İçeriğe atla

Leon Sedov Tugayı

Leon Sedov Tugayı
لواء ليون سيدوف
KuruluşHaziran 2012 (2012-06)
Bağlılık Şam Cephesi (Mayıs – Haziran 2015)
Lider(ler)
  • Abu Muad
  • Abu al-Baraa (ölü)
İdeolojiTroçkizm
Sürekli devrim
Devrimci sosyalizm
Büyüklük200
Müttefikler
Rakip(ler)
Çatışma(lar)Birinci Libya İç Savaşı
Suriye İç Savaşı

Leon Sedov Tugayı (Arapça: لواء ليون سيدوف) Suriye iç savaşına katılan Troçkist bir militan gruptur. Kurucuları Arjantinliydi, ancak esas olarak yerel savaşçıları topladığı Halep'te bulunuyordu. Adını Leon Troçki'nin ilk oğlu Leon Sedov'dan almıştır.

Tarihi

Leon Sedov Tugayı, 2012 yılında Libya'da Muammer Kaddafi hükümetine karşı savaşan on ila on iki Arjantinliden oluşan bir grup tarafından kuruldu. Libya hükümetinin düşmesi ve 2011'de Suriye iç savaşının başlamasının ardından grubun üyeleri Türkiye üzerinden Suriye'ye girdi ve silahlı Suriyeli muhalif grupların yanında Suriye hükümetine karşı savaşmaya başladı. Leon Sedov Tugayı üyeleri, Halep'teki fabrikalarda ve şantiyelerde yerel bağlar kurmak, sermaye toplamak ve ayrıca yerel savaşçıları toplayıp bir "işçi ordusu" kurmak için çalıştı.

2013 yılında Leon Sedov Tugayı, Nureddin el-Zengi Hareketi ile çatışmaya girdi. Leon Sedov Tugayı'nın lideri, Nureddin el-Zengi Hareketi'nin yerel halktan mülk çalan yerel bir Şebbiha komutanını barındırdığını iddia etti. Leon Sedov Tugayı, Şebbiha komutanını korumasızken tutuklamak için harekete geçti. Tutuklama, Nureddin el-Zengi Hareketi ile bağlantılı grupların Leon Sedov Tugayı'nın karargahına gelmesine ve Şebbiha komutanının serbest bırakılmasını talep etmesine yol açtı. Leon Sedov Tugayı teklifi reddetti ve sonuçta küçük bir çatışma ortaya çıktı. Nureddin el-Zengi Hareketi daha sonra Nusra Cephesi'nden arabuluculuk talep etti. El-Nusra'nın Leon Sedov Tugayı'ndan Şebbiha komutanını serbest bırakmasını istediği bildirildi. Leon Sedov Tugayı yine reddetti; El Nusra, Leon Sedov Tugayı'na saldırmak için bir grup Orta Asyalı savaşçı gönderdi ve Şebbiha komutanı kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

Leon Sedov Tugayı'nın lideri Ebu Muad, 2013 yılında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından yakalandı ve birkaç gün bir okulda tutuldu. IŞİD'in kendisine şantaj yapmaya çalıştığını ve varlıklarına el koyduklarını iddia etti. Protestocular daha sonra IŞİD'in onu serbest bırakmasını talep etti ve yerlilerden birisi Muad'ın kaçmasına yardım etti. Muad, IŞİD'in gözetiminden kaçtıktan sonra onu alıkoydukları için özür dilediklerini, eşyalarını iade ettiklerini ve ona Ramazan için yemek teklif ettiklerini iddia ediyor.

Leon Sedov Tugayı, Müslüman Kardeşler bağlantılı Şam Lejyonu da dahil olmak üzere birtakım başka isyancı grubun yanında da savaştı ve Suriye hükümetine karşı birleşik bir cephe oluşturmaya çalıştı.

IŞİD'e karşı 2014'te başlayan ABD müdahalesine karşı çıktı.[4] Halep'ten 2015'te yaptığı açıklamada, Kürt liderleri Suriye hükümetiyle iş birliği yapmakla kınadı.[5]

Leon Sedov Tugayı, Mayıs 2015'te Şam Cephesine katıldı ancak bir ay sonra ayrıldı. Leon Sedov Tugayı ile Ahrar El Şam gibi daha büyük muhalif gruplar arasındaki siyasi farklılıklara rağmen tugay, Suriye hükümeti ve YPG'ye karşı Halep ve çevre bölgelerde onlarla birlikte çalışmaya devam etti.[]

