İçeriğe atla

Leş (il)

Leş İli
Qarku i Lezhës
Konum
Leş İli
Leş İli
Leş İli haritası
[[Dosya:|px|orta|İlçeler]]
Yönetim
Ülke: Arnavutluk
Merkezi:Leş
Genel bilgiler
Yüzölçüm: 1.581 km² (610 sq mi)
 - Arnavutluk içinde:11
Nüfus:157.940 
 - Arnavutluk içinde:10
İlçe sayısı:3
Şehir sayısı:9
Köy sayısı:161
 - Yoğunluk99,9 kişi/km2
Diğer bilgiler
Zaman dilimi:UTC+01.00, yazın UTC+02.00
ISO 3166-2:AL-8
FIPS endeksi:AL48

Leş (ArnavutçaQarku i Lezhës) Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Kurbin, Leş ve Merdita ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Leş şehridir. İl kuzeyde İşkodra, kuzeydoğuda Kökes, güneydoğuda Debre, güneyde Dıraç illerine komşudur. Arnavutluk'ta Katolik inancının en yüksek oranda olduğu ildir.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Avrupa Çevre Ajansı, kısaca AÇA, çevre ile ilgili sağlıklı, bağımsız bilgiler vermekle görevli Avrupa Birliği kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Merdita (ilçe)</span>

Merdita ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin kuzey orta kesimlerinde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Leş ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 867 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 26,668'dir. İlçenin merkezi Rrëshen idi.

<span class="mw-page-title-main">Leş (ilçe)</span>

Leş ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin kuzeybatısında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Berat ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 479 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 77,184'tür. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Leş idi.

<span class="mw-page-title-main">Kurbin (ilçe)</span>

Kurbin ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin kuzeybatısında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Leş ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 273 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 54,977'dir. İlçenin merkezi Leç'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kurbin</span>

Kurbin, Arnavutluk'un Leş ilinde bulunan bir belediyedir. Şehir ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 263 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 46,291'dir. Belediyenin merkezi Leç şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

Celvetîlik ya da Celvet’îyye — Halvetiyye'nin bir alt sınıfına ait olan ve Halvetiyye İslâm Tarikâtı ile karıştırılmaması gereken bu Sufi tarikât, Bayramiyye'nin yan kollarından birisi olarak Hacı Bayram-ı Veli'nin müridlerinden "Akbıyık Sultan" tarafından Bursa'da Celvetîyye-î Bayramîyye Tarikâtı adı altında kurulmuştur. Bu sûfi tarikât, daha sonraları ise Aziz Mahmud Hüdayi tarafından Celvetîyye Tarikâtı adı altında yeniden yapılandırılan Halvetiye sufi tarikâtnın temellerini oluşturmuştur.

Gjader Hava Üssü (ICAO:LAGJ) Arnavutluk'un Leş ilindedir. Leş-Zadrima Hava Üssü olarak da bilinir. 16/34 ve 17/35 doğrultusunda iki adet pisti vardır. Pistlerin yüzeyleri betondur.

<span class="mw-page-title-main">Debre (il)</span>

Debre İli Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Bulqiza, Debre ve Mat ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Piskopoya şehridir. İl kuzeyde Kökes, doğuda Tiran, doğuda Leş, güneyde Elbasan, batıda Dıraç illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç (il)</span> Arnavutlukta şehir

Dıraç İli Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Akçahisar ve Dıraç ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Dıraç şehridir. İl kuzeyde Leş, doğuda Debre, güneyde Tiran illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kökes (il)</span>

Kökes ili Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Has, Kökes ve Tropoja ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Kökes şehridir. İl güneyde Debre, güneybatıda Leş, batıda İşkodra illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra (il)</span>

İşkodra İli Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. İşkodra, Malësi e Madhe ve Puka ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise İşkodra şehridir. İl doğuda Kökes, güneyde Leş illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'un İBBS'si</span>

Arnavutluk İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Avrupa Birliği'ne aday olan Arnavutluk için kullanılan sınıflandırmadır:

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Leş)</span>

Selimiye Camiî veya Aziz Nikolas Kilisesi Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Leç liman kentinin tarihi bir dinî yapıdır. Kilise olasılıkla Aziz Nikolaos'e adanmıştı ve İskender Bey'in ceset kalıntılarını korunmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Leş (şehir)</span>

Leş veya Eşim, Arnavutluk'un Leş ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin kuzeybatısında Drin Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 509.10 km² olan belediyenin nüfusu 2011 itibarı ile 65,633. olup merkez nüfusu ise 15,510'dur.

<span class="mw-page-title-main">Merdita</span>

Merdita, Arnavutluk'un Leş ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 869.71 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 22,103'tür. Belediyenin merkezi Rrëshen kasabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kocacık Kuşatması</span>

Kocacık Kuşatması veya Svetigrad Kuşatması, 14 Mayıs-31 Temmuz 1448 tarihleri arasında Leş Birliği'nin elindeki Kocacık Kalesi'nin II. Murad önderliğinde Osmanlı ordusunun tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Lleşi</span>

Hacı Leşi Arnavutluk'un askeri lideri ve komünist politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E762</span>

Avrupa E-yolu E762, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna ile Arnavutluk'un başkenti Tiran şehirlerini birbirine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E851</span>

Avrupa E-yolu E851, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Karadağ'ın Petrovac şehrinden başlayıp kuzey Arnavutluk'tan geçer ve Kosova'nın başkenti Priştine'de sona erer. Toplam 323 kilometre uzunluğundadır.