İçeriğe atla

Leblebici Horhor Ağa

Leblebici Horhor
MüzikDikran Çuhacıyan
LibrettoTakvor Nalyan
Gala11 Ocak 1876
İlk gösterim yeriBeyoğlu Fransız Tiyatrosu, İstanbul
Eserin bestecisi Dikran Çuhacıyan

Leblebici Horhor Ağa, 1875'te bestelenen, ilk defa İstanbul'da 11 Ocak 1876'da sahnelenen üç perdelik operet. ilk Türkçe operetlerdendir. Librettosu Takvor Nalyan'a, müziği Dikran Çuhacıyan’a aittir. İstanbul’da yaşanmış gerçek bir aşk hikayesini konu alır.

Eserin orijinal versiyonu, prömiyerinden 140 yıl sonra 1943'te Ermeni asıllı Gerald Papazyan tarafından revize edilmiş ve revize edilmiş eser "Karine (veya Garine)" olarak anılmıştır.

Hazırlama ve temsiller

İstanbul dahilinde yazılı Türkçe tiyatro oyunu oynama tekeli on yıl süre ile Güllü Agop Efendi’ye verildiği için Çuhaçıyan, 1874’te “Operahane-i Osman” adlı bir operet topluluğu kurarak İstanbul’da temsiller vermek yoluna gitmişti.[1]

Çuhaçıyan'in yarattığı Türkçe operetler arasında en sevilen eseri "Leblebici Horhor" opereti olmuştur. Çuhaçıyan 1875'te bu eseri bestelenmeye başladı. 11 Ocak 1876'da eserin prömiyer temsili ilk defa Beyoğlu Fransız Tiyatrosu'nda sahnelendi ve çok beğenildi.[2]

Leblebici Horhor'da baş kadın rolü olan Fadime'yi oynayan profesyonel opera sanatçısının "Şazik Köylüyan" (1854-1895) olduğu bildirilmektedir.

Orijinal versiyonunun konusu ile Ermenice, Yunanca, Almanca, Fransızca ve Rusçaya çevrilip bu dillerde de oynandı.

Bu eserinin revize edilmiş versiyonu Ermenice olarak Ermenistan'da Gerald Papazyan yönetimi altında "Garine" adı ile filme çekilmiştir.[3]

Leblebici Horhor operetinin prömiyer temsilinin 140. yıl dönümünde 14-15 Ağustos'ta Londra bulunan "Arcola Theatre"da her yıl yapılan "Grimeborn Festivali" için genel sanat yönetmenliğini Mehmet Ergen'in yaptığı bir temsilde Leblebici Horhor'dan Gerald Papazyan'ın revize ettiği bu operet "Garine" adıyla İngilizce çevirisi ile temsil edilmiştir.

Orijinal versiyonunun konusu ile eser, 1916'da ilk defa sinema filmi olarak yapılmaya başlanmıştır. Bu yapılmakta olan filmde Sigmund Weinberg yapımcı ve direktörlük yüklenmiş ve şarkılı rolleri Benliyan trubunun oynaması planlanmıştır. Fakat bu şarkıcı trubunun en önemli oyuncularından birisinin ölmesiyle bu film tamamlanamamıştır.[4]

Bundan sonra Leblebici Horhor 1923'te Muhsin Ertuğrul direktörlüğü ile sessiz film olarak çekilmiştir Bu film, seyirciye gösterilirken sinema salonunda operetin müziğinin piyano ile çalınması ile desteklenmiştir.

1934'te yine Muhsin Ertuğrul direktörlüğü altında İpek Film tarafından bu sefer senaryosu Nazim Hikmet Ran tarafından yazılarak sesli film olarak Leblebici Horhor Ağa adıyla sinemaya çekilmiştir. Bu film "Venedik Uluslararası Film Şenliği” ne katılmış ve ilk defa Türkiye için uluslararası bir film festivali ödülü (onur ödülü) kazanmıştır. Fakat yine de bu filmin İpek Filme fazla kazanç sağlamadığı bildirilmektedir.[5]

Bu operet 1965'te Ankara Devlet Operası sanatçıları tarafından opera olarak yapılıp sahnelenmiştir. 1975'te televizyon filmi olarak çekilmiştir.

Konusu

Yaklaşık 1870 yapımında rol alanların toplu resmi

Orijinal versiyon

Leblebici Horhor operetinin Takvor Nalyan tarafından hazırlanan (Ocak 1876'da prömiyeri yapılan) orijinal ilk versiyonunda olaylar, İstanbul'da henüz yeniçeri ocağının kapanmadığı bir devirde geçmektedir. Mirasyedi Hurşid Bey, Şile'deki bir gezintisi sırasında Leblebici Horhor'un kızı Fadime'yi görür. Birbirlerini ilk bakışta seven ve âşık olan gençler Kağıthane'de gizlice buluşur; birbirleri ile evlenmek isterler.

