İçeriğe atla

Lejant

Harita lejantı

Lejant (işaret tablosu), haritada kullanılan özel işaretlerin (simge, sembol, görsellerin) ne anlama geldiğini gösteren bölümdür. Her haritanın kullanım amacına göre lejantın içinde farklı işaretler kullanılır. Her haritada bulunmak zorundadır. Herhangi bir kenarda genellikle sağ alt köşede bulunur.

Haritada kullanılan nokta, çizgi veya alansal simgelerin metin biçiminde anlamlarını açıklamalarını içerir. Lejantta yer alan simgeler haritadaki işaretlerin birebir aynısı olmalıdır.[1] Harita ve lejant hedef kitlenin yaş, eğitim seviyesi ve algılama düzeyine uygun olmalıdır. İlkokul ve ortaokul ders kitaplarında bu konuya dikkat edilmeli, çocukların algılama seviyesi geliştikçe coğrafi bilgi tasarımı ve konu içeriği geliştirilmelidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ YAZICI, Kubilay; ÖZDEMİR, Gülsün (2016). "Ders Kitaplarında Tarih Konularının Öğretiminde Kullanılan Haritaların Temel Özelliklerinin İncelenmesi". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 19 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2019. 
  2. ^ BUĞDAYCI, İlkay; BİLDİRİCİ, İbrahim Öztuğ (2015). "4-5. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARINDAKİ HARİTALARIN KARTOGRAFİK TASARIMLARININ BEKLENEN KAZANIMLAR KAPSAMINDA İNCELENMESİ". Sosyal Bilimler Dergisi. 22 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ortalama deniz seviyesinden yükseklik</span> dağ, ova, yapı gibi coğrafi unsurların, meteorolojik olayların veya hava taşıtlarının yüksekliğini belirtmekte kullanılan bir kavram

Ortalama deniz seviyesinden yükseklik veya ortalama deniz seviyesine göre yükseklik (AMSL); dağ, ova, yapı gibi coğrafi unsurların, meteorolojik olayların veya hava taşıtlarının yüksekliğini belirtmekte kullanılan bir kavram. Bunun için ortalama deniz seviyesi referans alınır. AMSL kısaltması, İngilizce above mean sea level kavramının akronimidir.

Sanat eğitimi, kişinin duygu, düşünce ve izlenimlerini anlatabilmek, yetenek ve yaratıcılığını estetik bir seviyeye ulaştırmak amacıyla yapılan eğitim faaliyetlerinin tümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Wundt</span>

Wilhelm Maximilian Wundt, Alman fizyolog, psikolog, filozof, profesör, tıp doktoru ve modern psikolojinin kurucularındandır. Almanya'nın Leipzig şehrinde 1879 yılında ilk psikoloji laboratuvarını kurarak deneysel psikolojinin adımlarını atmıştır. Zihnin yapısını incelemeye alan yapısalcılık ekolünün kurucusu sayılır. Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurulan bu laboratuvar sayesinde insan davranışlarının sebepleri bilimsel ortamda araştırmaya tabi tutulmuştur. Wundt özellikle "KBY" olarak bilinen "konfüzyonel beden algısı" isimli konuda yaptığı çalışmaları ile kendisinden söz ettirmiştir. Halen bu çalışmaların psikolojik alanda geçerliliği bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

Göstergebilim, semiyotik veya semiyoloji; göstergelerin yorumlanmasını, üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün etmenlerin dizgesel bir biçimde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır. Fransızlar semiyoloji terimini kullanmışlardır. Semiyotik disiplinlerarası bir sahadır. Anlam bilimi, dil bilimi, fonetik, mimarlık, sosyoloji, psikanaliz ve daha birçok bilim dalı ve disiplinin oluşturduğu disiplinler arası bir disiplindir. Kültürel kodlar, gelenekler ve metni anlam süreçlerine göre düzenlenmiş işaret sistemleri diye nitelenen her şey semiyotiğin inceleme alanına girmektedir. Semiyoloji, yapısalcılığın modeli olarak düşünülmektedir.

PISA olarak kısaltılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (İngilizce: Programme for International Student Assessment) adında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından 1997'de geliştirilen uygulama uluslararası çapta üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını sınamaktadır.

Birinci Türk Coğrafya Kongresi, Türkiye'de coğrafya derslerinin müfredatı, coğrafya ders kitaplarının hazırlanması, coğrafi terimlerin belirlenmesi, Türkiye coğrafyasının ana hatları ve engebeli alanların adlandırılması konularında çalışmak üzere 6-21 Haziran 1941 tarihinde Ankara'da yapılan kongredir.

