İçeriğe atla

Lena (isim)

Lena
SöylenişLey na
Lî na
CinsiyetKadın
Köken
Sözcük/Adİbrani[1]
Rus
Yunan
AnlamMagdalalı, ışığı gösteren, bizden biri, hurma ağacı

Lena ismi Alina ve Helena isimlerinin sonundan gelmektedir. İbranicede Magdalalı Kadın, Arapçada bizim için, bizden biri ve insan anlamlarına geliyor. Yunancada ise günışığı ya da ayışığı anlamına gelir.
Lena şu şekillerde telaffuz edilir; Lii-na, Liyna, Lena ya da Ley-na. Bu isim Arap/İbrani ve Latin kökenlidir. İngilizcede sözlük anlamı armut ağacıdır.
Lena isminin İskandinav kökeni de bulunmaktadır. İskandinav versiyonunda Helen'e Lena denir. Manası "meşale"dir, metaforik olarak ışığı gösteren ya da yolda liderlik yapan anlamlarına gelir.

Lena aynı zamanda Elena'nın da kısaltılmış halidir.

Kaynakça ve notlar

  1. ^ "babynames.com "Lena"". 13 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag</span> Danimarkanın başkenti

Kopenhag, Danimarka'nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420'dir. Kopenhag, Zelanda adasının doğu kıyısında yer almaktadır; şehrin diğer kısmı Amager'de yer alır ve Øresund boğazı ile İsveç'in Malmö kentinden ayrılır. Öresund Köprüsü, iki şehri demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamaktadır.

Earl, konta denk bir İngiliz asalet unvanı. Eski Norveççede jarl unvanı ile ilişkilidir. Kökenine bakıldığında "cesur adam" veya "savaşçı" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Saare (il)</span>

Saare, Estonya'nın ada vilâyetlerinden biridir. Yüzölçümü 2,922 km²dir. Nüfusu 36,000'e yakındır. Merkezi Kuressaare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kıta Avrupası</span> Avrupa kıtası

Kıta Avrupası, adalar ve bazı durumlarda da yarımadalar hariç Avrupa kıtası anlamına gelir. Farklı ülkelerde farklı şekillerde algılanır. Birleşik Krallık'ta Britanya Adaları hariç Avrupa kıtasının tamamı için kullanılır. İskandinav ülkelerinde ise Britanya Adaları, İskandinavya, İzlanda ve Finlandiya hariç Avrupa'nın geri kalan kısmı için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yggdrasill</span>

Yggdrasill, İskandinav mitolojisinde önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan devasa bir mitolojik ağaçtır.

Forseti, İskandinav mitolojisinde adalet tanrısı olarak bilinir. Odin'in torunudur. İsminin anlamı "yöneten"dir. Babası, İskandinav mitolojisinin tanrısı Balder'dir.

Frigg, İskandinav mitolojisinde Odin'in karısı, Àsgard'ın tanrıçası (Kraliçe) ve en güzel tanrıçadır. İngilizcedeki Cuma gününün ismi (friday) onun isminden gelir. İsminin, güzellik ve aşk tanrıçası Freyja ile aynı kökten geldiği düşünülür. Toprak tanrıçası Jord ve Fulla'nın onun diğer adları olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Runik yazı</span> ilk çağlara ait yazı biçimi

Runik yazı İlk Çağ Orta Asya toplumları, Türkler, Etrüskler, Macarlar ve vaktiyle Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlar tarafından kullanılmış bir yazı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Karamay</span>

Karamay,, Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Surtr</span>

Surtr, İskandinav mitolojisinde, güneydeki ateş devlerinin başı, ateşler ülkesi Muspelheim'ın hükümdarıdır. Adı kara ya da esmer anlamına gelir. İnanca göre dünyanın sonu geldiğinde, Ragnarok'da, onun orduları kuzey tanrılarına saldıracak ve onları alt etmeye çalışacaktır. Surtr'un kılıcı alevdendir ve dünyanın sonu geldiğinde ortaya çıkacak olan Surtr her şeyi bu kılıçla yakacak ve en önemli tanrılardan biri olan Freyr'i öldürecektir. Ama kendi de yarattığı alevlerden ölecektir.

<span class="mw-page-title-main">Lena Meyer-Landrut</span> Alman şarkıcı

Lena Johanna Therese Meyer-Landrut, Alman şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Satellite" adlı şarkıyla temsil etmiş ve 246 puanla Almanya'yı 28 yıl sonra ikinci kez birinciliğe taşımıştır. Lena, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Taken by a Stranger" isimli şarkıyla tekrar temsil ederek, Düsseldorf'ta yapılan yarışmayı 101 puanla, 10. olarak tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Satellite (Lena Meyer-Landrut şarkısı)</span>

"Satellite", Lena Meyer-Landrut tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak 13 Mart 2010 tarihinde USFO ve Universal Music Germany tarafından yayınlanmıştır. Şarkı en iyi 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'nın kazanan şarkısı olarak bilinir. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Julie Frost ve John Gordon tarafından yazılmıştır.

