İçeriğe atla

Lee Teng-hui

Lee Teng-hui
李登輝
Çin Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
13 Ocak 1988 - 20 Mayıs 2000
Yerine geldiğiChiang Ching-kuo
Yerine gelenChen Shui-bian
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Ocak 1923(1923-01-13)
Sanshi, Japonya Tayvanı
Ölüm 30 Temmuz 2020 (97 yaşında)
Milliyeti Çinli
Partisi Çin Komünist Partisi (1946-1948)
Kuomintang (1971-2001)
Bitirdiği okul Kyoto Üniversitesi
Ulusal Tayvan Üniversitesi
Iowa Eyalet Üniversitesi
Cornell Üniversitesi
Dini Presbiteryenlik[1]

Lee Teng-hui (Çince: 李登輝; pinyin: Lǐ Dēnghuī; d. 15 Ocak 1923 - ö. 30 Temmuz 2020), 1988-2000 yılları arasında Çin Cumhuriyeti devlet başkanı olarak görev yapmış Tayvanlı siyasetçi. Lee Teng-hui, Tayvan demokrasisinin babası olarak da bilinmektedir. Takma adı "Bay Demokrasi'dir.[2]

Kaynakça

  1. ^ 曹, 長青 (1 Eylül 2004). "李登輝的基督信仰" (Çince). Epoch Times. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Ex-Taiwan president Lee indicted on graft charge". USA Today. 30 Haziran 2011. 14 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Chiang Ching-kuo
Çin Cumhuriyeti Devlet Başkanı
1988-2000
Sonra gelen:
Chen Shui-bian
Önce gelen:
Lin Yang-kang
Taipei Belediye başkanı
1978-1981
Sonra gelen:
Shao En-hsin

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Özbekler, Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şian</span> Çinde bir şehir

Şian, Çin'de bir şehir olup Şensi bölgesinin başkentidir. Kent Çin'nin dört büyük tarihi başkentinden birisidir. 3100 yıllık tarihiyle Çin'in en eski şehirlerinden birisi olan Şian; Ming Hanedanından önce Çang'an olarak bilinmekteydi. Yaklaşık 13 milyon nüfusa sahip Şian'da halkın %99,1'ini Han Çinlileri oluşturmakla beraber azınlık olarak yaklaşık 50.000 Hui Müslüman vardır. Şian'da yedi adet cami bulunmakta olup en büyüğü ise Büyük Cami'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kazaklar</span> Orta Asyada yaşayan bir halkı

Kazaklar, Kazakistan'da yaşayan Türk halkı. Kazaklar, 15. yüzyılda Türk ve Moğol kökenli Orta Çağ kabilelerinin birleşmesinden ortaya çıktı. Dilleri Kazakçadır.

<span class="mw-page-title-main">Salarca</span> Salar halkı tarafından konuşulan türk dili

Salarca, çoğunlukla Çin'in Çinghay ve Kansu eyaletlerinde yaşayan Salar halkı tarafından konuşulan bir Türk dilidir. Türk dillerinin Oğuz kolunun doğu parçasıdır, diğer Oğuz dilleri çoğunlukla Batı ve Orta Asya'da konuşulmaktadır. Salarlar yaklaşık 105.000 kişidir, yaklaşık 70.000'i (2002) Salar dilini ana dil olarak konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yençi Hui Özerk İlçesi</span>

Yençi Hui Özerk İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir Özerk ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Korgas İlçesi</span> Xinjiangda bir ilçe, Çin

Korgas İlçesi,, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında İli Kazak Özerk İli toprakları içinde bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanci (şehir)</span>

Sanci (şehir), Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de kuzeydoğusunda, Sanci Hui Özerk İli'inde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Jimisar İlçesi</span>

Jimisar İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de kuzeydoğusunda, Sanci Hui Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Hutubi İlçesi</span>

Hutubi İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de kuzeydoğusunda, Sanci Hui Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Mori Kazak Özerk İlçesi</span>

Mori Kazak Özerk İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de kuzeydoğusunda, Sanci Hui Özerk İli'nde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Mao Chi-kuo</span> Tayvanlı politikacı

Mao Chi-kuo, Çin Cumhuriyeti'nin eski Premieri (Başbakan) ve Genel Yuan (ROC) Başkan Yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Chiang Ching-kuo</span> 3. Tayvan devlet başkanı

