İçeriğe atla

Le Figaro

Le Figaro

Le Figaro ("Berber" anlamında), Fransa'da günlük yayınlanan uluslararası etkinliğe sahip gazete.

Muhafazakâr, sağ kanada yakın bir çizgi izleyen gazete, 2002 yılı verilerine göre 365.682, 2005 verilerine göre ise 342.445 okuyucu sirkülasyonuna sahiptir.

Paris'te yayınlanan Le Figaro, 15 Şubat 1826 tarihinde haftalık yayınlanan bir gazete olarak kuruldu. İsmini Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais'in "Berberin Evlenmesi" (Le Mariage de Figaro) adlı oyunundan esinlenerek aldı. 1854 yılına kadar istikrarsız yayınlanan gazete, Hippolyte de Villemessant tarafından satın alındıktan sonra 1866 yılında ülkenin en büyük tirajına sahip gazetesi oldu. Günlük yayınlanmaya başladığı 16 Kasım 1866 tarihinde 56.000 kopya satıldı. Albert Wolff, Émile Zola, Alphonse Karr ve Jules Claretie gazetenin ilk yazarlarındandır.

16 Mart 1914 tarihinde Le Figaro'nun editörü Gaston Calmette'in Fransız politikacı Joseph Caillaux'un karısı Henriette Caillaux tarafından vurularak öldürülmesi politik kriz oluşturmuş, politikacı Caillaux'un azmettirici olduğu yönünde ciddi şüpheler ortaya çıkmıştır. Bu olay bir yandan gazetenin ülkedeki etkinliğini ortaya koyarken diğer yandan Fransız halkında da etkisini devam ettirerek filmlere konu olmuştur.[1]

II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra Le Figaro Fransa'nın lider gazetesi konumuna geldi. Savaş sonrası, "halkın sesi" olmaya ve muhafazakâr çizgisine devam etti.

1975 yılında Robert Hersant tarafından satın alınan gazete, 2004 yılında muhafazakâr politikacı ve iş insanı Serge Dassault'un kontrolüne geçti.

Gazetenin editörü Nicolas Beytout olup, gazete berliner formatında basılmaktadır.

Le Figaro'nun stratejik ortağı Global Connection'dır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

Vatan, Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A. Ş.'ne bağlı olarak çıkan günlük bir gazetedir. İmtiyaz sahibi, Demirören ailesidir. Demirören-Karacan ortaklığı tarafından 2011 yılında satın alındı. Gazete, bu tarihten önce 2008 yılında Doğan Grubu'na satılmıştı.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<i>Yeni Sabah</i> Türkiyede 1938-1964 yılları arasında yayımlanmış günlük gazete

Yeni Sabah, 1938-1964 yılları arasında yayınlanan günlük gazetedir. Türk basın tarihinde "Sabah" adıyla yayınlanan ikinci gazete olduğu için adında "Yeni" sıfatını kullanılmıştır; Sabah adlı gazetelerin ilki, 1922'de kapanan Sabah gazetesidir. 1985'te isim hakkını Dinç Bilgin'in satın almasıyla günümüzde yayımını sürdüren Sabah Gazetesi yayın hayatına girmiştir.

<i>Le Monde</i> liberal-sol bir Fransız günlük gazete

Le Monde, ("Dünya") liberal-sol bir Fransız günlük gazetedir.

<i>Libération</i>

Libération Paris'te 1973 yılında, Jean-Paul Sartre, Pierre Victor olarak da bilinen Benny Lévy ve Serge July tarafından Mayıs 1968'deki protest hareketlerin farkındalığında kurulmuş Fransız günlük gazetedir. Yaklaşık olarak, Libération'ın editorial bakış açısı günümüzde merkez soldur. Orijinalinde solcu olan gazete, özellikle 1980’lerde, 1990’larda ve son yıllarda, Haziran 2005'te Édouard Étienne de Rothschild’in % 37’lik ortaklığıyla, birçok mutasyon geçirdi. Serge July’nin, Avrupa Anayasası’nı kabul antlaşması için yapılan referanduma evet kampanyası, sol görüşlü okuyucularının bir bölümüne yabancılaştırmıştır. 2007’de ise, yaklaşık 140.000’lik bir tirajı vardır. Libé aynı zamanda web sitesi olan ilk Fransız günlük gazetesidir.