Ebu Muad, 2018'de yapılan bir röportajda, yeni kurulan Heyet Tahrir el-Şam koalisyonu hakkındaki duruşu sorulduğunda, Suriye hükümetiyle savaşmaya devam ettikleri sürece koalisyona destek vereceğini ifade etti.[2][6]

Kaynakça

  1. ^ "Permanent Revolution Collective - The anti-imperialism of fools (the labor movement and counter-revolution in Syria)". www.revolucionpermanente.com. 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018. 
  2. ^ a b "The Trotskyist León Sedov Brigade in the Syrian Revolution". Medium. 5 Aralık 2017. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Arabs battle Syrian Kurds as Assad's foes fragment". Reuters. 27 Eylül 2013. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Leon Sedov Brigade (25 Eylül 2014). "US imperialism bombs on the Syrian free zones to establish the counterrevolution and keep all the business deals for itself". FLTI. 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  5. ^ Leon Sedov Brigade (4 Eylül 2015). "FROM THE HEART OF THE WORKER NEIGHBOURHOOD OF ALEPPO RESISTING AGAINST THE DOG BASHAR". FLTI. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  6. ^ "Revolutionaries for Hire - Mattia Salvia". The Baffler. 24 Temmuz 2018. 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">El-Nusra Cephesi</span> Suriye İç Savaşında yer alan silahlı cihatçı Selefi örgüt

El-Nusra Cephesi, silahlı cihatçı Selefi örgüt. Amacı Suriye'de Beşşar Esad hükûmetini devirerek bölgede bir İslam devleti kurmaktır. Birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştır. 23 Ocak 2012'de İnternet'te yayınlanan bir videoyla kurulduğu duyuruldu. Nisan 2013'te el-Kaide'ye bağlılığını açıkladıysa da 28 Temmuz 2016 tarihinde el-Kaide'den ayrıldığını bildirerek yeni isimlerinin Şam Fethi Cephesi olarak değiştirdiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahrar uş-Şam</span> İslamcı Silahlı Sünni-Köktenci Militan örgüt

Ahrar uş-Şam ya da tam adıyla Şam'ın Hürleri İslami Hareketi, Suriye'de 2011 yılında Halep'te kurulan ve Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalif gruptur. Merkezleri İdlib'dedir. 2011 yılından bu yana aktif faaliyet göstermektedir. Sünni ve Selefi mücahidlerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azez</span> Suriyede yer alan bir şehir

A'zez, Halep İli'ne bağlı bir yerleşim yeri. Şehirde yoğun olarak Sünni müslüman olan Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşamaktadır. Kent merkezi 50 bin, köyleriyle 100.000'e yakın nüfusu vardır. Suriye Geçici Hükümeti'nin de facto başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Halep'te muhalifler tarafından kurulmuş ortak operasyon gücüdür. Şam Cephesine mensup muhalif gruplar genelde Sünni İslamcı gruplar olmakla birlikte, hem ılımlı gruplar hem de Selefi çizgideki gruplar mevcuttur.

Nureddin Zengi Hareketi, Suriye'nin Halep bölgesinde faaliyet gösteren bir muhalif gruptur. 2014 itibarıyla Halep'teki en büyük muhalif gruplardan biri olduğu belirtilmiştir. Grup, ismini Halep'te Haçlılara karşı savaşmış Oğuz Türkmenlerinden Zengilerin lideri Nureddin Mahmud Zengi'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">13. Fırka</span>

