İçeriğe atla

Leasure K. Darbaker

Leasure K. Darbaker
DoğumLeasure Kline Darbaker
13 Ocak 1879(1879-01-13)
Pittsburgh, Pennsylvania
Ölüm06 Şubat 1949 (70 yaşında)
Mezun olduğu okul(lar)Pittsburgh College of Pharmacy
Kariyeri
DalıBakteriyoloji, Farmakognozi
Çalıştığı kurumPittsburgh College of Pharmacy

Leasure K. Darbaker (13 Ocak 1879, Pittsburgh, Pensilvanya-6 Şubat 1949) Pittsburgh Eczacılık Fakültesi'nde görev yapmış bir Farmakognozi ve Bakteriyoloji profesörüydü.[1]

Darbaker, Pittsburgh Eczacılık Fakültesi'nde Bakteriyoloji bölümü başkanı,[2] Amerikan Eczacılar Birliği'nin Pittsburgh bölümü başkanı ve 1937-1938 yılları arasında Pennsylvania Bilim Akademisi başkanı olarak görev yapmıştır. Yayınlanmış kitapları arasında A manual of microscopy (1920), A manual of histological pharmacognosy and bacteriology (1921) ve Batı Pennsylvania bitkilerinin tıbbi kullanımları bulunmaktadır. Vasiyeti olarak, Pennsylvania Bilim Akademisi ve Amerikan Botanik Topluluğu aracılığıyla verilen Darbaker Ödülleri'ni başlatmıştır.

Bibliyografya

  • Darbaker, Leasure Kline (1920). A manual of microscopy. Pittsburgh College of Pharmacy. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  • Darbaker, Leasure Kline (1921). A manual of histological pharmacognosy and bacteriology. Pittsburgh College of Pharmacy. 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  • Darbaker, Leasure Kline (1940). Poisonous Plants of Western Pennsylvania (İngilizce). Pharmacognosy Laboratory, School of Pharmacy, University of Pittsburgh. 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  • Darbaker, Leasure Kline (1940). Some medicinal plants of western Pennsylvania (İngilizce). Pharmacognosy Laboratory, School of Pharmacy, University of Pittsburgh. 
  • Kraemer, Henry (1928). Newcomb, Edwin L.; Darbaker, Leasure K.; Gathercoal, Edmund N.; Fischer, Earl B. (Ed.). Kraemer's scientific and applied pharmacognosy. New York: John Wiley & Sons. 

Kaynakça

  1. ^ Reif, Edward Clarence (1959). A contribution to Western Pennsylvania pharmacy : [a history of the Pittsburgh College of Pharmacy, 1878-1958,. Allen County Public Library. [Pittsburgh, Pa.] : University of Pittsburgh Press. 
  2. ^ Pritchard, B. E. (1916). "Proceedings of the local branches: Pittsburgh". Journal of Pharmaceutical Sciences (İngilizce). V (2). American Pharmaceutical Association. ss. 211-212. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Michigan</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Michigan (

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Üniversitesi</span>

Sheffield Üniversitesi, İngiltere'nin Yorkshire ve Humber bölgesindeki Sheffield şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cleveland</span> Ohio eyaletine bağlı ABD şehri

Cleveland, resmi olarak Cleveland Şehri, ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Cuyahoga ilçesinin merkezi olan şehirdir. ABD deniz sınırı boyunca Erie Gölü güney kıyısında, Kanada ve yaklaşık olarak 60 mil Ohio-Pensilvanya eyalet sınırının batısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Columbia Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.

Chicago Üniversitesi veya kısaca UChicago, Chicago, Illinois'de bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Chicago'nun Hyde Park semtindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pensilvanya Üniversitesi</span> ABD, Pensilvanyada kurulu vakıf üniversitesi

Pensilvanya Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Pensilvanya eyaletinin en büyük şehri olan Philadelphia'da bulunan ve ABD üniversitelerinin Sarmaşık Ligi üyesi olan özel bir araştırma üniversitesidir. Kendisini ABD'nin dördüncü en eski yüksek öğretim kurumu olarak görmekte ise de, aslında okul olarak Benjamin Franklin ve diğer Philadelphia önde gelenleri tarafından 1749'da kurulmuş olup, bu bakımdan ABD'nin beşinci en eski yüksek öğretim kurumu olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Glee kulübü</span>

