İçeriğe atla

Lee Hoi-chang

Lee Hoi-chang
이회창
24. Güney Kore başbakanı
Görev süresi
17 Aralık 1993 - 21 Nisan 1994
BaşkanKim Young-sam
Yerine geldiğiHwang In-sung
Yerine gelenLee Yung-dug
Ulusal Meclis üyesi
Görev süresi
30 Mayıs 2008 - 29 Mayıs 2012
Yerine geldiğiHong Moon-pyo
Yerine gelenHong Moon-pyo
Seçim bölgesiHongseongYesan
Görev süresi
30 Mayıs 2000 - 10 Aralık 2002
Seçim bölgesiNispi temsil
Görev süresi
4 Haziran 1999 - 29 Mayıs 2000
Yerine geldiğiHong Jun-pyo
Yerine gelenMaeng Hyung-gyu
Seçim bölgesiSeul Songpa
Özgür İlerleme Partisi lideri
Görev süresi
1 Şubat 2008 - 9 Mayıs 2011
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Yerine gelenByun Woong-jeon
Özgür Kore Partisi başkanı
Görev süresi
30 Ağustos 1998 - 1 Nisan 2002
Yerine geldiğiCho Soon
Yerine gelenPark Kwan-yong (temsil)
Yeni Kore Partisi başkanı
Görev süresi
30 Eylül 1997 - 21 Kasık 1997
Yerine geldiğiKim Young-sam
Yerine gelenMakam oluşturuldu
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Haziran 1935 (89 yaşında)
Sohung, Hwanghae, Kore
Partisi Bareun (2017–present)
Diğer siyasi
bağlantıları
Yeni Kore (1996–1997)
Özgür Kore Partisi (1997–2007)
Bağımsız (2007–2008)
Özgür İlerleme (2008–2012)
Saenuri (2012–2017)
Evlilik(ler) Han In-ok[1]
Çocuk(lar) 2 oğul[2]
Bitirdiği okul Seul Ulusal Üniversitesi
İmzası

Lee Hoi-chang (d. 2 Haziran 1935), 1993'ten 1994'e kadar 26. Güney Kore başbakanı olarak hizmet etmiş Güney Koreli politikacı ve avukat. 15, 16 ve 17'nci cumhurbaşkanlığı seçimi adayıydı. Başkanlık kampanyalarından önce, Lee, Güney Kore Yüksek Mahkemesi'nde başyargıç olarak hizmet verdi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Opposition gains control in S. Korea". CNN. 8 Ağustos 2002. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Asiaweek.com Power 50". Asiaweek. 24 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2015. 
  3. ^ Holley, David (22 Temmuz 1997). "S. Korea's 'Mr. Clean' Is Nominee for President". LA Times. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Lee Dong-gook</span> Futbolcu

Lee Dong-Gook Forvet mevkiinde görev yapan Güney Kore'li futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

Pyongyang Zamanı, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan (UTC) 9 saat öndedir (UTC+9) ve 5 Mayıs 2018 tarihinden beri Kuzey Kore'nin standart zaman dilimidir. Kuzey Kore, Güney Kore gibi yaz saati uygulamasından yararlanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hwang Kyo-ahn</span>

Hwang Kyo-ahn, Güney Koreli avukat ve siyasetçi. Kyo-ahn, Asya ülkesi Güney Kore'de 18 Haziran 2015 - 11 Mayıs 2017 tarihleri arasında başbakan ve dönemin devlet başkanı Park Geun-hye'nin görevden alınması ile beraber 9 Aralık 2016 - 11 Mayıs 2017 tarihleri arasında da geçici devlet başkanı olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Naro-1</span>

Naro-1 veya daha önceki adıyla Korea Space Launch Vehicle (KSLV), Güney Kore yapımı iki kademeli katı yakıtlı bir fırlatma roketidir. Naro-1, Güney Kore'nin ilk fırlatma roketi olup aynı zamanda yörüngeye ulaşan ilk Güney Kore yapımı fırlatma aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Byun Baek-hyun</span> Güney Koreli Şarkıcı

Byun Baek-hyun, Güney Koreli şarkıcı, söz yazarı ve oyuncudur. Güney Kore-Çin erkek grubu EXO’nun ve alt grupları EXO-K, EXO-CBX'in bir üyesi ve ayrıca 2019'dan itibaren SM Entertainment tarafından oluşturulmuş müzik grubu SuperM'in lideridir. Temmuz 2019'da ilk EPsi City Lights ile solo çıkışını gerçekleştirdi.

