İçeriğe atla

Lefkoşa Uluslararası Havalimanı

Koordinatlar: 35°09′00″K 33°16′38″D / 35.15000°K 33.27722°D / 35.15000; 33.27722
Lefkoşa Uluslararası Havalimanı
TürkçeLefkoşa Uluslararası Havalimanı
YunancaΔιεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας
Hayalet Lefkoşa Havalimanı, 2009
IATA: NIC - ICAO: LCNC
Özet
Hizmet verdiği şehirLefkoşa
YerLefkoşa'nın batısı, Yeşil Hat
KullanıcılarResmi olarak: Kraliyet Hava Kuvvetleri
Rakım (ODS)220 m / 722 ft
Koordinatlar35°09′00″K 33°16′38″D / 35.15000°K 33.27722°D / 35.15000; 33.27722
Harita
Harita
Cyprus üzerinde Lefkoşa Havalimanı
Lefkoşa Havalimanı
Lefkoşa Havalimanı
Lefkoşa Havalimanı konumu
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
14/32 8,882 2,707 asfalt
09/27 5,988 1,825 asfalt

Lefkoşa Uluslararası Havalimanı, (IATA: NICICAO: LCNC, İngilizce: Nicosia International Airport, Yunanca:Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας) uzun zaman boyunca Kıbrıs'taki Türkler ve Rumlar tarafından kullanılmıştır. Adada EOKA'cıların isyanları başlayınca 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adada Kıbrıs Harekatı'nı başlatması sonrası anlaşmalar gereği Yeşil Hat denilen tampon bölgede kalmıştır. 47 yıldır kullanılmadığı için "hayalet havalimanı" olarak adlandırılır. Günümüzde Birleşmiş Milletlerin kontrolü altındadır ve BM Barış Gücü askerleri tarafından karargah olarak kullanılmaktadır.[1][2]

Tarih

Havalimanının inşası 1939 yılında tamamlanmıştır. İlk olarak Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından uzun süre kullanılmıştır. Şu an resmi olarak hala İngiliz Savunma Bakanlığı'na aittir.[3]

Lefkoşa Havalimanı, ilk olarak sivillerin kullanımına 1968 yılında açılmıştır. Fakat açıldıktan kısa bir süre sonra gerçekleşen Kıbrıs sorunu ve 1974 yılında adada Kıbrıs Harekatı'nın başlamasından sonra ticari uçuşlara ara verilmiştir ve kapatıldıktan sonra Yeşil Hat denilen BM askerlerinin bulunduğu ara bölgede kaldığı için hiçbir zaman tekrar açılmamıştır.[2]

Fotoğraf galerisi

Kaynakça

  1. ^ "44 yıldır tek uçak inmiyor... Kıbrıs'ın hayalet havalimanı - Hürriyet Haber". 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b "Nicosia Airport Abandoned Cyprus - CNN Travel". 6 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  3. ^ "House of Commons Hansard Written Answers for 19 Jan 2005 (pt 6) - parliament". 24 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Esenboğa Havalimanı</span> Kuzeydoğu Ankara, Türkiyede uluslararası havalimanı

Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Çubuk ilçesi sınırları içindedir. 1955 yılında hizmete girdi. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Havalimanı</span> Antalyada bulunan uluslararası bir havalimanı

Antalya Havalimanı, Türkiye'nin Antalya iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, özellikle yaz aylarında Türkiye'nin güney sahillerine gelen milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI) 2018 verilerine göre yolcu hareketliliği bakımından Avrupa'nın en işlek 14. havalimanı olan yapı, DHMİ'nin 2019 Aralık sonu verilerine göre İstanbul Havalimanı'nın ardından Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Ercan Uluslararası Havalimanı</span> Kuzey Kıbrıstaki bir havalimanı

Ercan Uluslararası Havalimanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'ya 23 km, Gazimağusa'ya 29 km uzaklıkta bulunan uluslararası havalimanıdır. Adını 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı'nda hayatını kaybeden Pilot Binbaşı Fehmi Ercan'ın soyadından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Glafkos Kliridis</span> 4. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Glafkos İoannu Kliridis, Kıbrıs Cumhuriyeti siyasetçisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dördüncü cumhurbaşkanıdır.

Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kâbil Uluslararası Havalimanı</span> Kâbilde yer alan uluslararası havalimanı

Kâbil Uluslararası Havalimanı veya eski ismiyle Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı (2014-2021), Afganistan'ın başkenti Kabil'deki uluslararası havalimanıdır. Khwaja Rawash Havalimanı ve Kabil Havalimanı olarak da bilinir. Ticari hava trafiğinin yanı sıra, ISAF'ın görev süresinin bir parçası olarak aynı zamanda bir askerî havalimanı olarak diğer NATO ülkeleri ve ABD tarafından kullanılmaktaydı. Şehir merkezine üç kilometre uzaklıktadır ve deniz seviyesinden yaklaşık 1.800 m yükseklikte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Baf Uluslararası Havalimanı</span>

Baf Uluslararası Havalimanı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin güney batısında bulunan Larnaka Uluslararası Havalimanı'ndan sonraki ikinci büyük havalimanıdır. Baf Havalimanı daha çok adanın güneyinde tatil yapan turistlere hizmet vermektedir. Bu havalimanından Coral Bay, Limasol ve Baf gibi tatil merkezlerine ulaşım daha kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">O. R. Tambo Uluslararası Havalimanı</span>

Oliver Reginald Tambo Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasında bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrine yakın bir konumda bulunan havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır.

