İçeriğe atla

Lenara Osmanova

Lenara Şevketovna Osmanova
Doğum07 Mayıs 1986 (38 yaşında)
Taşkent Özbekistan
MilliyetKırım Tatarı
Diğer ad(lar)ıUkraynacaЛенара Османова
Kırım TatarcasıLenara Osmanova
RusçaЛенара Османова
VatandaşlıkUkrayna
EğitimDevlet Medeniyet ve Sanat İdaresi Akademisi
MeslekŞarkıcı, söz yazarı, tasarımcı
Etkin yıllar1991 - günümüz
Ödüller Ukrayna'nın Onur Sanatçısı
Resmî sitelenaraosman.com

Lenara Şevketovna Osmanova (d. 1986 Taşkent) Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan sanatçı, şarkıcı, şair, sinema oyuncusu söz yazarı ve tasarımcı.

Hayatı

7 Mayıs 1986 tarihinde ailesinin sürgün edilmiş olduğu Özbekistan'ın başkenti Taşkent şehrinde doğdu. Babası mühendis olan Lenara'nın annesi müzik öğretmenliği yapıyordu.

1991 yılında henüz 5 yaşındayken taşındıkları Kırım'ın Akmescit şehrinde aynı yıl yapılan Kırım Yıldızları-91 yarışmasını kazandı.

Akmescit Sanat Okulu'nun müzik ve koreografi bölümünü yüksek dereceyle tamamladı. Ardından Kiev Devlet Estrada ve Tsirk Sanatı Koleji'nde estrada yorumculuğu eğitimi aldı.

Lenara Osmanova daha sonra Devlet Medeniyet ve Sanat İdaresi Akademisi'ne devam etti.

5 Şubat 2007 tarihinde resmî olarak "Kırım Özerk Cumhuriyeti Onur Sanatçısı" unvanı verlmiştir.

Osmanova 15 Şubat 2009 tarihindeki "Tugan Tel" Tatar Kültür Merkezinin himayesinde Kiev'de yapılan uluslararası "Tatar Monı" televizyon yarışmasında yer aldı.[1]

2009 yılındaki Eurovision Şarkı Yarışmasının Ukrayna ulusal finalinde Flash adlı şarkıyı yorumlamıştır.

Son dönemde tasarımcılık da yapan Osmanova kendi markasını üretmiştir.[2][3]

Başarıları

  • "Mini-Miss Crimea-93" yarışmasını kazandı.
  • “At the Black Sea”, “Gloria”, “Song Vernissage”, “Pearl of the Crimea”, “Shelllye”, “Magic Candle”, “We are all your children, Ukraine!”, “Fant-Lotto-Nadezhda" festivallerinde Grand Prix ödülü kazandı.
  • "Sabah Yıldızı" programının finalisti. (Moskova, 1997)
  • "Küçük Yıldızlar" adlı şov programının katılımcısı. (Sankt-Peterburg, 1998)
  • Müzik Dünyası yarışmasında 1.lik ödülü. (Floransa, 2003)
  • Uluslararası Folk Kültür Festivali Grand Prix ödülünü kazandı. (Sicilya, 2006)
  • Yeni Parlayan Yıldız adlı uluslararası yarışmada 1.lik ödülünü kazandı. (Roma, 2006)
  • Bengio Festivali Altın Disk yarışmasında 2.lik ödülünü kazandı. (Benevento, 2006)
  • 1996 yılından beri Kırım Özerk Cumhuriyeti Küçük Sanat Akademisi üyesi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Lenara Osmanova ve Elzara Batalova "Tatar Monı" yarışmasında". Anayurt Gazetesi. 19 Şubat 2009. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  2. ^ Osmanova, Lenara (2015). "Tasarımcı Hakkında". lenaraosman.com. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Lenara Osman: Güzellik yaratmayı severim". Kırım Haber Ajansı. 19 Nisan 2016. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Lenara Osmanova: Aqmescitniñ "mini-miss" yarışınıñ ğalibi belli artist oldı" (Kırım Tatarcası). youtube.com. 7 Nisan 2017. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları</span> Türklerin kıpçak kolundaki topluluk

Kırım Tatarları ya da Kırımlılar, anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir. SSCB döneminde Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te sürgüne uğrayarak nüfuslarının yarısını yitirmişlerdir. SSCB'nin yıkılmasıyla sürüldükleri topraklardan Kırım'a geri dönmeye başlayan halk, Ukrayna'nın ana Müslüman unsurunu oluşturur.

Tahir Nejat Özyılmazel veya Neco, Türk şarkıcı ve oyuncudur.

