İçeriğe atla

Leonard Jaczewski

L. Jaczewski

Leonard Jaczewski (Rusça: Леонард Антонович Ячевский, Leonard Yaçevskiy) (1858–1916) Polonyalı bir jeolog, coğrafyacı, mühendis ve Sibirya kaşifiydi. Permafrost çalışmasında öncülerden biriydi.

Biyografi

Jaczewski, Varşova'da liseden mezun olduktan sonra eğitimine St. Petersburg Madencilik Enstitüsü'nde başladı ve 1883'te mezun oldu. Bunu takiben İrkutsk'ta çalıştı, Mönkh Sarıdağ'ın doruğuna yapılan bir keşif gezisine katıldı ve Transbaykal'da altın madenciliği endüstrisinde uzman olarak hareket etti. Birkaç buzulu keşfetmesi ve adlandırmasının yanı sıra birçok jeomorfolojik ve meteorolojik gözlem yapmasıyla tanınır. Buna ek olarak, Moğolistan'daki Hövsgöl Gölü kıyılarının jeolojisini incelemek için zaman harcadı.

Jaczewski, kar örtüsünün kalınlığı ile permafrost tabakasının derinliği arasındaki ilişkiyi keşfeden dünyadaki ilk araştırmacılardan biri olarak biliniyor. Ayrıca Sibirya'daki permafrostun güney sınırının yerini de netleştirdi. 1890 yılına kadar Semipalatinsk bölgesi, Urallar ve Kazakistan'daki yatakların (örneğin bitümlü kömürler) sınıflandırılmasında yer aldı, ardından Yenisey'e taşındı ve burada Jenisejskim Bölge Operasyonu Altın şirketi tarafından işe alındı.

1893'ten 1894'e kadar Jaczewski, Trans-Sibirya demiryolunun Achinsk - Baykal bölümünde Charles Bohdanowcza ile birlikte bir grup jeolog ve mühendiste çalıştı. Aynı zamanda bölgeyi maden yatakları ve su için araştırdı. Jaczewski, demiryolunun bu bölümüne bitişik alanların jeolojik haritasının yapıcılarından biriydi.

1895 - 1898 yıllarında Jaczewski yeşim taşı aramak için bireysel olarak yola çıktı ve 1896'da ırmak kenarındaki yatakları keşfetti. 1905'te Minusinsk (Tuva) bölgesindeki bir jeolojik keşif gezisinin başındaydı. 1908'de yetkililer tarafından, 1918'de kurulacak olan Sibirya'daki ilk Rus Jeolojik Araştırma kurumunu açması istendi. 1913'te Jaczewski, St. Petersburg Jeoloji Komitesi'nin bir üyesi olarak seçildi.

Ömrünün sonlarına doğru Urallar'daki Yekaterinburg'daki Madencilik Okulu'nda mineraloji profesörü oldu ve burada mineraloji başkanı oldu. Ağırlıklı olarak Rusça yayın yaptı, ancak Polonyalılığını güçlü bir şekilde vurgulamaktan hoşlandığı ve çarlık rejimine yönelik eleştirileriyle tanındığı için Lehçe de yayınladı.[1]

Edebiyat

  • Ölüm İlanı 15 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Spencer L. J. Yakın Zamanda Ölen Mineralogların Biyografik Bildirimleri. (İkinci Seri.) Mineraloji Dergisi. 1924. N 20. S.252-275.

Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Leonard Jaczewski". 30 Ekim 2008. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Çihaçov</span>

Pyotr Aleksandroviç Çihaçov(Pierre de Tchihatchef) Altay dağları, Avrupa ve Orta Doğu'da doğa bilimi çalışmaları yapmış Rus doğa tarihçisi, coğrafyacı ve yerbilimci.

<span class="mw-page-title-main">İvan Babuşkin</span>

İvan Babuşkin, Rus devrimci. Bolşevik hareketinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Novosibirsk</span> Rus şehri

Novosibirsk, Novosibirsk Oblastı ve Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti ve 2018 nüfus sayımına göre Sibirya'nın en kalabalık, bütün Rusya'nın ise Moskova ve Sankt-Peterburg'dan sonra 1.612.833 kişilik nüfusuyla en kalabalık üçüncü kentidir. Şehir, Güneybatı Sibirya'da Obi Nehri kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çelyabinsk Oblastı</span>