Uluslararası havalimanı, yolcuların ülkeler arasında seyahat etmesini sağlayan gümrük ve sınır kontrol tesislerine sahip bir havalimanıdır. Uluslararası havalimanları tipik olarak yurt içi havalimanlarından daha büyüktür ve genellikle uluslararası ve kıtalararası seyahatlerde yaygın olarak kullanılan daha ağır uçakları karşılamak için daha uzun pist ve tesislere sahiptir. Uluslararası havalimanları genellikle iç hat uçuşlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Niş Büyük Konstantin Havalimanı</span>

Niş Büyük Konstantin Havalimanı, Niş şehir merkezinin 4 km (2.5 mi) kuzeybatısında, Medoševac ve Popovac banliyölerinde yer alan uluslararası havalimanı. Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'ndan sonra Sırbistan'daki en büyük ve en işlek ikinci havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belfast Uluslararası Havalimanı</span>

Belfast Uluslararası Havalimanı, Kuzey İrlanda'da bulunan Belfast şehrinin kuzeybatısında bulunan bir havalimanıdır. Eskiden Aldergrove Havalimanı olarak bilinirdi. 2018 yılında, 2017 yılına kıyasla %7,4 artışla 6,2 milyondan fazla yolcu bu havalimanından seyahat etti. Bazı Avrupa metropollerine ve çeşitli eğlence yerlerine uçuşların yanı sıra Virgin Atlantic şirketi tarafından ABD'deki Orlando'ya sezonluk rotalar sunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Providenciales Uluslararası Havalimanı</span> Britanya denizaşırı bölgesi Turks ve Caicos Adalarında bulunan havalimanı

Providenciales Uluslararası Havalimanı, Caicos Adaları'ndaki Providenciales adasında bulunan, bir Britanya Denizaşırı Toprakları olan Turks ve Caicos Adaları'na hizmet veren ana uluslararası havalimanıdır. Turks ve Caicos Adaları Havalimanları İşletmesi (TCIAA) tarafından işletilmektedir. Grand Turk adasındaki JAGS McCartney Uluslararası Havalimanı bölgenin diğer uluslararası havalimanıdır. Yılda 12.000'den fazla ticarî uçak, havalimanından uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stornoway Havalimanı</span>

Stornoway Havalimanı İskoçya'daki Lewis Adası'ndaki Stornoway kasabasının 3,7 kilometre (2,3 mi) doğusunda yer alan bir havalimanıdır. Havalimanı 1937'de açıldı ve daha sonra esas olarak askeri amaçlar için kullanıldı. Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve ayrıca 1972'den 1998'e kadar NATO ileri harekât üssü olarak kullandığı bir hava üssü vardı. Soğuk Savaş sırasında, 1960'tan 1983'e kadar havalimanı, 112 Stornoway Sinyal Birimi'nin (RAF) üssüydü. NATO uçakları, havalimanını Kuzey Atlantik üzerindeki görevler için, Grönland ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan uçuşlarda mola yeri olarak kullandı.

<span class="mw-page-title-main">L.F. Wade Uluslararası Havalimanı</span> Bermudada bir havalimanı

L.F. Wade Uluslararası Havalimanı, eski ismiyle Bermuda Uluslararası Havalimanı, Kuzey Atlas Okyanusu'ndaki Britanya Denizaşırı Toprakları'na bağlı Bermuda'da hizmet veren tek havalimanıdır. St George's kasabasında ve Bermuda'nın başkenti Hamilton'dan 6 NM kuzeydoğudadır, Hamilton. 2016 yılında L.F. Wade Uluslararası Havalimanı 402,925 yolcu taşımıştır. Havalimanında 1 yolcu terminali, 1 kargo terminali, 8 uçak standı bulunmaktadır. Şu anda yedi havayolu şirketi, Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Bermuda Havalimanı'na mevsimlik veya yıl boyunca tarifeli seferler gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pisa Uluslararası Havalimanı</span> İtalyanın Pisa şehrine hizmet veren havalimanıdır

Pisa Uluslararası Havalimanı, Galileo Galilei Havalimanı olarak da adlandırılır. İtalya'nın Pisa şehrinde bulunan bir havalimanıdır. Yolcu sayısı bakımından Toskana'nın ana, İtalya'nın ise 10. havalimanıdır. Adını ünlü bilim adamı ve Pisa'nın yerlisi Galileo Galilei'den almıştır. Havalimanı ilk olarak 1930'larda ve 1940'larda ordu için geliştirildi. Havalimanı 2017 yılında 5.233.118 yolcu tarafından kullanılmıştır. Ryanair'in odak şehri olarak hizmet vermektedir.