İçeriğe atla

Leo (takımyıldız)

Koordinat:Sky map 11sa 00d 00s; +15º 00' 00″
Leo
Takımyıldız
Leo
Leo takımyıldızının haritası
KısaltmaLeo
TamlayanLeonis
SembolizmAslan
Bahar açısı11
Yükselim15
Alan947 derece kare (12.)
Parlak yıldızlar (3,00m'den)3
En parlak yıldızRegulus (α Leo) (1.4m)
Göktaşı yağmurları
  • Leonids
Çevreleyen
takımyıldızlar
En iyi Nisan ayı saat 21:00'de
+90° ve −65° enlemleri arasında görülebilir.

Leo ya da Aslan takımyıldızı (IPA: [ˈliːoʊ], sembolü ), modern 88 takımyıldızdan ve zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir. Leo adı Latincede aslan anlamına gelir. Batısında Yengeç ve doğusunda Başak takımyıldızları bulunur. Aynı zamanda aslan burcunu temsil eder.

Yıldızlar

Aslan takımyıldızı Regulus (α Leonis), aslanın kuyruğundaki Denebola (β Leonis) ve γ1 Leonis (Algieba) gibi birçok parlak yıldız barındırır.

Aslan takımyıldızı bölgesindeki Wolf 359 yıldızı 7.78 ışık yılı uzaklığıyla dünyaya en yakın yıldızlar arasındadır. Yine Aslan takımyıldızı bölgesindeki sönük bir yıldız olan Gliese 436 Güneş'ten 33 ışık yılı uzaklıktadır ve etrafında dolanan Neptün büyüklüğünde bir gezegene sahiptir.[1]

Karbon yıldızı CW Leo (IRC +10216) kızılötesi N-bandında (10 μm dalgaboyu) gece gözlenebilen en parlak yıldızdır.

Derin uzay nesneleri

Aslan takımyıldızı bölgesinde birçok parlak gökada bulunmaktadır. Bunlardan Messier 65, Messier 66, Messier 95, Messier 96, Messier 105 ve NGC 3628 bunların en tanınanlarıdır.

Mitoloji

Aslan takımıyıldızı birçok farklı kültürde yer bulmuştur. Persler Ser ya da Şir, Türkler Artan, Suriyeliler Aryo, Yahudiler Arye, Hintler Simha olarak adlandırmışlardır ve tüm bunlar aslan anlamına gelmektedir. Babil astronomisinde takımyıldız UR.GU.LA yani Büyük Aslan olarak adlandırılmıştır ve aslanın göğsünde bulunan parlak yıldızı Regulus kraliyetle ilişkilendirilmiş ve Kralın Yıldızı olarak adlandırılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Astronomers discover smallest "exoplanets" yet". Toronto. 16 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  2. ^ Babylonian Star-lore by Gavin White, Solaria Pubs, 2008 page 140


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız</span> Gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isim

Takımyıldız, gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Virgo (takımyıldız)</span> Başak takımyıldızı

Virgo ya da Başak takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Tutulum üzerinde yer alır. Virgo adı Latince'de bakire anlamına gelir. Batısında Aslan, doğusunda Terazi takımyıldızları vardır. En parlak yıldızı Spica sayesinde gökyüzünde kolaylıkla bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cassiopeia (takımyıldız)</span>

Cassiopeia, modern 88 takımyıldızdan biridir. Ayrıca, Batlamyus'un listelediği 48 takımyıldızdan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Canis Major</span>

Canis Major ya da Büyük Köpek takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Ayrıca, Batlamyus'un 48 takımyıldızından oluşan listesinde de geçer. Avcı Orion'u takip eden köpeklerden birini temsil ettiği söylenir Büyük Köpek takımyıldızı, gece gökyüzündeki en parlak yıldız olan Sirius'u içerir. Sirius, aynı zamanda Kış üçgeni'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cetus (takımyıldız)</span>

Cetus ya da Balina takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Kuzey gökkürededir. Cetus adı, her ne kadar günümüzde sıklıkla balina dense de, Yunan mitolojisi'ndeki bir deniz canavarı olan Cetus´tan gelmektedir. Balina, Kova, Balık ve Irmak takımyıldızları gibi diğer suyla ilgili tasvir edilen takımyıldızlarla birlikte, Su olarak bilinen gökyüzü bölgesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pictor (takımyıldız)</span>

Pictor ya da Ressam takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürede, parlak yıldız Canopus ve Büyük Macellan Bulutu arasında bulunan sönük bir takımyıldızdır. Pictor adı Latince'de ressam anlamına gelir fakat bu isim ressam sehpası anlamına gelen Equuleus Pictoris´in kısaltılmışıdır, bu yüzden takımyıldız bir ressam sehpası olarak tasvir edilir. Nicolas Louis de Lacaille tarafından bulunmuş ve isimlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sagitta (takımyıldız)</span>

Sagitta ya da Okçuk takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Sagitta adı Latince'de ok anlamına gelmektedir. Bu takımyıldız Sagittarius (Yay) takımyıldızıyla karıştırılmamalıdır. Antik olduğu halde, 4. kadirden daha parlak yıldızı olmaması ve gökyüzündeki en küçük takımyıldız olmasından ötürü önemsiz bir takımyıldızdır. Batlamyus, 1. yüzyılda listelediği 48 takımyıldız arasına bu takımyıldızı da dahil etmiştir. Günümüzde Uluslararası Astronomi Birliği'nce belirlenmiş 88 modern takımyıldızdan biridir. Kuzey gökkürede yer alır ve gök ekvatorundan çok fazla uzakta yer almaması sebebiyle Güney Kutup Dairesi haricinde dünyanın her yerinden görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Serpens (takımyıldız)</span>

