İçeriğe atla

Lejyon XVIII

Lejyon XVIII, MÖ 41 yılı civarında, gelecekte Augustus olarak bilinecek olan Octavianus tarafından toplanan Roma lejyonudur. Lejyon, aynı kaderi paylaştığı diğer iki lejyonla birlikte Teutoburg Ormanı Savaşında (9 Eylül 9) Cermenler tarafından yok edilmiştir. Lejyonun sembol ve cognomen'i bilinmemektedir.

Bu Lejyonun İkinci Triumvirlik'in son muhalifi olan ve üs kurduğu Sicilya'dan Roma kenti için hayati öneme sahip tahıl tedarik yollarını tehdit eden Sextus Pompeius ile mücadele etmek için toplanmış olması muhtemeldir. Bir başka olasılığa göre ise lejyon, Augustus'un Part seferi için Marcus Antonius'a söz verdiği ama asla göndermediği sekiz lejyondan birisidir.

Antonius ve Kleopatra'nın MÖ 31 yılındaki Aktium Savaşında yenilmesinin ardından lejyon Galya'ya konuşlandırıldı. MÖ 1. yüzyıl sonlarına doğru XVIII. lejyon sırasıyla Drusus ve Tiberius tarafından komuta edilen muazzam orduya katılmak üzere Germania cephesine gönderildi. 5 yılında eyaletlerde kontrol sağlandı. 7 yılında ise Publius Quinctilius Varus vali olarak atandı.

9 yılının Eylül ayında Çeruskerler ittifakının Arminius önderliğinde Ren bölgesinde isyan çıkardığı bilgisi geldi. Aldığı bilgiden şüphelenmeyen vali Varus, Lejyon XVIII'e ilave olarak XVII ve XIX ile birlikte batıya yöneldi. 9 Eylül'de, şimdiki Osnabrück yakınlarında, Arminius liderliğindeki Çeruskerler, Varus'un ordusunu pusuya düşürdüler. Her üç lejyon da Varus Savaşı olarak bilinen çarpışmanın ardından yok edildiler ve Aquilalaları kayboldu.

Sonradan Germanicus tarafından olayın geçtiği yere bir keşif seferi düzenlendi.

Bu felaketin arından lejyonlar için XVII, XVIII, XIX numaraları asla bir daha kullanılmadı.

Ayrıca bakınız

  • Roma Lejyonları Listesi

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Augustus</span> İlk Roma imparatoru (s. MÖ 27 – MS 14)

Augustus, Roma İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. MÖ 27 - MS 14 yılları arasında hüküm sürmüş olan Augustus, Gaius Octavius Thurinus olarak doğmuş ve MÖ 44 yılında Jül Sezar tarafından evlatlık edinilmesinin ardından Gaius Julius Caesar Octavianus adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonu</span> Roma İmparatorluğunda 1.000 ile 5.600 kişi arasında değişen eski ağır piyade birliği

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

<span class="mw-page-title-main">Varus Muharebesi</span> Romalılar ile Cermenler arasında gerçekleşen bir savaş

Roma tarihçileri tarafından Varian Felaketi olarak tanımlanan Varus Savaşı, günümüzde Almanya'nın kuzeyindeki Teutoburg Ormanında, MS 9 yılında Cermen halklarının bir ittifakının bir Roma İmparatorluğu generali olan Publius Quinctilius Varus liderliğindeki Roma lejyonlarını ve yardımcı birliklerini pusuya düşürmesiyle gerçekleşmiş bir savaştır. Cermen halklarının bu ittifakı, General Varus'un yardımcı birliklerinde görev alan Cermen subayı Arminius tarafından yönetilmiştir. Bir Roma vatandaşı olan Arminius, Romalı komutanını metodik olarak aldatmasına ve Roma ordusunun taktik tepkilerini tahmin etmesine olanak sağlayan bir Roma askeri eğitimi almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Germanicus</span> imparator Tiberiusun yeğeni ve evlatlık oğlu, Roma Imparatorluğunun varisi

Germanicus Julius Caesar Claudianus, Roma İmparatorluğu'nun başlangıcında etkin bir hanedan olan Julio-Claudian Hanedanı mensubu Romalı general. Ayrıca Nero Claudius Drusus ya da Tiberius Claudius Nero olarak da bilinir ve genellikle çağrıldığı adı olan agnomen'i (lâkabı)"Germanicus", MÖ 9 yılında babasının Cermanya'da kazandığı zaferlerin onuruna verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Publius Quinctilius Varus</span> Romalı devlet adamı ve general

Publius Quinctilius Varus, İmparator Augustus'un komutası altında görev yapan ve özellikle MS 9 yılında Arminius önderliğindeki Germen kabilelerine karşı yapılan ve kendisinin de öldüğü Teutoburg Ormanı Savaşı'nda, 3 adet tam donanımlı Roma lejyonunun yok olmasına neden olmasıyla tanınan Romalı devlet adamı ve general.