Çelyabinsk Oblastı, Rusya'nın idarî bölgesidir. Çelyabinsk Kalesi 1736'da inşa edilmiştir. Kalenin inşa edilmesinden sonra bölgede bir nüfus artışı gözlenmiştir fakat bu artış yalnızca 19. yüzyılda demiryollarının bölgeye ulaşmasıyla gerçekleşebilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Şoygu</span> Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri

Sergey Kujuget-oglu Şoygu Rus siyasetçi ve asker. 6 Kasım 2012'de Savunma Bakanlığına getirildi. Tuva bir baba ile Rus bir anneden dünyaya geldi. Kurtarıcılar ve İtfaiyeciler Spor Federasyonu Başkanlığı da yapmıştır. Rusya'nın siyasetçilerinden tek Tuva kökenli bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uçalı</span>

Uçalı, Başkurdistan'ın, Uçalı ilçe'ın başkenti ve bir şehridir. Uçalı Camii ve Zaynulla Rasulev Camii var. Ufa Cumhuriyeti'nin başkentine 360 kilometre uzaklıktadır.

Ludovico M. Nesbitt, İtalyan kâşif, seyyah ve ilgi çekici yolculuklarının yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da turizm</span>

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.

Kadır Rahim oğlu Timergazin bir Sovyet petrol jeologu ve jeolojik-mineralojik bilim profesörüdür. Başkurtlardan ilk Bilimleri Doktoru olarak bilinebilir. Kadır Timergazin hayat sonlarda Bilimleri Doktoru ve bir kamu ve devlet figürü olarak Sovyet hükûmeti ile çalıştı. Başkurt Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Oppokov</span>

Georgi İppolitoviç Oppokov - Sovyet devlet adamı ve politikacı. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk hükûmetinde Adalet Komiseri (bakanı).

<span class="mw-page-title-main">Otto Wilhelm Hermann von Abich</span>

Otto Wilhelm Hermann von Abich, Alman mineralog ve jeologdu. St Petersburg Bilimler Akademisi'nin tam üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Samoyloviç</span> Sovyet kutup kâşifi

Rudolf (Ruvim) Lazarevich Samoylovich, bir Sovyet kutup kâşifi, profesör ve coğrafya bilimleri doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Wrangel</span> Baltık Alman kâşifi

Baron Ferdinand Friedrich Georg Ludwig von Wrangel, bir Baltık Alman kâşifi, Rus İmparatorluk Donanması'nda denizci, Saint Petersburg Bilimler Akademisi'nin Onurlu Üyesi ve Rus Coğrafya Derneği'nin kurucusudur. Günümüz Alaska'sındaki Rus yerleşimlerinin valisi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Aleksandroviç Bilibin</span>

Yuri Aleksandroviç Bilibin, bir Sovyet jeolog.

<span class="mw-page-title-main">Feodosi Çernışov</span>

Feodosi Nikolayeviç Çernışov bir jeolog ve bir paleontologdu. Devoniyen katmanlarını keşfettiği Urallar bölgesinin yüksek çözünürlüklü jeolojik haritalarını ilk üretenler arasındaydı. Çernışov, Rus ve Yabancı seçkin Toplulukların Onursal Üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Mawson</span>

Sir Douglas Mawson OBE FRS FAA Avustralyalı jeolog, Antarktika kaşifi ve akademisyendi. Roald Amundsen, Robert Falcon Scott ve Sir Ernest Shackleton'la birlikte, Antarktik Keşiflerin Kahramanlık Çağı'nda önemli bir keşif lideri olarak rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Kutorga</span>

Stepan Semyonoviç Kutorga, Saint Petersburg İmparatorluk Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan bir Rus doğa bilimci, zoolog ve mineralogdu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kuzey Keşif Gezisi</span>

Büyük Kuzey Keşif Gezisi veya İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, Sibirya'nın Arktik kıyılarının çoğunu ve Kuzey Amerika kıyı şeridinin belli bölümünü haritalayarak haritalardaki "beyaz alanları" büyük ölçüde azaltan tarihin en büyük keşif girişimlerinden biriydi. Rusya İmparatoru Büyük Petro tarafından tasarlandı, ancak Rus İmparatoriçesi Anna ve Elizabeth tarafından uygulandı. Keşif gezisinin ana organizatörü ve lideri, daha önce Büyük Petro tarafından Birinci Kamçatka Keşif Gezisi'ne liderlik etmek üzere görevlendirilen Vitus Bering'di. İkinci Kamçatka Keşif Gezisi, kabaca 1733'ten 1743'e kadar sürdü ve daha sonra elde ettiği başarılar nedeniyle Büyük Kuzey Keşif Gezisi olarak adlandırıldı.