Almanya, "2011 Eurovision Şarkı Yarışması"'na katılacak kişiyi belirleyecek "Unser Song für Deutschland" kamusal yayın kurumu olan NDR tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lena Philipsson</span>

Maria Magdalena Filipsson ya da sahne adıyla Lena Philipsson, İsveçli şarkıcıdır. İstanbul'da düzenlenen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'i "It Hurts" adlı şarkıyla temsil ederek beşinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jörð</span>

Jörð, İskandinav mitolojisinde ismi "Toprak" anlamına gelen dişi bir Jötunn'dur. Bazı Edda'larda Thor'un annesi olarak geçmektedir. Toprak tanrıçası olarak da anılır. Fjörgyn ve Hlóðyn diğer isimleridirr. Bazı kaynaklara göre Toprağın kişileştirilmesi olan Jörd, Frigga'nın diğer adıdır. Odin gibi kılık ve isim değiştiren Frigga'nın bir başka kimliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Höðr</span> İskandinav mitolojisinde kör bir tanrı

Hod İskandinav mitolojisinde kör tanrı, Odin'in oğlu, Balder'in ikizidir. Karanlık ve kış tanrısı. Kardeşi Balder'i, Loki'nin kendisini kandırması sonucu öldürdü. Balder'in ölümünün sorumlusu olarak Vali tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Vili ve Vé</span>

İskandinav mitolojisinde Vili ve , Óðinn'in kardeşi, Bölþorn'ün kızı Bestla ile Búri'un oğlu Borr'un oğullarıdır:

Eski Norsça: Hann [Borr] fekk þeirar konu er Bettla hét, dóttir Bölþorns jötuns, ok fengu þau þrjá sonu. Hét einn Óðinn, annarr Vili, þriði Vé.

Býleistr, İskandinav mitolojisindeki Loki'nin kardeşidir.

Hugin ve Munin, Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanlarda görünen kurgusal karakterlerdir. İskandinav mitolojisindeki aynı isimli kuzgunlara dayanıyorlar.İsimleri düşünce ve hafıza anlamına gelir.Hugin ve Munin, ilk olarak Thor #274'te göründü ve John Buscema ve Roy Thomas tarafından mitolojiden uyarlandı.Munin ve Hugin, Odin'in kardeşleri ve kuzgunlarıdır. Neler olup bittiğini öğrenmek için onları her gün Dokuz Diyar'a gönderir. Ragnarök'ün gelişini Odin'e haber verenler onlardır.Thor'a ve Avengers'a sık sık yardım ederler.Bir keresinde Quinjet'e yol göstermişlerdir.Hugin ve Munin'e ek olarak, Odin'in daha sonra Marnot olarak yeniden adlandırılan Hescamar adlı üçüncü bir kuzgunu vardı. Marnot'un ilk görünüşü Thor vol. 2 #2 sayısındadır.Hugin ve Munin,Yenilmezler Dünyanın Güçlü Kahramanları çizgi dizisinin "Asgard Kuşatması" bölümünde yer almışlar.Ayrıca Marvel filmeri Thor (2011),Yenilmezler (2012) ve Thor: Karanlık Dünya'da da yer almışlardır.

İskandinav mitolojisinde Geri ve Freki tanrı Odin'e eşlik ettiği söylenen iki kurttur. 13.yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen bir epik şiir koleksiyonu olan Şiirsel Edda'da,13.yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Düzyazı Edda'da ve Skald ozanlarının şiirlerinde kanıtlanmıştır.Yunan,Roma ve Vedik mitolojisinde bulunan benzer figürlerle karşılaştırıldı.Nesir Edda kitabı Gylfaginning'de, tahtta oturan Yüksek Olan, Odin'in sofrasındaki tüm yiyecekleri kurtları Geri ve Freki'ye verdiğini ve Odin'in yiyecek gerektirmediğini, çünkü şarabın onun için hem et hem de içecek olduğunu açıklar.YÜksek Olan, daha sonra yukarıda belirtilen kıtayı Grímnismál şiirinden destek olarak alıntılar.  Düzyazı Edda kitabı Skáldskaparmál'ın 75.bölümünde, hem Geri hem de Freki'yi içeren, warglar ve kurtlar için bir ad listesi verilmiştir.Şamanların erk hayvanları kurtların esrimeye giren Berserk savaşçılarıyla bağlantılı oldukları düşünülür.