İçeriğe atla

Le Cateau Savaşı

Le Cateau Savaşı
Tarih26 Ağustos 1914
Bölge
Le Cateau-Cambrésis, Fransa
Sonuç Alman zaferi
Taraflar
 Alman İmparatorluğu Birleşik Krallık
 Fransa
Komutanlar ve liderler
Alman İmparatorluğu Friedrich Bertram Sixt von Armin
Alman İmparatorluğu Georg von der Marwitz
Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Sir Horace Smith-Dorrien
Çatışan birlikler
Alman İmparatorluğu IV Kolordu
Alman İmparatorluğu AlmancaHöhere Kavallerie-Kommando 2
Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı II. Kolordu
Güçler
23 piyade taburu
18 süvari alayı (yarım kuvvette 9)
6 tümen süvari filosu
162 top (27 batarya)
84 makineli tüfek
40 piyade taburu
12 süvari alayı
2 tümen süvari filosu
246 top (41 pil)
y.  80 makineli tüfek
Kayıplar
2,900 7.812 (700 ölü, 2.600 esir)
38 silah

Le Cateau Muharebesi, 26 Ağustos 1914'te Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesinde yapıldı. İngiliz Seferi Kuvvetleri (BEF) ve Fransız Beşinci Ordusu, Charleroi Muharebesi'ndeki (21-23 Ağustos) yenilgilerinin ardından geri çekildi ve Mons Savaşı (23 Ağustos). İngiliz II. Kolordu, Alman takibini yavaşlatmak için Le Cateau'da bir geciktirme eylemi yaptı. BEF'in çoğu, Saint-Quentin'e çekilmeye devam edebildi.

Başlangıç

Le Cateau ve Mons 24,8 mil (39,9 km) ayrıyken, İngilizler iki gün önce Mons'tan çekilmişti. Kolordu (General Sir Horace Smith-Dorrien) tükenmişti. Kolordu, Landrecies'de kendi arka koruma operasyonuyla savaşan I. Kolordu komutanı Sir Douglas Haig'in beklenmedik bir şekilde geri çekilmesi nedeniyle 25 Ağustos'ta BEF'in geri kalanından ayrıldı. Haig'in elinde tabancayla güçlerini topladığı bu çatışmanın ardından paniğe yenik düşerek Fransız Başkomutanlığına yaklaşan bozgunla ilgili bir mektup yazdı. 4. Tümen Genelkurmay Başkanı James Edmonds'un açıkladığı gibi, Alman rakamlarını büyük ölçüde abarttı ve "[zihinsel olarak] tamamen yok edildi". Le Cateau'da Sir Horace'ı takviye etmek yerine, beş gün boyunca yaya olarak daha iç kesimlere çekilmeyi seçti.

I. Kolordu'un manevrasından habersiz olan Smith-Dorrien, Royal Irish Fusiliers Albay Wilkinson Bird tarafından belirtildiği gibi yürümeye devam etmeyi planladı. 26 Ağustos'un başlarında Smith-Dorrien, birliklerinin bitkinliğini ve yürüyüş devam ederse ortaya çıkacak kargaşayı görerek fikrini değiştirdi. Kolordu süvari komutanı Edmund Allenby, hem adamlarının hem de atlarının "neredeyse bittiğini" ve düşman çok yakın olduğu için Le Cateau'daki savaşın kaçınılmaz olduğunu iddia etti. Sör Horace kabul etti. Saat 07: 00'de BEF HQ'dan Henry Wilson'dan geri çekilmeye devam etmesini emreden bir telefon aldı; Adamların zaten savaştığını söyleyerek emri reddetti.

Savaş

26 Ağustos sabahı Almanlar geldi ve II. Kolordu'ya saldırdı. İngilizlerin verdiği kayıpların çoğunun tüfek ateşinden kaynaklandığı Mons Muharebesi'nin aksine, Le Cateau bir topçu muharebesiydi ve şarapnel mermileri kullanan modern hızlı ateş eden topçuların açıkta ilerleyen piyadeler üzerindeki yıkıcı sonuçlarını gösteriyordu. İngilizler topçularını piyadelerin yaklaşık 50–200 metre (55–219 yarda) arkasına konuşlandırırken, Alman topçuları gizli konumlardan dolaylı ateş kullandı. Silahlar piyadelere bu kadar yakın olduğundan, İngilizler istemeden Alman topçu ateşinin etkinliğini artırmıştı, çünkü İngiliz piyadelerini hedef alan mermiler de İngiliz toplarını aynı kolaylıkla vurabilirdi.

St. Quentin bölgesinin modern haritası

İngiliz 5. Tümeni, Inchy ve Le Cateau arasındaki Le Cateau-Cambrai yolunun güney tarafında, sağ kanattaydı. 3. Tümen, Caudry ile Inchy arasında merkezdeydi ve 4. Tümen, Warnelle'in kuzey yakasında sol kanattaydı. Yol yer yer batmıştı, bu da yetersiz uzun menzilli atış pozisyonları sağlıyordu ve birçok yerde Almanlar, fark edilmeden İngiliz mevzilerine yaklaşabiliyordu. Sağ kanatta, Le Cateau'nun batısında, Almanlar kuzeyden Le Cateau'ya giden yol boyunca yürüdüler. İngilizler ileri bir eğimdeydi ve geri çekilme sırasında çok sayıda zayiat verdi.