ABD'de bir Glee kulübü, ilk başlarda sadece erkeklerin oluşturduğu ama sonradan sadece kadınlardan veya karma olarak da var olan bir müzikal veya koro grubudur. Geleneksel olarak üçlü veya dörtlü kısa şarkılar söylerler. 19. yüzyılın sonlarında daha da popülerleşmesinden sonra Amerikan okullarında bir gelenek haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Minnesota Üniversitesi</span> ABDde 1851de kurulmuş kamuya bağlı bir araştırma üniversitesi

Minnesota Üniversitesi, ABD'de, Ortabatı eyaletleri'nden Minnesota eyaletinde Minneapolis ve Saint Paul'da yerleşik olarak 1851'de kurulmuş olan kamuya bağlı bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Henderson</span> İngiliz biyokimyacı, moleküler biyolog

Richard Henderson, İskoç moleküler biyolog ve biyofizikçi, ayrıca biyomolekül, elektron mikroskobunda öncü bilim insanı. Henderson, 2017 yılında Jacques Dubochet ve Joachim Frank ile birlikte Nobel Kimya Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iowa Üniversitesi</span> Iowa City şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir.

Iowa Üniversitesi, Iowa City, Iowa'da bir devlet üniversitesidir. 1847 yılında kurulan, eyaletteki en eski ve ikinci en büyük üniversitedir. Iowa Üniversitesi, 200'den fazla akademik bolüm ve yedi profesyonel derece sunan toplam 12 fakülteden oluşmaktadır.

Patricia Peck Gossel, Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi'nde Bilim, Tıp ve Toplum Bölümü'ne başkanlık eden Amerikalı bilim tarihçisi ve küratörüydü.

David Hendricks Bergey, Amerikalı bakteriyologdur. 1907'de Actinomyces bakterisini insandan izole eden ilk doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Thomas L. Heath</span> İngiliz memur, matematikçi ve klasikçi (1861–1940)

Sör Thomas Little Heath bir İngiliz devlet memuru, matematikçi, klasikçi bilim insanı, eski Yunan matematik tarihçisi, çevirmen ve dağcıydı. Clifton Koleji'nde eğitim gördü. Heath İskenderiyeli Öklid'in, Pergalı Apollonius'un, Samoslu Aristarkos'un ve Syracuse'li Arşimet'in eserlerini İngilizceye çevirdi.

Carl Benjamin Boyer, özellikle matematik tarihi üzerine çalışmalar yapan Amerikalı bir bilim tarihçisiydi. Romancı David Foster Wallace ona "matematik tarihinin Gibbon"u adını verdi. "Çağdaş bilim tarihi ile aleni bağları korumak" için zamanının birkaç matematik tarihçisinden biri olduğu yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peter J. Ratcliffe</span>

Sir Peter John Ratcliffe, FRS, FMedSci ,İngiliz nefrolog ve Nobel ödüllü bilim insanıdır. Oxford'daki John Radcliffe Hastanesi'nde klinisyen ve 2004'ten 2016'ya kadar Oxford Üniversitesi'nde Nuffield Klinik Tıp Bölümü Profesörü ve Klinik Tıp Bölümü başkanı olarak çalıştı. 2004'ten beri Oxford Magdalen College'ın bir üyesidir. 2016 yılında Francis Crick Enstitüsü'nde Klinik Araştırma Direktörü oldu. Oxford'da Ludwig Kanser Araştırmaları Enstitüsü üyesi ve Oxford Üniversitesi Hedef Keşif Enstitüsü Direktörü olarak görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mary Bidwell Breed</span>

Mary Bidwell Breed, Amerikalı kimyagerdir. 1901 yılında Indiana Üniversitesi'ndeki ilk kadın kimyager oldu ve kimya alanında aromatik asitler üzerine çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Leamington Nichols</span> Amerikalı fizikçi (1854 – 1937)

Edward Leamington Nichols, Amerikalı fizikçi ve astronom.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Belding Power</span>

Frederick Belding Power farmakoloji, bitki kimyasalları ve ilaç üretiminde standartlar üzerine çalışan Amerikalı bir kimyagerdi. Philadelphia College'da eczacılık profesörü ve University of Wisconsin-Madison'da eczacılık direktörü olarak görev yapmıştır. Ayrıca Londra'daki Wellcome Chemical Research Laboratories'de kimyager olarak görev yapmış ve burada Chaulmoogra yağını ve cüzzam tedavisinde kullanımını incelemiştir.