İçeriğe atla

Leohares

Leochares
DoğumM.Ö. 4. yy.
Atina
ÖlümM.Ö. 4. yy.
UyrukAntik Y unan
AlanıHeykel
Ünlü yapıtlarıVersay Dianası, Apollo Belvedere

Leochares (YunancaΛεοχάρης) M.Ö 4. yüzyılda yaşamış Atinalı yunan heykeltıraştır.

Helenistik dönem Antik Yunan heykel sanatının en önemli sanatçılarındandır. Antik dönemin yedi harikasından biri olan Halikarnas mozolesinin yapımında çalışan dört heykeltıraştan birisi idi.

Hayatı

Hayatı hakkında kesin bilgiler bulunmaz. M.Ö. 360 civarında Atina'da dünyaya geldiği düşünülür.[1] Delfi, Olympiya ve özellikle Atina'da çalışmış olan sanatçı, Antik dönemin yedi harikasından biri olan Halikarnas mozolesinin yapımında çalışan dört heykeltıraştan birisi idi. Ünlü yapıtın batı cephesi bezemelerini onun yaptığı kabul edilmektedir.

Louvre Müzesi'nde bulunan ünlü Versay Dianası heykelinin, onun M.Ö. 325 civarında yaptığı orijinal eserin Roma kopyası olduğu kabul edilir. Ayrıca Roma kopyası Vatikan Müzesi'nde bulunan Ganymedes ve Kartal ile Belvedere Apollonu heykellerinin de orijinallerini onun yaptığı düşünülür.

Makedonya kralı II. Filip'in M.Ö. 338'de Chaeronea Savaşı'ndaki galibiyetinin anısına sanatçıya kendisinin ve ailesinin) heykellerini yaptırmıştır. Olympia'daki binalardan biri olan Philippeion'da buluann heykeller fildişi ve altından (Krizelefantin) yapılmıştır. Aayrıca, Deli'de Büyük İskender'i bir aslan avında gösteren tunç heykelin yapımında ünlü heykelci Lysippus'la birlikte çalıştığı düşünülür.

Onun ve benzeri M.Ö. 4. yüzyıl sanatçılarının 2000 yıl sonraki Barok dönemi etkilediği söylenir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Leochares (4th century BC), Viusaal-ars-cork.com sitesi, Erişim tarihi:08.09.2015". 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2015. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Michelangelo</span> İtalyan sanatçı, mimar ve şair (1475–1564)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas Mozolesi</span> Antik Mezar

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas</span> Antik Karya kenti, Türkiyede günümüz Bodrum

Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Dünyanın Yedi Harikası</span> Olağanüstü antik yapıtlar

Dünyanın Yedi Harikası ya da eski dilde acaib-i seb'a-i alem, tamamı insanoğlu tarafından inşa edilmiş, olağanüstü antik yapı ve yapıtlardır. Ayrıca Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla da bilinir. İlk olarak MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılan bir kavramdır. MÖ 4. yüzyılda Sidonlu Antipatros tarafından ilk olarak "Dünyanın yedi harikası üzerine" adlı eserle oluşturulmuştur. Günümüzde geçerli kabul edilen Yedi Harika listesi, MÖ 2. yüzyılda son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apollonios (heykeltıraş)</span>

Apollonios MÖ 2. yüzyıl Antik Yunanistan'da yaşamış bir heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan sanatı</span>

Bugünkü Yunanistan topraklarına Yunanlar ayak basmadan önce, Girit, kültürel gelişimin öncülerindendi. Burada Neolitik'ten son Tunç Çağına kadar sürekli bir gelişim izlenilebilir. Minos kültürü; Girit'teki Bronz Çağ kültüründeki kral Minos'a bağlanarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte bir tür akraba olarak tanımlayabileceğimiz Yunan topraklarındaki kültür için "Hellas" terimi kullanılmıştır. Ayrıca "Kiklad" terimi de Kiklad'larda bulunan 3000 yıllık mermer heykelcikleri ve çömlekleri için kullanılmıştır. Bu adlandırmalar dönemi inceleyen arkeologlar tarafından verilmiştir. Kiklad yapıtları, Minos ve Hellas kültürü ile ilişkili değildir. Tam tersine bu yapılar yerel olarak sınırlanmış ve bugüne dek az tanınmış bir kültür çevresine bağlıdır. Erken Minos kültürünün en önemli kalıntıları Girit'in doğu bölümünde, özellikle Gurnia, Vasiliki, Palaikastro gibi küçük kentlerle komşu adalardan Pseira ve Mochios'da bulunmuştur. Akdeniz çevresiyle de karşılıklı ilişkiler kurduğu açıkça bellidir.

<span class="mw-page-title-main">Praksiteles</span> antik Yunan heykeltıraş

Atinalı Praksiteles, Büyük Kephisodotos'un oğlu olup MÖ 4. yüzyılın en tanınmış heykeltıraşlarından biriydi. Çıplak kadın figürünü gerçek boyutlarda heykellere uygulayan ilk heykeltıraştı. Tartışmasız biçimde Praksiteles'e atfedilen herhangi bir heykel bugüne ulaşmamış olsa da, eserlerinin birçok kopyası halen mevcuttur. Büyük Plinius gibi o dönemin yazarları, Praksiteles'in eserlerinden bahsetmiştir. Ayrıca heykeltıraşın pek çok ünlü eserinin resimlerini içeren, o dönemden kalma sikkeler de bulunmaktadır.