03: 30'da Smith-Dorrien, "düşmana sert bir şekilde saldırmaya ve bunu yaptıktan sonra geri çekilmeye devam etmeye" karar verdi, ancak operasyonun amacı astları için net değildi. İngiliz sağ kanadındaki 5. Tümen'de "ne pahasına olursa olsun tutun" zihniyeti belirgindi. 2. Tabur komutanı King's Own Yorkshire Hafif Piyade'ye "Artık savaşan birlikler için HİÇBİR emeklilik olmayacak; siperlerinizi olabildiğince su, yiyecek ve cephane ile doldurun" şeklinde yazılı bir emir verildi. Kolordu personelinden bir albay tarafından onaylandı. Geciktirme eylemi hiçbir zaman gerçekleşmedi çünkü savunma emri ön cepheye Almanlarla yaklaşık aynı zamanda, bazı yerlerde daha sonra geldi. İngiliz birliklerinin sıkıştırılmasına izin vermemek gibi doktrinsel bir gecikmenin koşulları da gözlemlenmedi. Smith-Dorrien, yeterli ateş alanları ve önceden hazırlanmış ve gizli geri çekilme yolları olan mevzileri seçmedi.

Çok sayıda zayiat vermesine rağmen yerini koruyan İngilizler, öğle saatlerinde sağ ve ardından sol kanat çökmeye başladı. Corps de cavalerie Sordet'nin (Fransız Süvari Kolordusu, General André Sordet) gelişi, İngiliz sol kanadı için bir kalkan sağladı ve Almanların onlara sızma ve onları alt etme girişimlerine rağmen İngilizlerin kaçmasını sağladı. O gece, Müttefikler Saint-Quentin'e çekildiler.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cambrai Muharebesi (1917)</span>

Cambrai Muharebesi, 20 Kasım-3 Aralık 1917 tarihleri arasında Fransa'da geçen ve İngilizler tarafından I. Dünya Savaşı'nda yürütülen bir harekâttır. Tankların başarıyla kullanıldığı ilk çarpışma özelliğini taşımaktadır. Bu muharebe, İngilizler için bir hüsran niteliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amiens Muharebesi (1918)</span>

Amiens Muharebesi, 8 Ağustos 1918'de Fransa'da meydana gelen muharebe.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Battleaxe Harekâtı</span>

Battleaxe Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika Cephesi'nde, İngiliz kuvvetlerinin, Almanların Tobruk kuşatmasına yönelen ikinci saldırı operasyonudur. 15 Mayıs 1941 tarihinde gerçekleşen ve başarısız olan Brevity Harekâtı'nın ardından, 15 Haziran 1941 tarihinde başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Crusader Harekâtı</span>

Crusader Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika Cephesi'nde, Birleşik Krallık kuvvetlerinin, Alman-İtalyan Tobruk kuşatmasına yönelen üçüncü saldırı operasyonudur.

Birinci Kerevizdere Muharebesi veya 83 Rakımlı Tepe Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nın Seddülbahir Cephesi'nde Fransız Kolordusu'nun 21 Haziran 1915 tarihinde başlayan saldırısı ve iki gün süren çatışmalardır.

Zığındere Muharebeleri, Çanakkale Savaşları'nın Seddülbahir Cephesi'nin sağ kanadında İngiliz taarruzlarıyla 28 Haziran 1915 tarihinde başlayan, 5 Temmuz 1915 günü sonlanan muharebelerdir. Müttefik taarruzu, Zığındere'nin doğu ve batı yakalarındaki sırtlardaki Osmanlı mevzilerini ele geçirmeyi hedeflemiştir. Batı kesimde Osmanlı mevzileri ele geçirilmiş ancak, doğu yakadaki sırtlardaki hedeflerin gerisinde kalınmıştır.

İkinci Kerevizdere Muharebesi veya Kanlı Dere Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nda, Seddülbahir Cephesi'nin merkez ve sağ kanadında İngiliz ve Fransız birliklerince girişilen taarruzlarla birlikte 12 Temmuz 1915 tarihinde başlayan, 13 Temmuz 1915 günü sonlanan muharebedir. İngilizler tarafından "Kanlı Dere Muharebesi," Fransızlar tarafından ise "5. Kerevizdere Muharebesi" olarak adlandırılır. Müttefik taarruzu, daha önce Zığındere Muharebesi ile ileri çıkan sol kanat ile geride kalan sağ kanadı ve orta kesimi aynı hizaya getirmek amacıyla, Osmanlı mevzilerini ele geçirmeyi hedeflemiştir. Cephenin sağ kanadını oluşturan Fransız bölgesinde hedeflere ulaşılmış, İngiliz kesiminde ise ufak bir alanda başarı sağlanabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Haig</span>

