İçeriğe atla

Lenin: Sosyalizmin Kızıl Şafağı

Lenin: Sosyalizmin Kızıl Şafağı
YönetmenMustafa Kenan Aybastı
Onur Doğan
YapımcıBağımsız Sinema Merkezi
SenaristOnur Doğan
AnlatıcıEnder Yiğit
Metin Çulhaoğlu
Kemal Okuyan
OyuncularEnder Yiğit
Berk Avcı
Süha Çalkıvık
Cansu Fırıncı
Yapım yılı2012
Süre87 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Lenin: Sosyalizmin Kızıl Şafağı, Sovyetler Birliği'nin nasıl doğduğunu ve Bolşevik lider Vladimir Lenin'in o döneme katkılarını anlatan belgesel film.[1]

Hakkında

Bağımsız Sinema Merkezi tarafından hazırlanan belgesel film, Ekim Devrimi'nin en önde ismi Vladimir Lenin'i konu almaktadır. Filmde Lenin'in çocukluğundan itibaren tanık olduğu, analiz ettiği ve müdahalede bulunduğu olaylar anlatılmakta ve 19. yüzyıl Çarlık Rusyası'nın balıkçı kasabalarına, Rus göçmenlere ve sürgünlerin siyasi mücadeleyi zor koşullar altında sürdürdüğü çeşitli Avrupa kentlere değinmektedir.[2]

Ekim Devrimi'nin başladığı Sankt-Peterburg ve Moskova sokakları, sert tartışmaların ve ayrışmaların yaşandığı kongreler, I. Dünya Savaşı, önce Çar II. Nikolay sonra da Geçici Hükûmet üyelerinin terk etmek zorunda kaldığı Kışlık Sarayı, Beyaz Ordu ve onu yenilgiye uğratan Kızıl Ordu ve Lenin'in yaşamının sona erdiği Gorki köyü, filmde anlatılan diğer konu başlıklardır.

Ayrıca belgesel filmde Metin Çulhaoğlu ve Kemal Okuyan dönemin koşullarını ve devrimin nasıl gerçekleştiğini ve Lenin'in devrimdeki rolünü anlatmaktadır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ IMDB - Lenin – Sosyalizmin Kızıl Şafağı 12 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 5 Şubat 2016.
  2. ^ Lenin – Sosyalizmin Kızıl Şafağı (BSM) 26 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 21 Eylül 2012, Erişim tarihi: 9 Şubat 2016.
  3. ^ Lenin – Sosyalizmin Kızıl Şafağı 10 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 9 Şubat 2016.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

Troçkizm, Marksizm'in Troçki'nin bakış açısıyla yorumlanmasıdır. Aynı zamanda 1917 Ekim Devrimi'nden sonra ortaya çıkmış bir ayrımı ifade eder. Sovyetler Birliği'nde "sol muhalefet" olarak örgütlenmiş, Troçki'nin kurduğu 4. Enternasyonal'le başlayarak günümüze kadar gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stalinizm</span> Marksist-Leninist ideolojinin teori ve pratiği

Stalinizm veya Stalincilik, Marksist-Leninist ideolojinin 1928-1953 yılları arasında Sovyetler Birliği’ni yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin’in uyguladığı siyasi sistemde kullanılan teori ve pratiğine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin</span> Rus politikacı ve Sovyetler Birliğinin kurucusu (1870–1924)

Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin, Rus sosyalist devrimci ve politikacı. Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü olan Rusya Komünist Partisi (Bolşevik)'nin ilk lideri. Lenin aynı zamanda Marksist teorik ve felsefi yazıların yazarı olarak bilimsel sosyalizmin Marx ve Engels sonrası geliştiricilerindendir. Lenin'in en büyük amacı, kapitalizmin uzlaşmaz sınıf çelişkilerinden proleter bir dünya devrimi oluşturup toplumsal sınıf karşıtlıklarının olmadığı insan toplumunun tarihsel oluşumuna öncülük etmekti.

<span class="mw-page-title-main">Julius Martov</span> Menşevik Lider

Julius Martov,, Yahudi asıllı Rus Menşevik lider. Martov'un Vladimir Lenin ve Lev Troçki ile yakın bir dostluğu vardı. Troçki onu "Demokratik Sosyalizmin Hamlet'i" olarak tanımlamıştır.

