İçeriğe atla

Lejyon II Augusta

Lejyon II Augusta, MÖ 43 yılında Gaius Vibius Pansa Caetronianus tarafından toplanan Roma lejyonu. Amblem olarak Capricornus,[1] Pegasus[2] ve Mars kullanmıştır.

Capricornus amblemi

Erken tarihi

II Augusta, MÖ 43 yılında aslında tam olarak Octavian ve konsül Gaius Vibius Pansa Caetronianus tarafından Marcus Antonius'a karşı kullanılmak üzere toplanmıştı; II Augusta Filippi savaşı ve Perugia savaşında görev yaptı. Augustus'un saltanatın başlarında, MÖ 25 yılında, Lejyon Cantabria Savaşlarında görevlendirilmek üzere Hispania'ya konuşlandırıldı ve Hispanya'da Roma hakimiyetinin kesin olarak sağlanmasının ardından Hispania Tarraconensis'te kamp kurdu. Teutoburg Ormanı savaşı sırasında XVII, XVIII ve XIX no'lu lejyonların yok edilmesi üzerine II Augusta Germania'ya, muhtemelen Mainz yakınlarına gönderildi. 17 yılına gelindiğindeyse yeni üssü Argentoratum (modern Strazburg) kentiydi.

Britanya işgali

Lejyon 43 yılındaki Britanya'nın Romalılar tarafından fethedilmesinin bir parçası olarak görev yaptı. Geleceğin İmparatorlarından Vespasian lejyon komutanıydı ve Durotriges ve Dumnonii kabilelerine karşı yürütülen sefere katılmıştı. Her ne kadar 52 yılında Silures'e karşı ve yine Kraliçe Boudica'ya karşı aldığı başarısız sonuşlar nedeniyle bir ara gözden düşmüş de olsa, II Augusta her zaman en iyi lejyonlardan biri olarak kabul edildi.

Boudica'nın yenilmesinin ardından, lejyon birkaç farklı yere konuşlandırıldı; 66'dan 74'e kadar Glevum'da (modern Gloucester) kalan lejyon, taş bir kale inşa ederek 3. yüzyıla kadar kalacağı Isca Augusta'ya (modern Caerleon) gönderildi.

İkinci ve üçüncü yüzyılar

122 yılında, II Augusta Hadrian Duvarı'nın inşaasına yardım etti.

196 yılında, II Augusta tahtta hak iddia eden ve Septimius Severus tarafından yenilgiye uğratılan Clodius Albinus'u destekledi. Severus'un İskoçya'ya yaptığı sefere katılan Lejyon, Carpow'a geçti ancak Alexander Severus zamanında Caerleon'a geri döndü.

Ayrıca bakınız

  • Roma Lejyonları Listesi

Kaynakça

Notlar

  1. ^ Legions and Veterans: Roman Army Papers (Lejyonlar ve Kıdemliler: Roma Ordu Kayıtları)1971-2000 By L. J. F. Keppie, sayfa 128
  2. ^ Legions and Veterans: Roman Army Papers 1971-2000 By L. J. F. Keppie, sayfa 129

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonu</span> Roma İmparatorluğunda 1.000 ile 5.600 kişi arasında değişen eski ağır piyade birliği

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

<span class="mw-page-title-main">Septimius Severus</span> Roma imparatoru

Septimius Severus, sadece Severus olarak da anılır, 193'ten 211'e kadar Roma imparatoruydu. Afrika eyaletinin Leptis Magna şehrinde doğdu. Afrika kökenli ilk Roma imparatorudur. Marcus Aurelius ve Commodus'un hükümdarlıkları döneminde devlet kademelerinde yükseldi. Beş İmparator Yılı'nda İmparator Pertinax'ın ölümünü takiben Severus gücü ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Clodius Albinus</span> 196da bazı lejyonlarca imparator ilan edilen Roma Asisi

Decimus Clodius Albinus 196 yılında Roma Britanyası ve İspanya'daki lejyonları tarafından, Pertinax'ın ölümü üzerine Roma İmparatoru ilan edilen Roma Asisi'dir. Albinus, Kuzey Afrika'nın taşralı aristokrat bir ailesinden gelir ve 192'de Britanya'nın valiliğine yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Maximinus</span> Roma imparatoru (235-238)

Gaius Iulius Verus Maximinus, Maximinus Thrax ve I. Maximinus olarak da bilinen, 235–238 arasında hükümdarlık etmiş Roma imparatoru.

Aulus Hirtius Jül Sezar'ın hemen ardından Roma konsülü olmuştu. Ayrıca askerî konular üzerine yazardı.

Gaius Vibius Pansa Caetronianus MÖ 43'te Roma Cumhuriyeti'nin konsülüydü. İç savaş sırasında Jül Sezar'ı desteklemiştir.

Gaius Suetonius Paulinus,, Daha çok Iceni kraliçesi Boudica'nın isyanında kazandığı zaferle ile hatırlanan Roma'lı general.

