İçeriğe atla

Leman Bozkurt Altınçekiç

Leman Bozkurt Altınçekiç
HV.PER.1957-10
Doğum10 Mart 1932[1]
Kars
Ölüm4 Mayıs 2001 (69 yaşında)
İzmir
Defin yeriPaşaköprü Mezarlığı
Bağlılığı Türkiye
Hizmet yılları1957-1987
RütbesiHava Personel Albay

Leman Bozkurt Altınçekiç (10 Mart 1932, Sarıkamış – 4 Mayıs 2001, İzmir), İlk Türk kadın jet pilotu. NATO kuvvetlerinin de ilk ve uzun zaman boyunca tek kadın jet pilotu oldu.[2][3]

Hayatı ve kariyeri

10 Mart 1932'de Sarıkamış'ta ailenin beş çocuğunun sonuncusu olarak dünyaya geldi.[1] Ortaokulu babasının yanında tamamladıktan sonra lise eğitimi almak için abisinin yanına, İstanbul'a geldi. Ortaokul döneminde annesini, lisedeki yıllarında ise babasını kaybetmişti. İstanbul Atatürk Kız Lisesi'nden mezun oldu. Okulu bitirdiği yıl Türkkuşu İnönü Tesisleri'nde planör eğitimi aldı. Hemen ardından Türkkuşu Motorlu Okulu'na öğretmen adayı olarak katıldı. 1954 yılında Silahlı Kuvvetler'e kadınların da alınmasıyla ilgili karar çıkınca İzmir Hava Harp Okulu'na başvurdu ve Ekim 1955'te burada eğitime başladı. Pervaneli uçaklarla eğitimini tamamlayarak 30 Ağustos 1957'de mezun oldu.

Daha hızlı ve daha yüksekten uçmak arzusuyla jet pilotu eğitimi almak istedi. Ağustos 1958'de Eskişehir'deki jet eğitim filosuna katıldı ve kısa sürede eğitimini başarıyla tamamladı.

22 Kasım 1958'de jet pilotu brövesini taktı. Böylece sadece Türkiye'nin değil, NATO'nun da İlk Kadın Jet Pilotu ünvanını aldı.[1][4] Dokuz yıl süreyle F-84 ve T-33 jet uçaklarında uçtu. Sonraki yıllarda Hava Kuvvetleri'nin karargâh hizmetlerinde çalıştı. Eskişehir Jet Eğitim Filosu'nda tanıştığı Pilot Tahir Altınçelik ile 16 Ekim 1960 tarihinde evlendi.[1] Personel Plan Şube Müdürü ve Merkez Şube Müdürü olarak görev yaptı. Kıdemli Albay rütbesiyle Hava Kuvvetleri'nden emekli oldu.

Paşaköprü Mezarlığı'ndaki kabri

4 Mayıs 2001 tarihinde İzmir'de hayatını kaybetti.

Ödülleri

TBMM'nin Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 50. yıldönümü dolayısıyla Kasım 1984 tarihinde, Cumhuriyetimizin İlanı'ndan Sonra, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görev Alan İlkler Ödülü'nü Milli Savunma Bakanlığında Kamu Görevlisi İlk Bayan Jet Pilotu olarak aldı.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Altınçekiç Aysel, Funda (Mart 2018). "Türkiye ve NATO'nun İlk Kadın Jet Savaş Pilotu: Leman Bozkurt Altınçekiç" (röportaj). İktisat ve Toplum Dergisi, 89. ss. 66 - 77. ISSN 1309-9418. OCLC 949580479. 9 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Nato'nun ve Türkiye'nin ilk kadın savaş jet pilotu: Leman Altınçekiç". Bilkent University Institutional Repository. 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "NATO'nun ilk kadın jet pilotu: Leman Bozkurt Altınçekiç". TRT Haber. 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ T.C. Millî Savunma Bakanlığı [@tcsavunma] (18 Şubat 2022). "Gururla paylaşıyoruz ki #NATO'nun ilk kadın jet pilotu bir Türk subayıdır. Bizlere bu gururu yaşatan Hava Pilot Albay Leman Bozkurt Altınçekiç'i rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Topel</span> Türk pilot yüzbaşı

Cengiz Topel, Türk pilot yüzbaşı.

Yıldız Eruçman, ilk Türk kadın paraşütçüdür.

Ahmet Çörekçi, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Aydoğan Babaoğlu, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mesleklerine göre ilk kadınlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de mesleklerine göre ilk kadınlar listesi, Türkiye'de belirli mesleklerin ilk kadın mensuplarının listesi.

<span class="mw-page-title-main">Hava Eğitim Komutanlığı</span> Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kolordu seviyesindeki askerî birlik

Hava Eğitim Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamak ve harekât görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Komutanlık bünyesindeki Hava Teknik Okullar Komutanlığında ihtiyaca göre Türk Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Göksenin</span> Türk asker ve diplomat

Muzaffer Göksenin,, Türk asker ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

Türkkuşu, Türk Hava Kurumu (THK) bünyesindeki uçuş okulu. Çeşitli motorlu ve motorsuz hava araçları ile sivil uçuş eğitimi verir. Halihazırda İnönü, Efes, Erzincan ve Karain olmak üzere 4 adet eğitim merkezi vardır.

Leman şu anlamlara gelebilir:

Cemal Engin, Türk asker. Türk Hava Kuvvetleri eski komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Ünal</span> Türk asker

Abidin Ünal (1953) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Halil Sözer, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Cumhur Asparuk (1941) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Küçükakyüz</span> Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı

Hasan Küçükakyüz, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kadın havacılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste önemli kadın havacıların yer aldığı listedir. Havacılık alanında imalatçı, tasarımcı, pilot ve sponsor olarak öne çıkan kadınlar yer almaktadır. Ayrıca kadın havacı örgütlerinin bir listesini de içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Line Bonde</span> İlk kadın Danimarkalı savaş pilotu

Line Bonde Danimarkalı bir savaş pilotudur. Temmuz 2006'da 27 yaşında, F-16 jet uçağıyla uçan ilk kadın Danimarkalı savaş pilotu oldu.

Şenay Günay, Türkiye'nin ilk kadın jet pilotlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">James McDivitt</span>

James Alton McDivitt, Amerikalı eski bir test pilotu, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) pilotu, havacılık mühendisi ve Gemini ve Apollo programlarında uçan NASA Astronotuydu.

<span class="mw-page-title-main">Hürriyet Munanoğlu</span>

Hürriyet Munanoğlu Türkiye'de ses üstü uçaklarla uçuş yapan ilk 4 kadın pilottan biridir. Eylül 2003 tarihinde Türkiye'nin ses üstü uçaklarda eğitim veren ilk kadın öğretmen pilotu olmuştur.