İçeriğe atla

Lenin Kremlin'de (tablo)

Lenin Kremlin'de
Sanatçı Nikolay N. Baskakov
Yıl 1960
Tür Yağlı boya
Boyutlar 170 cm × 135 cm (67 in × 53 in)
Konum Özel koleksiyon, Moskova

Lenin Kremlin'de, Nikolay Nikolayeviç Baskakov tarafından yapılan ve Vladimir Lenin'i Sovyet hükûmeti Sankt-Peterburg'dan Moskova'ya taşındıktan sonra Kremlin'de ofisinde tasvir eden yağlı boya resim.[1]

Tarih

Yıllar boyunca, Baskakov Lenin'in resmine dikkatini verdi. Her şeyden önce, Sovyetler Birliği tarihinin etkileyici anlarında ülkenin kaderinin büyük sorumluluğunu üstlendiğine inandığı adamın resmini yaratmak istedi. 1956 yılında Baskakov "Lenin Gorki'de" tablosunu yaptı,[2] burada Lenin bir yaz günü bahçede bir sandalyeye oturuken tasvir edilmişti. Aynı yaklaşım, 1960 tarihli onun geniş tarzlı "Lenin Kremlin'de" tablosunda görülür.

"Lenin Kremlin'de" tablosunda tasvir edilen olay 1921 yılının ikinci yarısı ile ilgilidir. Ressam, Kremlin'de Lenin'in çalışma ofisinin durumunun detaylarını yeniden üretmiştir. Baskakov Lenin'i, iktisadi ve kültürel kakınma sorunlarını çözerken, günlük çalışması sırasında bir devlet adamı olarak göstermek istemiştir. Resimde, Leni genç Sovyet devletinin geleceğini, devrimin yeni fırsatlar açtığı daha genç kuşakları düşünmektedir. Baskakov onları Lenin'in ofisinde, hükûmet görevlilerinden birinin kızı olan genç bir kızın resmi ile vücutlaştırmıştır.

2007 yılında, Leningrad ressamları tarafından 350 sanat eseri ile "Lenin Kremlin'de" Rusça ve İngilizce basılan "Unknown Socialist Realism. The Leningrad School" adlı kitapta yeniden yapılmış ve tanımlanmıştır.[3] 2012 yılında "Lenin Kremlin'de" Saint Petersburg Ressamlar birliği 80. yıl kutlaması için düzenlenen Sanat Gösteri için sergilenmiştir.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Справочник членов Ленинградской организации Союза художников РСФСР. Л., Художник РСФСР, 1987. С.57.
  2. ^ Изобразительное искусство Ленинграда. Каталог выставки. Л., Художник РСФСР, 1976. С.14.
  3. ^ Sergei V. Ivanov. Unknown Socialist Realism. The Leningrad School. Saint Petersburg, NP-Print Edition, 2007. P.50.
  4. ^ Nikolai Baskakov. Lenin in Kremlin // 80 years of the Saint Petersburg Union of Artists. The Anniversary Exhibition. Saint Petersburg, 2012. P.203.

Kaynakça

  • Artists of the USSR. Biography Dictionary. Volume 1. Moscow, Iskusstvo Edition, 1970. P.298–299.
  • Изобразительное искусство Ленинграда. Каталог выставки. Л., Художник РСФСР, 1976. С.14.
  • Vianor A. Kirillov. Nikolai Nikolaevich Baskakov. Leningrad, Khudozhnik RSFSR, 1991.
  • Vern G. Swanson. Soviet Impressionism. Woodbridge, England, Antique Collectors' Club, 2001. P.186–188.
  • Sergei V. Ivanov. Unknown Socialist Realism. The Leningrad School. Saint Petersburg, NP-Print Edition, 2007. P.50, 342, 346.
  • Nikolai Baskakov. Lenin in Kremlin // 80 years of the Saint Petersburg Union of Artists. The Anniversary Exhibition. Saint Petersburg, 2012. P.203.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gogol</span> Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı

Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır.

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yuliya Dolgorukova</span>

Julia Dolgorukova (Rusça:Юлия Витальевна Долгорукова, bir Rus Ressam.

Sovyetler Birliği'nde sanat, Sovyetler Birliği'nde üretilen sanat eserlerinin genel adıdır. 1917-1991 yıllarını kapsar. Sovyetler'de özellikle 1950'lerde nonkonformist olmayan bir sanat gelişme göstermiştir.

<i>Bayrağı Yükseltmek</i>

Bayrağı Yükseltmek, Sovyet ressam Gely Korzhev'in 1957-1960 yılları arasında yağlı boya tekniği kullanarak yaptığı tablo. Günümüzde Rus Devlet Müzesi'nde sergilenmektedir.