Forum Gallorum savaşı, 14 Nisan MÖ 43 tarihinde Marcus Antonius'un birlikleri ile Aulus Hirtius ve Octavian'ın desteklediği konsül Gaius Vibius Pansa Caetronianus komutasındaki Roma Cumhuriyeti lejyonları arasında, Kuzey İtalya'daki bir köy yakınlarında yapılan savaş. Senato ve Antonius arasında, Sezar sonrası hükûmet ve güç paylaşımıyla ilgili yapılan ve aylar süren müzakerelerin sonuçsuz kalmasıyla savaş kaçınılmaz hale gelmişti.

Munda Muharebesi, 17 Mart MÖ 45 tarihinde Hispania'nın güneyindeki Munda ovasında yapılan muharebe. Bu muharebe Jül Sezar ve Muhafazakâr Cumhuriyetçiler arasındaki iç savaşın son çarpışmasıdır. Zaferin kazanılması ve Titus Labienus ve Gnaeus Pompeius'un öldürülmesinin ardından artık Sezar'ın Roma'ya dönerek diktatör yetkileriyle yönetimi ele almasının önünde hiçbir engel kalmamıştır.

XIII. Lejyon, tarihsel olarak Roma Lejyonları'nın en dikkat çekici lejyonlarından biridir. XIII. Lejyon, Jül Sezar'ın Galya seferinde ve hemen ardından Roma iç savaşında çok önemli roller üstlenmiştir. Sezar'ın 10 Ocak MÖ 49 tarihinde Rubicon'u birlikte geçerek iç savaşın başlamasına neden olduğu lejyon, Lejyon XIII Gemina'dır. Lejyon varlığını 5. yüzyıla kadar sürdürmüş olup sembolü aslandı.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, günümüze ulaşmış edebi, epigrafik ve arkeolojik deliller ışığında esas olarak Principate dönemine odaklanmış olan bir Roma lejyonları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lejyon IV Scythica</span> Roma lejyonu

Lejyon VI Scythica, ("İskitli"), MÖ 42 yılında Marcus Antonius tarafından Partlara karşı toplanan ve diğer cognomeni Parthica olan Roma lejyonu. Lejyon, 5. yüzyılda bile Suriye'de aktif olarak görev yapmıştır. Lejyonun arması Oğlaktır.

<span class="mw-page-title-main">Lejyon I Macriana liberatrix</span>

Lejyon I Macriana liberatrix, 68 yılında Vali Lucius Clodius Macer tarafından Afrika'dan toplanan Roma lejyonu.

Lejyon X Gemina, Jül Sezar tarafından Galya'nın MÖ 58 yılında işgali sırasında kullanılan dört lejyondan biridir. X Gemina adlı lejyonun 5. yüzyıl başlarında da bile Viyana'da görev yaptığına dair kayıtlar mevcuttur. Lejyonun sembolü boğadır. Lejyon, Sezar lejyonerleri süvari olarak kullandığı için başlangıçta X Equestris (bindirilmiş) adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Vercellae Muharebesi</span> Kimberek Savaşının son muharebesi

Vercellae Muharebesi ya da Raudine Ovası Muharebesi, MÖ 101'de, Konsül Gaius Marius tarafından Cermen kökenli Cimbrilere karşı Cisalpina Galya'da bulunan Vercellae kenti yakınlarında kazanılan Roma zaferi.

Lejyon I Germanica, MÖ 48 yılında Jül Sezar tarafından Pompeius'a karşı yürüttüğü iç savaş sırasında toplanan Roma lejyonu. Sezar tarafından oluşturulan tüm lejyonlarda olduğu gibi amblemi boğaydı. Lejyon zaman zaman 'Germanica' adıyla da bilinir.

Lejyon IV Macedonica, Jül Sezar tarafından MÖ 48 yılında İtalyan lejyonerlerlerden oluşturulan Roma lejyonu. Lejyon MS 70 yılında İmparator Vespasian tarafından terhis edilmiştir. Sembolü, diğer tüm Sezar lejyonlarında olduğu gibi, boğa ve oğlaktır.

Lejyon XVIII, MÖ 41 yılı civarında, gelecekte Augustus olarak bilinecek olan Octavianus tarafından toplanan Roma lejyonudur. Lejyon, aynı kaderi paylaştığı diğer iki lejyonla birlikte Teutoburg Ormanı Savaşında Cermenler tarafından yok edilmiştir. Lejyonun sembol ve cognomen'i bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lejyon XVII</span>

Lejyon XVII MÖ 41 yılı civarında, gelecekte Augustus olarak bilinecek olan Octavianus tarafından toplanan Roma lejyonudur. Lejyon, aynı kaderi paylaştığı diğer iki lejyonla birlikte Teutoburg Ormanı Savaşında Cermenler tarafından yok edilmiştir. Lejyonun sembol ve cognomen'i bilinmemektedir.