Leblebici Horhor Efendi bu evliliğe karşı çıkınca Hurşit Bey Fadime'yi Şile'ye kaçırır; konağında saklar. Kızını Hurşit Bey'in elinden almak için kadın kılığına giren Leblebici Horhor Efendi yakalanır. Hurşit Bey'in adamlarından dayak yer.

Küçük düşen Leblebici Horhor Ağa, kızı Fadimeyi Hurşit Bey'in elinden almayı bir kez daha denemek üzere İstanbul'un bütün leblebicilerini toplar. Bir yanda Hurşit Bey'in adamları, bir yanda Leblebici Horhor Efendi'nin leblebicileri ve öte yanda da yeniçeriler birbirlerine girerler. Bostancıbaşı, herkesi yatıştırır; tarafları dinler. Bostancıbaşı'nın zorlaması ile Leblebici Horhor Efendi bu evliliğe razı olur.

Garine versiyonu

İlk prömiyerden sonra 1943'te Gerald Papazyan Leblebici Horhor'un konusunu revize edip yeni bir libretto hazırlamış ve bu yeni versiyona "Garine" adı verilmiştir. Bu eserin Ermenice versiyonu Ermenice olarak filme çekilmiştir ve orijinal prömiyerinin 140. yıldönümünde Londra'da İngilizceye çevrilmiş versiyonu "Grimeborne Festivali"nde temsil edilmiştir.

"Garine" versiyonu yeni bir tiyatro oyuncusu bulma ve tiyatro yönetmeni genç bir erkek ile başrolü oynamaya seçilen Leblebici Horhor'un kızı arasındaki aşk konuludur. Gayet enerji dolu bir genç olan Armen 19, yüzyılda İstanbul'da Osmanlı asıllı aktörlerden oluşan yeni bir tiyatro trupu kurma hedeflidir. Fakat kurduğu tiyatro trupu içinde baş kadın rolünü alacak aktris hiç beklenmedik bir şekilde bu rolü üzerine almaktan imtina eder ve hatta aktris olmaktan bile cayar. Bunun üzerine Armen arkadaşı olduğu sokaklarda akrobatlık ve cambazlık yaparak geçinen Markar'a danışmaya ve onun vasıtası ile tiyatrosunda aktrislik yapmaya hazır bir genç kadın bulmaya karar verir. Markar ve Armen gayet güzel sesli ve gayet iyi giyinmiş bir hanımı yaptığı kayık gezintisinde görürler. Armen kayıktaki genç kadının söylediği şarkıdan etkilenip adeta onun sesi ile büyülenir. Onu tiyatrosunun açılış gecesinde onu tiyatroda rol almaya şarkı söylemeye teşvik etmeye çalışır. Bu genç kadın Karına adını taşımaktadır ve Leblebici Horhor Ağa'nın kızıdır. Karina'nın babası Leblebici Horhor kızının aktris olması aleyhindedir. Horhor Ağa tiyatrocuların hepsinin "ahlakları düşük" kişiler olduğunu iddia ederek kızını bir tiyatroda oyuncu olmaktan men eder. Armen Karına'ya tiyatronun şiir dolu bu hayat getireceğini ve tiyatro oyuncularının şahsi olarak doyurucu ve gayet güzel çalışmalar yapıp gayet zevkli bir hayat geçirdiklerini açıklar. Armen ile Karına birlikte şarkı söylemeye başlayınca aralarından bir aşk da gelişmeye başlar.

Kaynakça

  1. ^ ""Leblebici Horhor" Opereti, Kolkhoba.org sitesi, Erişim tarihi:05.03.2014". 27 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  2. ^ "Özgecan Karadağlı, Dikran Çuhacıyan'ın Türk Operetleri, OperaTurkiye.com sitesi, 22.07.2011, Erişim tarihi:05.03.2014". 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  3. ^ #dik 5 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Ermenice)
  4. ^ Özün, Nejat (Yeni ed. 2010) Türk Sinema Tarihi 1896 -1960 İstanbul: Doruk Yayıncılık ISBN 9789755535180
  5. ^ Sinematikyesilcam.com websitesinde "Yeşilçam Arkeolojisi: Leblebici Horhor" (2014) Online:/yesilcam-arkeolojisi-leblebici-horhor/ 23 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış kaynaklar

