İçeriğe atla

Leck mich im Arsch

"Leck mich im Arsch" (Türkçe çevirisi: "Kıçımı yala"), Wolfgang Amadeus Mozart'ın bestelediği Si bemol Majör kanonudur. Köchel Dizini numarası 231'dir (K. 382c). Sözleri Almanca yazılmıştır. Muhtemelen 1782'de Viyana'da yazılmış altı kantondan (daha fazla da olabilir) biridir.[1] 6 sesli ve 3 parçadan oluşan bir kanondur. Arkadaşları için yazdığı bir parti parçası olduğu düşünülmektedir. Kanonun ana motifi, Joseph Haydn'ın G-Major'undaki 3. Senfoni'nin final bölümünden elde edilmiştir.

Türkçe çevirisi

Kanonun adının ödünçleme çevirisi "Kıçımı yala"dır. Dil özelliklerine daha uygun bir çeviri ise "Kıçımı öp!" şeklinde olabilir.[2]

Yayınlanması ve modern keşfi

Mozart 1791 yılında öldü ve eşi Constanze Mozart, 1799 yılında Mozart'ın bestelediği kanonların el yazmalarını müzik yayımcısı Breitkopf & Härtel'e gönderdi. Ayrıca el yazmasının basılabilmesi için uyarlanması gerektiğini söyledi. Yayıncı, kanonun sözlerini ve başlığını daha kabul edilebilir bir şekilde ("AlmancaLaßt froh uns sein" ("Hadi mutlu olalım")) değiştirdi. Mozart'ın orijinal metninin yalnızca ilk birkaç kelimesi Breitkopf & Härtel tarafından üretilen katalogda belgelendi.[3]

Metnin değiştirilmemiş versiyonu 1991 yılında ortaya çıktı. El yazmaları ve diğer benzeri kanonlar Harvard Üniversitesi'nin müzik kütüphanesi tarafından tarihsel bir baskının partisyonuna eklendi. El yazmaları daha sonra açık bir şekilde kitaba da eklenmiştir. Daha sonraki araştırmalar, ikinci çalışmanın büyük olasılıkla Wenzel Trnka tarafından oluşturulduğunu ortaya çıkardı.[4][5][6][7]

Sözleri

1991 yılında keşfedilen metin sadece tekrar eden cümleleri içerir:[8]

"Leck mich im Arsch"
(MIDI file, 9 KB, 2:16)

AlmancaLeck mich im A… g'schwindi, g'schwindi!
Leck im A... mich g'schwindi.
Leck mich, leck mich,
g'schwindi
etc. etc. etc.

Burada "A..." ile kastedilen açık bir şekilde "Arsch"; Almancanın bir lehçesindeki "g'schwindi" ile kastedilen kelime ise "hızlı bir şekilde"dir.[9]

Yayıncı tarafından basılmış metin ise şu şekildedir:

AlmancaLaßt uns froh sein!
Murren ist vergebens!
Knurren, Brummen ist vergebens,
ist das wahre Kreuz des Lebens,
das Brummen ist vergebens,
Knurren, Brummen ist vergebens, vergebens!
Drum laßt uns froh und fröhlich, froh sein!

Hadi mutlu olalım!
Dır dır yapmak beyhudedir!
Dır dır yapmak, tembellik etmek beyhudedir!
Hayatın kötülüğü gerçek midir,
Tembellik etmek beyhudedir,
Dır dır yapmak, tembellik etmek beyhudedir, beyhudedir!
Hadi neşeli ve mutlu olalım, mutlu olalım!

Brilliant Classics'in The Complete Mozart baskısında yer alan, kısmen sansür uygulanmış başka bir uyarlama:[10][11]

AlmancaLeck mich im Arsch!
Goethe, Goethe!
Götz von Berlichingen! Zweiter Akt;
Die Szene kennt ihr ja!
Rufen wir nur ganz summarisch:
Hier wird Mozart literarisch!

Kıçımı öp!
Goethe, Goethe!
Götz von Berlichingen! İkinci perde;
Bu sahneyi çok iyi biliyorsun!
Şimdi özetini haykıralım!
Mozart burada edebi oluyor!

"Almanca... er kann mich im Arsche lecken!" cümlesi açık bir şekilde Johann Wolfgang von Goethe'nin yazdığı dramanın ana karakteri olarak bilinen Orta Çağ Alman şövalyesi Götz von Berlichingen'e atfedilmiştir.