Derviza, Güz Bayramı veya Bereket Bayramı, Kırım Tatarları'nın 23 Eylül (Ekinoks) civarı bağbozumu zamanında kutlanan millî bayramıdır. Kırım'da ortaya çıkan bu bayram, diasporadaki Tepreş'ten farklı olarak Kırım'daki tüm halkı toplamayı amaçlayan millî bir bayram halini almıştır.

Suzan Avcı ya da gerçek ismiyle Suzan Bizavcı,, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırım Yarımadasında Rusya SFSCsine bağlı kurulmuş özerk cumhuriyet

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Kırım ÖSSC, Kırım Yarımadası'nda Rusya SFSC'ne bağlı olarak kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Cumhuriyetin başkenti Akmescit (Simferopol). Resmi dilleri Kırım Tatarcası ve Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Sogdiana (şarkıcı)</span>

Sogdiana, Ukrayna asıllı Özbekistanlı ve Rusya'lı şarkıcı. Boyu 176 cm ve kilosu 55 kg.

Şakir Selim, Kırım Tatarı şair, yayımcı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu</span>

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,, Kırım Tatarı siyasetçi ve aktivist. 1998'den beri Ukrayna Yüksek Şurası üyesidir ve kurulduğu tarih olan 1991'den 2013'e kadar Kırım Tatar Millî Meclisi'nde başkanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları millî futbol takımı</span>

Kırım Tatarları millî futbol takımı, uluslararası turnuvalarda Kırım Tatarlarını temsil eden bir futbol takımı. Kırım Tatar Futbol Birliği tarafından yönetilen takım NF-Board'ın geçici üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Haber Ajansı</span>

Kırım Haber Ajansı, Kırım Tatar halkının millî haber ajansıdır. QHA, başta Kırım ve Ukrayna'daki Kırım Tatarları ile dünyadaki Kırım Tatar diasporalarıyla ilgili olayları yerel ve yabancı basın kuruluşlarına haberlerini Ukraynaca, Rusça, Türkçe ve İngilizce servis etmektedir. Kırım Tatarlarından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun talimatıyla iş adamı İsmet Yüksel ve Kırım Tatar Millî Meclisi üyesi Dr. Gayana Yüksel tarafından kurulmuştur. Ajans, yayın hayatına 1944 Kırım Tatar Sürgününün 62. yıl dönümü olan 18 Mayıs 2006 tarihinde Akmescit'te başlamıştır. Kırım'ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından burada faaliyetleri engellenmesi ile karşılaşan ajans, Haziran 2015'te merkezini Kiev'e taşıyarak ve 2016'da Ankara'da irtibat bürosunu açarak tekrar yapılandı.

Yuri Bekiroviç Osmanov Kırım Tatarı kökenli bir bilim adamı, mühendis, Marksist-Leninist ve sivil haklar aktivistidir. Kırım Tatar halkının tümüyle vatanlarına dönüşü ve Kırım ÖSSC'nin restorasyonu için tüm haklarını arayan Kırım Tatarları Ulusal Hareketi'nin kurucularından biridir.

Yıldız dergisi, Kırım Tatarca olarak yayımlanan siyaset, yazın (edebiyat) ve sanat dergisi.

Merzie Ibragimovna Khalitova Sovyet ve Ukrayna vatandaşı, Kırım Tatar kökenli besteci. SSCB Besteciler Birliği ve (1986) Ukrayna Besteciler Birliği üyesidir (1993). AR of Crimea (2000), N.V. Lysenko (2003) ve Boris Lyatoshinsky Ödülü (2014) sahibidir. Ukrayna'nın Onur Sanatçısıdır (2008).

Sabriye Erecepova - Sovyet Kırım Tatar şarkıcısıdır. Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (1940) ve Özbek SSR Onur Sanatçısı (1966) unvanlarına sahiptir.

Homeward, (Ukraynaca :Dodomu) 2019 yılı Ukrayna yapımı bir drama filmdir. Film, Nariman Aliev tarafından yönetilmiştir. Film, Un Certain Regard bölümünde 2019 Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir. Film, 92. Akademi Ödülleri'nde Ukrayna'nın en iyi uluslararası film dalında başvurusu oldu, ancak ödüle aday gösterilmedi.

Dilaver İbrahimoviç Osmanov - Kırım Tatar kökenli Sovyet ve Ukraynalı şair ve yayıncı. "Yıldız" dergisinin Genel Yayın Yönetmeni. Tataristan Cumhuriyeti Yazarlar Birliği (1993), Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği ve Ukrayna Tiyatro Çalışanları Ulusal Birliği üyesi. Tataristan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (2003) ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (2010). KIPU'da öğretim üyesi ve Kanditat. Kırım Tatarcası ve Rusça yazıyor.

<span class="mw-page-title-main">Tamila Taşeva</span>

Tamila Ravilivna Tasheva, 25 Nisan 2022'den bu yana Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Ukraynalı aktivist ve politikacıdır.