  • And, Metin (2016) Türk Tiyatro Tarihi: Başlangıcından 1983'e İstanbul: İletişim Yayınları ISBN 9750515080 ve 9789750515088

Dış bağlantılar

  • Sezer, Sennur, (2015) "Leblebici Horhor Ağa yeniden" Kaynak: Evrensel.net websitesi. Online: [1] 23 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Sezer, Sennur ve Özyalçıner, Adnan (2010) Gidelim Kağıthaneye, İstanbul:Evrensel Basım Yayım ISBN 9786054156450 Online:[2]
  • "Karine - Armenian movie" YouTube websitesinde "Karine" versiyonunun tüm temsilinin Ermenice sinema filmi kaydı. (Ermenice) Online: [3]
  • Devlet Tiyatroları, "Leblebici Horhor - Trabzon Devlet Tiyatrosu" You Tube websitesinde Trabzon Devlet Tiyatrosu "Leblebici Horhor" opereti 2017 temsilinin tanıtma videosu. Online: [4]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Ertuğrul</span> Türk oyuncu, yönetmen ve yapımcı (1892–1979)

Muhsin Ertuğrul, Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Naşit Özcan</span> Türk oyuncu, tuluatçı

Naşit Özcan, Türk tiyatrosunun ünlü tuluat ustası. İbiş tiplemesini en iyi canlandıran sanatçıların başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güllü Agop</span> Osmanlı tiyatrocu (1830-1898)

Agop Vartovyan, Osmanlı dönemi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni ve Türk tiyatrosunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Rıza Zobu</span> Türk oyuncu (1902-1992)

Vasfi Rıza Zobu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

İrma Felekyan veya bilinen adıyla Toto Karaca, Ermeni asıllı Türk operet, tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Feriha Tevfik</span> Türk oyuncu, Türkiyenin ilk güzellik kraliçesi (1929)

Feriha Tevfik (Negüs), Türk sinema ve tiyatro oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Operet</span>

Operet, olayları gülünç ve toplumsal, siyasal yergi öğeleri içererek anlatan müzikal sahne oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Dikran Çuhacıyan</span> Osmanlı besteci, operet yazarı, orkestra şefi

Dikran Çuhacıyan, Osmanlı Ermenisi besteci ve orkestra şefidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda opera ve operetin öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Karaca</span> Türk oyuncu

Mehmet Muammer Karaca, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Hâzım Körmükçü (1898 doğumlu oyuncu)</span> Türk oyuncu

Hâzım Körmükçü ya da Kâzım Körmükçü, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Türkiye'nin ilk tiyatro sanatçılarındandır. Darülbedayi’nin önde gelen sanatçıları arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Moralı</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Mahmut Moralı, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Kemal Arduman</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Refik Kemal Arduman, Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Ögelman</span> Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı

Kadri Ögelman, tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senarist, yapımcıdır.

<i>Leblebici Horhor</i> 1923 filmi

Leblebici Horhor, 1923 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından çekilmiştir. Bu filmin uyarlandığı orijinal metni, 1875'te bestelenen, ilk defa İstanbul'da 11 Ocak 1876'da sahnelenen, librettosu Takvor Nalyan'a, müziği Dikran Çuhacıyan'a ait olan Leblebici Horhor Ağa operetidir.

Muhlis Sabahattin Ezgi, Türk besteci, opera sanatçısı.

Pembe Kız Mızıka-yı Hümâyun subaylarından kemancı Haydar Bey'in bestelediği, Macar Tevfik Bey’in çok-seslendirdiği bir Türkçe operettir.

<i>Leblebici Horhor Ağa</i> (film, 1934) Filmde mirasyedi Hurşit beyin, Horhor adlı bir leblebicinin kızı Fadime’nin aşk öyküsü işlenmektedir. Film, orijinal metni 1875’te bestelenen, librettosu Takvor Nalyan’a, müziği Dikran Çuhacıyan’a ait Leblebici Horhor Ağa operetinden

Leblebici Horhor Ağa, 1934 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından güldürü (komedi) janrında beyaz-siyah sesli olarak çekilen film.

M. Kemal Küçük, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Bedros Baltazar</span> Osmanlı Ermenisi tiyatrocu, melodram ve operet sanatçısı

Bedros Baltazar, Osmanlı Ermenisi tiyatrocu, melodram ve operet sanatçısı. Osmanlı azınlık Türk tiyatrosunun önemli sanatçılarından birisi olarak kabul edilen Baltazar, Leblebici Horhor Ağa operetindeki Bostancıbaşı rolü ile ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Vahan Şahinyan</span> Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu, tenor ve rejisör

Vahan Şahinyan Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu, tenor, rejisör ve operet sanatçısı.