Notlar

  1. ^ Cliff Eisen, Grove Dictionary of Music and Musicians online, (abonelik gereklidir)
  2. ^ Schemann, Hans (1997). English-German Dictionary of Idioms. New York: Routledge. ISBN 0-415-17254-3. 
  3. ^ Preface to the Neue Mozart Ausgabe 8 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. III/10, p. X.
  4. ^ Plath, Wolfgang; Bennwitz, Hanspeter; Buschmeier, Gabriele; Feder, Georg; Hofmann, Klaus (1988). Opera incerta. Echtheitsfragen als Problem musikwissenschaftlicher Gesamtausgaben. Kolloquium Mainz 1988. ISBN 3-515-05996-2. 
  5. ^ Silke Leopold [de]; Jutta Schmoll-Barthel; Sara Jeffe, (Ed.) (Ekim 2005). Mozart-Handbuch. Stuttgart: Metzler. ss. 640, 653, 689. ISBN 3-476-02077-0. 
  6. ^ Dietrich Berke; Wolfgang Rehm; Miriam Pfadt (2007). "Endbericht" (PDF). Neue Mozart Ausgabe (Almanca). Bärenreiter. 22 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2007. 
  7. ^ Catherine Carl; Dan Manley; Dennis Pajot; Steve Ralsten; Gary Smith. "Koechel List". Mozart Forum. 14 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2007. 
  8. ^ Denis Pajot: "K. 233 and K. 234 Mozart's 'Kiss my Ass' Canons." Mozart Forum 8 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ "G'schwindi" does not appear in dictionaries of Standard German; it appears to be widespread in regional dialects; see [1].
  10. ^ Brilliant Classics (2006). "Mozart Edition, Complete Works". Foreignmediagroup.com. 21 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2007. 
  11. ^ integralemozart.info (2007). "Mozart Complete Edition (Brilliant), Volume 8: CD 1, Canons" (PDF) (Almanca ve İtalyanca). Integrale Mozart. 19 Şubat 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2007. 

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bonn</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin güneyinde, Ren Nehri'nin her iki yakasına yayılan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Gotama Buda</span> Budizmin kurucusu olan dinî öğretmen

Sidarta Gotama, yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı. "Buda" bir lakap olup kendisine ölümünden yüzyıllar sonra atfedilmiştir. Sanskritçede "uyanmış kişi" anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Sidarta Gotama'da oluşan ruhani aydınlanmayı anlatmak için kullanılan bir ünvandır.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna İncili</span> Yeni Ahitin dördüncü bölümü

Yuhanna İncili, Kutsal Kitap dizisine ait olan bir kitaptır. Yunanca Kutsal Yazıların ya da Yeni Ahdin dört kanonik incillerden sonuncusudur. Bu incilin Yuhanna adlı bir adam tarafından yazıldığı genellikle kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Füg</span> müzikte iki ya da daha fazla ses için bir kontrpuantal bir besteleme tekniği

Füg, müzikte iki ya da daha fazla ses için kontrpuantal bir besteleme tekniğidir. Başlangıçta sunulan bir konu farklı aralıklarda tekrarlanır ve bu durum eser boyunca sıklıkla devam eder.

<i>Requiem</i> (Mozart)

Requiem Re Minör, Wolfgang Amadeus Mozart'ın (1756–1791) bestelediği bir cenaze töreni müziği. Mozart, Requiem'in bir kısmını 1791'in sonlarında Viyana'da yazdı ama eseri tamamlayamadan, aynı yılın 5 Aralık'ında öldü. Eser, Franz Xaver Süssmayr tarafından 1792'de tamamlanarak Kont Franz von Walsegg'e sunuldu. Walsegg, karısının 14 Şubat'taki ölüm yıl dönümünde düzenlenecek törende çalınmak üzere eseri sipariş etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Don Giovanni</span>

Don Giovanni, müziği Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş, İtalyanca librettosu Lorenzo Da Ponte tarafından yazılmış olan iki perdelik bir opera eseridir. Bu eserin prömiyeri 29 Ekim 1787'de Prag'da Ulusal Tiyatro'da oynanmıştır. Mozart bu opera eserini "opera buffa" olarak sınıflandırmıştır. Da Ponte'nin liberettosu çok kere dramma giocoso olarak bilinmekte ve komik opera anlamı vermektedir. Bunu için opera çok kere komik opera veya komik (buffa) opera ile (seria) opera karışımı eşi bulunmayan bir tip opera olarak görülmektedir. Bu eser komedi, melodram ve olağanüstü fantezi elemanlarını kapsayıp birleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bastien ve Bastienne</span>

Bastien ve Bastienne müziği Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş, Almanca librettosu "Friedrich Wilhelm Weiskern" tarafından yazılmış tek perdelik bir singspiel yani komik operadir.

Mitridates, Pontus Kralı Wolfgang Amadeus Mozart tarafından gençken bestelenmiş dört perdelik opera-seria janrında bir operadır. Liberetto "Vittorio Amadeo Cigna-Santi" tarafından Fransız tiyatro yazarı Jean Racine tarafından yazılmış olan trajik oyununun "Giuseppe Parini" tarafından İtalyanca çevirisinden İtalyancaya uyarlanmıştır. Romalıların istilasına karşı savaşan Anadolu'da bulunan Helenistik Krallıklarından birinin kralı olan Pontus Kralı VI. Mithridates'in son günlerinin öyküsü ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuz maymun teoremi</span> Bir matematik teoremi

Sonsuz maymun teoremi, bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basan bir maymunun belirli bir metni neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koyan matematik teoremidir.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Metastasio</span>