13. Fırka ya da 13. Bölük, İdlip ilinde faaliyet gösteren, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

Tahrir el-Şam veya Şam Kurtuluş Heyeti, kısaca HTŞ, Suriye İç Savaşı'na katılan aktif bir selefi cihad örgütüdür. Örgüt, 28 Ocak 2017'de Cebhe Fetih el-Şam, Ensaruddin Cephesi, Ceyşu's-Sünne, Liva El-Hak ve Nureddin Zengi Hareketi grupları arasında bir birleşmeyle kuruldu. Açıklamanın ardından ek gruplar ve kişiler katıldı. Birleştirilmiş grup şu anda Cebhe Fetih el-Şam ve eski Ahrar el-Şam liderleri tarafından yönetiliyor, ancak Yüksek Komuta diğer grup liderlerinden oluşuyor. Daha muhafazakâr ve selefi unsurları temsil eden pek çok grup ve kişi Ahrar el-Şam’dan ayrıldı. Hâlen, bazı analistler ve medya kuruluşları bu gruba önceki isimleri olan el-Nusra Cephesi veya Cebhe Fetih el-Şam demeye devam etmektedir. Tahrir el-Şam'ın Suriye'de el-Kaide'nin temsilcisi olarak görülmesi ve grubun üst düzey yöneticilerinin el-Kaide ile bağlantısı olduğu iddiası, özellikle Ebu Cabir'in de aynı şekilde aşırı görüşlere sahip olduğu iddiası sonrası Ensaruddin Cephesi ve Nureddin Zengi Hareketi HTŞ ile bütünlüğü bozdu, bağımsız hareket etmeye başladı. Bu iddialara karşın Tahrir el-Şam el-Kaide'nin Suriye şubesi olduğunu kabul etmemektedir ve örgüt kurulurken yapılan açıklamada, grubun "önceki kuruluşların veya hiziplerin bir uzantısı değil, bağımsız bir örgüt olduğunu" söylenmiştir. Ek olarak, birleşmenin bir parçası olan Nureddin Zengi gibi bazı hizipler bir zamanlar ABD tarafından desteklenmiştir. Rusya, Tahrir el-Şam'ın Suriye'yi el-Kaide'nin İslami bir emirlik hâline getirme hedefini sürdürdüğünü iddia ediyor. Tahrir el-Şam, İdlib ilinde varlık gösteren Suriye Kurtuluş Hükûmeti'ne bağlılık göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ensaruddin Cephesi</span> Suriye kökenli çeşitli örgütlerin toplandığı cihatçı ittifak

Ensaruddin Cephesi, 25 Temmuz 2014'te Suriye İç Savaşı sırasında ilan edilen cihatçı bir ittifaktır. İttifak, başka herhangi bir "parti" ile bağlantısı olmadığını beyan edan Şam el-İslam Hareketi ve Fecruşşam Hareketi gruplarından oluşuyor. el-Kadra Bölüğü de başlangıçta bir imzacıydı, ancak Ekim 2014 civarında Ceyş'ül-Muhacirin vel-Ensar'ın liderine bağlılık yemini etti ve bu fraksiyona entegre edildi. İttifak, IŞİD ve diğer gruplar arasındaki çatışmada tarafsızlığı korumaya çalışmıştı. 28 Ocak 2017'de çok sayıda başka grupla birleşerek Tahrir el-Şam'ı oluşturdu, ancak bazı bölümleri Şubat 2018'de HTŞ'den ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin'in Torunları Tugayı</span>

Selahattin'in Torunları Tugayı, Kuzey Halep Valiliği'nde faaliyet gösteren bir Özgür Suriye Ordusu grubuydu. Grup Türkiye tarafından desteklendi ve ilk olarak ABD tarafından finanse edilip silahlandırıldı; esas olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yanında Suriye hükümetine ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı kuruluşlara karşı savaşıyor. Tugay, 2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük ölçüde dağıtıldı. Bu dağılma, Afrin Kantonu'na yönelik planlanan Türkiye liderliğindeki saldırıya katılım konusundaki anlaşmazlıkların ardından gerçekleşti. Ancak grup içindeki küçük bir fraksiyon Ocak 2018'den beri aktiftir ve saldırıya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Devrimcileri Tugayı</span>

Rakka Devrimcileri Tugayı Suriye İç Savaşı'nda yer almış isyancı bir gruptur. Eylül 2012'de Rakka'da kurulmuştur. İlk yıllarında cihatçı gruplarla iş birliği içerisinde olan örgüt, 2015'in sonunda Suriye Demokratik Güçleri'ne katılmıştır. Aymenn Jawad Al-Tamimi'nin 2015 yılında verdiği bir röportajda Rakka Devrimcileri Tugayı'nın medya direktörü, grubun "sivil demokratik bir devlet" istediğini belirtmiştir. Ayrıca grubun Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.

Ahfad el-Resul Tugayları, Suriye İç Savaşı'nda Suriye hükûmetine karşı savaşmış Suriyeli bir muhalif gruptu. Katar hükûmeti tarafından finanse edilmiştir.

Yüksek Askeri Konsey, 2012'nin sonlarından 2014'ün ortalarına kadar Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) en yüksek askeri liderliğiydi. Örgütün kuruluşu, Suriyeli muhalif güçlere finansman sağlamak ve onları silahlandırmak amacıyla Batı güçlerinin ve Arap güçlerinin desteğiyle 7 Aralık 2012 tarihinde duyurulmuştur.

Fastakim Kama Umirt Birliği Suriye İç Savaşı sırasında aktif olan muhalif bir gruptur.