<i>Kızıllar</i> (film)

Kızıllar, Warren Beatty'in yönettiği, Warren Beatty, Diane Keaton, Jack Nicholson'un başrollerini oynadığı ve 3 saatlik 1981 yapımı dönemsel tarih filmi.

<span class="mw-page-title-main">Subbotnik</span>

Subbotnikler ya da komünist subbotnikler, Rusya'daki Ekim Devrimi'nin ardından ortaya çıkan ücretsiz ve gönüllü çalışma grupları.

Bu maddede; Rus sosyalist devrimci, Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'e ait kitap, yazı, konuşma, makale ve mektup gibi eserler ile kendi hakkında yazılmış kitaplar yer almaktadır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü ve Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ilk lideridir. Lenin, dünyada eserleri yabancı dile en fazla tercüme edilen kişidir.

<i>"Sol" Komünizm, Bir Çocukluk Hastalığı</i>

"Sol" Komünizm, Bir Çocukluk Hastalığı, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in 1920 yılında yazmış olduğu eser. Lenin, bu yapıtında sol komünizm düşüncesini kıyasıya eleştirmektedir. Yapıtında bu düşüncelerini "Komünistlerin tüm görevi, icat edilmiş, çocukça "radikal" şiarlarla kendini geri kalmışlardan tecrit etmek değil, onları inandırmak, onlar arasında çalışmaktır." şeklinde özetleyerek açıklar. Burada yazılan teoriler ve görüşler Marksist-Leninist ideolojiye dayanak oluşturmuştur.

<i>Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky</i> V. Lenin tarafından yazılmış bir eser

Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından yazılan ve 1918 yılı sonlarında yayınlanan eser. Lenin bu eserinde İkinci Enternasyonal’in lideri ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin başkanı Karl Kautsky'ye birçok eleştiri yöneltmektedir.

<i>Tri pesni o Lenine</i> Dziga Vertovin yönettiği 1934 tarihli Sovyetler Birliği yapımı belgesel film

Tri pesni o Lenine, yönetmenliğini Dziga Vertov'in yaptığı, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in ölümünün 10. yılı olan 1934 tarihinde çekilen Sovyetler Birliği yapımı belgesel film.

<i>Boğa</i> (film)

Boğa, yönetmenliğini Aleksandr Sokurov'in yaptığı 2001 Rusya yapımı film.

<i>Lenin Hakkında Öyküler</i>

Lenin Hakkında Öyküler, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1957 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Lenin Pariste</i>

Lenin Paris'te", yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1981 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Sverdlov</i> (film)

Sverdlov, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1940 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Svet nad Rossiyey</i>

Svet nad Rossiyey, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1947 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Ekimde Lenin</i>

Ekim'de Lenin, yönetmenliğini Mihail Romm'un yaptığı 1937 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Anarşizm mi? Sosyalizm mi?</i> Stalinin Aralık 1906 - Ocak 1907 arasında yazdığı eseri

Anarşizm mi? Sosyalizm mi?, Josef Stalin'in Aralık 1906 - Ocak 1907 tarihleri arasında kaleme aldığı, anarşizmi Marksist metotlarla tahlil ettiği eserdir. Eserde Friedrich Engels'in Otorite Üzerine adlı eserindeki görüşlere atıflar bulunur. Türkçe baskısı ilk kez 1974 yılında Sol Yayınları tarafından yapılmıştır.

<i>Büyük Şafak</i>

Büyük Şafak, yönetmenliğini Mikheil Chiaureli yaptığı 1938 yılı yapımlı Sovyet-Gürcistan yapımı filmdir. Film, Ekim Devrimi'nin yirminci yılı onuruna düzenlenen yarışma için yapılmıştır, Vyborg Tarafı ve Ekim'de Lenin filmleri, yarışma için yapılan diğer filmlerdendir. Her on yılda bir devrim hakkında eser yarışması gelenek haline gelmiştir.

<i>Kızıl Çanlar</i> (film)

Unutulmaz Yıl 1919, yönetmenliğini Sergey Bondarçuk'un yaptığı 1982 yapımı macera-dram filmi. Devrimci komünist gazeteci John Reed'in hayatı ve kariyerine odaklanan iki parçalı bir filmin ilk serisidir. İlk seri olan bu filmde 1915 yılında gerçekleşen Emiliano Zapata önderliğindeki Meksika Devrimi hakkında Reed'in röportajı konu alınır. Serinin ikinci filmi Kızıl Çanlar 2'dir.