Serpens ya da Yılan takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Serpens adı Latince'de yılan anlamına gelir ve modern takımyıldızlar arasında bir açıdan eşsizdir: Bu takımyıldız iki ayrı parça olarak ele alınır. Batıda kalan ucu Serpens Caput ve doğuda kalan ucu Serpens Cauda (kuyruk) olarak adlandırılır. Bu iki yarı arasında Yılancı takımyıldızı uzanır. Yılan, birinci yüzyıl astronomu Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldızdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ursa Major (takımyıldız)</span>

Büyük Ayı takımyıldızı, kuzey gökyüzünde bulunan ve mitolojisi muhtemelen tarih öncesi dönemlere kadar uzanan bir takımyıldızdır. Latince adı "büyük ayı" anlamına gelir ve yakınındaki Küçük Ayı ile tezat oluşturur. Antik çağda, MS 2. yüzyılda Batlamyus tarafından Yunan, Mısır, Babil ve Asur astronomlarının önceki çalışmalarına dayanarak listelenen orijinal 48 takımyıldızdan biriydi. Bugün 88 modern takımyıldız arasında üçüncü en büyük takımyıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Regulus (yıldız)</span>

Regulus, Aslan takımyıldızı'nın en parlak, gece vakti gökyüzünün en parlak yıldızlarından biridir ve Dünya'dan yaklaşık olarak 77,5 ışık yılı uzaklıktadır. Regulus, dört yıldızdan oluşan bir çoklu yıldız sisteminin çift yıldızıdır. Regulus, henüz tam gözlenemeyen mavi beyaz Ana-Sıra bir yıldız ve onun eşinden oluşur ama muhtemelen bir beyaz cücedir. Daha uzakta belirlenen ve daha sönük olan Ana-Sıra yıldızın diğer parçaları Regulus B ve Regulus C dir.

<span class="mw-page-title-main">Messier 9</span>

Messier 9 veya M9 Yılancı takımyıldızı yönünde bulunan bir küresel yıldız kümesidir. Charles Messier tarafından 1764 yılında keşfedilmiştir. M9 yaklaşık 5.500 ışık yılı mesafesiyle, Samanyolu gökadasının merkezine en yakın küresel kümelerden birisidir. Dünya'dan ise yaklaşık olarak 25.800 ışık yılı uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Bulutsusu</span>

Kartal Bulutsusu Jean-Philippe de Cheseaux tarafından 1745-46 yılında keşfedilmiş Yılan takımyıldızında bulunan genç bir açık yıldız kümesidir. Adı kartalı anımsatan şeklinden kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Messier 23</span>

Messier 23 Yay takımyıldızında bulunan açık yıldız kümesi. Charles Messier tarafından 20 Temmuz 1764 yılında keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Messier 65</span> galaksi

Messier 65 Aslan takımyıldızında bulunan ve yaklaşık olarak 22 milyon ışık yılı uzaklıktaki ara sarmal gökada. Charles Messier tarafından 1780 yılında keşfedilmiştir. M65, M66 ve NGC 3628 ile birlikte Aslan üçlüsü, gökada kümesi içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Halter Bulutsusu</span>

Küçük Halter Bulutsusu, Kahraman takımyıldızında tahminen 1.700 ila 15.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsudur. Pierre Méchain tarafından 5 Eylül 1780 tarihinde keşfedildi. Messier Kataloğu'ndaki yalnızca dört gezegenimsi bulutsudan biri olan Messier 76, en soluk Messier cisimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Messier 78</span>

Messier 78, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.600 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yansıma bulutsusu. Pierre Méchain tarafından 1780 yılında keşfedilmiş ve Charles Messier tarafından aynı yıl kataloğuna eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mensa (takımyıldız)</span>

Mensa ya da Masa takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir ve 18. yüzyılda oluşturulmuştur. Mensa adı Latince'de masa anlamına gelir. Yaklaşık olarak 4 saatten 7.5 saate sağ açıklık ile —71 dereceden —85.5 dereceye dikaçıklığa uzanan, göğün kilittaşı şeklinde üçgenimsi bir bölümü kaplar. Güney gökkutbundaki Sekizlik takımyıldızından sonra en güneyde kalan takımyıldızdır, bunun sonucu olarak da kuzey yarımküreden gözlenemez.

<span class="mw-page-title-main">Aslan I (cüce galaksi)</span> cüce galaksi

Aslan I Aslan takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 820,000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir cüce küremsi gökadadır. Yerel Grup'un bir üyesidir ve Samanyolu'nun en uzak uydu gökadalarından birisi olduğu düşünülmektedir. Albert Wilson tarafından 1950 yılında keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Denebola</span>

Denebola, Aslan takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 36 ışık yılı uzaklıkta bulunan A-tipi beyaz bir anakol yıldızıdır. 2,13 kadir olan görünen parlaklığı Denebola'yı takımyıldızının üçüncü parlak yıldızı yaptığı gibi, çıplak gözle de görünebilir kılar. Denebola, parlaklığı birkaç saatlik bir süre içerisinde çok hafif değişkenlik gösteren Delta Scuti türü bir değişen yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Bahar üçgeni</span>

Bahar üçgeni, kuzey yarım küre gökküresinde mart ve mayıs aylarında belirgin olan bir hayali yıldız desenidir. Üçgen; çoban, başak ve aslan takımyıldızlarının en parlak yıldızları olan Arcturus, Spica ve Regulus yıldızlarının hayali olarak kesişmesi ile oluşur. Aslan takımyıldızından Regulus yerine ondan daha sönük olan Aslan takımyıldızının kuyruğunu oluşturan Denebola yıldızı ile de bu üçgen tamamlanabilir.