> 9. Ermenistan başbakanı

Aram Sarkisyan, Ermeni siyasetçi, Ermenistan eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Bako Sahakyan</span>

Bako Sahakyan, tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin eski güvenlik şefi ve dördüncü başkanıdır. Beş yıllık iki dönem için Arkadi Ğukasyan'ın yerini aldı ve 2007 ile 2020 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulundu. 3 Ekim 2023'te kendisi ve Artsakh'ın diğer iki eski cumhurbaşkanı Arkadi Gukasyan ve Arayik Harutyunyan, eski Millet Meclisi başkanı Davit İşkhanyan ile birlikte Azerbaycan Devlet Güvenlik Hizmeti tarafından gözaltına alınarak Bakü'ye getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Arayik Harutyunyan</span> Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin devlet başkanı, Ermeni politikacı.

Arayik Vladimiri Harutyunyan, Kafkaslar'da uluslararası bağımsızlığı tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'de 2020'den 2023'e kadar dördüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapan Ermeni bir politikacıdır. Harutyunyan, 2007 ile 2017 yılları arasında başbakan olarak da görev yapmıştır. 2017 yılında başbakanlık kaldırılmadan önce ülkenin son başbakanıydı. Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ablukasının ortasında 1 Eylül 2023'te istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">1999 Ermenistan parlamento baskını</span> Siyasi terörist saldırısı

1999 Ermenistan parlamento baskını, 27 Ekim 1999 tarihinde Nairi Unanyan'ın yönettiği silahlı bir grup tarafından Ermenistan Millî Meclisi'nin basılıp Başbakan Vazgen Sarkisyan ile Meclis Başkanı Karen Demirciyan'ın da dahil olduğu 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan parlamento baskınıdır. Baskında, Başbakan Vazgen Sarkisyan ile Parlamento Başkanı Karen Demirciyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Yuri Bakşiyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Miroyan, Acil Sorunlar Bakanı Leonard Petrosyan, milletvekili ve Ulusal Bilimler Akademisi üyesi Mikhael Kotanyan ile milletvekili Armenak Armenakyan öldürüldü. Milletvekili ve Hayastan gazetesinin yazı kurulu başkanı Genrik Abramyan da olay sırasında kalp krizinden yaşamını yitirdi. Unanyan, saldırı için, basın kartıyla parlamentoya kolaylıkla girmeyi başardı. Baskın sonrasında 50 kadar parlamenteri rehin tutan saldırganlar, hayat garantisi, adil yargılama ve televizyondan canlı yayında halka seslenmek istedi. Saldırı sonrasındaki pazarlık, Robert Koçaryan'ın baskıncılara yazılı bir garanti belgesi vermesi ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla sonuçlandı. Olaylar sonrasında ülkede üç günlük yas ilan edildi. Grubun başını çeken Unanyan, eylemin amacının halkı yoksulluktan ve yolsuzluğa bulanmış hükûmetten kurtarmak olduğunu söyledi. Eylemi gerçekleştirenler ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Manukyan</span> Ermenistanın ilk başbakanı

Vazgen Manukyan, Ermeni siyasetçi, Ermenistan eski başbakanı ve eski Savunma Bakanı.

Petrosyan şu kişiler için kullanılabilir:

<span class="mw-page-title-main">Zohrab Mnatsakanyan</span>

Zohrab Mnatsakanyan Ermeni diplomat ve siyasetçi. Mnatsakanyan 2018-2020 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce 2014-18 yılları arasında Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Balasanyan</span>

Vitali Mikaeloviç Balasanyan,, , Ermeni asker, siyasetçi, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Ulusal Konseyi üyesi, Artsah kahramanı tümgeneral.

Pan-Ermeni Ulusal Hareketi veya Ermeni Tüm-ulusal Hareketi Ermenistan'da bir siyasi partiydi.

2021 Ermenistan darbesi veya 25 Şubat Ermeni Muhtırası, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ile üst düzey subayların Başbakan Nikol Paşinyan'a bir muhtıra vererek İkinci Paşinyan Hükûmeti'ni istifa etmeye zorladığı askerî müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Ara Ayvazyan</span>

Ara Henrii Ayvazyan, Ermeni diplomat ve Ermenistan'ın eski Dışişleri Bakanı.