Pietro Antonio Domenico Trapassi,, İtalyan şair ve librettist. Daha çok takma adı olan Metastasio ismi ile bilinir. Opera seria'nin en önemli librettocusu olduğu düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Almanya</span> Orta Avrupada bir ülke

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Galatyalılara Mektup</span> Pavlusun MS 53–54 Efeste yazdığı ve İsanın gelişiyle Musa Kanununun kullanımdan kalktığını tasdik eden Yeni Ahit mektubu

Galatyalılara Mektup ya da Pavlus'un Galatyalılara Mektubu Yunanca kutsal yazıların bir kitabıdır. Sadece Galatyalılar olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir. Pavlus bu mektubu Galatya Eyaletinde yaşayan Hristiyanlara yazmıştır.

<i>Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı</i> 1974 yapımı dram ve Batı Almanya filmi

Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı, yönetmenliğini ve senaristliğini Werner Herzog'un yaptığı 1974 yapımı Batı Almanya filmidir. Başrollerinde Bruno Schleinstein ve Walter Ladengast'ın yer aldığı film, adını Brezilyalı yazar Mário de Andrade'nin Macunaíma kitabındaki bir cümleden almıştır. Film, terk edilmiş ve yıllarca bir odada hapsedilen Kaspar Hauser'in hikâyesini Hauser'in yanında bulunan mektuplara dayanarak anlatır.

Nag Hammadi Kütüphanesi 1945'te Yukarı Mısır'da Nag Hammadi kasabası yakınlarında keşfedilen erken Hristiyan ve Gnostik metinlerin bir koleksiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Nemmersdorf Katliamı</span>

Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir.

<i>Opera seria</i>

Opera seria, 1710'lardan 1770'lere kadar Avrupa'da baskın olan İtalyan operasının asil ve "ciddi" tarzını ifade eden bir İtalyan müzikal terimidir. Terimin kendisi o zamanlar nadiren kullanılıyordu ve ancak opera seria demode olduktan ve tarihi bir tür olarak görülmeye başladıktan sonra yaygın bir kullanıma kavuştu. Opera seria'nın popüler rakibi, fikrini doğaçlamaya dayanan commedia dell'arte'den alan Opera Buffa'dır. İtalyan opera seria sadece İtalya'da değil, neredeyse tüm Avrupa'da ve ötesinde bestelendi. Saray operasının yerleşik hale geldiği Avrupa'daki ana merkezler arasında Varşova, Münih, Londra, Viyana, Dresden ve diğer Alman konutlarında, Saint Petersburg, Madrid ve Lizbon gibi şehirler vardır. Opera seria, Fransız operasının ulusal türünün tercih edildiği Fransa'da daha az popülerdi. Opera seria'nın ünlü bestecileri arasında Alessandro Scarlatti vardı. Opera seria'nın ünlü bestecileri arasında Alessandro Scarlatti, George Frideric Handel, Antonio Vivaldi, Nicola Porpora, Leonardo Vinci, Johann Adolph Hasse, Leonardo Leo, Francesco Feo ve 18. yüzyılın ikinci yarısında Christoph Willibald Gluck, Niccolò Jommelli, Josef Mysliveček, Tommaso Traetta ve Wolfgang Amadeus Mozart gibi isimler bulunur. Dönemin açık ara en başarılı librettisti Metastasio olup, diğerleri Apostolo Zeno, Silvio Stampiglia, Antonio Salvi, Paolo Antonio Rolli, Pietro Pariati, Pietro Ottoboni, Stefano Benedetto Pallavicino, Nicola Francesco Haym, Domenico Lalli, Giovanni Claudio Pasquini, Ranieri de' Calzabigi ve Giovanni Ambrogio Migliavacca gibi isimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">L'estro armonico</span>

L'estro armonico, Op. 3, İtalyan besteci Antonio Vivaldi'nin ilk olarak 1711'de Amsterdam'da yayınlanan yaylı çalgılar için 12 konçertodan oluşan setin adıdır. Vivaldi'nin Op. 1 on iki trio sonatı ve Op. 2 on iki keman sonatı, sadece sonat biçimde eserler içeriyordu, bu yüzden L'estro Armonico bestecinin yayımlanan ilk konçerto derlemesi olma özelliğini de taşımaktadır. Ayrıca ilk kez bir İtalyan yayın evi yerine yabancı bir yayın evi olan Estienne Roger'ı seçti. Her konçerto sekiz partili şekilde basılmıştır: 4 keman, 2 viyola, viyolonsel ve sürekli bas.

<span class="mw-page-title-main">Kiri Te Kanawa</span>

Dame Kiri Jeanette Claire Te Kanawa Yeni Zelanda'lı opera sanatçısı. Tam lirik bir soprano sesi vardır ve kendisi "yumuşak ama canlı, sıcak, bol ve zorlanmamış" olarak tanımlanır. Te Kanawa, 1980'lerin ortasında Avustralya'da en iyi 40 albümüm üçüne sahipti.