Webtoon, Güney Kore kökenli web çizgi romanları için kullanılan bir terimdir. Terim, İngilizce web ile çizgi film anlamına gelen cartoon kelimelerinden oluşmaktadır. İnternet portalleri Daum ve Naver, 2003 ve 2004 yıllarından bu yana webtoon hizmeti sunmaktadırlar. Bu hizmetler düzenli olarak ücretsiz olarak temin edilebilen webtoonlar yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore'nin bölünmesi</span>

Kore'nin bölünmesi, Kore'nin 1945 yılında II. Dünya Savaşı'nın Müttefikler tarafından kazanılmasıyla Kore'de Japonya'nın 35 yıllık yönetiminin 1 Numaralı Genel Karar sonucunda sona ermesinin ardından Kuzey ve Güney Kore olarak bölünmesidir. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği 38. paralel boyunca bir kontrol bölgesi ile ülkeyi geçici olarak işgal etmeye karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Kore draması</span>

Kore draması (한국드라마) ya da K-drama Güney Kore tarafından yapılan çoğunlukla mini dizi şeklinde olan Kore dilindeki dizilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore ekonomisi</span> Güney Kore Ekonomisinin Gelişimi

Güney Kore ekonomisi, nominal olarak dünyanın 11. büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından 13. büyük ekonomisi olup Asya'nın da dördüncü büyük ekonomisidir. Güney Kore karma bir ekonomi olup ülke ekonomisine chaebol denilen aile konglomeratları hakimdir. Güney Kore fakir ve gelişmekte olan bir ülke iken Han Nehri Mucizesi ile yaşadığı büyük ekonomik kalkınma ile gelişmiş yüksek gelirli bir ülke haline geldi. Güney Kore kendisi ile aynı ekonomik gelişmeyi sağlamış olan Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte Asya Kaplanları olarak anılır. Bununla birlikte ülke 1997 Doğu Asya Mali Krizi'nden oldukça etkilenmiştir. Güney Kore G-20 ve OECD üyesi olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip sonraki 11 ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gojoseon</span>

Gojoseon, antik bir Kore devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Lee Byung-chul</span> Güney Koreli iş insanı

Lee Byung-chul, Güney Koreli iş insanı. Özellikle Güney Kore'nin en büyük şirketlerinden Samsung'un kurucusu olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">KT Corporation</span>

KT Corporation, Güney Kore merkezli bir telekomünikasyon şirketidir. Şirket, 10 Aralık 1981 tarihinde Güney Kore hükûmeti tarafından Korea Telecom adıyla kurulmuş olup 2002 yılında özelleştirildi. Yerel sabit hat ve geniş bant internet pazarına hakim olup, ülkenin sabit hat abonelerinin yaklaşık %90'ına ve yüksek hızlı internet kullanıcılarının %45'ine hizmet vermektedir. Şirketin merkezi Seongnam'da yer almaktadır.

K-pop Hot 100, Güney Kore'de bir müzik single listesidir. 25 Ağustos 2011'de Billboard ve Billboard Korea ile birlikte piyasaya sürüldü ve sektör standardında bir formül ile Güney Kore'deki en güvenilir müzik veri kaynakları kullanılarak önde gelen web siteleri aracılığıyla dijital satışların yanı sıra mobil hizmet sitelerinden indirmelere dayanıyor. Japan Hot 100'den sonra ikinci Asya Billboard listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.