Durdy Bayramov, ülkesınde en yüksek onur unvanı olan “People’s Artist of Turkmen SSR”ı kazanan bir akademisyen ve sanatçı. Anadili olan Türkmence'de, Durdy Bayramov’un ismi Durdy Bayram'dır. Bayram ismi Türkçe olup "kutlama" anlamına sahiptir.

Bu, hem etnik Ruslar hem de diğer etnik kökenlerden insanların Rusya, Sovyetler Birliği ve Rus İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl Rus ressamları listesi'dir. Bu liste, hem Rusya'da doğan fakat sonra göç eden hem de başka yerde doğan fakat Rusya'ya göç eden ve/veya uzun zamandır orada çalışan ressamları içermektedir. Ressamlar, alfabetik tablolarda kronolojik sıralamada düzenlenmişlerdir.

Gün Ortası, tanınmış bir Rus ressam ve grafik sanatçısı olan Evgenia Antipova tarafından çizilen tablo. Eser günümüzde özel bir koleksiyonda yer almaktadır.

Catherine Balebina'nın portresi, Rus portre ressamı Lev Russov'un eşi Catherine Balebina'yı resmettiği tablo.

Amazonka, Rus ressam Rudolf Frentz (1888-1956) tarafından yapılmış resim. Ressamın karısı Yekaterina Anisimovna Stulovskaya'yı ata binerken tasvir eder.

Güneşlenmek, Rus ressam Alexander Samokhvalov (1894–1971) tarafından yapılmış ve ressamın karısı ressam Maria Alexseevna Kleshchar-Samokhvalova'yı tasvir eden resim.

<i>Kafe Gurzuf</i> Alexander Nikolayevich Samokhvalov resmi

Kafe Gurzuf, tanınmış Rus ressam, sulu boya ve grafik sanatçısı, illüstratör ve resim öğretmeni olan Alexander Nikolayevich Samokhvalov'un (1894-1971) 1956'da yapmış olduğu tablo. Sosyalist gerçekçilik sanatının kurucusu ve en parlak temsilcileri arasında yer alan ressam Leningrad'da yaşıyor ve çalışıyordu. Sanatçı resimde 1950'lerin ortasında Kırım Gurzuf'da bulunan bir kafenin manzarasını tasvir etmiştir.

<i>Bahar Günü</i> (tablo)

Bahar Günü, Rus ressam Nikolay Pozdneyev tarafından 1959 yılında yapılmış resim. Ressam eserlerinde Sovyet toplumunun 1950'lerden sonraki ruh halini yansıtmaya çalışmıştır.

Yevgeni Mravinski'nin portresi Rus portre ressamı Lev Russov (1926–1987) tarafından yapılmış, 1938 ile 1988 yılları arası Leningrad Filarmoni Orkestrası baş orkestra şefi Sovyet/Rus müzisyen Yevgeni Aleksandroviç Mravinski'nin (1903—1988) portresidir.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

<i>Başkurtlar</i> (resim)

Başkurtlar, İskoçya ressam William Allan tarafından 1814'te çizilen yağlı boya tablo. Tablo şu anda, Rusya'nın Sankt-Peterburg kentindeki Ermitaj Müzesi koleksiyonundadır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in tabloları</span>

II. Dünya Savaşı'na kadar geçen yıllarda Almanya'da Nazi Partisi lideri Adolf Hitler de bir ressamdı. Yüzlerce eser üretti ve Viyana yıllarında (1908-1913) hayatını kazanmak için tablolarını ve kartpostallarını sattı. Profesyonel olarak çok az başarı elde etmesine rağmen, hayatı boyunca resim yapmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi</span>

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi, gayri resmi olarak Sankt-Peterburg Sanat Akademisi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu döneminde başkent Sankt-Peterburg'da bulunan bir sanat akademisiydi. Akademi, 1757'de Moskova İmparatorluk Üniversitesi'nin kurucusu İvan Şuvalov tarafından Üç Asil Sanat Akademisi adı altında kurumuş olup İmparatoriçe Yelizaveta tarafından İmparatorluk Sanat Akademisi olarak yeniden adlandırıldı ve 25 yıl sonra 1789'da Neva Nehri kıyısındaki yeni bir binaya taşındı. Akademi neoklasik stili ve tekniği destekledi ve gelecek vadeden öğrencilerini daha fazla çalışma için Avrupa başkentlerine gönderdi. Sanatçıların başarılı kariyerler yapabilmeleri için akademide eğitim neredeyse gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Olga Bondareva</span> Sovyet matematikçi ve ekonomist

Olga Nikolaevna Bondareva Sovyet, matematikçi ve ekonomist. Matematiksel ekonomi alanlarına, özellikle oyun teorisine katkıda bulunmuştur.