İçeriğe atla

Lebhovalı Ali Naki Bey

Ali Naki Bey
Meclis-i Mebûsan
1. Dönem Mebusu
Görev süresi
19 Mart 1877 - 28 Haziran 1877
Seçim bölgesi1877 (1)Yanya
Kişisel bilgiler
Doğum 1842
Libohova, Yanya Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1904
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu

Ali Naki Bey[a] (1842, Libohova - 1904, İstanbul), Meclis-i Mebûsan 1. dönem Yanya Vilayeti'nden seçilen üç Müslüman mebusdan biridir.

Hayatı

Ali Naki Bey 1842'de Arnavutluk'un güneyindeki Ergiri'den çok uzak olmayan bir kasaba olan Libohova'da doğmuştur. Babası Malik Naili Paşa (1810, Yanya – 1892, Libohova ), Rumeli beylerbeyi Tepedelenli Ali Paşa'nın kız kardeşi Şahnişa (veya Şenisha) için bir kale inşa ettirdiği bu küçük şehrin adını taşıyan ünlü ve zengin toprak sahibi Libohova-Arslan Paşalı ailesinin evladıdır.[1]

Ali Naki Bey, milletvekili seçilmeden önce Ergiri valisiydi. Paşa olmuş ve İstanbul'da Şûrâ-yı Devlet üyeliği yapmıştır. Mebus seçilmesiyle ilgili olarak, Yanya'daki Fransız konsolos yardımcısının 9 Kasım 1877'de Paris'teki Hariciye Nezareti'ne yazdığı bir mektupta (resmi vilayet gazetesini özetleyen) belirtilmiştir. 8 Kasım 1877'de Yanya'daki seçimlerle ilgili gazete haberinde, Naki Bey'in Yanya'daki 2. dönem seçimlerine de katıldığı ancak 21 oy alarak başarısız olduğunu ve listede beşinci sıraya yerleştiğini yazmıştır.[1]

Ali Naki Bey'in mebusluğu süresince yaptığı parlamento dışı faaliyetlere ilişkin olarak Ergiri kongresine katıldığı belirtilmelidir. Ali Naki Bey 1904'te İstanbul'da ölmüştür.[2]

Ailesi

Eşi Behixhe Hamza, Mehmed Ali Viryoni'nin (vilayetin başka bir mebusu) üçüncü eşinin kızkardeşi Tuapse'li bir Çerkes idi. Evliliklerinden dört oğlu ve bir kızı oldu. Oğulları arasında Osmanlı diplomatik hizmetinde bulunan ve daha sonra bağımsız Arnavutluk'ta bakan olan Müfid Bey (1876 Libohova - 1927 Saranda) ve iki savaş arası Arnavutluk'ta yüksek makamlarda görev yapan Mahmut Ekrem Bey (1882'de Ergiri'de doğdu) vardır. Mahmut Ekrem Bey, II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan işgali altında hükûmette yer aldı. Savaştan sonra Roma'da 1948 yılında öldü.[1]

Notlar

  1. ^ Ali Naki Bey'in adının çeşitli versiyonları/yazımları farklı kaynaklarda bulunabilir: Ali Naki Bey, Lebhovalı Ali Naki Bey, Neki Paşa Libohova ve Neki Beu [Bey].[1]

Kaynakça

Özel
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Esat Bülkat</span> Türk asker

Mehmet Esat Bülkat veya Esat Paşa, Türk asker. Balkan Savaşları sırasında kendi gibi asker olan küçük kardeşi Mehmet Vehip Kaçı ile birlikte Yanya'da gösterdiği savunma ve direnişi ile tanınan Esat Paşa, yine küçük kardeşi ile birlikte görev aldığı Çanakkale Savaşı'nda büyük başarı göstermiş; düşman kuvvetlerinin boğazı geçip İstanbul'a varmasını önleyen komutanlardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Mehmed Paşa</span> 178. Osmanlı sadrazamı

Reşid Mehmed Paşa II. Mahmud saltanatında 28 Ocak 1829 - 18 Şubat 1833 tarihleri arasında dört yıl yirmi bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ikinci anayasal monarşi dönemi (1908–1920)

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abdül Fraşeri</span>

Abdül Fraşeri,, Arnavut milliyetçisi ve siyasetçi. Osmanlı devlet kayıtlarında ismi Abdullah Hüsnü olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Vilayeti</span>

Trablusgarp Vilayeti, 1864 yılında gerçekleşen yönetim reformu sonucu Trablusgarp Eyaleti yerine kurulan Osmanlı vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayeti</span>

Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayeti, 1864 yılında kurulan Osmanlı Devleti vilayeti.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti</span>

Evkaf Nâzırlığı veya Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti,, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde vakıf kurumlarından sorumlu olan nâzırlıktır.

Zeynelabidin Efendi, Osmanlı siyaset adamı, bürokrat, Priştine Müftüsü, Meclis-i Mebûsan Kosova mebusu, Meclis-i Kebir-i Maarif üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yanya (eyalet)</span>

Yanya Eyaleti, Osmanlı İmparatorluğu'nun bugünkü Güney Arnavutluk, Orta ve Kuzey Yunanistan topraklarında bulunan eski bir eyalettir. 1670 yılında kurulmuştur ve idari merkezi Yanya'dır. 1788'den 1822'deki suikastine kadar Tepedelenli Ali Paşa, Tırhala sancakbeyi olarak görev yapmıştır. 1867 yılında kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Yanya Vilayeti kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Libohovalı Ekrem</span> Arnavut Siyasetçi ve Başbakan

Ekrem Bey Libohova, Arnavut siyasetçi. Arnavutluk'un İtalyan işgali sırasında iki kez Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut paşalıkları</span> 1760-1831 yılları arasında Arnavutlukta hükûm süren 3 yarı bağımsız devlet

Arnavut Paşalıkları 1760-1831 yılları arasında modern Arnavut paşaları tarafından yönetilen Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Güney Sırbistan ve Yunanistan sınırları içindeki üç yarı-bağımsız devletti.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Dino</span> Osmanlı siyasetçi

Veysel Bey Dino, Ahmed Bey Dino'nun en büyük oğlu ve Abidin Paşa'nın ağabeyi Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Libhovalı Müfid Bey</span> Arnavut siyasetçi, diplomat ve maliyeci (1876-1927)

Müfid bey Libohova Arnavut ekonomist, diplomat ve siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı Avlonya Meclisi'nde delegelerden biridir. Arnavutluk Geçici Hükûmeti döneminde Arnavutluk'un ilk İçişleri Bakanı olarak görev yaptı ve o zamandan itibaren 1913-1927 yılları arasında dokuz kez farklı hükûmet görevlerinde bulundu, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

Şahin Bey Dino, Osmanlı İmparatorluğu ve Arnavutluk'ta Arnavut siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ali Viryoni Paşa</span> Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi (1842-1895)

Beratlı Mehemed Ali Bey, Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.

Mihail Hiristo Efendi veya Mihal Harito Efendi (1836-1897), Arnavut asıllı Ortodoks Hristiyan Osmanlı siyasetçi.

Avlonyalı Mustafa Nuri Paşa (1830/31-1885/86), Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Efendi Prizreni</span> Arnavut siyasetçi

Ömer Şevki Efendi (1820?-1887), Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi.