İçeriğe atla

Leon Tornikios

Leon Tornikios (YunancaΛέων Τορνίκιος) 11. yüzyıl ortalarında yaşamış Bizanslı general ve aristokrat, 1047 yılında Bizans imparatoru IX. Konstantinos'a (1042–1055 arası hükümdar) karşı ayaklanmıştır.

İoannis Skilicis Vakainamesinin Madrid Skilitzes versiyonundan bir minyatür: Tornikios, Konstantinopolis'e saldırıyor.

Hayatı

IX. Konstantinos'un yeğeni olarak, Adrianopolis'te doğdu. Önde gelen aristokrat Ermeni/Gürcü Tornikios ailesinin çocuğudur.[1] Patrikios ile Melitene (Mihail Attaleiates'e göre) ya da İberya Theması (Mihail Psellos'a göre) askeri valisi (doux)[2] unvanı almıştır. Konstantinos tarafından kayrılmasına rağmen, Psellos'a göre kurnaz ve hırslıydı ve İmparator'un politikalarına muhalefet eden İmparator'un kızkardeşi Euprepia'ya tutkundu.[3][4] Doğudaki imtiyazları mevcutken, Makedonya Theması'nda destekçilerinin bir kısmı isyan çıkardı. Bunun üzerine hemen başkent Konstantinopolis'e çağrıldı orada ona bir manastıra kapanması karşılığı göreceli kişisel özgürlük kazandı.[5]

Bunun avantajını kullanarak 14 Eylül 1047 tarihinde başkentten Adrianopolis'e kaçtı. Orada destekçilerinin ve memnuniyetsiz generalleri bir araya getirerek İmparator Konstantinos'un kötü yönetimine karşı bir isyan başlattı. Kendini imparator ilan etti ve kuvvetleri ile birlikte başkentte yürüdü, 25 Eylül 1047 tarihinde Konstantinopolis surları karşısında kamp kurdu.[4] Hızla silahlandırılmış şehir sakinlerinde oluşan bir "Ad hoc" kuvvet onun karşısına çıktı ve kolayca Leon tarafından mağlup edildi. Bu zafer başkenti savunanlar arasında bir paniğin yayılmasına neden olup ve sur ve kapılardaki mevzilerini terk ettiler. Tornikios, diğer yandan tereddüt etti ve o gece şehri ele geçirme şansını kaybetti, Konstantinos düzeni sağladı ve surlara tekrar yerleşerek Anadolu ordusunun gelmesini beklemeye başladı.[5] Kuşatma, 25 Eylül ile 28 Eylül arası dört gün sürdü. Tornikios'un surlara gerçekleştirdiği iki saldırı, hem Gut hastalığından muzdarip hem de askeri deneyimi olmayan Konstantinos'un gösterdiği cesaret ve aşırı enerji sayesinde bertaraf edildi.[4] Atakların başarılı olmamasından sonra, Tornikios batı tarafına geri çekilmeye zorlandı. Durumunu geri almak umuduyla, Rhaidestos'a saldırdı fakat gene geri püskürtüldü. Bu noktada, destekçileri onu terk etmeye başladılar.[5] Boulgarophygon'de bir kiliseye sığındı fakat kandırılarak dışarı çıkartılıp yakalandı. 1047 noelinde Konstantinopolis'te ana destekçisi İoannis Vatacis ile birlikte kör edildi. Bundann sonra hakkında bir kayıt yoktur.[5]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Kajdan 1991, ss. 2096–2097.
  2. ^ Kajdan 1991, s. 2097.
  3. ^ Kajdan 1991, ss. 2097–2098.
  4. ^ a b c Bréhier 1946, s. 245.
  5. ^ a b c d Kajdan 1991, s. 2098.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Nikiforos</span>

III. Nikiforos Botaneiates, 1078 ile 1081 arasında Bizans imparatoru. Tanınmış bir general olarak tahtı bir darbe ile eline geçirmiş ve üç yıllık bir saltanattan sonra, bir başka darbe ile imparatorluktan indirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zoi (imparatoriçe)</span>

Zoi Porfirogenita 11 Kasım 1028'den 1050 yılındaki ölümüne kadar Bizans imparatoriçesi unvanını taşımıştır. 21 Nisan 1042'den 12 Haziran 1042'ye kadar kız kardeşi Theodora ile ortak hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">VII. Mihail</span>

VII. Mihail Dukas, Bizans imparatoru 1071-1078. VII. Mihail, X. Konstantinos Doukas ile Eudokia Makrembolitissa'nın büyük oğullarıdır. Malazgirt'deki yenilginin ardından Bizans İmparatorluğu'nun başına geçti. Tahta geçtiğinde artık Bizans en güçlü Hristiyan devleti olma vasfını yitirmiş ve bir çöküş dönemine girmişti. Hükümdarlığı sırasında enflasyon dolayısıyla Bizans parası değer kaybettiği için Parapinakēs, "dörtte-bir eksik" namı ile anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IX. Konstantinos</span>

IX. Konstantinos Monomakos (Yunanca: Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος 'Konstantinos Monomahos';, 1042-1055 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">V. Leon</span>

V. Leon (775- 25 Aralık 820), 813 – 820 döneminde Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VI. Mihail</span> Bizans imparatoru

VI. Mihail Bringas, diğer lakapları Stratiotikos ("Askerî") veya Gerontas ("Yaşlı"), 1056-1057 döneminde Bizans imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Anastasios</span>

II. Anastasios, 713-715 yılları arasında hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VI. Konstantinos</span>

VI. Konstantinos 780 ile 797 döneminde Bizans İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">III. Romanos</span> Bizans İmparatoru

