İçeriğe atla

Leila Ahmed

Leila Ahmed, 2013

Leila Ahmed (d. 1940), Mısır-Türk asıllı Amerikalı yazardır. Yazıları çoğunlukla İslam ve İslami feminizm üzerinedir. Ayrıca Harvard Divinity School'daki ilk kadın araştırmaları konusundaki profesördür.

Öz geçmiş

Heliopolis'de orta sınıf Mısırlı bir baba ile üst sınıf bir Türk annenin kızı olarak doğdu. Çocukluğu hem Mısır'daki İslam kültüründen hem de Mısır aristokrasisinin liberalizm görüşünden etkilenerek geçmiştir.

1960 senesinde University of Cambridge'de doktorasını tamamlamış ve ardından Amerika Birleşik Devletlerine yerleşmiştir. 1981'de University of Massachusetts Amherst'de profesör unvanını almış ve ardından Harvard Divinity School'da Kadın ve Din bilimlerine geçmiştir. 1999 yılında İlahiyat Okulu'na dinde kadın çalışmaları bölümünün ilk profesörü olarak geldi ve 2003 yılında Victor S. Thomas kürsüsüne atandı. 2020 yılında Victor S. Thomas İlahiyat Araştırma Profesörü oldu.

Eserleri

Birçok kitabı olan Leila Ahmed'in başlıca eserleri şunlardır;

  • Sessiz Bir Devrim: Orta Doğu'dan Amerika'ya Peçenin Dirilişi (Yale University Press, 2011)
  • Bir Sınır Geçidi: Kahire'den Amerika'ya—Bir Kadının Yolculuğu (Penguin Books, 2000)
  • İslam'da Kadın ve Toplumsal Cinsiyet: Modern Bir Tartışmanın Tarihsel Kökenleri (Yale University Press, 1993)[1]

Ödüller

2013 Grawemeyer Din Ödülü[2]

Kaynakça

  1. ^ "Harvard - Leila Ahmed Biyografi". 12 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Grawemeyer Sitesi". 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlahiyat</span> din ile ilgilenen bilim dalı

İlahiyat, teoloji veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır. Bunların sadece, doğa ötesi varlıklar olması ile değil, dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispat etmeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Din bilimleri</span>

Din bilimleri, dinle teolojik bakış açısıyla ve normatif yöntemlerle ve apolejetik amaçla ilgilenen ilahiyatın aksine dinleri sosyal bilimler perspektifinden ve herhangi bir dini veya dinleri apolejetik (savunmacı) gaye gütmeden ve ideolojik muhalefet tavrı içine girmeden olgusal temelde araştıran ve analiz eden çeşitli sosyal bilim disiplinlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bardakoğlu</span> Diyanet İşleri eski Başkanı, akademisyen

Ali Bardakoğlu, Türk ilahiyatçı, hukukçu ve 16. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Harvard Üniversitesi</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yükseköğretim kurumudur. 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hâlâ eğitim vermekte olan en eski yükseköğretim kurumudur.

Kemal Haşim Karpat, Türk tarihçi, Osmanlı tarihi uzmanı ve akademisyen.

Şinasi Gündüz (1960), Türk dinler tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Sâcoğulları</span>

Sâciler veya Sâcoğulları, Azerbaycan'da hüküm sürmüş bir hanedandır. Sâcoğulları hanedanı, Azerbaycan'daki bir halife hükümdar soyu idi. Sâciler, Orta Asya'daki Uşrusana kentinden göç etmiş, İrani (Soğd) kökenli bir topluluk ya da Abbasi hizmetindeki Türk kökenli bir komutan olan Ebu's-Sâc Dîvdad b. Yûsuf Dîvdest'in ailesindendir.

Ulusal Komünizm veya diğer adıyla Galiyevizm, 1917 Ekim Devrimi'nde etkin bir rol oynayan Sultan Galiyev'in ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Foltz</span>

Richard Foltz, Kanadalı yazar, akademisyen ve İranolojist.

<span class="mw-page-title-main">Dinler tarihi</span> Dinlerin tarihsel gelişimleri

Dinler tarihi, dinleri benzer ve farklı yönleri ile karşılaştırmalı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının temelinde karşılaştırma, tarih ve din olmak üzere üç olgu bulunmaktadır. Bunlardan karşılaştırma kelimesi bu bilim dalının genel metodunu belirtir. Tarih kelimesi bu bilimin bir tarih bilimi olduğunu, din ise bu bilimin konusunun din olduğunu ifade eder. İnsan hayatında özel bir yere sahip olan dinleri konu edinen tarih branşına da ''karşılaştırmalı dinler tarihi'' veya sadece ''dinler tarihi'' denir.

Walter Kaegi, Chicago Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak görev yapmış Bizans tarihçisi. Oryantal Enstitü'nün oy hakkı sahibi üyesidir. Doktarısını 1965 yılında Harvard Üniversitesi'nden alan Kaegi, IV. Yüzyıl ila XI. Yüzyıl arası dönem hakkındaki araştırmalarıyla tanınmaktadır.

Mustafa Erdem 24 ve 25. dönem MHP Ankara Milletvekili.

Mısır Türkleri olarak da anılan Mısır'daki Türkler, Tolunoğulları (868-905), İhşîdîler (935-969), Memlûk (1250-1517) ve Osmanlı da dahil olmak üzere çeşitli Türk hanedanlarının yönetimi sırasında bölgeye gelen yerleşimcilerin torunları olan kısmi veya tam Türk kökenli Mısır vatandaşlarıdır.

İbrahim Sarıçam, Türk ilahiyatçı, İslam tarihi profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Malik</span> Pakistanlı filozof

Fazlurrahman Malik, Pakistanlı akademisyen, ilim ve fikir adamı. Kendisini eğitim reformuna ve içtihadın farklı bir anlayışla yeniden canlanmasına adayan, İslam'ın önde gelen bir reformcusu olarak ve tarihselci görüşleriyle bilinir. Eserleri Pakistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.

Oleg Grabar, Fransız asıllı sanat tarihçisi ve arkeolog. İslam sanatı ve mimarisinde önde gelen isimlerden biri olarak kariyerinin uzun bir dönemini Amerika Birleşik Devletleri'nde geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carol Gilligan</span> Amerikalı psikolog

Carol Gilligan en bilinen çalışmaları ahlaki topluluk, ahlaki ilişkiler ve ahlakta belirli özne-nesne problemleri üzerine olan bir Amerikan feminist, ahlak bilimci ve psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

Alford T. Welch, Amerikalı din araştırmaları profesörü.

<span class="mw-page-title-main">John W. O'Malley</span>

John William O'Malley SJ Amerikalı bir akademisyen, Katolik tarihçi ve Cizvit rahibiydi. Georgetown Üniversitesi'nin İlahiyat ve Din Araştırmaları Bölümü'nde bulunan bir Üniversite Profesörüydü.