Die Presse, Avusturya'da yayınlanan günlük gazetedir. Politik olarak muhafazakâr, ekonomik olarak liberal bir çizgiyi savunan gazete, ortalama 300.000 okuruyla Kronen Zeitung, Kleine Zeitung, Kurier ve Der Standard'dan sonra ülkenin en çok okunan beşinci gazetesidir. Hafta içi 32 sayfa ve kısmen renkli olarak yayınlanan gazetenin cumartesi sayısı 50 sayfadır.

Syria Times, Suriye'de İngilizce yayınlanan günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">La Bougie du Sapeur</span>

La Bougie du Sapeur, Fransa'da her dört yılda bir 29 Şubat gününde yayınlanan gazete.

<i>The Sun</i> Birleşik Krallıkta günlük yayınlanan tabloid gazete

The Sun, Birleşik Krallık'ta günlük yayınlanan tabloid gazete.

<i>The Independent</i> İngiliz günlük online gazete

The Independent, 1986 yılında İngiltere'de günlük gazete olarak yayın hayatına başlayan bir İngiliz internet gazetesi.

<i>Daily Mirror</i>

The Daily Mirror, Birleşik Krallık'ta tabloid olarak yayımlanan günlük gazete.

<i>Ortadoğu</i> (gazete) 17 Şubat 2020de yayın hayatına son veren gazete.

Ortadoğu, 3 Mayıs 1972'de yayın hayatına başlamıştır. Günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazeteydi. Milliyetçi bir yayın çizgisine sahip olup Milliyetçi Hareket Partisi'ne yakın bir gazete olarak bilinmekteydi.

The Jerusalem Post, Kudüs’te basılan, sadece İngilizce ve Fransızca yayınlanan bir gazetedir. 1932 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde, Gershon Agron tarafından The Palestine Post adıyla kurulmuştur ve 1950 yılında adı The Jerusalem Post olarak değiştirilmiştir. 2004 yılında, gazete, yatırımcı Eli Azur’a ait bir medya kuruluşu olan Mirkael Tikshoret tarafından satın alındı. Nisan 2014’te ise Eli Azur Maariv gazetesini satın aldı.

<i>Tan</i> (gazete, 1983)

Tan, 1980'li yıllarda Türkiye'de yayımlanmış asparagas haberlere ağırlık veren yüksek tirajlı erotik bulvar gazetesi.

<i>LÉquipe</i> Fransız spor gazetesi

L'Équipe Éditions Philippe Amaury'nin sahibi olduğu Fransız ulusal günlük spor gazetesi. Gazetenin konusu olan başlıca sporlar futbol, ragbi, motor sporları ve bisiklettir. L'Équipe'in kökeni, kurulduğu dönemde araba yarışlarına olan ilgi nedeniyle L'Auto ismini almış spor gazetesine dayanır.

Günaydın, 1968-1999 yılları arasında yayın yapmış İstanbul merkezli bir Türk günlük ulusal gazetesidir.

Pionerskaya Pravda, çocuklar için çıkan bir Sovyet ve Rus gazetesi. Sovyetler Birliği döneminde Komsomol Merkez Komitesi ve Tüm-Birlik Pioner Teşkilatı Merkez Komitesi'nin basın organı olarak 1925 yılında yayınlanmaya başlandı.

<i>Le Populaire</i>

Le Populaire, Fransa'daki sosyalistler tarafından 1916 yılında çıkartılan gazete.

Köylü, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İzmir'de yayınlanan günlük gazete.