İçeriğe atla

Legato (müzik)

Legato, italyanca bir sözcüktür, "bağlı" anlamına gelir. Ardışık notaları, aralarında hiçbir kopukluk olmaksızın bağlı çalmaya denir.

Solfej

Legato, bir müzik cümlesini icra biçimidir.

Çalış teknikleri

Legato bir teknik değil, ardışık notaları çalgısına göre icra etme biçimidir. Burada amaç notaları devam eden tek bir hareket halinde çalmaktır. Legato sırasında, nefesli saz çalanlar ve şarkıcılar parça arasında nefes alıp vermekten kaçınmalıdırlar, yaylı saz çalanlar ise tek bir yay hareketiyle ile çalmalıdırlar.

Gitar Legato, gitar dünyasında tapping (sağ elle perdelere basma) tekniğine yakındır. Sadece sol elle (perde üzerindeki el) notaları bağlı çalmaya dayanır. Hammer-on ve pull-off tekniklerini baz olarak alır. Slide (kaydırma), vibrato ve bend tekniklerini kullanarak solist gitaristler tek el kullanarak daha hızlı çalabilmektedirler. Notaların bir veya birkaç tel üzerinde çalınmasına göre legato etkisini pekiştirmek ve ambiansı zenginleştirmek için notalar gidişata göre ses çıkarmaya bırakılır (örn. arpej sırasında).

Legato, elektronik ya da elektroakustik gitarla çalınan hemen tüm modern müzik türlerinde kullanılır. Ancak yoğun ve uzun kullanımı metal müzikte yaygındır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Tamburî Cemil Bey</span> Osmanlı besteci ve tanburi

Tambûrî Cemil Bey, Türk tambur, yaylı tambur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustasıdır. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları vardır. Yaylı tamburun mucididir.

Ney, üflemeli çalgıdır. Kaşgarlı Mahmut, Divân-ı Lügati't-Türk adlı Türk kültür ve dilini anlatan eserinde, sagu denilen, "erler" için düzenlenen, ölüm, erdem ve acıları anlatan törenlerde kullanıldığını aktarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Davul</span> vurmalı çalgı

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tambur</span>

Tambur, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir sazdır.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Yaşar</span> Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi (1930-2017)

Necdet Yaşar,. Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Rimski-Korsakov</span>

Nikolay Rimski-Korsakov, Rusça: Николай Андреевич Римский-Корсаков Rus müzisyen, besteci ve müzik eğitimcisi. Rus beşleri olarak adlandırılan 19. yüzyıl Rus bestecileri grubundandır. Eserlerinde Rus halk müziği ve doğu ezgilerine yer vermesi ve kendine özgü bir orkestrasyon tekniği kullanması ile tanınır. İspanyol Kapriçyosu (1887), Şehrazat Senfonik Süiti (1888), Rus Paskalya Uvertürü en ünlü eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Klarnet</span> üflemeli bir çalgı türü

Klarnet, sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fagot</span>

Fagot, ahşap nefesli çalgıdır. Fagot, çift kamışlı ve tek parçalı bir enstrüman olan Curtal'dan, 16. yüzyıl'da Avrupa'da türemiştir. Ses aralığı 3,5 oktav olan, akçaağaç, ahşabı ve metal borudan yapılan fagotun uzunluğu 1,3 metre, borunun açılmış haliyle 2,5 metredir.

Sâdî Işılay, Türk keman virtüözü ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Sayın</span> Türk neyzen

Niyazi Sayın, Türk neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı. Sanat Musıkisinin ney üstatlarından Mesut Cemil Bey ve İstanbul ekolünün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yaylı tambur</span>

Yaylı tambur, yayla çalınan bir tambur türüdür. Yaklaşık bir asırlık bir geçmişi vardır. Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiş ve daha sonraki yıllarda Ercüment Batanay ve Fahrettin Çimenli tarafından geliştirilerek bugünkü hâline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik gitar</span>

Klasik gitar, klasik müzikte kullanılan gitar ailesinin bir üyesidir. Bağırsak veya naylondan yapılmış telleri olan bu akustik ahşap telli çalgı, metal telleri kullanan akustik ve elektro gitarın öncüsüdür. Klasik gitar on beşinci ve on altıncı yüzyılda İspanyol vihuela ve gittern'den türetilmiştir, daha sonra on yedinci ve on sekizinci yüzyıl Barok gitarına ve daha sonra on dokuzuncu yüzyılın ortalarında modern klasik gitara dönüşmüştür.