Segestes, Roma İmparatoru Augustus'un saltanatında girişilen Kuzey Germania'nın fethi sırasında meydana gelen olayların baş aktörlerinden Çeruskerler kabilesine mensup Cermen soylusu.

<span class="mw-page-title-main">Arminius</span>

Arminius Armen, Varus Savaşı'nda Roma ordusunu yenilgiye uğratmış bir Çerusker şefiydi. Altında topladığı kabile koalisyonu Tiberius'un yeğeni Germanicus'un Ren'in doğusunda kalan Cermen topraklarını yeniden işgal etme çabalarını başarıyla engellemişti. Öte yandan art arda yapılan savaşların sonucu konusunda tarihçiler arasında görüş ayrılığı vardır. Her ne kadar Arminius Cermen kabilelerini bir araya getirmek konusunda başarısız olduysa da kazandığı zaferin eski Cermen kabileleri, Roma İmparatorluğu ve nihayetinde Avrupa tarihi üzerinde uzun vadeli bir etkisi olmuştur.

XIII. Lejyon, tarihsel olarak Roma Lejyonları'nın en dikkat çekici lejyonlarından biridir. XIII. Lejyon, Jül Sezar'ın Galya seferinde ve hemen ardından Roma iç savaşında çok önemli roller üstlenmiştir. Sezar'ın 10 Ocak MÖ 49 tarihinde Rubicon'u birlikte geçerek iç savaşın başlamasına neden olduğu lejyon, Lejyon XIII Gemina'dır. Lejyon varlığını 5. yüzyıla kadar sürdürmüş olup sembolü aslandı.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, günümüze ulaşmış edebi, epigrafik ve arkeolojik deliller ışığında esas olarak Principate dönemine odaklanmış olan bir Roma lejyonları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lejyon IV Scythica</span> Roma lejyonu

Lejyon VI Scythica, ("İskitli"), MÖ 42 yılında Marcus Antonius tarafından Partlara karşı toplanan ve diğer cognomeni Parthica olan Roma lejyonu. Lejyon, 5. yüzyılda bile Suriye'de aktif olarak görev yapmıştır. Lejyonun arması Oğlaktır.

Lejyon X Gemina, Jül Sezar tarafından Galya'nın MÖ 58 yılında işgali sırasında kullanılan dört lejyondan biridir. X Gemina adlı lejyonun 5. yüzyıl başlarında da bile Viyana'da görev yaptığına dair kayıtlar mevcuttur. Lejyonun sembolü boğadır. Lejyon, Sezar lejyonerleri süvari olarak kullandığı için başlangıçta X Equestris (bindirilmiş) adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Lejyon II Augusta</span> Roma lejyonu

Lejyon II Augusta, MÖ 43 yılında Gaius Vibius Pansa Caetronianus tarafından toplanan Roma lejyonu. Amblem olarak Capricornus, Pegasus ve Mars kullanmıştır.

Lejyon IV Macedonica, Jül Sezar tarafından MÖ 48 yılında İtalyan lejyonerlerlerden oluşturulan Roma lejyonu. Lejyon MS 70 yılında İmparator Vespasian tarafından terhis edilmiştir. Sembolü, diğer tüm Sezar lejyonlarında olduğu gibi, boğa ve oğlaktır.

Lejyon V Alaudae, zaman zaman Gallica olarak da bilinen ve MÖ 52 yılında Jül Sezar tarafından yerli Galyalılardan toplanan Roma lejyonu. Amblemi Fil olan lejyon'un cognomen'i Alaudae idi ve Galyalıların giydiği tipik miğferlerde bulunan sorguç yüzünden Tarla kuşuna benzetilmelerinden dolayı verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Lejyon XVII</span>

Lejyon XVII MÖ 41 yılı civarında, gelecekte Augustus olarak bilinecek olan Octavianus tarafından toplanan Roma lejyonudur. Lejyon, aynı kaderi paylaştığı diğer iki lejyonla birlikte Teutoburg Ormanı Savaşında Cermenler tarafından yok edilmiştir. Lejyonun sembol ve cognomen'i bilinmemektedir.

10'lar 1 Ocak 10 ile başlayıp 31 Aralık 19'a kadar geçen dönemdir.