Prof. Dr. Bahri ATA, (d. 10 Haziran 1969, İzmit)

Hayat bilgisi, çeşitli ülkelerde ilkokul düzeyinde verilen ders. Almanya'da "Sachunterricht", Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "hayat bilgisi" adıyla verilir. Sosyal bilimler ve doğa bilimleri kökenli içerikler, bu ders çerçevesinde çocuklara öğretilir; bu bağlamda tarih, yurttaşlık, fizik, biyoloji, sağlık gibi alanlardan materyal ders müfredatında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İnfografik</span> bilgileri hızlı ve net bir şekilde sunmayı amaçlayan bilgi, veri veya bilginin grafik olarak görsel sunumları

Bilgilendirme grafikleri ya da infografikler; bilgi, veri ve bilgi birikimlerini görsel olarak sergileyen grafiklerdir. Bu grafikler çok karışık konuları işaretler, haritalar ve teknik yazarlık ile çok kolay ve açıklayıcı bir şekilde sergiler. Bilgilendirme grafikleri ile bilgisayar, matematik ve istatistik bilimciler tek bir sembol ile süreç bilgilendirmesini yapabilirler ve geliştirebilirler.

Davranışsal coğrafya, çevreyi nasıl algıladığımızı, düşüncelerimiz ile algılarımızın davranışlarımızı nasıl etkilediğini inceleyen beşeri coğrafya bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ders kitabı</span>

Ders kitabı, herhangi bir eğitim dalında, okul, lise ve üniversitelerde kullanılan bir kılavuzdur. Ders kitapları, eğitim kurumlarının taleplerine göre üretilmektedir. Okul kitapları, okullarda kullanılan ders kitapları ve diğer kitaplardır. Günümüzde çoğu ders kitabı sadece basılı formatta yayınlanmamıştır; pek çoğu artık çevrimiçi dijital ders kitabı ve e-kitap olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi</span> Güzel sanatlar fakültesi

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi veya kısaca HÜGSF; 1982 tarihinde yayınlanan bir kanunla kurulması kararlaştırılan ve 1983-1984 öğretim döneminde eğitim hayatına başlamış olan, Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Resim, heykel, grafik, seramik ve cam ana sanat dallarında uygulamalı eğitime başlayan okula 1985 yılında iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü eklenmiş; ilk mezunlarını ise 1987 yılında vermiştir. Fakültede ayrıca plastik sanatlar, fotoğrafçılık ve sinema-televizyon dersleri de verilmektedir. Fakülte binası, Beytepe Kampüsü'nde bulunmaktadır.

Bu madde, 31 Mart 2016 tarihinde Arnavutluk Meclisi tarafından kabul edilen 35/2016 numaralı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Martha Nussbaum</span> Amerikalı filozof

Martha Craven Nussbaum, Amerikalı filozof ve hukuk ve felsefe bölümünde ortak olarak görevlendirildiği Chicago Üniversitesi'nde profesördür. Antik Yunan ve Antik Roma felsefesi, siyaset felsefesi, feminizm ve hayvan hakları da dahil olmak üzere etik konularına özel bir ilgisi vardır. Ayrıca, Güney Asya Araştırmaları Komitesi üyesi ve İnsan Hakları Programı yönetim kurulu üyesidir. Daha önce Harvard ve Brown'da ders vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Rize muhlaması</span> Rize yöresine özgü peynir ve mısır unundan yapılan yemek

Rize muhlaması, Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen yöresel bir lezzettir. Bu yemeğin yapımında ise yöre halkının kendine özgü tereyağı ve peyniri kullanılmaktadır. Rize'de birçok lokanta ve restoranlarda servis edilmektedir.

Frank Schmalleger, Pembroke'daki Kuzey Karolina Üniversitesi'nde Seçkin bir Fahri Profesördür. Notre Dame Üniversitesi ve Ohio Devlet Üniversitesinden derecelere sahiptir ve Ohio Eyalet Üniversitesi'nden kriminolojiye özel bir ilgiyle sosyoloji alanında hem yüksek lisans (1970) hem de doktora (1974) derecesi almıştır. 1976'dan 1994'e kadar Pembroke'daki North Carolina Üniversitesi'nde kriminoloji ve ceza adaleti dersleri verdi. O yılların son 16'sında üniversitenin Sosyoloji, Sosyal Hizmet ve Ceza Adaleti Bölümünün başkanlığını yaptı. Üniversite ona 1991 yılında Seçkin Profesör ünvanı verdi.