İçeriğe atla

Ledra

Kıbrıs'ın antik şehir krallıklarını gösteren harita.

Ledra (Yunanca: Λήδρα) veya Ledrae,[1] Kıbrıs adasının merkezinde, bugün Lefkoşa'nın bulunduğu yerde yer alan bir şehir krallığıydı. Bazı kaynaklara göre MÖ 1050'de kurulan şehir MÖ 330'da küçük bir köy kadar küçülmüştü. Bir dönem Asurlular tarafından da yönetilmiştir.[2]

Bazı diğer kaynaklar ise kuruluş tarihini MÖ 7. yüzyıl olarak vermektedir.[3] Şehir diğer krallıklar arasında önemli bir yere sahipti.[4] Şehir depremlerden dolayı yıkılmış[4] ve yerine Ptolemaios I Soter'in oğlu Leucus tarafından "Lefkotheon" adıyla bugünkü Lefkoşa şehri kuruldu.[3]

Şehrin krallarından birinin adı Onasagoras idi.[5] Arkeolojik kazılar sırasında MÖ 4. yüzyılda yazılmış ve Ledra'da Afrodit'e adanmış bir tapınağın varlığını gösteren Yunanca bir yazıt bulunmuştur.[4][6] Lefkoşa şehir merkezinden 4 km uzaklıktaki Kafizin tepesinde yapılan kazılarda Ledra ile ilgili yazıtlar bulunmuştur. Karnak Tapınağı yakınlarındaki Achoris Tapınağında MÖ 4. yüzyıldan kalma dört Ledralı ismine rastlanmıştır.[4]

"Ledra" adının kökenine ilişkin bir buluntu yoktur. Şehir aynı zamanda "Ledrae",[1] "Lidir", "Ledras", "Ledron" ve "Letra" olarak da anılmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Brown, Truesdell (Haziran 1974). "Reviews of Books (Alexander the Great)". The American Historical Review. 79 (3). s. 762. 26 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2008. 
  2. ^ World and its Peoples: Greece and the Eastern Balkans. Marshall Cavendish, 2010.
  3. ^ a b Hakeri, Bener Hakkı (1992). "Lefkoşa". Kıbrıs Türk Ansiklopedisi. II. Kıbrıs Gazetesi Yayınları. s. 240. 
  4. ^ a b c d e Keshishian, Kevork K. (1978). Nicosia: Capital of Cyprus Then and Now. The Mouflon Book and Art Centre. ss. sf. 33. 
  5. ^ Athanasiu Sakellariu, Τα Κυπριακά ήτοι, πραγματεία περί γεωγραφίας, αρχαιολογία, στατιστικής, μυθολογίας και διαλέκτου της Κύπρου, τόμος 1, Αtina 1855
  6. ^ American Journal of Archaeology 1961, AJA 65, sf. 136

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs</span> Akdenizde ada

Kıbrıs, Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'a bağlı üs bölgeleri dışında de jure olarak adanın tamamını, fiilî olarak adanın %59'luk güney kesmini yönetir. 1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pergamon</span> Günümüzdeki İzmir, Bergama ilçe merkezinin yerinde kurulmuş, UNESCO dünya mirası listesinde yer alan antik kent. (Pergamon)

Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan gelir. Pergamos'un, Teuthrania kralını öldürdükten sonra kenti ele geçirdiği ve kendi adını verdiği sanılır. Başka bir söylenceye göre de Teuthrania Kralı Grynos savaşta Pergamos'tan yardım istemiş, zaferden sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna Pergamon, ötekine de Gryneion adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Priene</span>

Priene, Aydın Söke'de Selçuk-Efes'e yaklaşık 100 km uzaklıkta kurulmuş bir İyon şehridir. Şehir Menderes nehrinin 10 km kuzeyindedir. Şehir kurulduğunda deniz kıyısındaydı. Menderesin alüvyonu nedeniyle şehir şimdi kilometrelerce kara içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Larnaka</span> Kıbrısın güneydoğusunda bulunan bir kent

Larnaka, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin güneydoğusunda bulunan bir kent. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Larnaka Bölgesi'nin merkezidir. Nüfusu 140.000 civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sardis</span> Türkiyede bir antik kent

Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lagaş</span> Uruk’un doğusunda antik şehir devlet

Lagaş, Fırat ve Dicle nehirlerinin birleşme yerinin kuzeybatısında Uruk'un doğusunda yer alır. Lagaş hem Sümerlilerin hem de daha sonraları Babillilerin en eski şehirlerinden biridir. Yakınındaki Girsu şehri, Lagaş'ın dini merkeziydi.

