
Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

Aşağı Avusturya, Avusturya'nın en büyük eyaletidir. Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan eyâleti kuzeyde Çekya, doğuda Slovakya, güneydoğuda Burgenland, güneyde Steiermark ve batıda Yukarı Avusturya kuşatır. Viyana eyaleti Aşağı Avusturya eyâleti tarafından tümüyle çevrilmiştir. Eyâletin başkenti 1986 yılından beri Sankt Pölten'dir. Toplam yüzölçümü 19 174 km² olan ve toplam 21 bölgeyi kapsayan eyâletin en yüksek noktası Schneeberg 2076 metre, en alçak noktası Berg bölgesidir.

Steiermark, Avusturya'nın güneydoğu ve orta kesiminde federal eyâlet (Land). Başkenti Graz, nüfusu 1.210.700, yüzölçümü 16.392 km²'dir.
Osmanlı-Avusturya Savaşları, 16. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılmış olan savaşlardır.
- 1529 Budin Kuşatması
- 1529 Leitha Muharebesi
- 1529 I. Viyana Kuşatması
- 1532 Alman Seferi
- 1541 İstabur Seferi
- 1543 Estergon Kuşatması
- 1566 Zigetvar Savaşı
- 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı
- 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı
- 1683 II. Viyana Kuşatması
- 1683-1699 Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları
- 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı
- 1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı
- 1787-1791 Osmanlı-Avusturya Savaşı

Apenin Dağları veya Apeninler, İtalya yarımadasında bir dağ zinciridir. Alplerin bir koludur.

Bruck an der Leitha, Aşağı Avusturya'da Leitha vadisinde bulunan yaklaşık 6.400 nüfuslu kent.

Lech Nehri, Avusturya ve Almanya'dan geçen bir akarsudur. Tuna Nehri'nin sağ kollarından biri olan nehir 264 kilometre uzunluktadır ve 2.550 kilometrekarelik bir havzaya sahiptir. Kaynağı tam olarak Avusturya'nın Vorarlberg ili sınırları içinde kalır. Nehir burada Alp Dağları üzerinde 1865 metre yükseklikte Formarinsee adı verilen bir gölden doğar. kuzey-kuzeydoğu yönünde akarak, Almanya sınırları içine girer ve 12 metre yüksekliğinde bir şelâle oluşturarak dar bir boğaza girer. Alplerden çıktıktan sonra Fussen'deki ovalara girer.

Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.

Grenoble, Fransa'nın güney-doğusunda bulunan Rhone-Alpes bölgesinde Isère ilinin merkezi olan ve Drac nehrinin Isère nehrine karıştığı noktada, Alpler'in eteğinde yer alan bir şehirdir. Grenoble, Rhône-Alpes bölgesinin içindedir; bu bölge içindeki Isère şubesinin başkentidir. Dağlara olan yakınlığı halk arasında bu şehrin "Alp Dağları'nın başkenti" olarak isimlendirilmesine yol açmıştır.

Garmisch-Partenkirchen, Almanya'da Bavyera eyaletinin Yukarı Bavyera bölgesinde bulunan yaklaşık 26.000 nüfuslu ilçedir. Garmisch ve Partenkirchen kent merkezlerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu yönden Budapeşte (Buda-Peşte) ile benzerlik gösterir. Avusturya sınırına çok uzak değildir. 1936 Kış Olimpiyatları bu kentte yapılmıştır. Almanya'nın en yüksek dağı olan Zugspitze burada bulunmaktadır.

Bu madde Avusturya coğrafyasını anlatmaktadır.

Udine ili, İtalya'nın Friuli-Venezia Giulia özerk bölgesinde bir ildir. Başkenti Udine'dir. 4.905 km²lik bir alana sahiptir. Nüfusu 541.081 kişi olup nüfus yoğunluğu 109,9 kişi/km² olur.

Salzkammergut, Avusturya'da bulunan bir tatil alanı. Bu şehir Yukarı Avusturya, Salzburg ve Steiermark eyalet kapsayan, Dachstein Dağları'nın doruklarına Avusturya Alp Foreland ve Kuzey kireçtaşı Alpler boyunca Salzburg boyunca uzanır. Bölgenin ana nehir Traun, Tuna'nın sağ koludur. Adı Salzkammergut "Tuz Odası Emlak" anlamına gelir ve anlamı İmparatorluk Tuz Odasıdır. Bu ad Habsburg Hanedanı altındaki kıymetli tuz madenlerinde çalışan görevli makam tarafından türetilmiştir.

İsviçre coğrafyası Batı ve Orta Avrupa'da bulunan, dağlık ve Denize kıyısı olmayan ülke İsviçre'nin coğrafi özelliklerini kapsar. 5 ülke ile sınır komşusudur: doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve kuzeyinde Almanya. İsviçre kuzey-güney doğrultusunda 220 km, doğu-batı doğrultusunda 350 km uzunluğa sahiptir.

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları, 13 ülkedeki ormanları kuşatan bir uluslararası bileşik doğa koruma alanıdır. Karpatlardaki İlkel Kayın Ormanları, Ukrayna'daki Rakhiv dağlarından ve Chornohora sıradağlarından Poloniny Sırtından (Slovakya) Slovakya'daki Vihorlat Dağlarına kadar 185 km boyunca uzanan on ayrı masif içermektedir. Almanya'nın İlkel Kayın Ormanları, Almanya'nın çeşitli yerlerindeki beş alandan oluşmaktadır.
Güney Kireçtaşı Alpleri, Alpler'in doğusunda bulunmakta olup dağların çoğu İtalya'dadır. Kapsadığı diğer ülkeler ise Avusturya ve Slovenya'dır. Daha yüksek zirvelerin bulunduğu Orta Alpler'den farkı, jeolojik kompozisyondaki farklılıklara dayanmaktadır. Güney Kireçtaşı Alplerin batısında Lombardiya, doğusunda Slovenya'nın Pohorje bulunmaktadır.

Slovenya, orta ve Güneydoğu Avrupa'nın kesişme noktasında, Alpler'e dokunan ve Adriyatik Denizi'ni çevreleyen bir konumda yer almaktadır. Jülyen Alpleri, Kamnik-Savinja Alpleri ve Karavank silsilesinin yanı sıra Pohorje masifi de dahil olmak üzere Alpler, Avusturya ile olan uzun sınırı boyunca Kuzey Slovenya coğrafyasını oluşturmaktadır. Slovenya'nın Adriyatik kıyı şeridi, İtalya'dan Hırvatistan'a yaklaşık 47 km boyunca uzanır. Sava nehrinin güne kısmı Balkan yarımadasına aittir.

Tirol, Alplerde, günümüz Kuzey İtalya ve Batı Avusturya'da yer alan tarihî bir bölge. Bu bölge tarihî olarak Tirol Kontluğu'nun merkezini oluşturdu; bu kontluksa 12. yüzyıldaki kuruluşundan 1919 yılına dek Kutsal Roma İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan'ın parçasını oluşturdu. 1919 yılında, I. Dünya Savaşı'yla Avusturya-Macaristan'ın dağılmasının ardından bu bölge, Saint-Germain Antlaşması'nın doğrultusunda iki farklı idarî bölüme bölündü:
- Tirol Eyaleti: Avusturya'nın bir parçası olarak ve Kuzey ile Doğu Tirol'un birleştirilmesiyle oluşturuldu;
- Güney Tirol ile Trento, İtalya Krallığı'na devredildi. Günümüz İtalya Cumhuriyeti'ne bağlı Trentino-Alto Adige/Südtirol bölgesini oluşturur.