III. Romanos veya III. Romanus Argyrus,, , 15 Kasım 1028 ile 11 Nisan 1034 döneminde Bizans İmparatorluğu yapmıştır. "Argirus" unvanı Yunanca "gümüş" kelimesinden gelmekte ve üye olduğu soylu ailenin adıdır. Romanos partisiyien sınıfından soylu bir ailenin mensubu idi. İmparatorluğun önemli bir yargı organında bir Yüksek Hakim, Ayasofya Kilisesi İdarecisi (ekonomos) ve VIII. Konstantinos'un İmparatorluk döneminde Konstantinopolis Eparkhos'u (valisi) idi. VIII. Konstantinos'un zoru ile karısını boşayıp imparator'un kızı olan Zoi ile evlendirildi; o üç gün sonra ölünce Bizans İmparatorluğu tahtına geçti. Altı yıl saltanattan sonra Zoi ile arası hiç iyi olmadığı için 1034'te Zoi'nin entrikaları ile Saray'da banyo yapmakta iken öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Eudokia Makrembolitissa</span>

Eudokia Makrembolitissa Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un ikinci karısı. 1067 yılında onun ölümünden sonra Romen Diyojen'in karısı olmuştur. Ayrıca Konstantinopolis Patriği I. Mihail Kirularios'un yeğenidir.

İoannis Dukas ya da Yannis Dükas, Paflagonyalı asil olan ve Moesia Superior Thema'sı valisi olan Andronikos Dukas'ın oğlu, Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un kardeşidir. İoannis Dukas, İmparator I. Aleksios'un karısı İrini Dukena'nın baba tarafından büyük babasıdır.

Nikeforitzes, Bizanslı etkili bir hadım bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Bardas Skleros</span>

Bardas Skleros, 976–979 yılları arası İmparator II. Basileios'a karşı yapılmış geniş çaplı Anadolu isyanına önderlik etmiş Bizans generali.

<span class="mw-page-title-main">Slav Thomas</span> Bizans generali

Slav Thomas, 9. yüzyıl Bizans askerî komutanıdır. Amoriumlu II. Mihail'e karşı 821-823 yılları arasında yaşanan geniş ölçekli isyanın lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans isyan ve iç savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş iç savaş ya da diğer iç huzursuzlukların listesidir. Tanım, Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde en az bir muhalefet liderinin iktidara karşı gerçekleştirdiği herhangi bir ihtilaftır. Harici ihtilaflar için, Bizans savaşları listesine bakınız.

Stavrakios Bizanslı hadım bürokrat ve Bizans İmparatoriçesi Atinalı İrini'nin en önemli ve etkili danışmanlarından biridir. İrini'nin genç oğlu İmparator VI. Konstantinos döneminde, 790 yılında genç imparatorun lehine gerçekleşen askeri darbe sonrası sürgüne gönderilmesine kadar 780–790 yılları arasında başbakanlığa vekalet etmiştir. İrini, 792 yılında ortak hükümdar olarak çağrıldığında görevine geri dönmüştür, 797 yılında İrini'nin oğlunu tahttan indirip, kör edip, muhtemel öldürmesine yardım etmiştir. Sonra güçlü pozisyonu, bir diğer güçlü hadım Aetios tarafından tehdit edilmiştir. Aralarında yükselen rekabet ve Stavrakios'un imparatorlukla ilgili hırslar, Stavrakios'un ölümüne kadar devam etmiştir.

Konstantinos Lips, 9.yüzyıl sonları ile 10.yüzyıl başlarında yaşamış Bizanslı aristokrat ve amiral. Bulgaristan'a karşı yapılan Acheloos Muharebesi'nde öldürülmüştür. Konstantinos Lips, en çok Konstantinopolis'te adını taşıyan manastırın vakfıyla tanınır.

Konstantinos Dukas ya da Dükas, bir Bizans generalidir. 904'te, etkili bir hadım saray görevlisi Samonas'ın Araplara dönmesini durdurdu. Buna karşılık Samonas, babası Andronikos Dukas'ın 906/7 yıllarında isyan edip Abbasi sarayına kaçması için yönlendirdi. Konstantinos babasını Bağdat'a kadar takip etti, ancak kısa sürede kaçtı ve Bizans'a geri döndü ve orada VI. Leon ona yüksek askeri makamlar emanet ederek itibarını iade etti. İmparator Aleksandros'un ölümüyle birlikte, birkaç aristokratın desteğiyle Konstantinos, başarısız bir şekilde, genç VII. Konstantinos'den tahtı gasp etmeye çalıştı; ancak meşru imparatorun taraftarları tarafından çatışmada öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Andronikos (X. Konstantinos'un oğlu)</span> Bizans imparatoru

Andronikos Dukas, Latin dillerinde yazılışı Andronicus Ducas, Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un üçüncü oğlu ve Bizans İmparatoru VII. Mihail'in en genç kardeşi. Diğer kardeşlerinin aksine, ismi babası tarafından genç ortak imparator olarak zikredilmemiştir ve bu unvan ona Romen Diyojen tarafından verilmiştir. Onun dışında çok önemsizdir ve herhangi bir şekilde devlet işlerine müdahalesi olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Dalassenos (Antakya dükü)</span> Bizanslı aristokrat ve general

Konstantinos Dalassenos 11. yüzyılın ilk yarısının önde gelen bir Bizanslı aristokrat ve Dalassenos soylu ailesinin bir üyesidir. Tecrübeli ve popüler bir generaldi, 1028'de porphyrogenita İmparatoriçe Zoi ile evlenerek imparatorluk tahtına çıkmaya çok yaklaştı. Zoi'nin evlendiği İmparator III. Romanos'a eşlik etti, bazı tarihçiler tarafından Azez Muharebesi'nde Romanos'un aşağılayıcı yenilgisinden onu sorumlu tutarlar.