Ritim gitar, gitar ile ritmik bir biçimde çalınan akorların oluşturduğu, vokaliste veya diğer müzik aletlerine eşlik edilebilen gitar tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Gamelan</span>

Gamelan, Endonezya ve Güneydoğu Asya’nın yerel dillerinde "müzik topluluğu" anlamına gelir. "gamelan" kelimesi, hem bu bölgelere özgü yaygın bir müzik türünü, hem bu müziği icrâ eden toplulukları, hem de icrâ sırasında kullanılan çok sayıda sazı nitelemektedir. Gamelan, çoğunlukla, sesleri yedili ya da beşli gamda, eşitsiz aralıklara ayarlanmış vurmalı sazlardan oluşmaktadır. Kendine has bir güzelliği olan bu ses dizileri ve aralıklar Endonezya’ya özgüdür. "Gamel" kelimesi, bir şeyi elde tutmak anlamına gelir ve elindeki tokmakla çalmaya hazırlanan bir vurmalı saz icrâcısını çağrıştırır. Ayrıca üflemeli, telli sazlar ve ses icrâsı da bazı gamelan türlerinin önemli parçalarındandır. Sazlar, tunç, demir, ağaç ya da bambudan yapılır. Yatay ya da dikey yerleştirilmiş sesi ayarlı metal gonglar, bir gamelandaki en kalabalık saz grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Artikülasyon (müzik)</span>

Artikülasyon, bir sesin çalınış biçimini ifade eden müzik terimi.

<span class="mw-page-title-main">Slide gitar</span>

Slide gitar, blues müziğinde sıklıkla kullanılan gitar çalma tekniğidir. Tellere sert bir nesne (slide) tutarak gitar çalmayı içerir, şarkı söyleyen insan sesinin özelliklerini yansıtan glissando efektleri ve derin vibratolar için fırsat yaratır. Tipik olarak gitaristin parmaklarından birine takılan bir slide kullanılarak gitarın geleneksel pozisyonda çalınmasını içerir. Slide, bir şişenin boynu gibi metal veya cam bir tüp olabilir. Bottleneck terimi tarihsel olarak bu türde çalanları tanımlamak için kullanılmıştır. Teller tipik olarak çalınır (tıngırdatılmaz), perdeyi değiştirmek için slide tellerin üzerinde hareket ettirilir. Gitar ayrıca çalanın kucağına yerleştirilebilir ve elde tutulan bir çubukla çalınabilir.

<span class="mw-page-title-main">Parmak stili gitar</span>

Parmak stili gitar, düz toplamanın aksine, telleri doğrudan parmak uçları, tırnaklar veya parmaklara tutturulmuş penalarla çekerek gitar veya bas gitar çalma tekniğidir. "Fingerstyle" terimi yanlış bir adlandırmadır, çünkü birçok farklı müzik türünde ve tarzında mevcuttur - ancak çoğunlukla, sadece bir çalma "tarzı" değil, özellikle gitaristin seçimi için tamamen farklı bir teknik içerdiğinden. Bu terim genellikle klasik gitar çevreleri dışında parmakla seçme ile eşanlamlı olarak kullanılır, ancak parmakla seçme aynı zamanda ABD'de belirli bir folk, blues ve country gitar çalma geleneğine de atıfta bulunabilir. "Parmak stili" ve "parmak toplama" terimleri banjo gibi benzer yaylı çalgılar için de geçerlidir.