<span class="mw-page-title-main">Frigler</span> Antik Hint-Avrupa halkı

Frigler, Antik Çağ'da Orta Anadolu'da yaşamış Hint-Avrupa kökenli bir halk. Hititlerin MÖ 1200 civarında yıkılmasından sonra muhtemelen Güneydoğu Avrupa'dan bölgeye gelmişlerdir. Herodot ve Strabon gibi antik yazarların verdikleri bilgiler, dilbilim bulguları ve Güneydoğu Avrupa halkları ile aralarındaki maddi kültür benzerlikleri nedeniyle Friglerin Avrupa kökenli oldukları düşünülmektedir. Makedonyalıların komşuları olan ve Avrupa'da oturdukları sırada Brigler adını taşıyan Frigler, Makedonya ve Trakya'dan Boğazlar yolu ile Anadolu'ya göç eden Trak boylarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Eskiyapar, Alaca</span>

Eskiyapar, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Hattuşa</span> Hititlerin Geç Tunç Çağı dönemindeki başkenti

Hattuşa ya da Hattuşaş, Hititler'in Geç Tunç Çağı dönemindeki başkentidir. Çorum il merkezinin 82 km güneybatısındaki Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arvad</span> Tartus, Suriyede bir şehir

Arvad, Ervad ya da Arado, Arados, Arpad, Arfad, takma ad olarak Pieria'daki Antakya bazen Ruad Adası olarak da kullanılır, Akdeniz'de 0,20 kilometrekare yüzölçümüne sahip, Suriye'nin Tartus İlçesi ve Tartus İli'ne bağlı, Arvad Adası üzerinde bulunan şehir. Suriye'de yerleşim olan tek adadır. Şehir, adanın tamamını kaplar. Şehir ve ada, Suriye'nin en büyük liman kenti Tartus'un sadece 3 km batısındadır. Arvad, bugün tamamiyle, balıkçılıkla geçinen bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Yiğitler, Kıbrıs</span>

Yiğitler ya da Arçoz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka Bölgesi'nde, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ın Lefkoşa ilçesinde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 319'dur. Köy, Lefkoşa'nın 32 km doğusundadır ve köyde 1917 yılında MÖ 6. yüzyıldan kalma altın bir gerdanlık bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Yol (cadde)</span>

Uzun Yol veya Ledra Caddesi, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın ana caddelerinden biri. Lokmacı Kapısı aracılığıyla Kuzey Lefkoşa ve Güney Lefkoşa burada birbirine bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Paşabeleni</span>

Paşabeleni (Nagidos) Mersin ili Bozyazı ilçesinde bir sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Magnesia (Aydın)</span>

Magnesia veya Menderes Magnesia'sı, tarihi İyonya bölgesinde yer almış bir Antik Yunan kenti. Kent kalıntıları günümüzde Aydın ilinin Germencik ilçesinde yer alan Ortaklar-Söke kara yolu üzerinde, Ortaklar'a 4 km mesafede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pigela</span> Anadoluda bir antik kent

Pygela ya da Phygela, Efes'in güneyinde Kuşadası Körfezi kıyısında, küçük bir antik İyonya kasabasıydı. Tarihte sağlık şehri olarak kurulan ilk yerleşim yerlerinden biri olan kentin kuruluşu Yunan mitolojisinde Miken Kralı Agamemnon'a atfedilir. Kuruluş mitinde ilk yerlilerini Troya Savaşı sonrasında Aka ordusunun bir bölümünün oluşturduğundan bahsedilir ancak arkeolojik buluntular kentteki ilk yerleşimin tarih öncesi dönemlere tarihlendiğine işaret etmektedir. Erken Tunç Çağı'ndan Orta Bizans Dönemi'ne kadar kesintisiz yerleşimin olduğu düşünülen kent, MÖ 5. yüzyılda Attika-Delos Deniz Birliği'nin üyeleri arasında yer almıştır. Bir polis olan kentte Artemis Munychia tapınağı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kurion</span>

Kurion, Kıbrıs'ın güneybatı kıyısında yer alan önemli bir Antik Yunan şehir devletiydi. MÖ. on ikinci yüzyılda, Miken saraylarının çöküşünden sonra Argos'tan Yunan yerleşimciler bu bölgeye geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kition</span>

Kition Kıbrıs'ın güney kıyısında, Kıbrıs'ın On şehir krallığından biri olan bir Fenike ve Antik Yunan şehir krallığıydı. Kathari alanının kazı çukuruna en yakın levhadaki metne göre, Truva savaşından sonra Yunan (Akha) yerleşimciler tarafından MÖ 13. yüzyılda kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gortina</span>

Gortina, Homerosik şiirlerde Γορτύν biçiminde görünen antik Girit'in bir kasabasıydı; ancak daha sonra genellikle Gortyna (Γόρτυνα) olmuştur. Bizanslı Stephanus'a göre başlangıçta Larissa (Λάρισσα) ve Cremnia veya Kremnia (Κρήμνια) olarak adlandırılmıştır.