Douglas Haig, 1. Kont Haig,, I. Dünya Savaşı sırasında uzun süre Fransa'daki Britanyalı kuvvetlerinin başkomutanlığını yürüten Britanyalı mareşal. Daha çok Alman öldürmek biçiminde özetlenen yıpratma stratejisi sonucunda 1916-1917 yıllarında hem çok sayıda Britanyalı askerinin ölmesi, hem de kısa vadede önemli kazançlar sağlanamaması yoğun eleştirilere uğramasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün Taarruzu</span>

Yüz Gün Taarruzu, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İkinci Amiens Muharebesi ile başlayan İtilaf Devletleri'nin 8 Ağustos 1918'den 11 Kasım 1918'e kadar batıdaki merkez kuvvetlerine yaptığı bir dizi saldırıdır. Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmiş ve I. Dünya Savaşı bitmiştir. Yüz Gün Taarruzu'nda belirli bir strateji yoktu. Amiens Muharebesi başarısı ile başlayan art arda yapılan ataklarla kazanılmıştı.

Liège Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın Batı Cephesinde yaşanmış ve Belçika'nın Almanlar tarafın istilası ile sonuçlanmıştır. 4 Ağustos'ta başlayan Alman taarruzu 16 Ağustos'ta bitmiş, Belçika Kralı I. Albert İngiltere'ye sığınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Muharebesi</span>

Dunkirk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefikler ve Almanya arasında Dunkerque, Fransa'da gerçekleşmiştir. Batı Cephesi'nde Fransa Savaşı'nın bir parçası olarak Britanya Sefer Kuvveti ve müttefik kuvvetlerinin 26 Mayıs'tan 4 Haziran 1940'a kadarki Avrupa'dan tahliyesini sağlamak amaçlı yapılan savunma savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çatalca Muharebesi</span>

Birinci Çatalca Muharebesi 17 ve 18 Kasım [E.U. 4-5 Kasım] 1912 tarihinde gerçekleşmiş ve Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır. Birinci Balkan Savaşı'nın Lüleburgaz Muharebesi'yle birlikte en büyük muharebelerinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Muharebesi</span>

Manastır Muharebesi, bugünkü Makedonya'daki Manastır şehri yakınlarında Birinci Balkan Savaşı sırasında 16-19 Kasım 1912 tarihinde gerçekleşmiş bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağdad'ın düşmesi</span>

Bağdad'ın düşmesi. I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde Osmanlı'nın elindeki Bağdat'ın İngilizler tarafından işgali.

<span class="mw-page-title-main">Naseby Muharebesi</span>

Naseby Muharebesi, İngiliz İç Savaşındaki belirleyici muharebedir. 14 Haziran 1645 tarihinde Northamptonshire yakınlarındaki Naseby köyü dolaylarında yaşanan muharebede İngiltere kralı I. Charles'ın ordusu Sir Thomas Fairfax ve Oliver Cromwell komutasındaki Parlamento yanlısı Yeni Ordu birliklerine yenilmiş ve imha edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Ypres Muharebesi</span>

İkinci Ypres Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında 22 Nisan - 25 Mayıs 1915 tarihleri arasında Belçika'nın batısındaki Flaman kasabası Ypres'in doğusunda ve güneyinde yer alan stratejik öneme sahip yüksek bölgenin kontrol altına alınması için yapılmıştır. Bir önceki sonbaharda Birinci Ypres Muharebesi yapılmıştı. İkinci Ypres Muharebesi, Almanya'nın Batı Cephesi'nde zehirli gazı ilk kez kitlesel ölçekte kullandığı muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Masurya Gölleri Muharebesi</span>

Masurya Gölleri Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın ikinci ayında, 2-16 Eylül 1914 tarihleri arasında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir Alman taarruzudur. Alman 8. Ordusu'nun Rus İkinci Ordusu'nu kuşatıp imha ettiği Tannenberg Muharebesi'nden sadece birkaç gün sonra gerçekleşmiştir. Doğu Prusya demiryolu ağının sağladığı hızlı hareket kabiliyetini kullanan 8. Ordu, dağılmış olan Rus 1. Ordusu'nun önünde yeniden toparlandı ve onları tüm cephe boyunca geri iterek sonunda Almanya'dan çıkardı. Rus 10. Ordusu'nun Almanların sağ kanadına ulaşması daha fazla ilerlemeyi engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Sâbis Muharebesi</span>

Sâbis Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında 8 Mart 1916 tarihinde İngiliz ve Hint tümenleri ile Osmanlı 6. Ordu'su arasında, I. Kût'ül-Amâre Kuşatması sırasında gerçekleşen muharebedir. Müşir Colmar von der Goltz liderliğindeki Osmanlı kuvvetleri, İngiliz-Hint yardım gücünün sığındığı Kut'u kuşatırken, Korgeneral Fenton Aylmer önderliğindeki şehri kurtarma çabaları sonuçsuz kalmış ve İngilizler 3.476 kayıp vermişti.