Chiang Ching-kuo, 1972-1978 yılları arasında Çin Cumhuriyeti Başbakanı, 1975'ten ölümüne kadar Çin Cumhuriyeti Devlet Başkanı olarak görev yapan ve eski devlet başkanı Çan Kay Şek'in oğlu Tayvanlı Kuomintanglı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Pentagon (Güney Koreli müzik grubu)</span> Güney Koreli müzik grubu

Pentagon Cube Entertainment tarafından 2016 yılında oluşturulan Güney Koreli gruptur. üyeler Mnet'in hayatta kalma programı Pentagon Maker ile seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Li Yuan-tsu</span>

Li Yuan-tsu, Çinli siyasetçidir. Ülkesi Çin'de Lee Teng-hui hükümetinde başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Hakkai ailesi soyundan gelmektedir.

<i>Elveda Cariyem</i>

Elveda Cariyem, Chen Kaige'nın yönettiği 1993 yapımı Çin dramatik filmi. Çin film yönetmenlerini dünyanın dikkatine getiren Beşinci Kuşak hareketinin ana yapıtlarından biridir. Yaşamak ve Mavi Uçurtma gibi diğer Beşinci Kuşak filmlerine benzer şekilde Elveda Cariyem, 20. yüzyılın ortası Çin'deki siyasi kargaşanın bireyler, aileler ve gruplar üzerindeki etkisini inceler. Bu bağlamda etkilenenler bir Pekin operası grubunun iki erkek üyesi ve bunların arasına giren kadın.

<span class="mw-page-title-main">Teresa Teng</span> Tayvanlı şarkıcı

Teresa Teng Tayvanlı şarkıcı. "Ne zaman döneceksin?" gibi halk şarkıları ve baladlarıyla tanınıyordu. ve "Ay Kalbimi Temsil Etti". Sadece Mandarin'de değil, aynı zamanda Tayvanlı, Kanton, Japonca, Endonezya ve İngilizce şarkıları da kaydetti. Ayrıca akıcı bir şekilde Fransızca konuştu. 1995 yılında Tayland'da 42 yaşındayken tatilde iken ciddi bir astım krizinden öldü.

<span class="mw-page-title-main">Yao Lee</span> Çinli şarkıcı

Yao Lee, Çinli şarkıcı.

Hezhou dili Çin'in Kansu eyaletinde konuşulan kreolleşmiş karma dildir. Yüzyıllardır Linxia İli'nin lingua franca'sı olarak işlev göstermiştir. Uygurca ve belki de Salarcanın temellerinden oluşmuştur. Mandarin Çincesiyle yeniden sözcükleşme süreci geçirmiştir; yani sözcüklerin neredeyse tümü Çince kökenlidir. Buna rağmen, dilbilgisi açısından Türk dili özelliklerine sahiptir: Hezhou dilinde altı farklı isim hâli, eklemeli morfoloji ve özne-nesne-fiil cümle yapısı mevcuttur. Hezhou dilinde hem Türkçe hem de Çince kökenli son ekleri kullanılmaktadır; Çince kökenli olanlar özgün işlevlerini kaybetmişlerdir ve Çince anlambilimiyle ilişkilerinden yoksun sayılırlar. Fonolojisi Çinceye çok benzer: Hezhou dilinde üç farklı ton mevcuttur, fakat Hezhou dilindeki ton değişimi Çinceninkinden farklı şekilde çalışır. Han, Hui, Donşian ile Bao'an etnik gruplarında Hezhou dilini konuşanların arasında etnik gruba göre ton kullanımında farklılıklar gözlemlenmiştir, fakat Hezhou dilini anadil olarak konuşanlarda bu farklılıkların ortaya çıktığı yönünde belirtiler yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Sun Yat-sen Üniversitesi</span>

Ulusal Sun Yat-sen Üniversitesi, Tayvan'ın Kaohsiung kentinde bulunan bir üniversitedir. 12 Kasım 1980 tarihinde kurulmuş olup adını Çin Cumhuriyeti'nin geçici ilk devlet başkanı Sun Yat-sen'den almaktadır. Altı ulusal araştırma üniversitesinden biri ve Tayvan Kapsamlı Üniversite Sistemi'ni oluşturan dört üniversiteden biri olarak listelenmiştir. Kaohsiung'un yanı sıra Pratas Adaları'nda da bir kampüsü bulunmaktadır.

Cheng Shu-min, 1994 ile 1996 yılları arasında Tayvan Kültür Bakanı olarak görev alan Tayvanlı siyasetçi ve gazeteci