<i>Semadirek Kanatlı Zaferi</i>

Kanatlı Zafer Heykeli veya Kanatlı Zafer Anıtı, Yunan mitolojisi zafer tanrıçası Nike'nin MÖ 3. yüzyıldan kalma mermer heykelidir. Semadirek Kanatlı Zaferi veya Semadirekli Nike olarak anılan heykel 1884 yılından beri Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Helen döneminin en önemli ve güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen heykelin, heykel sanatı başta olmak üzere Batı sanatını önemli oranda etkilediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Chinard</span> Fransız heykeltıraş (1756 – 1813)

Joseph Chinard Natüralizm ve neoklasik akımın temsilcisi Fransız heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Ölen Galyalı</span> antik dönemden kalan bir heykel

Ölen Galyalı MÖ 230-220 yılları arasında Pergamon kralı I. Attalos tarafından Anadolu’da Kelt asıllı Galatlara karşı kazandığı zaferi kutlamak amacıyla yaptırılmış olduğu düşünülen heykelin Roma döneminde yapılan mermerden kopyasına verilen isimdir. Eserin kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber Pergamon sarayının heykeltıraşı Epigonus tarafından yapılmış olma ihtimali yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Briaksis</span>

Bryaxis Antik Yunan heykeltıraş. Kardeşi ve eşi olan Mausolus'un anısına Karya kraliçesi II. Artemisia tarafından Halikarnassos'ta yaptırılan Mausolos'un mozolenin kuzey cephesini yapmıştır. Bazı yazarlar, Bryaxis'in İskenderiye Tapınağında bulunan ünlü büyük Serapis heykelini yaptığını savunur. Ancak Adolf Michaelis'e göre, Athenodoros Cananites İskenderiye heykelini yaptığı söylenen Byraxis'in yalnızca bu heykeltıraşın bir adaşı olduğunu belirtmektedir. Bryaxis2in eserleri arasında Suriye kralı Seleucus'un bronz bir heykeli, Rodos'ta 5 büyük heykel ve Antioch yakınında Daphne'de Apollo heykeli bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan Müzeleri</span>

Vatikan Müzeleri, Vatikan'da bulunan dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Bu müze Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans'ta inşa edilmiş olup, dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir binadır. Toplamda, Sistine Şapeli ile birlikte toplam 54 galeri ("sala") bulunmaktadır. Ziyaretçiler Sistine Şapeli'ne 53 galeriyi gezdikten sonra verilen ek ücret ile girebilirler.

<i>Versay Dianası</i>

Versay Dianası veya Avcı Diana, Paris'teki Louvre Müzesi’nde Roma mitolojisi avcılık tanrıçası Diana’yı yanında bir geyikle gösteren ünlü heykeldir. Antik Yunan sanatçı Leochares’in eseri olduğu düşünülen MÖ 4. yüzyıla tarihlenen orijinal bronz heykelin MS 1. veya 2. yüzyılda yapılmış Roma kopyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">San Marco Bazilikası'ndaki at heykelleri</span> San Marco Bazilikası girişinin üst kısmına monte edilmiş dört adet bronz at

San Marco Bazilikasındaki at heykelleri Roma dönemi dört adet bronz at heykelini tanımlar. Heykeller asıl olarak dört at tarafından çekilen, Quadriga olarak tanımlanan ve zafer törenlerinde kullanılan at arabasının bir parçasıdır. Heykeller 1204 yılında düzenlenen Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Konstantinopolis'ten yağmalanarak Venedik'e getirilmiş, San Marco Bazilikası girişinin üst kısmına monte edilmiştir. Fransız Devrim Savaşları döneminde 1797 yılında Napolyon Bonapart tarafından Venedik'ten alınan heykeller Paris'e götürülse de Napolyon Savaşlarının 1815 yılında sona ermesiyle yeniden Venedik'e iade edilmiştir. Günümüzde heykeller hava kirliliğinden etkilenmemeleri için bazilikanın içinde koruma altındadır. Bazilikanın üzerindeki heykeller asıl heykellerin replikalarıdır.

<i>Laocoön ve oğulları</i>

Laocoön ve oğulları heykeli çok ünlü antik bir sanat eseridir. 1506 yılında yapılan kazılar sırasında Roma'da bulunmuş ve Vatikan'da halka açık bir şekilde sergilenmektedir. Şaheser kalitesindeki eserde gerçek hayat ölçülerinde bir grup insan temsil edilmiştir. Eserdeki kişiler Truvalı rahip Laocoön ve oğulları Antiphantes ve Thymbraeus'dur, deniz sürüngenlerinin saldırısına maruz kalmaktadırlar. Batı sanatında bu eserde resmedilen grup, insanoğlunun çektiği acıları çok iyi tarif etmesiyle öne çıkarılır. O dönemler imparator Titus'un sarayında yer alan eser Gaius Plinius Secundus tarafından Rodoslu üç heykeltıraşa atfedilir: Agesander, Athenodoros ve Polydorus. Ancak eserin yapıldığı dönem ve sanatçılar konusunda genel bir uzlaşı bulunmamaktadır. Toprak altından çıkan bir eser için neredeyse mükemmel bir konumda olsa da eserin bazı kısımları eksiktir. Eserin aslı Vatikan Müzeleri'nde görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Athena Parthenos</span> Phidias yapımı heykeltıraş

Athena Parthenos Phidias tarafından altın ve fildişinden yapılan Tanrıça Athena'nın kayıp heykeli. Kaybolmadan önce Atina Parthenon'da bulunmaktaydı. Antik ve modern birçok esere esin kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arles Venüsü</span>

Arles Venüsü, 1651 yılında parçalanmış halde Arles Roma Tiyatrosu'nde bulunan 1,94 metrelik bir Venüs heykelidir. Bugün Louvre Müzesi'nde sergilenen heykel Himettos mermerinden yapılmıştır ve MÖ 1. yüzyıla tarihlendirilmektedir.