İçeriğe atla

Leonard Bernstein

Leonard Bernstein
DoğumLouis Bernstein
25 Ağustos 1918(1918-08-25)
Lawrence, Massachusetts, ABD
Ölüm14 Ekim 1990 (72 yaşında)
New York, New York, ABD
MeslekPiyanist, orkestra şefi, besteci, yazar
Etkin yıllar1940-1990
İmza
İmzası

Leonard Bernstein (d. 25 Ağustos 1918 - ö. 14 Ekim 1990), Amerikalı orkestra şefi, besteci, yazar ve piyanist.

ABD'de doğup eğitimini orada almış ve dünya çapında tanınmış ilk orkestra şeflerindendir. The New York Times Bernstein için Amerikan tarihinin fevkalade yetenekli ve en başarılı müzisyenlerinden biriydi demiştir.[1]

Tanınırlığı uzun yıllar New York Filarmonik'in müzik direktörlüğünü yapmasından, dünyanın önde gelen orkestralarını yönetmesinden ve Batı Yakasının Hikâyesi'nin yanı sıra Candide, Wonderful Town, On the Town ve Mass müzikalleri için müzik bestelemiştir.

Bernstein 1954 yılından başlayarak ölümüne kadar klasik müzikle ilgili sayısız televizyon programına çıkan ilk orkestra şefidir. Piyanist olarak piyano konçertolarını çalarken orkestra yönetti.[2]

Kaynakça

  1. ^ ["Henahan, Donal. Leonard Bernstein, 72, Music's Monarch, Dies. [[The New York Times]]. 15 Ekim 1990. 2 Temmuz 2011 tarihinde erişildi. (İngilizce)". 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2011.  Henahan, Donal. Leonard Bernstein, 72, Music's Monarch, Dies. The New York Times. 15 Ekim 1990. 2 Temmuz 2011 tarihinde erişildi. (İngilizce)]
  2. ^ ["Laird, Paul R. Leonard Bernstein: A Guide to Research. Routledge, 2002. sayfa:10. (İngilizce)". 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2011.  Laird, Paul R. Leonard Bernstein: A Guide to Research. Routledge, 2002. sayfa:10. (İngilizce)]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nadia Boulanger</span> Fransız piyanist (1887-1979)

Nadia Juliette Boulanger Fransız besteci, orkestra şefi ve müzik öğretmeni. 20. yüzyıldaki pek çok önemli bestecinin öğretmenidir. Onun öğrencisi olmuş bazı ünlü sanatçılar şunlardır: Gülsin Onay,Astor Piazzola, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Aaron Copland, Elliot Carter, Lennox Berkeley, Marc Blitzstein, Philip Glass, Quincy Jones, Virgil Thomson, Walter Piston, İdil Biret, Ulvi Cemal Erkin, Mithat Fenmen.

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Igor Stravinsky</span> Fransız besteci (1882-1971)

Igor Fyodorovich Stravinsky, Rus kökenli ABD ve Fransa vatandaşı besteci, piyanist ve orkestra şefi. 20. yüzyıl müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Anton Rubinşteyn</span>

Anton Grigoryeviç Rubinşteyn, Rus piyanist, besteci ve orkestra şefi. St. Petersburg Konservatuvarı'nın kurucusu. Büyük piyano virtüözleri arasında sayılır ve Franz Liszt'in rakibi kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Glass</span> Amerikalı besteci

Philip Glass, üç kez Akademi Ödülleri'ne aday olmuş Yahudi asıllı Amerikalı besteci. 20. yüzyılın son döneminin en etkili bestecilerinden biri ve genel olarak sanatsal müziği halkla buluşturan bestecilerden biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Albéniz</span>

Isaac Albéniz,, İspanyol besteci ve piyanisttir.

Umut Fırat Yükselir, Türk besteci ve orkestra şefi yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Christgau</span> Amerikalı müzik gazetecisi

Robert Christgau, Amerikalı deneme yazarı ve müzik eleştirmenidir. Kendini "Amerikalı Rock Eleştirmenlerinin Başı" olarak addetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Serge Koussevitzky</span> Rus orkestra şefi, besteci ve kontrbasçı

Serge Koussevitzky, Rus orkestra şefi, besteci ve kontrbasçı. 1924'ten 1949'a kadar Boston Senfoni Orkestrası'nda yaptığı orkestra şefliğiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Green-Wood Mezarlığı</span>

Green-Wood Mezarlığı New York'un Brooklyn bölgesinde bulunan, 193 hektar büyüklüğünde ve yaklaşık 600.000 kişinin yattığı tarihi bir mezarlıktır.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zoltán Kocsis</span> Macar piyanist ve opera şefi

Zoltán Kocsis, Macar piyanist, besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Sid Ramin</span> orkestra şefi ve besteci

Sidney Norton Ramin, Amerikalı orkestra şefi, aranjör ve besteci.

Anu Tali, Eston orkestra şefidir. Halen Sarasota Orkestrası'nın müzik direktörü ve İskandinav Senfoni Orkestrası'nın kurucu ortağı olarak görev yapmaktadır.

4. Grammy Ödülleri; 29 Mayıs 1962'de Chicago, Los Angeles ve New York'ta düzenlendi. Henry Mancini törende 5 ödül kazandı.

1963 Grammy Ödülleri, 15 Mayıs 1963'te Chicago, Los Angeles ve New York'ta düzenlendi. Tony Bennett ve Igor Stravinsky 3 ödül kazandı.

1964 Grammy Ödülleri 12 Mayıs 1964'te Chicago, Los Angeles ve New York'ta düzenlendi. Henry Mancini 4 ödül kazandı.

Daniel John Harding İngiliz orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Mitropoulos</span> Yunan-Amerikalı orkestra şefi (1896 – 1960)

Dimitri Mitropoulos Yunan orkestra şefi, piyanist ve besteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Haitink</span>

Bernard Johan Herman Haitink "CH", "KBE", Hollandalı orkestra şefi ve keman sanatçısı. 2004 ile 2009 yıllarında iki kez Grammy Ödülü'nü kazandı.